Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
18.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235948
Numar de utilizatori inregistrati: 2869
Cel mai nou utilizator inregistrat: Alexandru Marc
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Luneta 90/900(1000) sau Mak 90 (102)

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 01 Mai 2016 20:13 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Fiecare cioara isi lauda puiul ca fiind cel mai frumos Very Happy

Montura mea ''Penelopa'' - numita astfel la sugestia sotiei mele , disperata ca tot lucrez si lucrez si n-o mai termin deoarece ce faceam azi desfaceam saptamana viitoare ,ca Penelopa la camasa lui Ulysse - este pe picioare de trepied topo.
Capul este din armaturi de instalatii de 1.5 ''.
Deocamdata cea mai mare marire la care am folosit-o a fost de 207x si s-a comportat bine.
Pot sa montez ,datorita sistemului de prindere de conceptie proprie , instrumente diferite.
Numai reflectorul de 125mm nu este inca gata de functionare pe aceeasi montura.
Am creat acel sistem de prindere pentru ca sa nu mai fiu nevoit sa vanez dupa cozi de randunica si pene Vixen sau de alt tip.
Rigiditatea , stabilitatea sunt excelente.
Deci iti recomand ceea ce cunosc foarte bine.

http://observoergosum.blogspot.ro/2014/01/...e-tip.html

http://observoergosum.blogspot.ro/2014/02/...on-my.html

http://observoergosum.blogspot.ro/2015/04/...entru.html

http://observoergosum.blogspot.ro/2014/11/...600mm.html

http://observoergosum.blogspot.ro/2015/02/...125mm.html

Daca ai de gand sa tot cumperi si sa vinzi pe instrumente , atunci iti sugerez sa mergi pe o varianta comerciala.

La ce calitati are o montura pipe ,si cat de usor este sa construiesti una excelenta, ar fi trebuit ca anumite monturi AZimutale execrabile sa fie retrase de pe piata.

Succes, Mircea

Sus
theogon
Membru de onoare
Membru de onoare

Data inscrierii: 20 Mar 2009

Motto: impresie, rasarit de soare

MesajTrimis: 01 Mai 2016 20:37 Download mesaj
Titlul subiectului:

Trepiedul pe care-l viz(s)ezi este trepiedul de teodolit sau de stație totală. Nou este scump, dar îl poți găsi la mâna a doua la un preț rezonabil. Suportă fără probleme 6-10 kg, poate și mai mult. Acum 10-15 ani stațiile totale erau mai voluminoase și cîntăreau mai mult, de aceea și trepiedele erau dimensionate corespunzător. C11-le meu ca și mak-ul de 180 stau cu rândul pe un HEQ5 montat pe un trepied de stație totală. Nu pot zice că sunt mulțumit 100% de soluția asta și poate că voi reveni la vechile picioare de oțel ale monturii pentru că nu am reușit să determin sursa umor vibrații. Pentru mak-ul de 150 nu cred că vei avea probleme instrumentul fiind mult mai ușor (caa 5,6kg)
Pentru Mak-ul de 150 ca și pe cel de 180 ieșirea pe 2'' este marketing și atît. Ocularele de această dimensiune vor vigneta. Rezumă-te la ocularele pe 1.25''. Având raportul focal mare ocularele considerate mai slăbuțe se vor comporta foarte bine și nu te grăbi cu investitul decît dacă prinzi niște oculare de marcă TV spre exemplul.
În rest spor la observații.

Membru
Membru

Data inscrierii: 26 Mar 2016

Motto: ...ca mii de ani i-au trebuit luminii sa ne-ajunga...

MesajTrimis: 01 Mai 2016 22:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

Domnule Mircea,
Am vazut montura dumneavoastra si cam asa ceva aveam si eu in gand. Ceva la care sa pot adapta orice...Eu nu mai vreau instrumente deocamdata. Vreau sa ma mai uit si la cer (deocamdata ploua aici...). Imi mai iau doar un binoclu rezonabil...si 1...2 oculare, deocamdata asortate la...buzunarul meu. Si bineinteles trepiedul. Multumesc pentru "know-how...".

Domnule Theogon,
Spuneti-mi si mie cam la ce inaltime se ridica un trepied de topo.? Ca la firma din Timisoara de la care vreau sa cumpar, are inaltimea de 1200mm...ceea ce mi se pare cam mica. Exista si alte dimensiuni sau este standard...? In ceea ce priveste ocularele, vad ca toata lumea lauda Televue. Am sa ma multumesc deocamdata cu ce imi permite buzunarul, ca pe parcurs, sa vanez poate ceva pe bazar...sau din alte surse. Multumesc oricum pentru sfaturile bune.

Florin C.
Sus
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 02 Mai 2016 01:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

Inaltimea de 1.2 m as zice ca este una medie, mai pui si inaltimea monturii, iar telescopul nu trebuie sa stea chiar la nivelul ochilor. Daca e mai jos, te poti aseza comod pe un scaunel si mai castigi cateva magnitudini ...
Orientativ, vezi si aici: http://www.teleskop-express.de/shop/index....Piers.html

De diagonala ai nevoie daca nu esti si nici nu ai de gand sa devii contorsionist de meserie. Wink
Sina de prindere si papucul pentru cautator de la acest Mak sunt astfel pozitionate incat poti prinde tubul de montura, si de jos, si (de preferat) din lateral din partea dreapta. Daca vrei camp si/sau pupila de iesire mai maire, poti pe viitor sa folosesti un reducator de focala de SCT, n-are rost sa investeti in accesorii de 2".
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 02 Mai 2016 08:20 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu am construit monturi azimutale din piston de motor. Cea mare susține cassegrain-ul de 200 care are aproximativ 7.5Kg. Trebuie ca instrumentul să fie bine echilibrat și nu sunt probleme nici la reglajul fin pe altitudine. Singurul mic dezavantaj ar fi că am folosit șuruburi normale cu piulițe care au joc, lucru pe care s-ar putea să-l schimb în viitorul mai mult sau mai puțin apropiat. Am în lucru o montură medie mai ușor de transportat din piston de motor diesel. Cea mare e din piston de tractor de 110mm diametru. Cea mică este din piston Dacia 1300 și ține binișor luneta RFT de 110mm care are aproape 5Kg echipată.
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
theogon
Membru de onoare
Membru de onoare

Data inscrierii: 20 Mar 2009

Motto: impresie, rasarit de soare

MesajTrimis: 02 Mai 2016 11:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sunt mai multe modele pentru trepied. Unele sunt pentru teodolite/stații totale, altele pentru nivele. Acestea din urmă sunt mai ușoare pentru că sarcina este mai mică. Dimensiunile însă la toate modelele sunt asemănătoare deoarece trebuie să asigure amplasarea fermă un instrument optic (teodolit, nivelă) la înălțimea ochiului observatorului.
Trepiedul strâns are 1,0-1,10 m, iar în extensie în jur de 1,60 m, fiind folosit în stație de o persoană de înălțime medie la o valoare de 1,30-1,40 m

Membru
Membru

MesajTrimis: 02 Mai 2016 14:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc pentru link-ul cu trepiedele nemtesti si pentru sfaturile de constructie...Mak-ul meu din pacate nu are posibilitate de prindere a sinei decat...dedesubt. Daca il rotesc cu 90 de grade spre stanga sa-l pot fixa de partea dreapta...cautatorul...ar veni cumva anormal(zic eu...) spre...dedesubt. Alternativa ar fi prindere pe ...stanga, astfel ca, finder-ul sa stea intr-o pozitie relativa...deasupra. Multumesc pentru detaliile privind trepiedele. Indiferent care il gasesc (pentru statie...sau pentru nivela) il iau si sper sa tina cele aproape 6 kg cat are Mak-ul 150. Oricum imi voi cumpara si oglinda diagonala.
Domnule Erwin,
Excelenta ideea cu pistonul (am remarcat-o mai demult pe forum...). Eu am lucrat in vremurile de "aur" la un centru de reparatii motoare diesel si am oarece experienta in motoare...dar sincer nu mi-ar fi trecut prin cap...Felicitari. Daca "imprumut" si eu ideea...si va citez la bibliografie...nu se considera plagiat...nu? Interesant ar fi de vazut cum ati rezolvat blocarea intr-o pozitie data (pe cele doua axe...).
Multumesc tuturor pentru informatii si sfaturi.

Florin C.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 02 Mai 2016 14:37 Download mesaj
Titlul subiectului:

M-aș bucura să mai construiască și alții astfel de monturi și să devină populare, ca montura Dobson! E freeware. Smile

Există descrieri detaliate pe topicul deschis de subsemnatul la ATM:
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...mp;start=0
Din păcate imaginile vechi încărcate pe imageshack.us nu mai sunt direct vizibile în topic. Sistemul de blocaj pe altitudine presupune o bucșă elastică strânsă cu un excentric de bicicletă, fie pe bolțul original al pistonului la cele mici fie pe o țeavă la cea mare.

Sus
nobody
Membru
Membru

MesajTrimis: 02 Mai 2016 18:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

Atunci pui invers, cu prinderea pe stanga. Cautatorul va sta in dreapta-sus, la 45 de grade.
FlorinC a scris:
Daca il rotesc cu 90 de grade spre stanga sa-l pot fixa de partea dreapta...cautatorul...ar veni cumva anormal(zic eu...) spre...dedesubt. Alternativa ar fi prindere pe ...stanga, astfel ca, finder-ul sa stea intr-o pozitie relativa...deasupra.

Se pare ca eu am modelul "anormal" (de 5") care are pusa sina pentru motura AZ-Goto. Daca-l pui cu sina jos, cautatorul tot intr-o parte va sta, doar ca pe cealalta parte. Scuze pentru confuzie, sper ca ai prins ideea.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 02 Mai 2016 18:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu vreau sa-i fac concurenta lui Erwin , ofer doar informatii.
Am folosit o bucata de teava de 1.5'' lunga de aprox. 300mm astfel ca axa orizontala a monturii Penelopa sa fie pe la 1500mm , cu picioarele inchise.
Daca deschid/ culisez picioarele , axa orizontala se ridica la aproape 2 metri.
Din simularile facute , voi putea sa folosesc montura Penelopa si pentru luneta singlet 40 x 2050mm , cu conditia folosirii pentru observatii la Zenit a diagonalei si a scaunului Lybar la pozitia minima .

Vestea buna - pentru mine - este ca am un trepied de statie totala si armaturile pentru o alta montura pipe de 2'' ceea ce inseamna ca diametrul filetului/inima monturii pipe/ va creste la aprox. 60mm ,ceea ce nu poate fi decat benefic.

Dar nu incep nici o alta constructie pana nu termin cele trei reflectoare.
(Desigur , dispozitivul pentru fotografie digitala afocala , inceput saptamana trecuta , este o exceptie... Wink)

Spor la constructii ATM , Mircea

Sus
FlorinC
Membru
Membru

MesajTrimis: 02 Mai 2016 22:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am sa incerc sa gasesc si eu un trepied de statie...Pai la 2"...si doar 300mm lungime...ar trebui sa fie tapana...sa aveti spor la ce v-ati pus in gand (si sa ne aratati si noua...).

Stie cineva cam cati milimetri iese in afara ansamblul oglinzii diagonale din focuserul de 1" 1/4 atunci cand este atasata si e strans surubul de fixare? (masurati pe axa longitudinala a focuserului...). Oglinda de care vorbesc este asta: http://magazin.telescop-expert.ro/oglinda-diagonala-317mm.html

Florin C.
Sus
nobody
Membru
Membru

MesajTrimis: 02 Mai 2016 23:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

La mine e cam 50 de mm (daca am inteles bine ce te intereseaza), fara barrel sau port-barrel.

img2.gif
 Descriere:
 Marime fisier:  30.97 kb
 Vizualizat:  de 5264 ori

img2.gif

Sus
FlorinC
Membru
Membru

MesajTrimis: 03 Mai 2016 01:06 Download mesaj
Titlul subiectului:

Super ! multumesc mult. Asta vroiam sa stiu...

Florin C.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 03 Mai 2016 07:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

Atenție, planul focal al obiectivului nu se modifică dar mecanic lungimea adăugată în plus la focuser contează și nu este egală cu această distanță.
Sus
FlorinC
Membru
Membru

MesajTrimis: 03 Mai 2016 13:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc, am sa tin cont de distanta in plus.

Domnu Vali,
"C'est meilleur plus tard que jamais..."...multumesc pentru ca imi tot sopteati de pe margine sa ma uit pe Bazar...iar eu...nu vedeam nimic...am reactionat totusi intr-un tarziu...dar asta e...Multumesc inca o data de sfat.

Florin C.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5  Urmatoare

Download topic
Pagina 4 din 5

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact