Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Pleiade_1~0.JPG
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235294
Numar de utilizatori inregistrati: 2859
Cel mai nou utilizator inregistrat: Savoia
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Skywatcher Evostar 90/900 eq2 refractor acromat

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5, 6  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
adrian
Membru
Membru

Data inscrierii: 04 Ian 2007

MesajTrimis: 11 Feb 2008 15:12 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: ...
Raspunde cu citat (quote)

Catalin Fus a scris:
Salutare,

as vrea sa ajut la clarificarea unor nelamuriri aparute in cadrul acestei discutii Smile.
In ultimii 5 ani mi-au trecut prin mina 3 reflectoare newtoniene ( 10'', 13.1'' si 24.5'') si doua apocromate ( 77mm si 130mm). Diferentele intre ele sint notabile , mai ales in privinta aperturii insa as vrea sa subliniez anumite lucruri :

1. reflectoarele newtoniene au avantajul aperturii automat al dezvaluirii unor detalii mai usor pe obiectele deep-sky.
2. refractoarele au avantajul contrastului datorita lipsei obstructiei centrale, a tubului inchis si a conceptiei optice.

Din ceea ce am observat, planetele, luna si unele obiecte deep-sky stralucitoare , arata mult mai bine prin refractorul de 130mm decit prin reflectorul de 332mm (13.1'').

pentru a putea face o alegere corecta eu cred ca trebuie delimitata aria de interes si timpul acordat hobby-ului. Pentru sesiuni scurte de observatii dintr-o locatie cu cer urban sau suburban recomand cu caldura un refractor. Pentru observatii pe cer negru si carora li se poate acorda periodic timp mai mult, sa zicem ca e de preferat un reflector de apertura sensibil mai mare , dar numai ptr deep-sky.
Eu am avut reflectoarele de 10'' si 13.1'' cu optica de f buna calitate pe care nu o sa o gasiti in chinezariile de sub orice brand ....poate niciodata.
Nu vreau sa jignesc pe nimeni.....dar asta e adevarul.

Ca sa inchei pe scurt ceea ce am avut de spus, eu am vindut reflectoarele si acum detin decit 2 apocromate (130mm si 77mm).

Astept eventualele intrebari.

Catalin

salut, as avea si eu o intrebare: care sint obiectele deep-sky care se vad mai bine/frumos in apocromatul de 130mm fata de telescopul de 13.1 inch ? Ai putea sa dai un numar de obiecte cu aprox.? ... ma intereseaza pentru ca si eu intentionez sa iau un apo tot de vreo 5 inch.Reflectoarele mi se par lipsite de contrast, in afara de luminozitate nu ofera nimic...

Merci mult.
Sus
Serban
Membru
Membru

Data inscrierii: 08 Feb 2008

MesajTrimis: 11 Feb 2008 15:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

daca tot va luati apocromate de 5 inch, nu-mi dati si mie unu? Embarassed sau macar un acromat de 150mm ca si ala-mi ajunge...
Sus
Catalin Fus
Membru
Membru

Data inscrierii: 26 Mar 2007

MesajTrimis: 11 Feb 2008 15:46 Download mesaj
Titlul subiectului: ...

Salut,

uite, un obiect care acum imi vine in memorie ca se vedea mai frumos este M27. In general obiectele stralucitoare sau care au nevoie de contrast se vad mai bine printr-un apocromat.

As vrea sa fac o precizare a nu se confunda un apocromat ED (care e defapt un semiapocromat) cu unul cu fluorita sau alte sticle echivalente.

Ptr Serban:

ai 2 variante.....cumperi un 150 f/8 second-hand sau incerci sa construiesti singur unul folosind obiectiv + teava aluminiu + focuser. In ambele cazuri ar trebui sa iasa tubul optic undeva la 250-300 euro.

Catalin
Sus
horatius
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006

MesajTrimis: 11 Feb 2008 15:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

Citat:
care sint obiectele deep-sky care se vad mai bine/frumos in apocromatul de 130mm fata de telescopul de 13.1 inch ? Ai putea sa dai un numar de obiecte cu aprox.?

Planetele, Luna si cateva nebuloase si clusteri de stele.

Un reflector de minim 10" cu oglinzi premium (newton, mak-cass, sct, dall-kirham etc), colimat si aclimatizat cum trebuie ii sufla in spate unui apocromat de 5-6 inchi. Si nu o spun doar eu, ci multi alti amatori care au instrumente premium (mai bune decat probabil avea catalin). Toata problema e ca putini au asemenea instrumente, de aici si mitul ca un apocromat minuscul da o imagine mai buna decat un reflector de aceeasi calitate, dar mare.

Pentru observatii scurte apocromatele dau imagini mai bune nu pentru ca sunt mai bune ele, ci pentru ca necesita un timp de aclimatizare mai scurt. Insa daca lasi un reflector sa se aclimatizeze, daca ai un sistem de aclimatizare activa (ventilatoare), iar oglinzile sunt premium atunci reflectorul va da imagini mult mai bune. Obstructia centrala nu scade contrastul asa de mult incat sa produca imagini mai proaste. Pur si simplu diametrul instrumentului permite adunarea de mai multa lumina decat un refractor, diminuarea de contrast datorata oglinzii secundare fiind compensata de diametrul mare al principalei.
Sus
Serban
Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Feb 2008 16:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

tocmai am vazut un apocromat de 160/1200 cu focuser de 4" (mai mare ca obiectivul la ce vreau eu sa-mi iau Laughing ) pe astro-physics.com. Dar pretul e cam piperat....
Sus
Claudiu
Membru
Membru

Data inscrierii: 16 Noi 2007

Motto: Og say aperture always win and Durk say central obstruction bring contrast demons”

MesajTrimis: 11 Feb 2008 16:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

Shocked Statele Unite cumva ? - altfel pur si simplu nu vad cum se poate ce zici tu.
Oricum, cred ca ai trait momente speciale. Faptul ca ai migrat spre APO inseamna cumva ca te ocupi de fotografie ? Cred ca am vrea cu totii sa vedem ce se poate face cu 130mm in miinile unui experimentat.

Numai bine

Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Feb 2008 20:48 Download mesaj

Salut,

oglinzile pe care le-am avut au fost de la producatori cunoscuti din SUA (Discovery Telescopes) de calitate f buna dar nu premium precum cele facute de Zambuto sau Swayze etc..

Skywatcher, teoria suna bine insa practica ne omoara. O oglinda nu ajunge NICIODATA la echilibru termic cu mediul ambiant din simplul motiv ca temperatura mediului nu este constanta. Poti diminua efectul folosind sticle cu coeficient termic de dilatare aproape de zero ( ULE sau Zerodur) dar nici acestea nu au avantajul absolut. Asta e un argument , al doilea ar fi faptul ca pe masura ce cresti apertura cresti si turbulenta atmosferica prin care te uiti si mai rau , daca reflectorul nu e diafragmat perfect (revin asupra afirmatiei mai jos), fondul trece de la negru mai spre gri si acolo se pierde contrast pe linga cel de la obstructie care poate fi neglijabil in cazul conditiilor perfecte.

reflectoarele de peste 8'' (din categoria premium), in proportie de 99 % sint facute pe sistemul 'truss' ceea ce inseamna lipsa unei diafragmari perfecte deci sint un pic scoase din discutie. Trebuie luat in discutie si faptul ca o oglinda trebuie sa fie de 2 ori mai precisa ca suprafata decit o lentila in consecinta sistemul de oglinzi trebuie sa fie per total de 2 ori mai precis, ca si valoare finala, ceea ce implica o calitate exceptionala a opticii, lucru rar intilnit si ptr care ajungi sa platesti tot premium Wink.
Singurele variante concurente adevarat cu apocromatele la anumite dimensiuni sint catadioptricele de tip Maksutov si reflectoarele de tip Dall-Kirkham. In cazul acestora exista varianta unei 'batai la fundul gol' a unui apocromat dar in conditii ideale de transparenta si cu aperturi cu cca 20-30% mai mari.

Conditii ideale de transparenta sint in medie de 3-4 ori pe an. Astept sa imi spuna cineva mie daca vrea sa bage banii in ceva f mare si f scump , ca sa se bucure de el de 3 ori pe an.
Eu am facut asta si nu m-am ales cu mare lucru, motiv ptr care reflectorul de 13.1'' si cel de 24'' au fost vindute.

O sa mai am un Dobson mare cindva, cind voi avea acces la cer negru constant si il voi putea lasa in permanenta in acel loc, fara a fi nevoit sa il plimb de colo-colo.
Altfel, ramin fidel refractoarelor care ptr aperturi medii si mici fac minuni in comparatie cu alte sisteme de aperturi egale sau sensibil mai mari.

Cautati pe Cloudynights.com review-uri comparative si o sa vedeti diferentele intre diferite refractoare si reflectoare in teste refr vs reflector sau catadioptric.
Va las sa trageti singuri concluziile.

P.S. folosesc apocromatele atit la foto cit si la vizual.
Sus
Claudiu
Membru
Membru

Data inscrierii: 16 Noi 2007

Motto: Og say aperture always win and Durk say central obstruction bring contrast demons”

MesajTrimis: 11 Feb 2008 21:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

De vreme ce i-am zapacit topicul baiatului.. cred ca oricum este printre cele mai ultile discutii despre calitatile instrumentelor.
Ideea este ca standardele la care comparam calitativ sisteme optice s-au indepartat de luneta acromata de 90mm si combatantii ei.
Acomodarea termica este o problema mult mai simpla in newtonienele de 5", chiar daca nu sunt pyrex sau Bk7. Doar ca pe timp de iarna trebuie sa avem putina rabdare.
In sferele inalte, este si subiectiv dar sunt si testari riguroase care justifica suprematia unui instrument sau design. Dar la inceput de drum (si mult dupa) important este sa ai sedinte de observatii placute si cit mai complete.
Asta inseamna apertura (in masura in care nu sare peste cal) si optica performanta pentru planete.
Singura chestie de care nu scapa nici Tak. este poluarea luminoasa si seeingul in general. Sus-la munte, sus-la munte, la izvor este cel mai bine fara discutie.

Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Feb 2008 21:54 Download mesaj
Titlul subiectului:

Citat:
O oglinda nu ajunge NICIODATA la echilibru termic cu mediul ambiant din simplul motiv ca temperatura mediului nu este constanta. Poti diminua efectul folosind sticle cu coeficient termic de dilatare aproape de zero ( ULE sau Zerodur) dar nici acestea nu au avantajul absolut. Asta e un argument , al doilea ar fi faptul ca pe masura ce cresti apertura cresti si turbulenta atmosferica prin care te uiti si mai rau , daca reflectorul nu e diafragmat perfect (revin asupra afirmatiei mai jos), fondul trece de la negru mai spre gri si acolo se pierde contrast pe linga cel de la obstructie care poate fi neglijabil in cazul conditiilor perfecte.

Corect. Doar ca din experienta mea (si daca va uitati pe cloudynights o sa vedeti ca si altii cu instrumente scumpe au observat acelasi lucru - este acuma un thread foarte sugestiv in care se dezbate ce dimensiune trebuie sa aiba un reflector pentru a bate un apocromat) pot spune ca am vazut cu un instrument bine facut (un MakCass de 8", oglinda din Sital, racire cu ventilatr, facut de Intes Micro; nu stiu ce labda, rms aveau oglinzile, dar oricum erau foarte bune) imagini mai bune, mai detaliate, cu un contrast mai mare fata de un TEC 140mm Apo, atat la planete, cat si la deepsky. Plus obiectele vizibile au fost mai multe in MakCass decat in Apo. Ca si pret, sunt cam la fel de scumpe ambele (4000 si ceva de euro). Intr-adevar e importanta turbulenta atmosferica, insa in acele momente cand atmosfera e stabila imaginile depasesc orice poate un apo mai mic (si in Romania eu am avut numai in 2007 mai mult de 3-4 nopti cu atmosfera stabila). Un reflector mare poate fi oricand oprit la o dimeniune mica, insa nu poti trage de lentilele unui un apo mic sa il maresti.
Sus
adrian
Membru
Membru

Data inscrierii: 04 Ian 2007

MesajTrimis: 11 Feb 2008 22:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Citat:
este acuma un thread foarte sugestiv in care se dezbate ce dimensiune trebuie sa aiba un reflector pentru a bate un apocromat.

imi poti arata si mie te rog unde e acel thread? ma intereseaza si pe mine...
thx.
Sus
HoO_Germany
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2006

MesajTrimis: 11 Feb 2008 22:56 Download mesaj
Titlul subiectului:

Discusile despre achromat sau oglinda devin in toate forumurile care le am vizitat pana acum, intrun punct de vedere personala.
Desigur nu putem compara calitatea unui Apo cu aceea unui Frauenhofer, stiind ca un Apo bate.
Si de multe ori sant sugestii si opinii personale, care si asta nu este altfel ca in alte forumuri, multi tin optica personala ca una din cele mai bune. Asta este sugesiv si este greu de clasificat.
In general se poate spune ca un instrument in o clasa ieftina de pret, este avantajos sa fie oglinda. Aici se obtine in comparatie cu FH o apertura mai mare si, cumparand instrumente de Brand cunoscute, si posibilitatea a obitne o calitate bunicela de optica.
Si eu am observat cu Mak-Cass de la Intes Micro si cu Mak-Newtons de la Intes Micro care sant cunoscute ca "Apo-killer". Asa un Mak-Newton cu 7" sau 8" apertura si cu o obstructie de 18-21% nu cade la greutate sa se poate compara cu un Apo neobstruit. Si si eu va pot asigura ca asemenea Mak-Newtons, puse cu ventilatoare a scoate tuebe-seeing, sant instrumente extraordinare caer se pot lasa sa se compare cu multe Apos, chiar si la apertura 1:1.
Numai tubul mai lung unui asa Mak-Newton si greutatea sa, este un dezavantaj, pentru ca aici se potriveste o montura stabila, care costa mult.
Totusi si un Apo cu 152mm apertura este greu si lung, asa ca eu as zice ca si in punctul asta de vedere, sant instrumentele egale. Numai la pret, este o diferenta mare, un Apo 152mm costa repede undeva la 8000 Euro, deoare un Mak-Newton cu 7" costa numai jumate.

Asa ca nu da sens a face discusii intre oglinda sau lentila.
Ramanand la tpoic pus, eu as zice, daca Serban decide pentru el ca acest refractor este bun, atunci este bun Smile .

www.hoo-germany.de / info(@)hoo-germany.de

Tel.: +49 2452 976144
Sus
Catalin Fus
Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Feb 2008 23:06 Download mesaj

credeam ca am sa ajut si mai mult v-am incurcat.

va mai spun un singur lucru si inchei. Uitati-va prin cit mai multe tipuri de instumente si apoi cumparati-l pe cel care va placut cel mai mult.

Mie imi plac f mult refractoarele.

I'M OUT!!!
Sus
Serban
Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Feb 2008 23:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

Vorba lui Claudiu ca mi-ati zapacit topicul Laughing, dar imi pare bine ca gasesc mai multe informatii intr-un singur loc :p

Cred ca totusi o sa merg pe luneta, urmand varianta cumpararii unui newt/dob cu apertura mai mare cand va fi nevoia. Probabil pana atunci voi mai cumpara si niste oculare mai bune si un filtru LPF si bine o fi Smile

Si multumesc pt site-ul cloudynights! In sfarsit am gasit un review la ce caut Smile
Sus
horatius
Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Feb 2008 23:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

Citat:
imi poti arata si mie te rog unde e acel thread? ma intereseaza si pe mine...

http://www.cloudynights.com/ubbthreads/sho...ll/fpart/1
si aici http://www.cloudynights.com/ubbthreads/sho...ll/fpart/1
Sus
Serban
Membru
Membru

MesajTrimis: 16 Feb 2008 00:24 Download mesaj
Titlul subiectului:

nu mai zice nimeni nimic? Sad
cat despre curatenie, e un set decuratat la astromagazin http://astromagazin.ro/catalog/product_inf...3fbf1d7606

cred ca e bun, nu?
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5, 6  Urmatoare

Download topic
Pagina 4 din 6

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact