Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235630 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2865 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: George B. |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5963
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 23 Apr 2008 19:28 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Citat: | Insa discutand cel putin teoretic si ideal, puterea de marire tine de focala. |
nu valy, nici teoretic nici ideal si nici practic puterea de marire nu tine de focala instrumentului.
factorul care determina puterea de marire este apertura obiectivului sau a oglinzii principale. pentru telescoapele cu "potential" si ma gandesc la cele de la 200 mm in sus puterea de marire este dictata in principal de atmosfera, daca ea te lasa, maresti..., daca nu, ...nu!
tot apertura obiectivului este raspunzatoare si de puterea de patrundere a telescopului sau altfel spus de castigul de magnitudine relativa stelara raportat la ochiul uman. magnitudinea absoluta la care ajungi cu telescopul este dictata insa de calitatea cerului.
cu alte cuvinte ai sanse ca pe un cer bun sa vezi mai mult cu un telescop de 100 mm decat cu unul de 200 mm pus intr-un balcon bucurestean. |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 23 Apr 2008 19:50 Download mesaj |
|
|
|
Puterea de marire tine de focale Cea a oglinzii principale si cea a ocularului Avand o oglinda cu focar foarte lung si un ocular cu focar foarte scurt obtii o marire foarte mare Intrebarea e daca-ti convine sa vezi un obiect foarte mare si foarte neclar ??? De ce crezi ca la aparatele foto se precizeaza "zoom optic"? Pai in zilele noastre poti sa obtii un zoom (marire) cat vrea muschii tai. E suficient sa introduci imaginea intr-un calculator si da-i ... zum, zum, zum Doar ca la un moment dat o sa constati ca imaginea se tot mareste dar acolo nu mai e nici un fel de informatie in plus. Informatia o da obiectivul adica, in cazul telescopului, oglinda principala. Cu cat e mai mare si mai precis slefuita cu atata e informatie mai multa. Iar daca ai informatie atunci poti sa o consulti cu un ocular, cu un barlow, cu un aparat foto, cu un calculator etc. |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11346
|
Trimis: 23 Apr 2008 20:05 Download mesaj |
|
|
|
zircon a scris: | Citat: | Insa discutand cel putin teoretic si ideal, puterea de marire tine de focala. |
nu valy, nici teoretic nici ideal si nici practic puterea de marire nu tine de focala instrumentului.
factorul care determina puterea de marire este apertura obiectivului sau a oglinzii principale. pentru telescoapele cu "potential" si ma gandesc la cele de la 200 mm in sus puterea de marire este dictata in principal de atmosfera, daca ea te lasa, maresti..., daca nu, ...nu!
tot apertura obiectivului este raspunzatoare si de puterea de patrundere a telescopului sau altfel spus de castigul de magnitudine relativa stelara raportat la ochiul uman. magnitudinea absoluta la care ajungi cu telescopul este dictata insa de calitatea cerului.
cu alte cuvinte ai sanse ca pe un cer bun sa vezi mai mult cu un telescop de 100 mm decat cu unul de 200 mm pus intr-un balcon bucurestean. |
Cand ma gandeam la conditii ideale ma gandeam la atmosfera perfecta si oglinda ideala.
Acum, daca e ceata sau fum nici cu hubble nu vezi nimic.
Insa dece spui ca factorul de marire tine de apertura? Apertura mai mare inseamna lumina mai multa. Focala mai mare inseamna marire mai mare. Nu era formula ca magnificatia e data de raportul focala/focala ocular? Daca ai o oglinda mai mare dar la aceeasi focala si acelasi ocular, vezi luna la aceeasi dimensiune dar mai luminoasa?
Evident ca practic ceea ce vezi depinde si de cer si de cat de buna e optica sau ocularul. |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

|
Trimis: 23 Apr 2008 20:32 Download mesaj |
|
|
|
Daca nici cum ti-am explicat eu nu ai priceput ... Ce sa zic? Ai o problema  |
|
Sus |
|
 |
Seb Membru

Data inscrierii: 22 Feb 2008 Mesaje: 70
|
Trimis: 23 Apr 2008 20:32 Download mesaj |
|
|
|
@valy
Am impresia ca ai folosit o logica preluata din domeniul foto, unde pe acelasi aparat schimbi obiectivele cu diverse distante focale, de la wide, la normal si apoi tele si obtii mariri din ce in ce mai mari. |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

|
Trimis: 23 Apr 2008 20:37 Download mesaj |
|
|
|
Nu stiu daca ati observat dar teleobiectivele nu se fac foarte lungi si cu diametru mic Oare de ce? Ar fi suficient sa fie de diametrul filmului Oare de ce le-or face de diametre asa mari? O adevarata risipa de material!!!???  |
|
Sus |
|
 |
hans602 Membru

Data inscrierii: 27 Dec 2006 Mesaje: 812
|
Trimis: 23 Apr 2008 20:47 Download mesaj |
|
|
|
Completind cele scrise de Zircon si Doru,cu cit este apertura
mai mare cu atit este discul airy mai mic,cea ce ne permite
la apertura mai mare si marirea mai mare fara a ajunge
la umflarea imagini fara informatie in plus.Cu alte cuvinte apertura mai
mare rezolutie mai buna daca atmosfera o permite si optica este
buna.
La orice telescop in planul focal apare imaginea virtuala pe care
o privim cu ocularul marind-o ca la microscop.Aceasta marire
este focala telescopului impartita la focala ocularului.
PS Inca ceva important este pupila de iesire la ocular care sa
fie intre 1mm si 6mm.Ea se calculeaza impartind apertura cu
marirea obtinuta.Aceasta pupile de iesire reprezinta cit se poate
deschide/inchide pupila ochiului uman.
Clear sky Hans |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 23 Apr 2008 22:04 Download mesaj |
|
|
|
Citat: | Insa dece spui ca factorul de marire tine de apertura? |
vad ca e o mica problema la intelegerea acestui fenomen.
este adevarat ca magnificatia unui instrument este data de raportul dintre doua focale, dar acest raport este un numar care se incadreaza mereu in domeniul " 0,2D....2D ", dupa cum vezi nici vorba de focala
0,2D reprezinta magnificatia minima cu care poate lucra un instrument si ia in considerare transferul optim de lumina spre ochi.
2D reprezinta magnificatia maxima avand in vedere pierderea de lumina si contrast.
cu alte cuvinte, avand doua oglinzi de 200 mm nu vei putea obtine decat acelasi ecart de magnificatii indiferent daca una are focala de 1 m iar cealalta de 3 m, magnificatia utila fiind functie doar de diametrul oglinzii. |
|
Sus |
|
 |
Catalin Fus Membru

Data inscrierii: 26 Mar 2007 Mesaje: 183
|
Trimis: 24 Apr 2008 00:15 Download mesaj |
Titlul subiectului: ... |
|
|
|
hai ma Zircon....sint dezamagit!!!
eu am un set de optica cu 6000mm focala, chiar nu pot mari de 1000-2000x ?? si eu il luasem tocmai ptr focala asta mare
Eu cred ca ar fi cinstit fata de oamenii care intreaba ceva, sa li se raspunda la obiect si fara prea multe detalii.
Nu de multe ori, am avut surpriza sa constat ca e cam greu pentru ei cu intelegerea termenilor de baza gen diametrul oglinzii principale, focala, raport focal etc.. iar aici voi ii tratati ca pe egali si intrati in detalii care ii baga mai rau in ceatza.
E pacat!
Asta e motivul si ptr care incerc sa dau sfaturi pe privat celor interesati ptr ca aici devine totul o ciorba din care oamenii nu pot iesi decit mai confuzi decit au intrat. Intelegi Valy?
Iar cine vrea sa invete cu adevarat, pune mina sa citeasca, isi cauta oameni pasionati ca el si se uita prin instrumentele lor, dupa care arunca banii pe un instrument care sa ii foloseasca, conform a ceea ce doreste, si pe care SA IL INTELEAGA CUM FUNCTIONEAZA ( lucruri noi pe aici pe la noi prin batatura!!! ). La noi lumea arunca banii pe o chinezarie ( DE CALITATE CA LA SKYWATCHER ))))) ) si apoi vrea rezultate foto eventual fara a avea cunostinte minime , cu o luneta de 70/700!!!
Se pot avea, e adevarat, la Luna...si alea cam dupa multa munca de post procesare .
I-am facut topicul omului praf iarasi si imi cer scuze lui Mihai!
Sper macar ca m-am revansat clarificindu-i in particular unele nelamuriri!
Cu respect,
Catalin
P.S. imi cer scuze anticipat ptr faptul ca sint asa direct si sper sa nu deranjeze!
Zircon, da-mi un semn in particular, vreau sa deschid un topic F INTERESANT ptr toti de pe aici si as avea nevoie de un mic sfat. |
|
Sus |
|
 |
Claudiu Membru

Data inscrierii: 16 Noi 2007 Mesaje: 232
Motto: Og say aperture always win and Durk say central obstruction bring contrast demons” Localitate: High Wycombe, UK
|
Trimis: 24 Apr 2008 00:40 Download mesaj |
|
|
|
avem printre noi fotografi amatori de instrumente mai modeste in apertura.. (vezi Megrezu' de 66), asta ca sa nu excludem total utilitatea lor. Sigur, cu acromatul ala ai dreptate.. dar totusi nu-i capat de lume daca nu folosesti montura de treizeci de kile cu boilerul pe ea.
Chestia cu marirea la urma urmei se lamureste empiric. Unele persoane pot tolera imagni cu pupila de iesire chiar si sub 0.5mm - daca acest lucru ajuta la "intelegerea" detaliilor. Unele categorii de instrumente au usoare variatii asupa felului in care tolereaza factorii mari de marire - (la capitoul low end avem acromatele rapide si reflectoarele sferice si la capitolul high end avem superapocromatele) INSA
Cei mai multi dintre noi folosesc ocularele de putere mare foare rar - in clipele in care planetele ne sunt favorabile si transparenta cerului este maxima. Marirea maxima teoretica uneori nici nu apuci sa o atingi.
Eu folosesc un ocular Epic ED de 3.7mm care imi da in jur de 270x si imaginea sufera de o pierdere foarte mare a luminozitatii.. totusi in conditiile in care nimeresc un focus excelent si am ochiul bine sensibilizat la lumina (Chiar cu un ep<5mm acest lucru conteaza) tind sa ramin sa privesc asteptind momente in care turbulentele scad .. scurte dar memorabile clipe.
Ar fi mult de spus aici.. partea teoretica a opticii este discutata amplu in forumul nostru si nu musca pe nimeni...  _________________ Science without religion is lame, religion without science is blind. -- Albert Einstein |
|
Sus |
|
 |
Catalin Fus Membru

|
Trimis: 24 Apr 2008 01:11 Download mesaj |
|
|
|
Claudiu...ai citit printre rinduri. Eu vb de o anumita calitate. Nu baga in aceeasi oala WO de 66mm - apo cu o luneta de 200 lei.
Deschide un topic de oculare si o sa iti explic si ce ar fi dragutz sa folosesti si de ce.
Epic ED al tau are prea multe elemente optice (6) si nici nu e un ocular orthoscopic ( ca definitie). E normal sa aiba acest comportament . Turbulentzele pot fi eliminate doar printr-o racire f buna a tubului sau prin alegerea puterii de marire cf a ceea ce vrei sa vezi.
In fine.....deschide alt topic si vb!
Catalin |
|
Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1208
|
Trimis: 24 Apr 2008 02:43 Download mesaj |
|
|
|
Nu ai probleme cu ocularul Epic ED? Inafara bineinteles de luminozitate la puterea aceea ce marire? Am avut si eu 3 epic ed, dar in 2 saptamani si-au gasit un nou stapan din cauza multiplelor probleme ale lor: black-out serios (la cea mai mica miscare a mea disparea imaginea), aberatii la margine de toate tipurile, luminozitate mai scazuta fata de alte oculare cu aceeasi focala.
Citat: | Eu folosesc un ocular Epic ED de 3.7mm care imi da in jur de 270x si imaginea sufera de o pierdere foarte mare a luminozitatii.. totusi in conditiile in care nimeresc un focus excelent si am ochiul bine sensibilizat la lumina |
@Catalin: Am mai spus de cateva ori pe forumul asta: produs chinezesc nu inseamna produs prost. Chinezii pot face si lucruri proaste si bune. Iar cel putin in domeniul astro, instrumentele chinezesti de azi sunt foarte bune, au un raport calitate/pret mai mare decat instrumentele premium. Acum 4-5 ani calitatea era destul de variabila, acum consistenta opticii este mare, optica proasta apare rar. WO acela de 66mm e 100% chinezesc, si e vazut ca instrument premium deja. Testate pe interferometru oglinzile si obiectivele chinezesti (Synta, WO si altele produse in acelasi loc) produc constant valori rms si strehl de aceeasi marime cu instrumentele zise premium. Daca esti dispus sa platesti poti lua un instrument chinezesc premium. Cine are bani de optica premium nu intreaba pe forumul acesta ce sa isi ia, stie deja ce vrea, are experienta necesara sa discrimineze acei ultimi 3-5% de calitate pe care ii ofera un instrument premium si e dispus sa plateasca o suma considerabila sa se apropie mai mult de o iluzorie perfectiune optica. Dar cum 95% din cei care au un telescop se opresc la stadiul de amator, produsele fabricate in masa sunt mai mult decat vor avea nevoie. China a facut posibila astronomia pentru foarte multi pentru ca putini, si nu din Ro, isi permit sa scoata minim 5000-10000 euro pentru un instrument de la Takahashi, Pentax, Astrophysics et al. numai ca sa constate de multe ori ca nu e ce se asteptau si ca nu e pentru ei astronomia. Chiar si japonezii de la Vixen au decis ca Synta se ridica la standardele lor si isi fac o parte din instrumente si monturi in China. Ca sa nu mai vorbim de Televue care vinde Naglere, Panoptice, Plossuri si altele facute in China, si dau oamenii sute de dolari/euro pe un ocular chinezesc doar sa aiba sigla lor. Si exemplele pot continua. |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 24 Apr 2008 08:15 Download mesaj |
|
|
|
Citat: | hai ma Zircon....sint dezamagit!!!
eu am un set de optica cu 6000mm focala, chiar nu pot mari de 1000-2000x ?? si eu il luasem tocmai ptr focala asta mare
|
crede-ma ca sunt la fel de dezamagit ca si tine, nu inteleg astfel de glume... din pacate ele pot crea confuzii destul de urate....
Citat: | Eu cred ca ar fi cinstit fata de oamenii care intreaba ceva, sa li se raspunda la obiect si fara prea multe detalii.
Nu de multe ori, am avut surpriza sa constat ca e cam greu pentru ei cu intelegerea termenilor de baza gen diametrul oglinzii principale, focala, raport focal etc.. iar aici voi ii tratati ca pe egali si intrati in detalii care ii baga mai rau in ceatza.
E pacat!
|
eu cred ca ar fi cinstit ca oamenii sa inteleaga principiile de baza si nu doar cazurile particulare, astfel isi pot crea singuri o viziune mai larga asupra fenomenului in cauza.
exagerezi... notiuni ca diametrul oglinzii, focala, raport focal nu sunt atat de complicate precum spui.... e pacat intradevar sa fim atat de superficiali.... |
|
Sus |
|
 |
Catalin Fus Membru

|
Trimis: 24 Apr 2008 10:16 Download mesaj |
|
|
|
@ skywatcher :
WO, de bune ce au fost lentilele chinezesti, tocmai ce si-a schimbat furnizoru de obiective si nu prea mai vrea sa auda de asa ceva. A renuntzat la TEC in prima faza, gindindu-se 'ca la apucat pe DZEU de picior' cu optica 'Made in China' si dupa o serie de teste in care se arata ca obiectivele sufera de astigmatism, calitate proasta ( L/2) si altele....au schimbat furnizorul si o sa il anunte in 2 zile la NEAF impreuna cu noile instrumente.
Cunosc mai multe direct de la partile implicate dar nu e de datoria mea decit sa va las sa vedeti despre ce e vb, in fond e munca oamenilor si surpriza lor iar eu respect dorinta de a tacea din gura pe care mi-au adresat-o unii.
Dovada cea mai buna a ceea ce spun este faptul ca singurii care au ramas cu lentile facute acolo 100% sint Celestron, Meade (cu APO), Orion si SKW care au un succes teribil cu lentilele si oglinzile lor incit fac reduceri peste reduceri ptr a scapa de stocuri.
Producatorii care au produse de calitate, nu le fac in China.
Astept un singur exemplu din partea ta cu optica garantata si testata, insotita de certificat ca doar limita de difractie impiedica oglinda (obiectivul) sa isi atinga potentialul, Made in China...si tac ptr totdeauna.
Intimplarea face ca aceste fabrici din China ale lui TV sa fie in Taiwan, care e alta mincare de peste. Unele lentile ptr oculare le mai fac in Japonia chiar.....d-aia se platesc sumele acelea pe un ocular.
aaaaa si mai e ceva , sint asa de scumpe ocularele ptr ca si rata de rateuri e destul de mare la nivelul de calitate cerut de TV si rateurile se platesc tot din aceeasi bani.
@zircon
imi pare rau ca nu ai inteles gluma de la inceput....era un raspuns ironic la sfaturile multora de pe aici, care baga in ceatza. Trebuia reactionat mai demult la altii, nu acum la mine ptr ca stii ffff bine ca nu sint rau-intentionat.
treaba cu diametrul oglinzii, raport focal si focala....din pacate e adevarata. NU imi permiteam astfel de afirmatii fara a stii despre ce e vb.....deci nu exagerez chiar deloc.
Eu am invatat in meseria mea ca a trata cazurile fiecare dupa nevoi e cel mai bine....nu exista reteta generala universal valabila.
V-ati gindit macar un pic ca multi intra pe acest forum si vor sa cumpere un telescop fara a citi UN RAND despre aceste instrumente??
Eu am vb cu vreo 4-5 oameni pina acum care.....confundau lucrurile grav in urma discutiilor mult prea detaliate (ptr un incepator) de aici.
Eu vb pe practic...asa imi place.
Cu respect,
Catalin |
|
Sus |
|
 |
Seb Membru

Data inscrierii: 22 Feb 2008 Mesaje: 70
|
Trimis: 24 Apr 2008 10:58 Download mesaj |
|
|
|
@Catalin Fus
Pentru cei care nu vor sa isi construiasca singuri un telescop, tu ce le-ai recomanda? |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|