| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3746
|
Trimis: 10 Mai 2009 09:46 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Da , metoda e buna , dar cel mai adesea lasa santuri pe centru ,deoarece e greu de ghidat fara mici balansari ce fac ca suprafata de contact sa fie o fasie .
O metoda folosita de mine este confectionarea unui polisor mic cu margini ondulate , sau stea cu care se freaca in centru. sigur ,cu o anumita amplitudine functie de diametrul ridicaturii .
|
|
| Sus |
|
 |
horea_florin Membru

Data inscrierii: 29 Iul 2008 Mesaje: 390
|
Trimis: 10 Mai 2009 10:41 Download mesaj |
|
|
|
| multumesc de informatii....am refacut testul focault si am facut exact cum a precizat florin mai sus.oglinda mea are o ridicatura centrala....dar cand aceste defecte sunt eliminate?dupa polizare sau aceaste defecte sunt eliminate imediat dupa ce am aflat de ele la testul focault?
|
|
| Sus |
|
 |
marius78 Membru exclus

Data inscrierii: 04 Mar 2009 Mesaje: 682
Motto: Un prost nu spune lucruri inteligente dar un om inteligent spune multe prostii. Localitate: Prahova
|
Trimis: 10 Mai 2009 10:45 Download mesaj |
|
|
|
| horea_florin a scris: | | multumesc de informatii....am refacut testul focault si am facut exact cum a precizat florin mai sus.oglinda mea are o ridicatura centrala....dar cand aceste defecte sunt eliminate?dupa polizare sau aceaste defecte sunt eliminate imediat dupa ce am aflat de ele la testul focault? |
Testul iti arata unde este defectul ,nu repara si oglinda ,defectul iese la polisare.
|
|
| Sus |
|
 |
horea_florin Membru

Data inscrierii: 29 Iul 2008 Mesaje: 390
|
Trimis: 10 Mai 2009 13:59 Download mesaj |
|
|
|
| poi stiu ca defectele se scot la polizare....dar eu ma refeream ca de exemplu cum am o ridicatura centrala trebuie sa fac niste miscari specifice cum ar fi in zigzag ca sa scap de respectivul defect.intrebarea.....este :acele miscari specifice pentru a scapa de defect se fac exact cum aflam de acea unflatura la testul focault sau se face la sfarsitul polizarii?
|
|
| Sus |
|
 |
marius78 Membru exclus

Data inscrierii: 04 Mar 2009 Mesaje: 682
Motto: Un prost nu spune lucruri inteligente dar un om inteligent spune multe prostii. Localitate: Prahova
|
Trimis: 10 Mai 2009 14:40 Download mesaj |
|
|
|
Banuiesc ca ai definitivat polisarea ,daca nu ,poti continua si in acelas timp sa retusezi abaterile pe care le vezi la testul foucault .Daca nu ai cartea lui Matei Alexescu ,iti pot prezenta metoda folosita de el ...Umflatura centrala redusa'' .''Ia oxid pe degetul opozabil si poliseaza cu el ,timp de un minut.Examineaza din nou si continua inca un minut daca este nevoie.
''Umflatura centrala importanta''. Poliseaza timp de 2 pana la 3 minute cu oglinda deasupra ,excentric,zona umflaturi frecand bordul polisorului .Cursele vor fi de 1/4 D ,in zigzag de la stanga la dreapta si inapoi ,pe o distanta numai aproximativ egala cu diametrul observat al umflaturi ,spre a face si racordarea cu restul suprafetei .Daca la control actiunea este insuficienta ,continua dar in reprize nu mai lungi de un minut.
''Matei Alexescu''
Sa fi atent ca la testul Foucault ,umflatura iti apare mare ,de fapt nu are decat cativa microni. Sa nu te apuci sa strici oglinda apasand foarte puternic pe suprafata ,crezand ca ai sa reduci abaterea.Abaterile se vad foarte greu cu ochiul liber si bine la foucault si mai bine interferometric ,dar ptr tine este deajuns testul asta.[/i]
|
|
| Sus |
|
 |
florin_astro Membru

Data inscrierii: 01 Oct 2006 Mesaje: 261
|
Trimis: 10 Aug 2009 21:55 Download mesaj |
|
|
|
Salutare,
In sfarsit, dupa multe piedici, am pus ieri pe picioare telescopul cu oglinda principala de 38cm. In urma cu o saptamana am terminat parabolizarea iar in acest weekend am fost la Timisoara unde mi-a fost aluminizata oglinda de dl. Stanescu. Desi parabola nu am obtinut-o la precizia ce mi-o doream (lambda/8 ) am reusit sa o aduc undeva la lambda/6, iar imaginile obtinute la testul pe stele m-au convins ca oglinda este suficient de buna pentru aluminizare. Dupa un drum greu si obositor duminica am scos telescopul la primele observatii. Desi conditiile nu au fost bune, din cauza cerului variabil si a turbulentei, am ramas placut impresionat de imaginile vazute pe cer de oras. M57 si M13 se vedeau la fel ca prin telescopul de 25cm de pe cer bun, stelele erau mici si punctiforme, Jupiter si Luna erau imense la 185x cat imi permitea ocularul de 9,7mm. Din pacate turbulenta si altitudinea mica nu au permis observarea detaliilor fine. Ceea ce m-a impresionat a fost faptul ca telescopul nu parea "sa oboseasca" la grosismente mari. M-am dus pana la 500x iar imaginea era inca clara. In zilele ce urmeaza ma voi concentra pe optimizarea componentelor mecanice ale telescopului, vopsirea si unele mici artificii. Va atasez cateva poze realizate aseara la primul "light" al telescopului. Multumesc si pe aceasta cale d-lui Stanescu pentru ajutorul acordat in procurarea oxidului de ceriu, pentru aluminizare si pentru sfaturile acordate pe parcursul derularii proiectului.
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
208.75 kb |
| Vizualizat: |
de 5510 ori |

|
|
177.87 kb |
de 5509 ori |

|
|
153.1 kb |
de 5509 ori |

|
|
174.82 kb |
de 5509 ori |

|
|
144.91 kb |
de 5510 ori |

|
|
139.88 kb |
de 5510 ori |

|
|
121.33 kb |
de 5510 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

|
Trimis: 10 Aug 2009 22:18 Download mesaj |
|
|
|
Felicitari ! si bun venit dupa 10 ani celui de al doilea 380mm slefuit de un amator roman.
|
|
| Sus |
|
 |
florin_astro Membru

|
Trimis: 10 Aug 2009 22:28 Download mesaj |
|
|
|
multumesc, si la mai mare
|
|
| Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 11 Aug 2009 08:05 Download mesaj |
|
|
|
Un telescop a carui mecanica este facuta in stilul minimal Va urez rezultate maximale cu el
|
|
| Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2163
|
Trimis: 11 Aug 2009 09:58 Download mesaj |
|
|
|
am urmarit proiectul, felicitari pentru consecventa. multi viseaza, tu l-ai realizat. sper sa-l vad si eu la Vladeasa
|
|
| Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

|
Trimis: 11 Aug 2009 22:56 Download mesaj |
|
|
|
Dar ce e acolo la Vladeasa ?
ceva ce nu trebuie spus pentru cei de pe forum...
|
|
| Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2163
|
Trimis: 11 Aug 2009 23:50 Download mesaj |
|
|
|
cabana Vladeasa (alt. 1460m, coordonate : Lat. 46.76907, Long. 22.80326, aproape de varful Vladeasa la 1836m) in perioada 15-20 august este inchiriata pt. un starparty, la care s-a anuntat si prezenta telescopului de 380mm.
scuze de off-topic.
|
|
| Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 12 Aug 2009 07:23 Download mesaj |
|
|
|
off-topic? telescopul de 380 mm este off-topic pe propriul lui topic Si eu si Tavi ne tot miram de marele secret care invaluie acest star-party de la Vladeasa. Un secret pe care-l stie toata lumea. Mirarea consta in faptul ca sunt persoane pe acest forum care stiu si chiar participa la acest star-party dar nu spun nimic. Nu ar trebui sa stie toti astronomii amatori> E ceva rusinos?
Scuze de off-topic
|
|
| Sus |
|
 |
florin_astro Membru

|
Trimis: 12 Aug 2009 12:48 Download mesaj |
|
|
|
Ideea starpartyului a fost lansata pe un alt grup de discutii, respectiv SARM, iar organizatorul probabil nu este inscris pe aceasta lista si mai mult ca sigur ca de aceea nu s-a aprofundat subiectul aici. Deci despre ce este vorba: dupa cum spunea si "auriga" in perioada 15 - 21 august se va organiza un starparty la cabana Vladeasa. Numarul de locuri in cabana sunt limitate, si anume 30. Anuntul a fost facut public pentru toti membrii grupului de discutii SARM, iar primii 30 inscrisi vor avea posibilitatea cazarii la cabana. Alti doritori pot participa la acest starparty pe cont propriu cu cazare la cort sau alte posibilitati. Ideea este ca fiecare participant sa aiba instrumentul propriu, oricat de mic, si sa se supuna la niste reguli generale, care sa permita desfasurarea evenimentului in bune conditii. Pe parcursul celor 7 zile se vor face observatii astronomice prin instrumentele participantilor, iar daca vremea va fi nasoala, se vor organiza cursuri de astrofotografie, astronomie teoretica, etc. Asa ca daca sunt doritori care se pot descurca pe cont propriu nu cred ca ar fi o problema daca s-ar alatura acestui starparty.
Numai bine!
|
|
| Sus |
|
 |
Cristi M. Membru

Data inscrierii: 21 Iun 2007 Mesaje: 273
|
Trimis: 12 Aug 2009 15:16 Download mesaj |
|
|
|
Offtopic: Se pare ca va fi un Starparty pe cinste...ehe, minim 30 de instrumente. Se pare ca cei din grupul SARM sunt mult mai organizati. Ca o armata secreta ce cucereste cabana Vladeasa
|
|
| Sus |
|
 |
|