| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
roberam Membru

Data inscrierii: 08 Ian 2011 Mesaje: 59
|
Trimis: 19 Ian 2011 22:13 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
| Care ar fi echivalentul telescopului dobson 200/1200 ,insa sa fie refractor? |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9902
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 20 Ian 2011 00:44 Download mesaj |
|
|
|
Stai liniștit, nu ai tu bani de un echivalent! Refractoarele de apertură echivalentă (scăzând obstrucția oglinzii secundare) sunt mult, mult mai scumpe! De ce? Pentru că trebuiesc prelucrate la mare precizie minim 4 suprafețe optice și se folosește sticlă specială crown/flint în cea mai simplă configurație, nemaivorbind de ED sau APO.
Ți s-a recomandat un telescop foarte bun pentru tine ca începător și care îți va da satisfacții mulți ani de-acum încolo. Nu te-ai hotărât încă?  _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 7205
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 20 Ian 2011 02:53 Download mesaj |
|
|
|
Pentru informare, un refractor echivalent cu acel dobson, incepe de la 5000 euro, un acromat, si se tot duce spre 30000 euro, sau peste, pentru un APO. Iar daca un Dobson e relativ mare, si greu, un refractor de acelasi diametru e mult mai mare si mai greu, si nu poate fi folosit decat pus pe monturi care, la randul lor costa alte zeci de mii. _________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
M.Gabriel Membru

Data inscrierii: 24 Aug 2009 Mesaje: 292
Motto: Omul cu adevarat bun este doar cel care ar fi putut fi rau si n-a fost. (Nicolae Iorga) Localitate: Petrila
|
Trimis: 20 Ian 2011 09:01 Download mesaj |
|
|
|
intr-adevar, curiozitatea m-a facut sa caut si am gasit unul pe ebay la £8,999.00 ...
http://cgi.ebay.co.uk/Zeiss-8-200mm-Refrac...0663378810 si dai de pagina putin in jos iti arata si spec si poze
Si intr-adevar e mult mai imens decat un reflector deoarece si focala e foarte mare... _________________ Ts Voyager 70mm /25-75x |
|
| Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 3005
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Piatriia Neamtzii
|
Trimis: 20 Ian 2011 11:40 Download mesaj |
|
|
|
Ieftin ca braga ! Sho pe el  |
|
| Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 20 Ian 2011 12:34 Download mesaj |
|
|
|
ISTAR, de ex., vinde obiectivul acromat de 204 mm f/8.8 - 14.7 la 1335 lire sterline. Nu gasesc pretul pentru telescopul intreg (adica cu tot cu tub, focuser etc.) dar sper ca e suficient pentru o comparatie reflector/refractor (doar dupa criteriul apertura/pret, bineinteles). _________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 20 Ian 2011 12:49 Download mesaj |
|
|
|
Omul a intrebat care ar fi echivalentul acelui Dobsonian de 200 mm, transpus la un refractor.
Asta nu inseamna ca refractorul trebuie sa aiba apertura tot de 200 mm !
Echivalentul ar fi ceva mai mic in genul 150 mm diametru sau pe acolo.
Ca tot ati deschis subiectul asta, am si eu o curiozitate.
Refractorul de la Sky Watcher, acromat de 150 mm si focala 1200 mm este cat de cat echivalent cu un Dobson de 200 mm/1200mm ? ( sigur, facand exceptie de aberatiile cromatice ).
Intreb, pentru ca ma bate gandul in viitor sa ma indrept spre asa ceva. Sau macar sa imi spuneti si mie daca e bun acest instrument si daca merita investitia.
Ma refer la asta :
http://www.astrovest.ro/home/index.php?opt...;Itemid=57 |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 20 Ian 2011 14:11 Download mesaj |
|
|
|
Stiu si acel instrument dar costa foarte mult. Intr-adevar, e o scula excelenta dar costa enorm pentru ce imi pot eu permite. Eu ma gandeam la acel refractor de 150 mm / 1200mm dar sa achizitionez doar tubul optic. Vazusem pe un site cu 29. milioane lei vechi. Asta ar fi ideea.
Intrebam daca merita investitia in aceasta luneta si daca a avut cineva ocazia sa se uite prin asa ceva sa imi spuneti si mie cam cum se vede. Am vazut niste review- uri pe "cloudy nights", destul de bune despre ea, dar vroiam o parere si de la colegii de pe forumul nostru. |
|
| Sus |
|
 |
mak Membru

Data inscrierii: 19 Ian 2009 Mesaje: 1239
|
Trimis: 20 Ian 2011 14:38 Download mesaj |
|
|
|
| Cel mai bine ar fi sa-l vezi inainte de a-l cumpara. E o bazooka destul de "sanatoasa" care cere si o montura pe masura. |
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 20 Ian 2011 15:09 Download mesaj |
|
|
|
Asa este . Sigur, o sa il vad inainte de a-l cumpara. Oricum ar fi interesant si util de facut un review despre aceasta luneta daca o are cineva, aici pe forum. |
|
| Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1215
|
Trimis: 20 Ian 2011 16:27 Download mesaj |
|
|
|
| Daca nu ai montura serioasa o sa o iei si o sa te uiti la ea pe masa. Cu asa luneta nu te joci. Eq6, CGEM e montura potrivita pentru ea. Pentru teste si observatii vizuale nepretentioase merge si pe un CG5. |
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 20 Ian 2011 18:34 Download mesaj |
|
|
|
Corect. Trebuie o montura solida. Eu totusi as dori sa stiu daca a privit cineva prin asa ceva si ce parere are. Daca merita banii si daca merita sa avem asa ceva. E normal, la asa scula ai nevoie de un EQ 6. Eu deja am un Dobson de 8 inch f/6, dar mi-as dori si un refractor mare si zdravan. De aceea intreb, poate are cineva asa ceva si imi poate spune cat este de multumit de aceasta luneta, care recunosc, ca arata chiar bine.
Daca as reusi sa cumpar numai tubul optic, de restul m-as ocupa. As monta-o cumva pe un trepied solid de teodolit, in varianta azimutala iar in timp as strange bani si pentru o montura ecuatoriala.
Sper ca aceasta mica discutie sa ii ajute si celui care a initiat acest topic. Nu strica niste informatii in plus.
Multumesc. |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 20 Ian 2011 18:54 Download mesaj |
|
|
|
Nu vad ce ai castiga cu o asemena luneta, comparativ cu un newton 200 f/6. Daca vrei montura EQ, poti pune newtonul pe o asemena montura. In rest achromatul e la fel de mare, greutate aproape comparabila, aduna teoretic mai putina lumina.
Daca n-ai avea insa nici un instrument poate ar merge discutia dar avand in vedere ca Equinoxul nu e chiar atat de scump (e doar dublu ca pret ), parca l-as prefera. Decat sa dau 30 de mil pe un achromat cu problemele inerente mai bine 60 de mil pe unul "aproape perfect".
Parerea mea. |
|
| Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 6210
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 21 Ian 2011 11:34 Download mesaj |
|
|
|
| valy a scris: | | Nu vad ce ai castiga cu o asemena luneta, comparativ cu un newton 200 f/6. |
Castigul la capitolul DS ar consta in estetica imaginii in modul vizual.
Detaliat ar fi vorba de o imagine mai frumoasa, cu un contrast mai bun si cu o dinamica mai mare in care stelele isi pastreaza forma si culoarea. |
|
| Sus |
|
 |
|