Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
mercur_soare_20191111_150619_139.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 237799
Numar de utilizatori inregistrati: 2896
Cel mai nou utilizator inregistrat: paulbth
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Seben Star Commander 60/900

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5, 6  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Lunete/Telescoape

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Gaman Gabriel
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Oct 2011

MesajTrimis: 07 Ian 2012 21:58 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Multumesc foarte mult Mircea!Dar,nu trebuie neaparat un Super Plossl,sau ceva de acest gen?Ma gandesc si la calitatea ocularului.Luneta mea nu a fost exagerat de scumpa,deci,cum ai zis si tu,un ocular Kellner ar fi foarte bun.Ii multumesc si lui Teo pentru ajutor.Voi cauta aici pe forum un ocular de 40mm.

Cer senin! Very Happy
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 07 Ian 2012 23:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

Super Plossl nici nu exista.
Se vinde ceva cu numele asta dar este abureala.
Insasi denumirea de Plossl este abureala,imensa majoritate a celor astfel denumite sunt ''Simetric Achromat'',un fel de Ramsden cu lentile acromate ceea ce permite apropierea lentilelor si maimutarirea ocularelor Plossl.

Eu am ocular Kellner de 40mm si HA de 42mm vreo trei si Kellner de 38mm si Kellner de 36mm.
Dar servesc in principal la gasirea obiectelor.Avand doar telescoape azimutale,de multe ori dupa ce am reglat focuserul pentru ocularul puternic si il las asa,cercetez zona obiectului cu un ocular gen K40 defocalizat si cum am gasit ceea ce cautam,introduc ocularul mai puternic de 10mm sau 9mm sau 8mm sau...sau...in care ''imi sare'' gata focalizat dragul de obiect.

Mircea

Sus
Teo
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009

MesajTrimis: 08 Ian 2012 01:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mircea Pteancu a scris:
Super Plossl nici nu exista.
Se vinde ceva cu numele asta dar este abureala.
Insasi denumirea de Plossl este abureala,imensa majoritate a celor astfel denumite sunt ''Simetric Achromat'',un fel de Ramsden cu lentile acromate ceea ce permite apropierea lentilelor si maimutarirea ocularelor Plossl.

Mircea

Asa o fi si nu va contrazic nici in privinta denumirilor comerciale si nici a designului interior, dar am avut in dotare atat oculare comercializate ca " Super ( Kellner ) " cat si "maimutareli" comercializate sub denumirea "Super Plossl" ( de la Sky - Watcher ) si cele din urma dau o imagine mai cristalina.

Numai cu ele fac observatii.
Nu ca cele " Super " nu ar fi bune, dar le prefer pe cele Super Plossl "maimutaresti" in ceea ce priveste raportul imagine oferita/pret. Very Happy
Sus
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 08 Ian 2012 14:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ocularele pe format 1,25" au campul vizual limitat.
Un Plossl de 40 mm va fi limitat la 43 de grade aparent iar unul de 32 mm va fi limitat la 50 de grade aparent.
Amandoua vor acoperi acelasi camp real. Care este avantajul ?
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Ian 2012 16:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

Avantajul este formatul focuserului sau.
Are o lunetica modesta cu focuser pe 1.25 inch la care se potrivesc astfel de oculare.
Apoi al doilea avantaj, este luminozitatea. Cu cat mareste mai putin va avea o imagine mult mai luminoasa, adica exact ceea ce are nevoie pentru a observa obiecte difuze si pale. Apertura lunetei lui este de doar 6 cm....iar focala 900 mm, deci un raport f/d = 15.
In sfarsit, avantajul numarul 3 ar fi pretul ceva mai mic la formatul pe 1.25 inch decat al ocularelor pe 2 inch.

Cand va avea un instrument mai zdravan si mai mare, cu focuser pe 2 inch atunci, sigur va fi indicat sa aiba in trusa lui si oculare pe acest format, cu campul vizual aparent chiar de 80 grade.
Sus
nobody
Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Ian 2012 16:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu vorbeam de limitarea ocularului Plossl de 40 mm pe formatul 1.25" la un camp aparent de 43 de grade. Mi se cam pare tras de par modelul. La un Kellner normal cam pe acolo e limita.
Nu m-am referit la formatul de 2" si nici la ocularele de camp larg.
Imaginea nu este cu mult mai luminoasa dar efectul de "gaura cheii" este. Sau ?
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 08 Ian 2012 16:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

Distanta focala a lunetei lui Gabriel este de 900mm.Daca el va folosi un ocular Plossl de 40mm distanta focala si camp aparent de 43 grade,atunci va obtine un grosisment de 22.5x si un camp efectiv pe cer de 43/22.5 = aprox. 2 grade.
Doua grade diametru califica un camp vizual efectiv drept ''mare'' sau ''larg'' ceea ce caracterizeaza,in general, un RFT.
Asadar ocularul de 40mm mentionat transforma luneta lui Gabriel intr-un mic RFT si il va ajuta sa gaseasca fie obiectele cautate fie zona pe care va trebui sa o sondeze la grosismente mai mari.
De asemenea exista cateva obiecte care se vad cel mai bine cu aceasta combinatie,as insira aici Pleiadele adica M45,Hyadele adica Mel25,Mel111 in Coma sau Colinder65 aflata la Nord de Meissa/Lambda Orionis.Si mai sunt cateva asemenea obiecte.
Dar ''cireasa de pe tort'' la care iti da acces acest ocular sunt campurile stelare din Calea Lactee,indeosebi cele vizibile toata vara din Cygnus aflat la zenit si pana la Sagetatorul aflat spre orizontul sudic.
Pentru mine,nu exista pe tot cerul un spectacol mai frumos,mai maret,mai sublim decat Majestatea Sa Galaxia!
La roiurile stelare mici,nebuloase si galaxii,ce sa mai vorbim de nebuloase planetare,sunt necesare grosismente considerabil mai mari.
Ce sa mai vorbim de stelele duble,unde de obicei este nevoie de maximul de 120x, suportat bine de o luneta de 60mm!
Luna face exceptie,acolo o luneta buna de 60mm suporta pana la 200x.
Luneta mea de 60x700mm accepta cu brio,mai ales dupa ce zoth i-a ''tunat'' lentila,o marire de 140x la Luna,stele duble,roiuri sferice si ,uneori, la planete.
Un ocular de 40mm pe format de 2'' este o idee buna dar ar trebui reconstruita jumatatea posterioara a telescopului.
Mircea

Sus
nobody
Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Ian 2012 20:39 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mircea, eu ziceam ca ocularele pe 1.25" au field stop de max. 27 mm. Din asta rezulta, la focala de 900, un camp maxim de 1.7 grade indiferent daca folosesti ocular de 40 mm ori de 32 mm. Un Plossl de 40 mm este astfel ciuntit iar cel de 32 mm este la limita designului.
Atunci nu mai bine un Plossl de 32 mm ?
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Ian 2012 21:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

Si cu luminozitatea cum ramane ?

Gabriel are nevoie sa vada nebuloase slabe, de abia vizibile cu o luneta de numai 6 cm apertura cu focala foarte lunga lunga ( f/d = 15 ).

Spre exemplu cu un ocular de 32 mm focala, va obtine un grosisment de 28 X.

Iar cu cel de 40 mm un grosisment de numai 22.5 X.

Totusi, la o putere mai mica (22 X in acest caz), obiectele deep-sky sunt putin mai luminoase decat la 28 X , pt. un obiectiv de numai 6 cm cu apertura ca de binoclu. !
Daca avea o luneta de 90-100 mm diametru nu mai conta un 6 X (grosisment) in plus sau in minus la luminozitatea rezultata. Era aproape neglijabil.

De aceea i-am recomandat un ocular de 40 mm focala.
Sus
nobody
Membru
Membru

MesajTrimis: 09 Ian 2012 00:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

Poti sa spui ce va vedea cu ocularul de 40 mm si nu va vedea cu cel de 32 mm ?
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 09 Ian 2012 00:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

Va vedea cam acelasi lucru cu ambele oculare, dar cu cel de focala mai lunga va avea o imagine putin mai luminoasa care il va ajuta la nebuloasele difuze si eventual la cateva galaxii ( ex. M 31, M 33...etc ).

Chiar daca va exista un usor efect de vignetare pe marginea campului, este de preferat o crestere cat de mica a luminozitatii la aceste obiecte difuze abia vizibile, uneori doar cu vederea periferica.

In rest o sa ne spuna el dupa ce il va avea atasat la luneta.

Astept cu interes.
Sus
nobody
Membru
Membru

MesajTrimis: 09 Ian 2012 01:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

Poate ai vrut sa zici obiectele difuze.

Tare link-ul ala pe Wikipedia Mioritica:
"Nebuloasele difuze sunt opusul celor nedifuze, nebuloasele închise au particule care s-au împrãștiat." Laughing

Compara acum cu: http://en.wikipedia.org/wiki/Nebula
Sus
Gaman Gabriel
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Oct 2011

MesajTrimis: 09 Ian 2012 02:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

Gata,m-am cam saturat si eu.Apreciez parerea fiecaruia,dar eu le aleg care sunt bune si care mai putin bune.Nu e cazul sa va certati pentru oculare.Unii,cum ar fi Teo sau Mircea,sigur au multa experienta in oculare.Ei stiu multe despre ele,si pot sa recomande ce stiu ei ca e potrivit pentru un telescop.Acum o sa credeti ca tin partea celor mai experimentati,dar ce am spus mai sus e ce cred eu.Chiar daca e frumos sa vezi multe pagini intr-un topic,e mai bine sa fie putine si bune.Cearta nu duce nicaieri,inafara de suparare.Chestiile astea le discutati intre voi,nu pe forum.

Te rog ''nobody'',nu te supara,dar vreau sa fie intelegere intre toti si nu imi place sa inceapa certuri din cauza mea.Cred ca te-ai suparat dupa ce am spus,dar considera ca e un sfat bun si te va ajuta sa judeci mai bine de acum in colo.

In afara de asta,inca ma chinui sa gasesc un ocular de 40mm.Pe forumul acesta se cumpara ca painea calda Laughing .Nu prea mai gasesti oferte ''neocupate''.

Deci,fara suparare,sa ne gandim ca avem un intreg forum la dispozitie si multi astronomi amatori cu multa experienta,foarte prietenosi si carora le face placere sa ii ajute si pe altii.

Cer senin tuturor! Smile
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 09 Ian 2012 10:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

nobody a scris:
Poate ai vrut sa zici obiectele difuze.

Tare link-ul ala pe Wikipedia Mioritica:
"Nebuloasele difuze sunt opusul celor nedifuze, nebuloasele închise au particule care s-au împrãștiat." Laughing

Compara acum cu: http://en.wikipedia.org/wiki/Nebula

Daca citeai cu atentie mesajul meu, vedeai ca in a doua fraza mai jos am scris " obiecte difuze ".
Dar daca iti place sa discutam " discutii " de dragul de a scrie aici nu e problema.
Iar acea afirmatie am facut-o cu un rol plastic, de a diferentia cumva nebuloasele adevarate din interiorul Galaxiei de galaxiile propriuzise, care sunt catalogate ca "nebuloase extragalactice".
Evident ca toate au un aspect difuz, de aici provine si termenul "nebulos/nebular ".
In ceea ce priveste termenul de "nebuloasa difuza" consider ca nu am comis nicio eroare, din moment ce asa a fost descris in manualul de astronomie din care am invatat cu peste 15-16 ani in urma.
Asa am invatat pe acea vreme si astfel descria profesorul Gheorghe Chis clasificarea nebuloaselor din interiorul Galaxiei.
Daca el a facut o greseala, fie-i tarana usoara. Eu insa, am preluat cu drag termenii utilizati in acel manual care mi-a pus niste baze in astronomia de observatie .
Atasez si o poza mai jos.
Pentru a nu mai lungi off-topicul poti citi mesajul meu initial sau il citez eu mai jos.

In ceea ce il priveste pe Gabriel, astept sa se doteze cu un ocular de focala mai lunga si sa ne spuna rezultatele.

Teo a scris:

Chiar daca va exista un usor efect de vignetare pe marginea campului, este de preferat o crestere cat de mica a luminozitatii la aceste obiecte difuze abia vizibile, uneori doar cu vederea periferica.

In rest o sa ne spuna el dupa ce il va avea atasat la luneta.

Astept cu interes.
Sus
nobody
Membru
Membru

MesajTrimis: 09 Ian 2012 14:09 Download mesaj
Titlul subiectului:

@Gaman Gabriel:
Pana la urma ne aflam pe un forum unde se discuta. Certurile apar cand argumentele logice se epuizeaza. Experienta lui Mircea Pteancu este incontestabila. Citeste bine ce iti scrie. El ti-a recomandat un Kellner de 40 mm. Eu am spus ce am avut de spus, nu cred ca am scris aberatii dar iti respect parerea si ma retrag din aceasta discutie. Nu e nimic de suparat aici. Chiar imi cer scuze daca am deranjat. Iti urez succes ! Wink

@Teo:
Pacat ca iei, tot timpul, alte pareri ca pe un afront personal si reactionezi in acest sens. In ultima remarca ma refeream la ce aberatii se pot scrie pe Wikipedia romaneasca si iti recomandam sa citesti si varianta engleza. Nu exista nici o contradictie in articolul ce l-ai postat. Doar ca nu are legatura cu ce am zis eu. Am folosit termenul de obiect difuz la orice nu este sursa de lumina punctiforma, indiferent de originea cosmica, si care se manifesta prin scaderea luminozitatii aparente proportionala cu factorul de marire folosit. Ai introdus acest termen dupa ce ti-ai reeditat mesajul in timp ce eu scriam raspunsul. Mai adu-ti aminte cat de inversunat sustineai propria-ti oglinda sferica de f/5. Confused

@Mircea Pteancu:
Ai avut partial dreptate cu Wikipedia. Zic partial pentru ca doar varianta romaneasca, pe care nu o folosesc, este sub orice critica. Cei care scriu acolo se pare ca nu sunt in stare nici sa lege o fraza in limba romana. Iar pana la Astronomie au de parcurs o distanta astonomica dupa ce vor trece macar BAC-ul. Laughing
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Lunete/Telescoape Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5, 6  Urmatoare

Download topic
Pagina 4 din 6

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact