Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235339 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2859 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Savoia |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
mflorian Membru

Data inscrierii: 01 Sep 2011 Mesaje: 473
|
Trimis: 03 Mar 2012 18:25 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Teo a scris: | Eu zic sa lasam oamenii sa expermenteze cu mijloacele tehnice pe care le au la dispozitie si in care au investit atat bani cat si pasiune ( dupa puterile fiecaruia ) si apoi sa comentam rezultatele. | Exact! Tonul malițios, superior sau de-a dreptul arțăgos nu face decît să inhibe schimbul de idei și informații. Ori, eu presupun că exact acesta este scopul forumului. _________________ Celestron C8 SGT XLT Advanced GOTO
Nikon D7000 |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5180
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 03 Mar 2012 19:38 Download mesaj |
|
|
|
Am cerut mutarea acestei discutii
de la :
AstroFoto - incepatori
Categorie dedicata fotografiei astronomice. Sectiune pentru incepatori.
la:
Video astronomie
Resurse video online, linkuri cu filme pe teme de astronomie.
sau unde se crede de cuviinta deoarece:
- nu sustine astrofotografia, ci chiar o discrediteaza in favoarea astronomiei video live
- prezinta informatii comerciale inselatoare, mai ales pentru incepatori, in acest sens
- prezinta informatii tehnice irelevante sau chiar false bazate pe informatiile comerciale
- exista precedente repetate, cu caracter abuziv, cel putin pe aceasta sectiune:
Transmisiile LIVE facute in Bucuresti sunt aprope zilnice
EMISIE LIVE IN ACEASTA SEARA - DSO+JUPITER
si titlul prezent:
CAMERE ASTRO ULTRA-SENSIBILE PENTRU OBSERVATII DSO LIVE |
|
Sus |
|
 |
URANUS7 Membru

Data inscrierii: 21 Iun 2011 Mesaje: 3209
Motto: NICIODATA NU ESTI DESTUL DE PRICEPUT, NICIODATA NU STII SUFICIENT DE MULT DAR ...INCEARCA MEREU SA TE PERFECTIONEZI CRITICANDU-TE FARA MILA! :>) Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 03 Mar 2012 21:45 Download mesaj |
|
|
|
nobody a scris: | Am cerut mutarea acestei discutii
de la :
AstroFoto - incepatori
Categorie dedicata fotografiei astronomice. Sectiune pentru incepatori.
la:
Video astronomie
Resurse video online, linkuri cu filme pe teme de astronomie.
sau unde se crede de cuviinta deoarece:
- nu sustine astrofotografia, ci chiar o discrediteaza in favoarea astronomiei video live
- prezinta informatii comerciale inselatoare, mai ales pentru incepatori, in acest sens
- prezinta informatii tehnice irelevante sau chiar false bazate pe informatiile comerciale
- exista precedente repetate, cu caracter abuziv, cel putin pe aceasta sectiune:
Transmisiile LIVE facute in Bucuresti sunt aprope zilnice
EMISIE LIVE IN ACEASTA SEARA - DSO+JUPITER
si titlul prezent:
CAMERE ASTRO ULTRA-SENSIBILE PENTRU OBSERVATII DSO LIVE |
Eu as cere sa va baneze pentru o perioada pentru stilul coleric al interventiilor. As recomanda un consult psihiatric deasemeni. Parerea mea este ca aveti o stare de dezechilibru grava.
Vad ca v-ati ales corect ID-ul de NOBODY . Corespunde cu realitatea.
De fapt cine sunteti dumneavoastra? Aici scrie doar NOBODY (???)
Cred ca se va gasi un moderator cu mintea intreaga sa va pondereze..eu din pacate nu sunt moderator si nu am dreptul s-o fac. La nivelul bunului simt nu gasesc "material" la dumneavoastra ... |
|
Sus |
|
 |
psemil Membru

Data inscrierii: 16 Aug 2010 Mesaje: 888
|
Trimis: 03 Mar 2012 22:56 Download mesaj |
|
|
|
Ca un simplu privitor,
as aprecia o discutie fara injurii, domnule Corban, cu argumente pro si contra.
Impresionanta este dedicatia dumneavoastra pentru video-astronomie, desi personal nici eu nu o impartasesc. In repetate randuri insa am vizionat transmisile cu luna, soare etc si trebuie sa recunosc ca nu m-au impresionat in vreun fel. Oricum asta nu ar trebui sa conteze pentru dumneavoastra... atata timp cat va place ceea ce faceti.
Tot ca un simplu privitor va spun ca s-au strans suficiente date despre acesta camera in acest review... incat discutia s-ar putea incheia aici. |
|
Sus |
|
 |
URANUS7 Membru

Motto: NICIODATA NU ESTI DESTUL DE PRICEPUT, NICIODATA NU STII SUFICIENT DE MULT DAR ...INCEARCA MEREU SA TE PERFECTIONEZI CRITICANDU-TE FARA MILA! :>) Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 03 Mar 2012 23:26 Download mesaj |
|
|
|
psemil a scris: | Ca un simplu privitor,
as aprecia o discutie fara injurii, domnule Corban, cu argumente pro si contra.
Si eu apreciez dedicatia dumneavoastra pentru video-astronomie desi nu o impartasesc. In repetate randuri insa am vizionat transmisile cu luna, soare etc si trebuie sa recunosc ca nu m-au impresionat in vreun fel. Oricum asta nu ar trebui sa conteze pentru dumneavoastra... atata timp cat va place ceea ce faceti. |
Eu nu vreau sa impresionez pe nimeni, Dle Emil.
Este doar o impresie a mai multora de aici, fapt pentru care s-a declansat o reactie adversa cu iz de "vechi", fata de mine.
Nimeni nu va obliga sa vizionati transmisiile cu Luna Soare, etc.
Sigur ca nu conteaza, implicit, impresia dumneavoastra despre ceea ce ati observat/vizionat in manifestarile mele aici.
Ar fi avut importanta daca ati fi fost singurul membru al Astronomy dar...nu trebuie sa va amintesc ca mai sunt cateva sute bune , pe-aici
Nu aveti de ce sa-mi plangeti de mila pentruca sigur, imi place ce fac aici sau pe alte forumuri sau site-uri.
Cel mai mult trebuie sa va multumesc ca-mi purtati de grija.
Toate bune  |
|
Sus |
|
 |
psemil Membru

|
Trimis: 04 Mar 2012 03:06 Download mesaj |
|
|
|
Nu port de grija nimanui. doar reafirm dreptul tuturor la libera alegere si la a gandi liber.
Toate review-urile de pe forum sunt subiective facute de oameni grabiti in a-si folosi cu cat mai mult folos instrumentele achizitionate pe bani munciti. De multe ori vedem ceea ce ne dorim.
Eu am vazut aici foarte putine review-uri facut la 6-12 luni de la achizitia unui produs, dupa ce acel mebru al forumului a testat in toate conditile posibile (de transparenta si seeing) sau in combinatie cu mai multe tipuri de telescope, etc. Atunci cu rezultatele mai multor teste se poate trage o concluzie irefutabila.
Despre camera in discutie, inteleg ca e dedicata video-astronomiei si aici s-o foloseasca sanatos cine o vrea, ca pare buna in a face poze rapid --- super
Dupa pretentile de claritate astrofoto performantele ei (studiind atent pozele prezenatete) sunt slabe pana la proba contrarie.
Va propun sa-mi contestati aceasta ultima afirmatie cu date concrete (poze) obtinute cu aceasta camera si telescopul C8 (f/10 sau f/6,3 si nu hyperstar), sk 70/500+ eq6 - pe care inteleg ca le posedati
Vom compara rezultatul cu poze cu dslr si alte camere ccd de pe forum => concluzii
Bafta |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11323
|
Trimis: 04 Mar 2012 04:25 Download mesaj |
|
|
|
Nu fac un salt mare pentru ca scade si dimensiunea pixelului.
Din grafice pare ca KAF e de ~3x ori mai bun, insa nu-mi dau seama daca ei iau in calcul faptul ca KAF e mono si probabil si fara filtru IR Cut iar restul sunt color deci se pierde destul prin filtrele colorate + filtrul IR Cut.
Revenind la camera in discutie, mi se pare un pret cam mare, lasand la oparte racirea, e totusi o camera cu rezolutie foarte mica, incomparabila cu un DSLR, mai e si analogica deci alta bataie de cap. |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

|
Trimis: 04 Mar 2012 05:12 Download mesaj |
|
|
|
@valy:
Pierderea cea mai mare la o camera color cu matrice Bayer este de natura geometrica.
http://en.wikipedia.org/wiki/Bayer_filter
Fiecare pixel este impartit in 4 senzori (celule detectoare): 1 rosu, 2 verzi si 1 albastru.
Suprafata unui senzor este de 4 ori mai mica decat pixelul.
De aici rezulta eficienta cuantica geometrica redusa de cel putin 4 ori pentru rosu si albastru, si de 2 ori pentru verde.
Pe urma mai intervine si pierderea (realtiv mica) prin filtrele de culoare si IR.
Din aceasta cauza camerele B/W sunt mai "sensibile".
La senzorul camerei in discutie, situatia se complica deoarece nu lucreaza pe RGB ci in spatiul de culoare CYGM care face mai usoara codarea NTSC/PAL. La asta ma refeream cand ziceam de conversia spatiului de culoare.
http://en.wikipedia.org/wiki/CYGM_filter |
|
Sus |
|
 |
URANUS7 Membru

|
Trimis: 04 Mar 2012 10:26 Download mesaj |
|
|
|
psemil a scris: | Nu port de grija nimanui. doar reafirm dreptul tuturor la libera alegere si la a gandi liber.
Despre camera in discutie, inteleg ca e dedicata video-astronomiei si aici s-o foloseasca sanatos cine o vrea, ca pare buna in a face poze rapid --- super
Dupa pretentile de claritate astrofoto performantele ei (studiind atent pozele prezenatete) sunt slabe pana la proba contrarie.
Va propun sa-mi contestati aceasta ultima afirmatie cu date concrete (poze) obtinute cu aceasta camera si telescopul C8 (f/10 sau f/6,3 si nu hyperstar), sk 70/500+ eq6 - pe care inteleg ca le posedati
Vom compara rezultatul cu poze cu dslr si alte camere ccd de pe forum => concluzii
Bafta |
Munca unui om deosebit, Mallin Rock , valoreaza de mii de ori mai mult decat niste comentarii scrise aici, de oameni ale caror competente nu au fost probate in vre-un fel, riguros si nici nu se doreste, dar, auto-proclamandu-se implicit , experti cunoscatori, isi propun sa faca impresie, pe forum, fara sa aiba nici o infima parte din experienta celor care proiecteaza,produc, concret, aceste camere. Ba mai mult, sunt romani cu bine-cunoscutele obiceiuri de a "manji" orice ating.
Sunt satul de personaje "de vitrina' , atotcunoscatoare, ascunse dupa ID-uri (lipsa de demnitate) pentru a putea umili mai mult, in spatele mastii.
Cine sunt acesti atotcunoscatori care trebuie sa judece munca lui Mallin si nu numai a lui? NOBODY's , asa cum le spune numele.
Imi puneti in fata criteriul calitatii imaginii (prin rezolutie in special) , va pun in fata criteriul sensibilitatii incredibile a camerei. Asta inseamna ca una dintre ele a castigat ???
Castiga aceea care este dorita. Eu o doresc pe aceasta: MCX !!!  |
|
Sus |
|
 |
psemil Membru

|
Trimis: 04 Mar 2012 12:40 Download mesaj |
|
|
|
Ca un virtual cumparatar si utilizator al unei camere ccd (Malincam, Sbig, Atik,oricare alta) am dreptul sa le judec munca. Este dreptul meu sa o aleg pe cea care o consider mai buna.
Domnule Corban, comparatia finala nu va fi facuta de rezolutie, (sunt aici o gramada de posesori de atik 314l+ camera cu o rezolutie apropiata si o dimensiune a pixelului similara chiar si un dslr are pixelul de dimensiuni apropiate deci aceeasi rezolutie doar campul este mai mare) ci in claritate si profunzimea culorii, asteptandu-ma bineinteles ca dumneavoastra la f/6,3 sa aveti timpi de expunere mult mai mici decat alte camera montate pe sisteme optice mai rapide.
De ex: putem face testul deci.... pozand M51 - este suficient de mare sa va intre pe senzor (deci aceeasi rezolutie) suficient de luminoasa pentru a fi pozata si din zone puluate luminos. si apoi discutia este gata.
Ultima modificare efectuata de catre psemil la 04 Mar 2012 12:45, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11323
|
Trimis: 04 Mar 2012 12:44 Download mesaj |
|
|
|
Daca luam in calcul specificul unui senzor DSLR, adica inmultim cu 4 eficienta, putem spune ca e comparabil cu CCD-urile astea mono supersensible?
Uranus cat de sensibil este?
Un TIS DBK/DMK e si ea foarte sensibila, are senzor ICX 618, nu are racire dar se poate pune, nu integreaza dar banui ca merge la fel de bine din soft, si e pe la 500E. |
|
Sus |
|
 |
URANUS7 Membru

|
Trimis: 04 Mar 2012 14:45 Download mesaj |
|
|
|
Domnule Emil,
ma bucur ca va ganditi, in sfarsit, la o camera racita. Este o optiune logica, elementara.
Pentru CPC 800 folosesc FR de 6.3. dar tracking-ul acceptabil cu CPC 800 nu dureaza mult.
Acum am pe balcon EQ6 cu care ma acomodez si incerc fara sa am polara disponibila, sa-l aliniez perfect.
Azi am cumparat o nivela perfecta, pt calibrare ok. La EQ6 nu pot folosi decat un FR 0.5 de la Antares ( altceva n-am ) sau chiar nimic ( am scos ok m42 fara nimic dar evident, ala e placinta mare). Din pacate, balconul e invadat de unde electromagnetice parazite asa ca oricat de buna e busola mea , isi roteste acul la o deplasare a mea de 10-20 cm in orice directie, deci directia Nord...e nedetectabila din balcon.
Mai am insa un soft, IS- WCS care ajuta la aliniere fara polara. Am sa ma mai ajut si cu el.
Daca nu razbesc imediat, o sa scot EQ6 din balcon si o sa pun inapoi CPC 800, cu care ma descurc perfect, ca sa facem testul. Va anunt ca eu am vizibilitate intre S si N-NW si max 55 grade altitudine, asa ca ar fi bine sa-mi propuneti un obiect (ar fi bine nebuloasa si nu galaxie caci UHC e f restrictiv si dezavantajos in oras) care sa fie in aceasta zona a cerului peste noapte.
N-as vrea sa ma intelegeti gresit...astea sunt conditiile mele...sorry.
Sunt primul care vreau sa trimit probe comparative, nu numai dvs ci tuturor de aici, curios sa vad cu ce "pietre" se mai arunca, daca nu cu " bolovani" . Vom compara (timpi expunere+ adancime culoare)/ magnitudine .
Am zis ca rezolutia o ignoram, nu ?
Am sa fac teste si pe un SW 70/500 dar numai in conditii UP-Town sau mai mult.
Am impresia ca daca acest topic nu va fi "decapitat" prematur, se vor face multe achizitii de camere racite datorita lui .
Eu am sa doresc sa folosesc si QHY8 - ul meu, pe balcon, de-ndata ce voi fi sigur ca pot obtine un tracking perfect. Va amintesc, QHY8 este o camera racita.
Pe viitor, mi-as dori sa se discute pe topic si despre atik 314l+,familia QHY ( de la 8 in sus) si de ce nu , si despre cele doua camere de supraveghere adaptabile, de tip CCTV de la Samsung, care sunt o comoara pentru incepatorii cu posibilitati materiale reduse.
psemil a scris: | Ca un virtual cumparatar si utilizator al unei camere ccd (Malincam, Sbig, Atik,oricare alta) am dreptul sa le judec munca. Este dreptul meu sa o aleg pe cea care o consider mai buna.
Domnule Corban, comparatia finala nu va fi facuta de rezolutie, (sunt aici o gramada de posesori de atik 314l+ camera cu o rezolutie apropiata si o dimensiune a pixelului similara chiar si un dslr are pixelul de dimensiuni apropiate deci aceeasi rezolutie doar campul este mai mare) ci in claritate si profunzimea culorii, asteptandu-ma bineinteles ca dumneavoastra la f/6,3 sa aveti timpi de expunere mult mai mici decat alte camera montate pe sisteme optice mai rapide.
De ex: putem face testul deci.... pozand M51 - este suficient de mare sa va intre pe senzor (deci aceeasi rezolutie) suficient de luminoasa pentru a fi pozata si din zone puluate luminos. si apoi discutia este gata. |
Ultima modificare efectuata de catre URANUS7 la 05 Mar 2012 07:44, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

|
Trimis: 04 Mar 2012 18:50 Download mesaj |
|
|
|
Poti sa faci asta dar nu schimba realitatea.
Poti considera QE (Quantum Efficiency) pe celula de 4 ori mai mare decat cea a pixel-ului, dar atunci trebuie sa scazi dimensiunea (suprafata colectoare) si tot acolo ajungi.
Si aici nu e vorba neaparat de DSLR ci e diferenta intre o camera mono si una color.
valy a scris: | Daca luam in calcul specificul unui senzor DSLR, adica inmultim cu 4 eficienta, putem spune ca e comparabil cu CCD-urile astea mono supersensible? |
Integrarea de care se tot vorbeste este de fapt un timp de expunere mai lung pentru o camera CCTV.
Ce a facut Mallin Rock, este ca a redus zgmotul electronic al senzorului, prin racire si a marit fortat timpul de expunere. Pe urma ia semnalul util marginal (la DSO, SNR mic) si il amplifica exagerat pentru a da o impresie vizuala instantanee. Din pacate, oricat amplifici un semnal cu un SNR mic, nu vei avea mai multa informatie chiar daca ai extras zgomotul. SNR-ul se va degrada la fiecare operatiune. Rezultatul este previzibil, o imagine cu contrast ridicat artificial, dar cu o cantitate de informatie foarte mica.
Poate fi spectaculos pentru o prezentare video, dar nu poate fi vorba de foto.
Mai ales daca folosesti un sistem cu raport focal mic (uriasele dobsonuri americane).
Vei avea o sensibilitate a sistemului (nu a senzorului !) ridicata.
Si un undersampling pe masura. Adica pierderea rezolutiei unghiulare (nu vorbim de rezolutia in pixeli a senzorului).
Este un artificiu care functioneaza cu orice senzor dar care nu este deloc interesant in astrofoto.
Nimeni nu manjeste reputatia lui Mallin Rock, mai ales cand el insusi afirma peste tot ca aceasta camera nu este pentru astrofoto.
Puteti spune ca este "cea mai cea mai dintre" camerele video pentru videoastronomie TV.
Faptul ca se pot obtine anumite imagini, realtiv slabe, cu prelucrari ulterioare, nu justifica folosirea in domeniul astrofoto.
Sunt domenii complet diferite, bazate pe criterii diametral opuse.
P.S. Injuriile, denigrarile si replicile ad-hominem (http://en.wikipedia.org/wiki/Ad-hominem) nu fac decat sa murdareasca acest forum si sa scada credibilitatea si demnitatea celui care o face.
Reamintesc ca suntem pe un forum de astronomie, si nu intr-o galerie de fotbal.
Va multumesc anticipat pentru intelegere. |
|
Sus |
|
 |
URANUS7 Membru

|
Trimis: 04 Mar 2012 19:15 Download mesaj |
|
|
|
nobody a scris: |
Nimeni nu manjeste reputatia lui Mallin Rock, mai ales cand el insusi afirma peste tot ca aceasta camera nu este pentru astrofoto.
Puteti spune ca este "cea mai cea mai dintre" camerele video pentru videoastronomie TV.
Faptul ca se pot obtine anumite imagini, realtiv slabe, cu prelucrari ulterioare, nu justifica folosirea in domeniul astrofoto.
|
Nimeni nu a spus ca MCX este cea mai grozava in domeniul astrofoto ( iar imi puneti in gura afirmatii pe care nu le-am facut si asta demonstreaza ca nu aveti memorie buna).
Evident, slaba fiind pentru astrofoto ( dupa cum spuneti) apartine si acestui domeniu, deci se poate discuta aici despre ea in orice sens se doreste.
Galeria vad ca ati facut-o dvs, iar eu nu am facut decat sa raspund acestor provocari, atata timp cat nu s-a gasit un moderator sa va linisteasca. Trageti concluzii pe care vreti sa le asimileze nolens volens toata lumea, aici.
Pana acum ati exprimat o idee simpla: calitatea imaginilor foto ale MCX nu atinge calitatea scoasa de un DSLR. Ati consumat o imensa energie pentru asta cand toata lumea putea usor sa inteleaga, fara explicatii, luandu-se daca vreti, doar dupa rezolutia Mallincam: 640x4800 in conversie digitala.
Eu zic sa mai lasati si pe altii, pe acest topic, sa se exprime, astfel incat sa nu se inhibe la ideea ca vor avea experienta mea neplacuta din cauza stilului pe care-l puteti aborda si de care ati facut deja cateva "probe".
Calomnierile si interpretarile dvs + nu stiu ce reclamatii pe care vreti sa le faceti, devin evident penibile pentru imaginea dvs la care tineti atat de mult si cu care poluati topicul.
Eu zic sa va calmati si sa va luati un mic "concediu" de Astronomy.ro.
Nu stiu daca ati observat, dialogul meu aici , cu persoanele civilizate a fost cat se poate de linistit, respectuos.
Recomandarile dvs lozincarde, din final, pe langa faptul ca se contrazic la 180 grade cu stilul dvs, cred ca ar fi binevenite undeva , la o gradinita de copii unde puteti avea mai mult succes, nu aici, unde trebuie sa invatati ce inseamna respectul. Eu sunt optimist si am speranta ca va veti corecta.
Apropo, ati citit vre-odata si motto-ul din dreptul ID-ului meu ? Incercati sa-l intelegeti, va rog.
Toate bune !  |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

|
Trimis: 05 Mar 2012 07:11 Download mesaj |
|
|
|
Observ ca argumentele logice s-au terminat si iar ce-a ramas este doar ... nimic de pierdut.
Va urez succese nebanuite si imi cer scuze pentru deranj si poluare ! |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|