| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 242990 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2838 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Sihimu |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1789 la data de Joi Aug 27, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
saiph Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007 Mesaje: 2300
Motto: Sky is not the limit, it's the target Localitate: Bucuresti // Cracovia
|
Trimis: 29 Oct 2012 12:14 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Re: |
|
|
|
Salut.
Revin cu o imagine - vedere 3D izometrica cu decupare partiala - a viitoarei monturi ecuatoriale din conducte si racorduri filetate; si cu o intrebare, referitoare la modul in care se misca. Inca nu e gata - mai caut flanse pt ea. Cotul va fi unul de 2", pt ca asta am gasit. Azi aflu, de la alt magazin, daca au si pe 1-1/4".
Poza este ASTA.
Ma pregatesc sa-i montez niste rulmenti (radiali, cu bile) pentru a-i prelua jocul care va rezulta intre flancurile filetelor, dupa prelucrare. Filetele vor avea doar rolul de suport pt elementele din constructie, nu neaparat si functional - voi lasa asta in seama rulmentilor, pentru o miscare mai lina si fara hopuri.
Cele doua perechi de rulmenti, cu fi30 la exterior si fi10 la interior, vor sta prinsi in interiorul niplurilor si reductiilor si vor avea un ax central prins solidar cu flansa care va tine instrumentul (papucul de talpica Vixen), respectiv un ax prins pe T-ul de declinatie.
Pentru blocarea pozitiei pe oricare din cele doua axe (RA, Dec), ar fi mai indicat un surub care sa infraneze pe axul care trece prin rulmenti, sau unul care sa impinga in filetul niplurilor care sustin T-urile? Asta cu conditia sa echilibrez bine din start montura + instrumentul.
Ma gandesc ca filetele, odata prelucrate, parca nu-mi vine asa usor sa le amprentez cu surubul transversal ori-de-cate-ori vreau sa blochez axa. Iar pe de alta parte, sa impingi intr-un ax care are rol de a mentine miscarea fina (riscand astfel producerea unor jocuri/batai radiale) parca nu e tocmai o idee isteata.
Aveti alte sugestii? Voi cum ati face?
Multumesc _________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
Ultima modificare efectuata saiph la 29 Oct 2012 16:52, modificat de 2 ori in total |
|
| Sus |
|
 |
alex1209 Membru

Data inscrierii: 03 Feb 2012 Mesaje: 617
|
Trimis: 29 Oct 2012 12:26 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Interesante imagini Saiph
Am gasit in Piatra Neamt o firma pentru roti si axe melcate.
Vreau sa ma ajutati sa aflu niste dimensiuni, va rog.
Firma este SC LERA SRL . Iata mesajul pe care mi l-au trimis inapoi dupa ce le-am spus ca vreau o roata melcata cu diametrul de 40-50mm, cu 100-120 dinti si un ax melcat:
"Pentru confectionarea rotilor melcate ale reductoarelor este nevoie de cateva date ale melcului, cum ar fi: diametrul exterior al melcului, numarul de inceputuri si pasul. Pentru verificare am nevoie si de distanta dintre axe. Nu va pot da un pret fara aceste date."
Astept ajutor pentru aceste masuratori cat mai repede |
|
| Sus |
|
 |
saiph Moderator

|
Trimis: 29 Oct 2012 12:41 Download mesaj |
|
|
|
Din cate stiu, EQ5 spre exemplu, are 144 dinti (135, dupa altii; 180 dupa alti... "altii").
Dar diametrul este mai mare, parca 80mm.
Cel mai bine ar fi sa ai cat mai multi dinti, pt o miscare cu joc cat mai mic, continua.
Nu am la mine STAS-ul si indrumarul pt proiectarea angrenajelor melcate, dar in mod clar, trebuie corelati toti parametri: diametrul coroanei, inaltimea, diametrul melcului (trebuie decupat un tor din coroana, ca sa angreneze fara frecari si pe suprafata cat mai corect profilata), lungimea, numarul de dinti/inceputuri, pasul / modulul dintelui, distanta intre axe..
Numarul de inceputuri ar trebui sa fie 1. Raportul de reducere a vitezei periferice e in functie de el - cu cat ai mai putine inceputuri, cu atat raportul e mai favorabil vitezelor mici de revolutie la coroana.
Am gasit pe net, odata, niste melci mici, dar sunt pe un standard american, nu am gasit si coroane pt ei... Ma batea gandul sa fac un angrenaj din-asta, pt o viitoare montura eq home-made. Am ramas cu melcii
Aveam in laboratorul de mecanisme un angrenaj melcat si ma jucam mereu cu el. Ma intreba proful de ce mi se pare asa interesant si o data chiar i-am povestit la ce se foloseste (in "universul meu"). I s-a parut amuzant, mai mult pt ca nici unul din colegi nu parea atras de nici unul din "exponatele" de acolo. _________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
Ultima modificare efectuata saiph la 29 Oct 2012 12:53, modificat de 2 ori in total |
|
| Sus |
|
 |
alex1209 Membru

|
Trimis: 29 Oct 2012 12:47 Download mesaj |
|
|
|
80 mm mi se pare prea mare. Sa spunem pentru o montura EQ homemade este de ajuns un diametru de 50-60mm? Si un numar de dinti de 150?
O vizualizare a datelor pentru firma ar fi:
Diametrul exterior: 60mm
Numarul de inceputuri: 150 dinti
Pasul: 1
Distanta dintre axe: - (care axe? asta cum se afla?) |
|
| Sus |
|
 |
saiph Moderator

|
Trimis: 29 Oct 2012 12:52 Download mesaj |
|
|
|
Pai 150 dinti s-ar putea sa fie prea multi, raportat la diametru, si-ti ies prea mici - creste riscul sa te apropii de tensiunea maxima admisibila in dinte.
Distanta intre axa melcului si axa coroanei. Rezulta din diametrele coroanei & melcului, modulul dintelui (inaltime, latime), pasul..
Poti incepe proiectarea de la modul in care trebuie sa se miste: o rotatie pe zi, deci 360 grade in 24x60min, adica 1/4 de grad pe minut. Sau, altfel spus, stii ca intr-o ora trebuie sa parcurgi 15 grade. Si vezi pt ce numar de dinti obti un pas rezonabil (sa angreneze cel putin 3 dinti), astfel incat, pt un inceput al melcului, sa ai un modul al dintelui care sa permita functionarea sub limita admisibila a tensiunii de rupere a materialului din care e facut angrenajul. Mai pui in ecuatie si turatia motorului de angrenare (optional..) si te-ai facut cu home-made tracking  _________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________ |
|
| Sus |
|
 |
alex1209 Membru

|
Trimis: 29 Oct 2012 12:55 Download mesaj |
|
|
|
Diametrul exterior: 60mm
Numarul de inceputuri: 120 dinti (asa e mai bine? sau scad la 100?)
Pasul: 1
Distanta dintre axe: - (sa inteleg ca asta o afla ei din datele de mai sus? ) |
|
| Sus |
|
 |
saiph Moderator

|
Trimis: 29 Oct 2012 12:58 Download mesaj |
|
|
|
Se "imperecheaza" cu STAS-ul in mana. Nu le mai stiu pe de rost
Poti cel mult sa le zici, ca idee, in ce gama vrei sa se situeze diametrul / diametrele si pasul / nr de inceputuri si sa-ti caute in lista de produse o pereche melc-coroana pe cele care au modulul cel mai bun (pt dinti cat mai multi). Daca au la vanzare, sigur sunt proiectate sa nu depaseasca S_ma (tensiunea (sigma) maxima admisibila) _________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________ |
|
| Sus |
|
 |
alex1209 Membru

|
Trimis: 29 Oct 2012 13:13 Download mesaj |
|
|
|
Hai ca le-am trimis mesajul. Acum astept sa vedem ca OFERTA SOC imi fac.
Dar ca sa nu ma sperii prea rau, cam cat costa?
Poate voi stiti... |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9954
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 29 Oct 2012 14:06 Download mesaj |
|
|
|
Numărul de dinți al roții melcate este bine să fie divizibil cu 12 sau alt multiplu de 3, poate fi și 150 sau 180. Numărul de începuturi trebuie să fie 1 (unu). Pentru calculul modulului (implicit rezultă pasul) trebuie neapărat să cunoști încărcarea monturii, forțele și momentele care vor acționa asupra angrenajului. Diametrul roții melcate și al melcului rezultă din numărul de dinți și modul. Cred că modul 1 este prea mic pentru o montură care să ducă 5Kg. Ai putea determina invers alegând dintr-o gamă de produse STAS un angrenaj corespunzător și să iei de acolo datele.
Cel mai important lucru la o montură este precizia angrenajului. Precizie mare se poate obține numai dacă se folosesc materiale de calitate și mașini unelte de precizie. Melcul este bine să fie tratat termic (oțel călit) și apoi rectificat. Toate operațiile necesare costă. Nu te poți aștepta la un preț mic decât la un produs de serie mare unde se recuperează costurile din volum.
Un angrenaj melcat cu carcasă cu tot, bun pentru o ecuatorială, în Germania costă de la 130 de euro în sus.
Iată un link găsit cu google de unde poți lua un catalog ca să-ți faci o idee:
http://www.renold.de/EN/Products/Gears/Loo...gears.aspx _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6, 72mm F/10
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
alex1209 Membru

|
Trimis: 29 Oct 2012 15:19 Download mesaj |
|
|
|
Dl. Erwin, imi puteti calcula tot ce trebuie pentru o roata melcata cu diametrul de 60mm?
Vad ca aveti mai multe cunostinte in angrenaje. Va rog!!
Ca sa le trimit masurile si tot ce trebuie bine.  |
|
| Sus |
|
 |
StarChild Membru

Data inscrierii: 29 Mar 2011 Mesaje: 1637
Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-) Localitate: Timisoara
|
|
| Sus |
|
 |
alex1209 Membru

|
Trimis: 29 Oct 2012 15:39 Download mesaj |
|
|
|
Stiu romaneste baietii aia?  |
|
| Sus |
|
 |
StarChild Membru

Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-) Localitate: Timisoara
|
Trimis: 29 Oct 2012 15:42 Download mesaj |
|
|
|
| alex1209 a scris: | Stiu romaneste baietii aia?  |
germana/engleza stiu  |
|
| Sus |
|
 |
alex1209 Membru

|
Trimis: 29 Oct 2012 15:45 Download mesaj |
|
|
|
La engleza sunt cam mediu...
Poti trimite tu pentru mine o intrebare/mesaj? |
|
| Sus |
|
 |
StarChild Membru

|
Trimis: 29 Oct 2012 15:46 Download mesaj |
|
|
|
| alex1209 a scris: | La engleza sunt cam mediu...
Poti trimite tu pentru mine o intrebare/mesaj? |
alege reperele care te intereseaza si da-mi pe PM o adresa de yahoo, sa te pun in Cc. |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|