| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
mflorian Membru

Data inscrierii: 01 Sep 2011 Mesaje: 473
|
Trimis: 26 Sep 2012 16:10 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Într-adevăr, nu ai introdus clipping, dar steaua albastră din stînga-sus, se întinde peste propriul său halou și devine mai mare decît ar trebui. La fel și steaua galbenă din centru. Fenomenul se observă chiar și în zonele centrale ale nebuloasei, unde se pierd detalii.
În privința sharpness-ului și a rezoluției, cred că acestea trebuie să vină din expunere, nu din prelucrare.
_________________ Celestron C8 SGT XLT Advanced GOTO
Nikon D7000 |
|
| Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010 Mesaje: 2796
Motto: Start spre viitor... Localitate: Brăila
|
Trimis: 26 Sep 2012 16:15 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
_________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
| Sus |
|
 |
mflorian Membru

|
Trimis: 26 Sep 2012 16:22 Download mesaj |
|
|
|
Corect, echipamentul are aportul decisiv în obținerea sharpness-ului: ghidajul, optica, focusul. Corecțiile de sharpnes din soft trebuie să fie folosite cu mare grijă. Cel puțin, asta e părerea mea.
L.E.: o imagine subexpusă va avea și sharpness-ul diminuat.
Nikon D7000 |
|
| Sus |
|
 |
mflorian Membru

|
Trimis: 26 Sep 2012 16:27 Download mesaj |
|
|
|
| ursamajor a scris: | | Cu alte cuvinte, pune una lângă alta poza ta originală și una din prelucrările mele. Arată-le la 10 oameni. Eu bag mâna în foc că cel puțin 9 vor prefera prelucrata. | Asta e similară cu preferința publicului pentru portetele (de femei, în special) fotoșopate pînă devin plăsticoase. Nu cred că votul publicului este un criteriu în astrofoto.
Nikon D7000 |
|
| Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

|
Trimis: 26 Sep 2012 16:36 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
_________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
| Sus |
|
 |
mflorian Membru

|
Trimis: 26 Sep 2012 16:47 Download mesaj |
|
|
|
Păi atunci este cazul să stabilim scopul pentru care este făcută o fotografie astro: artistic sau documentar. În primul caz se poate altera oricît de mult informația pentru a crește valoarea estetică a imaginii. În al doilea caz se urmărește evidențierea cît mai fidelă a unei cantități cît mai mari de informație.
Nikon D7000 |
|
| Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

|
Trimis: 26 Sep 2012 16:54 Download mesaj |
|
|
|
|
| Sus |
|
 |
mflorian Membru

|
Trimis: 26 Sep 2012 17:08 Download mesaj |
|
|
|
N-ai zis dar ai zis:
| ursamajor a scris: | | Cu alte cuvinte, pune una lângă alta poza ta originală și una din prelucrările mele. Arată-le la 10 oameni. Eu bag mâna în foc că cel puțin 9 vor prefera prelucrata. |
Și asta se referă la partea artistică.
Nikon D7000 |
|
| Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

|
Trimis: 26 Sep 2012 17:24 Download mesaj |
|
|
|
|
| Sus |
|
 |
mflorian Membru

|
Trimis: 22 Oct 2012 16:07 Download mesaj |
|
|
|
În acest weekend am avut ca țintă M1. Din păcate optica de ghidaj s-a aburit în doi timpi și trei mișcări, așa că am fost silit să fotgrafiez neghidat. Asta, bineînțeles, pînă s-a umplut de rouă și placa corectoare a SCT-ului. Totuși, un parasolar generos, confecționat dintr-o saltea izopren mi-a mai dat un răgaz de o oră pînă cînd optica a devenit inutilizabilă. Partea haioasă a fost că după ce am dus în casă tot calabalîcul, am constatat cu uimire că era plin de rouă și corectorul de planeitate, care s-a uscat mult mai greu, roua fiind depusă în spațiul dintre lentile.
Așa că am hotărît că pînă nu rezolv problema condensului, nu mai are rost să scot echipamentul. Iar rezolvarea va presupune încălzire pentru placa corectoare, pentru obiectivul opticii de ghidaj, dar și pentru corectorul de planeitate și eventualele filtre.
Una peste alta, chiar dacă aveam alt plan, am reușit totuși un total de 45 de minute de expunere:
| Descriere: |
SCT 8" + reducător/corector + Nikon D7000 45x60sec, ISO 800, 20 dark, procesat cu DSS |
|
| Marime fisier: |
350.73 kb |
| Vizualizat: |
de 5866 ori |

|
Nikon D7000 |
|
| Sus |
|
 |
mflorian Membru

|
Trimis: 24 Oct 2012 09:04 Download mesaj |
|
|
|
Am primit o sugestie discretă să re-evaluez imaginea de mai sus, în privința procesării. Și este perfect justificată observația, deoarece, cînd am privit mai cu atenție, am putut observa artefacte urîte la stelele mai luminoase. M-am lăsat furat de setările agresive, deoarece voiam să recuperez ultimele cadre, care au fost estompate destul de serios de condens și astfel am alterat informația din cadrele trase corect. O ilustrare a cugetării "scump la tărîțe și ieftin la făină".
Așa că am reluat toată procesarea de la zero:
|
373.61 kb |
de 5763 ori |

|
Nikon D7000 |
|
| Sus |
|
 |
mflorian Membru

|
Trimis: 11 Noi 2012 18:23 Download mesaj |
|
|
|
De toate pentru toți, cu Nikon D7k și Nikkor 70-200, piggyback pe C8.
| 36x120sec, ISO 400, f/4, Nikkor 70-200mm @190mm |
|
412.79 kb |
de 5718 ori |

|
Nikon D7000 |
|
| Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

|
Trimis: 11 Noi 2012 18:28 Download mesaj |
|
|
|
|
| Sus |
|
 |
Ceausel Andrei Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2011 Mesaje: 100
Motto: Cu ochii pe cer Localitate: Bucuresti
|
|
| Sus |
|
 |
mflorian Membru

|
Trimis: 12 Noi 2012 12:46 Download mesaj |
|
|
|
Nu știu dacă sînt cel mai în măsură să dau sfaturi, dar încerc, totuși.
-Fotografiile DSO se obțin din mai multe cadre. Dacă ai fi tras încă vreo 20-30 de cadre ca cel afișat, prin prelucrarea cu Deep Sky Stacker, ai fi obținut o imagine mult mai bună.
-Pentru astrofoto nu lăsa balansul de alb pe Auto ci folosește setarea Daylight.
-Este recomandabil ca obiectul pe care vrei să îl fotografiezi să fie cît mai în centrul imaginii, mai ales dacă este punctiform. Asta, deoarece în centru ai calitate optică maximă.
-Pentru focus manual, se poate folosi o mască Bahtinov și Live View. Pe perioada reglajelor se poate urca ISO la maximum, pentru a avea imagine luminoasă în ecranul LCD.
Pentru o precizie mai mare și o operare mai ușoară, se poate lega aparatul foto la un laptop. În lumea Nikon, asta se face prin softul Camera Control Pro. În acest caz ai Live View pe ecran și poți face setările (timp, ISO, balans de alb etc) de pe laptop. De asemenea, poți seta programul să descarce poza direct pe laptop și în acest fel o poți vizualiza imediat pe ecran mare și poți evalua mult mai bine diverse aspecte, decît pe ecranul LCD al aparatului foto.
Nikon D7000 |
|
| Sus |
|
 |
|