| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1215
|
Trimis: 16 Noi 2012 20:38 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
16” !
Seeingul nu se evalueaza cu jucaria respectiva. Aceea masoara altceva. Iar turbulenta specifica newtonurilor este altceva.
Daca vrei sa il poti folosi la maxim si sa reduci turbulentele de tub va trebui sa iei masina de gaurit si sa upgradezi tubul cu niste ventilatoare in fata oglinzii si pe spatele ei. Oglinda de 16” din aceste dobsonuri nu prea se aclimatizeaza fara ajutoare, decat vara uneori. _________________ Horatius
STARMAX Astronomie
Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro |
|
| Sus |
|
 |
sternchen Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012 Mesaje: 1005
Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?! Localitate: austria
|
|
| Sus |
|
 |
starbuck Membru

Data inscrierii: 23 Ian 2011 Mesaje: 1111
|
Trimis: 17 Noi 2012 00:55 Download mesaj |
|
|
|
| valy a scris: | | starbuck a scris: | | Cred ca de departe cel mai important accesoriu inainte de orice evaluare este chestia asta (mai ales in cazul planetelor) : |
Ce treaba are luminozitatea cu planetele? Oricum cred ca e mai ieftin sa iesi afara si sa arunci o privire in sus, de ăia 500 lei mai bine bei o bere ca(cu) baietii. |
Luminozitatea are de a face cu totul. Aparatul ala nu masoara luminozitatea unui astru pentru ca nu are nici o putere de marire. El masoara luminozitatea generala a ceea ce se numeste sky glow generat de poluarea luminoasa, lumina zodiacala, Luna sau in forma de air glow in straturile superioare ale atmosferei. E lumina parazita care la DSO te rupe fara filtre bune iar la planete iti taie din detalii si te face sa cauti acel cer "negru" de-ti sar toate capacele (inclusiv alea de la beri )... |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 17 Noi 2012 11:34 Download mesaj |
|
|
|
| Parerea mea e ca la planete luminozitatea nu e totul, mai curand seeingul (turbulenta) da detaliul, intr-adevar luminozitatea buna mai creste contrastul, dar degeaba ai contrast daca n-ai detalii. Din cate sesizat de obicei ai seeing dar nu ai transparenta buna, iar cand ai transparenta nu ai seeing. La dso e altceva, transparenta buna ajuta. |
|
| Sus |
|
 |
starbuck Membru

|
Trimis: 17 Noi 2012 16:32 Download mesaj |
|
|
|
Pentru turbulente nu vad ca solutii decat o aclimatizare buna, observatii la un unghi de minim 45 de grade, evitarea zonelor cu contrast termic ridicat (betoane, ape, zone industriale, etc) si nu in ultimul rand consultarea prognozelor meteo mai ales privind schimbarile de temperatura si viteza vantului (mai ziceti si voi ca eu am obosit ). Chiar daca aparatul anterior mentionat masoara doar un parametru perturbator (sky glow-ul) ideea de baza inaintea estimarii performantelor unui instrument ramane evaluarea si a seeing-ului, respectiv a transparentei. Cred ca de acum inainte (pentru ca am vazut foarte putine asemenea precizari) ar trebui ca la orice relatare de genul "cu telescopul X si ocularul Y se vede in acest fel corpul Z" ar trebui precizate si conditiile de seeing, transparenta si luminozitate cu una din scalele existente pentru fiecare parametru. Eventual pentru intelegerea generala mai facila sa se propuna de comun acord niste metode sau scale unice in acest sens. Si atunci nu ne vom mai mira de exemplu ca aseara cu ocularul de binoclu s-a vazut mai bine M13 decat cu alaltaieri seara cu Hyperionul. Stiu ca efortul este considerabil dar numai asa putem sa nu inducem lumea in eroare (chiar daca neintentionat) si in primul rand pe noi insine. |
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 7060
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 17 Noi 2012 17:32 Download mesaj |
|
|
|
Starbuck, observatia, si propunerea ta este buna, dar la sectia de observatii, nu la cea de achizitii. De asemenea, prezentarea acestui instrument pentru masurarea luminozitatii cerului ar fi buna pe sectia review, fie ca descriere, pentru ca din ce inteleg nu il ai in posesie, fie ca propunere de analiza, pentru alti membri, in ideea ca cineva are asa ceva si ar dorii sa ne spuna cum e.
Aici facem insa comparatia intre niste telescoape pe care un membru vrea sa le cumpere, asa ca hai sa nu deviem de la subiect. _________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
starbuck Membru

|
Trimis: 17 Noi 2012 17:55 Download mesaj |
|
|
|
| Imi cer scuze pentru discutiile off-topic. Chiar avem de gand sa propun mutarea discutiilor pe aceasta tema in topicul dedicat dar am fost prea absorbit de dezbatere, mai ales ca si eu am avut destule probleme din cauzele enumerate mai sus. In final chiar daca nu am in posesie aparatul respectiv, ceea ce reprezinta el este important, de altfel ca si restul metodelor de determinare a celorlalti factori perturbatori. |
|
| Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010 Mesaje: 2796
Motto: Start spre viitor... Localitate: Brăila
|
Trimis: 17 Noi 2012 18:04 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul. _________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
|
| Sus |
|
 |
starbuck Membru

|
Trimis: 17 Noi 2012 20:05 Download mesaj |
|
|
|
(Continui si eu discutiile in varianta split-ului ulterior. Multumesc.)
Ursa, acel aparat nu a fost inventat degeaba ci este util din cauza sensibilitatii inconstante a ochiului. E suficient sa aprinzi o lanterna pentru cateva secunde si ti s-a dus toata acomodarea pentru minute bune cel putin. La fel sta treaba si cu alte surse mai mult sau mai putin controlabile cum ar fi farurile de la masina aprinse ca ti-ai pierdut nu stiu ce sau nu vede vreun amic in ce a calcat si nu vrei odorizante speciale in masina. Poate ca astronomii cu experienta au timp de acomodare mai mic dar in mod categoric vor aprecia orice potential ajutor.
Valy, merci de info cu plugin-ul ala de MaximDL ! Pare destul de promitator. Oricum e mult mai bun decat nimic. |
|
| Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010 Mesaje: 2796
Motto: Start spre viitor... Localitate: Brăila
|
Trimis: 17 Noi 2012 20:51 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul. _________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
| Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5243
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 17 Noi 2012 21:37 Download mesaj |
|
|
|
@ursamajor: de ce trebuie sa te indepartezi neaparat inspre sud ?
In schimb, si mie mi se pare cam inutil acel aparat.
Iar pretul este de-a dreptul astronomic ! |
|
| Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3721
|
Trimis: 17 Noi 2012 22:27 Download mesaj |
|
|
|
Daca a spus ursamajor ca e bine spre sudul oraselor sa pleci inseamna ca a iesit la observatii
daca pleci spre nord 20 km nu te ajuta ... sa privesti spre sud prin cupola orasului e trist.
partea mai bogata in obiecte este orice in afara de nord |
|
| Sus |
|
 |
starbuck Membru

|
Trimis: 17 Noi 2012 22:30 Download mesaj |
|
|
|
Pentru ca si pe un cer negru sky glow-ul este inca prezent, chiar daca ai un seeing bun. Iesind din oras elimini doar o singura cauza a skyglow-ului din cele patru si-anume poluarea luminoasa. Mai raman Luna, lumina zodiacala si air glow-ul. Acestea din urma desi alimenteaza mai putin sky glow-ul e bine sa te lamuresti rapid cum sta treaba decat sa te intrebi de ce nu ai contrast sau vezi ca-ti mai trebuie nu stiu ce filtre dupa ce au trecut posibil si ore intregi cu instalarea si aclimatizarea echipamentului. Iar intr-o zona fixa in afara oricarei surse de poluare luminoasa sky glow-ul variaza in timp mult mai putin comparativ cu seeingul, deci ar merita masurat dinainte cat mai eficient.
Nu vreau sa fiu inteles gresit ca as face reclama acelui aparat. Nu am absolut nici un interes comercial. Dar la fel de util poate fi considerat orice accesoriu care te ajuta sa castigi timp in secolul asta al vitezei si aici ma refer la multe alte accesorii cum ar fi: tracking-ul/autoguiding-ul (mai putin partea de foto unde sunt obligatorii), sync scan-ul pentru orientare si aliniere polara sau dew heater-ele (sa nu stai cu phoenul pe tun sau sa te bagi cu el in casa o data pe ora), etc. |
|
| Sus |
|
 |
videoprod Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2010 Mesaje: 28
|
Trimis: 17 Noi 2012 22:36 Download mesaj |
|
|
|
@starbuck
O singura intrebare am pentru tine: avand in fata aparatul ala si un ocular Hyperion de cati mm vrei tu,ce ai cumpara? Da pe cinstite... |
|
| Sus |
|
 |
|