Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Trioul_din_leo_9min52sec_6frames_copy.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 239576
Numar de utilizatori inregistrati: 2917
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Maksutov 180/2700 NEQ5 GoTo sau Dobson 12 inch GoTo?

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
horatius
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006

MesajTrimis: 16 Noi 2012 20:38 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

16” !

Seeingul nu se evalueaza cu jucaria respectiva. Aceea masoara altceva. Iar turbulenta specifica newtonurilor este altceva.

Daca vrei sa il poti folosi la maxim si sa reduci turbulentele de tub va trebui sa iei masina de gaurit si sa upgradezi tubul cu niste ventilatoare in fata oglinzii si pe spatele ei. Oglinda de 16” din aceste dobsonuri nu prea se aclimatizeaza fara ajutoare, decat vara uneori.

Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro
Sus
sternchen
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012

Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?!

MesajTrimis: 16 Noi 2012 23:49 Download mesaj
Titlul subiectului:

Spor!
Sus
starbuck
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Ian 2011

MesajTrimis: 17 Noi 2012 00:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

valy a scris:
starbuck a scris:
Cred ca de departe cel mai important accesoriu inainte de orice evaluare este chestia asta (mai ales in cazul planetelor) :

Ce treaba are luminozitatea cu planetele? Oricum cred ca e mai ieftin sa iesi afara si sa arunci o privire in sus, de ăia 500 lei mai bine bei o bere ca(cu) baietii.

Luminozitatea are de a face cu totul. Aparatul ala nu masoara luminozitatea unui astru pentru ca nu are nici o putere de marire. El masoara luminozitatea generala a ceea ce se numeste sky glow generat de poluarea luminoasa, lumina zodiacala, Luna sau in forma de air glow in straturile superioare ale atmosferei. E lumina parazita care la DSO te rupe fara filtre bune iar la planete iti taie din detalii si te face sa cauti acel cer "negru" de-ti sar toate capacele (inclusiv alea de la beri Wink )...
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 17 Noi 2012 11:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

Parerea mea e ca la planete luminozitatea nu e totul, mai curand seeingul (turbulenta) da detaliul, intr-adevar luminozitatea buna mai creste contrastul, dar degeaba ai contrast daca n-ai detalii. Din cate sesizat de obicei ai seeing dar nu ai transparenta buna, iar cand ai transparenta nu ai seeing. La dso e altceva, transparenta buna ajuta.
Sus
starbuck
Membru
Membru

MesajTrimis: 17 Noi 2012 16:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pentru turbulente nu vad ca solutii decat o aclimatizare buna, observatii la un unghi de minim 45 de grade, evitarea zonelor cu contrast termic ridicat (betoane, ape, zone industriale, etc) si nu in ultimul rand consultarea prognozelor meteo mai ales privind schimbarile de temperatura si viteza vantului (mai ziceti si voi ca eu am obosit Smile ). Chiar daca aparatul anterior mentionat masoara doar un parametru perturbator (sky glow-ul) ideea de baza inaintea estimarii performantelor unui instrument ramane evaluarea si a seeing-ului, respectiv a transparentei. Cred ca de acum inainte (pentru ca am vazut foarte putine asemenea precizari) ar trebui ca la orice relatare de genul "cu telescopul X si ocularul Y se vede in acest fel corpul Z" ar trebui precizate si conditiile de seeing, transparenta si luminozitate cu una din scalele existente pentru fiecare parametru. Eventual pentru intelegerea generala mai facila sa se propuna de comun acord niste metode sau scale unice in acest sens. Si atunci nu ne vom mai mira de exemplu ca aseara cu ocularul de binoclu s-a vazut mai bine M13 decat cu alaltaieri seara cu Hyperionul. Stiu ca efortul este considerabil dar numai asa putem sa nu inducem lumea in eroare (chiar daca neintentionat) si in primul rand pe noi insine.
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 17 Noi 2012 17:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

Starbuck, observatia, si propunerea ta este buna, dar la sectia de observatii, nu la cea de achizitii. De asemenea, prezentarea acestui instrument pentru masurarea luminozitatii cerului ar fi buna pe sectia review, fie ca descriere, pentru ca din ce inteleg nu il ai in posesie, fie ca propunere de analiza, pentru alti membri, in ideea ca cineva are asa ceva si ar dorii sa ne spuna cum e.

Aici facem insa comparatia intre niste telescoape pe care un membru vrea sa le cumpere, asa ca hai sa nu deviem de la subiect.

Membru
Membru

MesajTrimis: 17 Noi 2012 17:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

Imi cer scuze pentru discutiile off-topic. Chiar avem de gand sa propun mutarea discutiilor pe aceasta tema in topicul dedicat dar am fost prea absorbit de dezbatere, mai ales ca si eu am avut destule probleme din cauzele enumerate mai sus. In final chiar daca nu am in posesie aparatul respectiv, ceea ce reprezinta el este important, de altfel ca si restul metodelor de determinare a celorlalti factori perturbatori.
Sus
ursamajor
Membru exclus
Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010

Motto: Start spre viitor...

MesajTrimis: 17 Noi 2012 18:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 17 Noi 2012 18:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

ursamajor a scris:
Pe de altă parte, seeingul este mai dificil de cuantificat, probabil de aceea nici nu există vreun aparat minune pentru a-l determina.
http://winfij.homeip.net/maximdl/seeingmonitor.html
Sus
starbuck
Membru
Membru

MesajTrimis: 17 Noi 2012 20:05 Download mesaj
Titlul subiectului:

(Continui si eu discutiile in varianta split-ului ulterior. Multumesc.)

Ursa, acel aparat nu a fost inventat degeaba ci este util din cauza sensibilitatii inconstante a ochiului. E suficient sa aprinzi o lanterna pentru cateva secunde si ti s-a dus toata acomodarea pentru minute bune cel putin. La fel sta treaba si cu alte surse mai mult sau mai putin controlabile cum ar fi farurile de la masina aprinse ca ti-ai pierdut nu stiu ce sau nu vede vreun amic in ce a calcat si nu vrei odorizante speciale in masina. Poate ca astronomii cu experienta au timp de acomodare mai mic dar in mod categoric vor aprecia orice potential ajutor.

Valy, merci de info cu plugin-ul ala de MaximDL ! Pare destul de promitator. Oricum e mult mai bun decat nimic.
Sus
ursamajor
Membru exclus
Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010

Motto: Start spre viitor...

MesajTrimis: 17 Noi 2012 20:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 17 Noi 2012 21:37 Download mesaj
Titlul subiectului:

@ursamajor: de ce trebuie sa te indepartezi neaparat inspre sud ?
In schimb, si mie mi se pare cam inutil acel aparat.
Iar pretul este de-a dreptul astronomic !
Sus
Stanescu Octavian
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006

MesajTrimis: 17 Noi 2012 22:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

Daca a spus ursamajor ca e bine spre sudul oraselor sa pleci inseamna ca a iesit la observatii Wink
daca pleci spre nord 20 km nu te ajuta ... sa privesti spre sud prin cupola orasului e trist.
partea mai bogata in obiecte este orice in afara de nord
Sus
starbuck
Membru
Membru

MesajTrimis: 17 Noi 2012 22:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pentru ca si pe un cer negru sky glow-ul este inca prezent, chiar daca ai un seeing bun. Iesind din oras elimini doar o singura cauza a skyglow-ului din cele patru si-anume poluarea luminoasa. Mai raman Luna, lumina zodiacala si air glow-ul. Acestea din urma desi alimenteaza mai putin sky glow-ul e bine sa te lamuresti rapid cum sta treaba decat sa te intrebi de ce nu ai contrast sau vezi ca-ti mai trebuie nu stiu ce filtre dupa ce au trecut posibil si ore intregi cu instalarea si aclimatizarea echipamentului. Iar intr-o zona fixa in afara oricarei surse de poluare luminoasa sky glow-ul variaza in timp mult mai putin comparativ cu seeingul, deci ar merita masurat dinainte cat mai eficient.
Nu vreau sa fiu inteles gresit ca as face reclama acelui aparat. Nu am absolut nici un interes comercial. Dar la fel de util poate fi considerat orice accesoriu care te ajuta sa castigi timp in secolul asta al vitezei si aici ma refer la multe alte accesorii cum ar fi: tracking-ul/autoguiding-ul (mai putin partea de foto unde sunt obligatorii), sync scan-ul pentru orientare si aliniere polara sau dew heater-ele (sa nu stai cu phoenul pe tun sau sa te bagi cu el in casa o data pe ora), etc.
Sus
videoprod
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2010

MesajTrimis: 17 Noi 2012 22:36 Download mesaj
Titlul subiectului:

@starbuck
O singura intrebare am pentru tine: avand in fata aparatul ala si un ocular Hyperion de cati mm vrei tu,ce ai cumpara? Da pe cinstite...
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5  Urmatoare

Download topic
Pagina 4 din 5

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact