| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 24 Dec 2012 14:35 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Chiar daca te-ai decis pentru achizitia unui binoclu, totusi ar fi bine sa nu uiti si de un instrument la care ne gandim uneori mai putin.
Ma refer la o luneta micuta de 102/500 mm de la Sky-Watcher.
O astfel de luneta iti ofera imagini luminoase la deep-sky, un camp larg si poate fi folosita cu succes si la planete pana la 100-120 X.
In acelasi timp este foarte compacta, portabila si poate fi transportata cu usurinta in bagaje.
Nu mai vorbesc de faptul ca pe viitor o vei putea utiliza cu succes la astro-fotografia deep-sky, fiind un rich-field luminos.
Eu as lua in considerare aceasta varianta, mai ales ca sunt posesorul unui instrument asemanator dar putin mai mare si am putut vedea pe un cer negru de la tara ce poate face.
Ca sa iti faci o idee cat de portabila este o astfel de luneta iti atasez mai jos niste imagini si linkuri :
Aici ai un filmulet facut la Jupiter prin acest telescop :
http://www.youtube.com/watch?v=ZXSD0IpV6oo
Iar aici poti vedea ce imagini se pot obtine prin el, daca il utilizezi la astro-fotografie :
http://www.astropictures.de/skywatcher_102_500.htm |
|
| Sus |
|
 |
sternchen Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012 Mesaje: 1005
Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?! Localitate: austria
|
Trimis: 24 Dec 2012 16:28 Download mesaj |
|
|
|
luneta 102/500 bate recordu la portabilitate.Marirea poate sa atinga si 200 cu accesorii potrivite,da-i un pic peste masura...telescopul fiind conceput pt mariri mai mici.
102/500 aduna suficienta lumina sa poti vedea atat DSO cat si planete.Problema ar fi focala de 500 care-i cam scurta pt planete,dar e de avantaj avand in vedere portabilitatea. |
|
| Sus |
|
 |
anoth3r Membru

Data inscrierii: 15 Dec 2012 Mesaje: 25
|
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 7060
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 21 Ian 2013 09:27 Download mesaj |
|
|
|
Nu pot sa spun care e diferenta intre OTA si OTAW. Nu am mai intalnit termenul asta, OTAW. Poate in coreeana inseamna ceva.
Ocularul LET 28, ca alea sunt oculare, si cele de 10 si 25, nu obiective, deci, ocularul LET iti da un unghi vizual mai larg, adica 55 grade AFOV, lucru important la Mak. Dar exista oculare la preturi apropiate care dau 70 grade, asa ca dupa mine nu merita diferenta de 50$.
Ca sa stii, oculare sunt cele care vin spre ochi, iar obiective sunt alea care aduna lumina, in cazul nostru, telescoapele, la care poti pune ocular sa privesti, sau camera foto sa faci poze. _________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010 Mesaje: 2796
Motto: Start spre viitor... Localitate: Brăila
|
Trimis: 21 Ian 2013 09:36 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul. _________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
| Sus |
|
 |
anoth3r Membru

Data inscrierii: 15 Dec 2012 Mesaje: 25
|
Trimis: 21 Ian 2013 11:35 Download mesaj |
|
|
|
Da, asa este ursa.. cel cu W are iesire de 2 inch.
intr-adevar, m-am grabit desi stiam si am scris obiective .. dar hai sa dam vina pe o pauza scurta si colegi galagiosi..
Va mutumesc. |
|
| Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5243
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 21 Ian 2013 13:21 Download mesaj |
|
|
|
Mi-e teama ca "iesirea" pe 2" este doar un adaptor de la 1.25" la 2" (cum pare si din poze) iar campul real este practic vignetat la 1.25".
Adica aceeasi Marie dar cu alta palarie ... mai scumpa.
Este destul de dificil de realizat un Mak cu un camp de 2" in focar.
Tubul pare acelasi ... iar pentru 2" trebuie modificat tot designul ... baffle + oglinda secundara marita. |
|
| Sus |
|
 |
sternchen Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012 Mesaje: 1005
Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?! Localitate: austria
|
Trimis: 21 Ian 2013 14:55 Download mesaj |
|
|
|
| nobody a scris: |
Este destul de dificil de realizat un Mak cu un camp de 2" in focar.
Tubul pare acelasi ... iar pentru 2" trebuie modificat tot designul ... baffle + oglinda secundara marita. |
ar putea fi adevarat.trebuie studiata problema mai in detaliu..
In orice caz o buna documentatie ar fi de indicat |
|
| Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

|
Trimis: 21 Ian 2013 15:01 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul. _________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 7060
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 21 Ian 2013 18:34 Download mesaj |
|
|
|
Se face vad o confuzie intre iesirea din telescop si cuplajul la diagonala sau ocular. La makul de 127, si la cel de 150mm, iesirea din telescop, respectiv diametrul tubului care tine oglinda primara, si prin care trece lumina este mai mic si decat interiorul unui tub de 1,25'', care e 28mm. Nu mai stiu cat e la makul de 127mm, dar la cel de 150mm acest diametru este de 25mm si mai are si o diafragma de 24mm chiar la iesire. Inseamna asta ca nu poate fi folosit cu oculare de camp larg? Nici vorba. Eu am folosit makul de 127 cu oculare de 26mm si 32mm, AFOV de 70 grade, pe 2''. si nu ingusta imaginea deloc. Ingustarea a aparut doar la ocularul de 30mm AFOV de 80 grade, si era cam la 70-72 grade.
Dar pentru a pune astfel de oculare de 2'' e nevoie de iesirea de 2'' si diagonala asemenea. Iar de diagonala cu intrare pe 1,25 si iesire pe 2 nu imi amintesc sa fi vazut.
Pe de alta parte o astfel de iesire de 2'', care sa inlocuiasca pe cea de 1,25'' costa cam 25 de euro. +transport. Asa ca e posibil ca varianta OTAW sa nu fie chiar de dat la o parte. _________________ Dragos N
Ultima modificare efectuata de catre dragos.n la 21 Ian 2013 22:42, modificat de 1 data in total |
|
| Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

|
Trimis: 21 Ian 2013 18:46 Download mesaj |
|
|
|
|
| Sus |
|
 |
nobody Membru

|
Trimis: 21 Ian 2013 19:38 Download mesaj |
|
|
|
@ursamajor 80 sau 100 de grade AFOV la 40 mm pe 1.25" ?  |
|
| Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

|
Trimis: 21 Ian 2013 19:45 Download mesaj |
|
|
|
|
| Sus |
|
 |
nobody Membru

|
Trimis: 21 Ian 2013 20:04 Download mesaj |
|
|
|
Ah, ala limitat la 43 de grade.
Ce zice Dragos este posibil, dar cu vignetare, poate putin sau deloc perceptibila.
O reducere la 70% a luminozitatii este aproape insesizabila, in conditii normale.
Mai toate Newton-urile au oglinda secundara astfel proiectata.
Eu parca as incerca un reducator de focala de SC, in loc de tot harnasamentul pe 2" ce poate depasi greutatea telescopului in sine ... de dimensiuni nu mai vorbim ... |
|
| Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

|
Trimis: 21 Ian 2013 20:06 Download mesaj |
|
|
|
|
| Sus |
|
 |
|