Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
JPG_profile_200k_Revision2.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235058
Numar de utilizatori inregistrati: 2859
Cel mai nou utilizator inregistrat: Savoia
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Skywatcher Evostar 90/900 eq2 refractor acromat

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5, 6  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Ovidiu M.
Membru
Membru

Data inscrierii: 16 Sep 2007

Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies."

MesajTrimis: 28 Feb 2008 20:56 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Un tip pe cloudynights referitor la polemica refractor/reflector a pus problema dintr-un unghi de vedere provocator si citez:
"What fraction of the time will the views in a 6" dob look as steady, crisp, and nice as those in a 6" refractor? In my experience, around 10-20%.
Ron"

Cu alte cuvinte, este adevarat ca la aceeasi apertura un reflector este mult mai sensibil la conditiile de observatie decat un refractor?
Sus
Claudiu
Membru
Membru

Data inscrierii: 16 Noi 2007

Motto: Og say aperture always win and Durk say central obstruction bring contrast demons”

MesajTrimis: 28 Feb 2008 22:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

problema e pusa prost. Luate la bani marunti (adica in domeniul CCD pro) intr-adevar avantajele unui tub inchis combinat cu un sistem de lentile APO sau SAPO dau rezultate superioare. Dar pretul este (G)astronomic. Zi-mi tu cit face o luneta de 6" ... Rolling Eyes
Turbulenta interna la refractoarele aclimatizate bine este nula.

Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

MesajTrimis: 28 Feb 2008 23:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dar despre schmidt-newton a auzit cineva?
Sus
horatius
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006

MesajTrimis: 29 Feb 2008 00:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu tot ce se scrie pe CN e si valid. Multi isi dau cu parerea fara sa fi utilizat asa ceva, unii si detin/utilizeaza piesele despre care scriu, si sunt cativa a caror opinii merita sa fie citite si tinut cont de ele.

Oricum, se pare ca si pe forumul de fata deja se vorbeste din auzite, din cele citite de pe alte forumuri -> speculatii fara substanta.
Sus
Serban
Membru
Membru

Data inscrierii: 08 Feb 2008

MesajTrimis: 11 Mar 2008 01:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

dupa mai multe cautari... ce pot spune...

ma tenteaza si un skywatcher dobson de 8'' si acum sunt sigur ca avand un astfel de telescop as vedea muuuuuuuuult mai mult deep sky, si poate chiar si cate ceva la planete, decat cu refractorul de 90 (totusi 0.6 arcsecunde teoretic fata de 1.3 - mi-am dat si eu seama acum de ce ii nebnuia cu ele)

dar m-am gandit la posibile locuri de observatie alte probleme, asa ca...

1. cel mai accesibil loc in care sa nu imi intre toata lumina de pe strada in ochi ar fi pe acoperisul blocului. Acesta prezinta un defect foarte agasant, si anume ca trebuie sa te sui pe o scara de metal cu foarte putin loc in jur. Aceasta fiind spusa, mi-i frica sa nu busesc tubul optic de pereti cand il urc in spate, de ex. Daca as fi avut trepte pana sus, probabil ca acum as tinde mult mai mult spre dobson ca la inceput. Dar cu tubul de 90mm impachetat frumos cum a venit, cred ca imi lasa mai mult loc sa pot urca in siguranta. A urcat careva dintre voi vreun dobson pe bloc? Very Happy

2. Dark sky locations... Ar fi gradina din afara orasului, dar si aici sunt niste probleme, anume ca: nu stiu cand voi avea carnet de conducere si nu vreau sa-l tin pe taicamiu treaz toata noaptea sa ma duca si sa ma aduca; nu am prieteni interesati de astronomie ca sa nu ma duc totusi singur. (situatie din nou agasanta, ca it's so close, yet so far) Alte locatii ar fi la tara in jud Neamt sau la 30km de Cluj. Ei aici cand mergem, mergem toti trei cu bagaje si in twingo nu mai incape ditamai dobsonul (oricat de mult mi-ar fi convenit) plus ca imi e teama de conditia drumurilor si de posibilitatea nefericita a decolimarii, sau chiar a caderii pachetului la o frana brusca (motiv pentru care, neavand incredere in firmele de transport autohtone, cred ca voi cumpara telescopul de la starmax din cluj daca ma lasa sa il ridic personal, si voi face primul test chiar la tara - pana unde va fi un drum foarte greu si pietruit Sad )

3. Maintenance... ce ma fac cand trebuie curatata oglinda... (si cu lentilele e cam la fel ce-i drept, dar ele macar pot sa stea locului cand le curat, oglinda trebuie scoasa) si din cate am inteles, oglinda isi pierde cam 1-1.5% din reflectivitate pe an (acuma noah.... fite ca si-asa nu se observa, da ce sa-i faci) in conditiile in care nu se zgarie...

4. Pret... suna stupid stiu, dar nu cred ca voi avea destui bani cand voi avea si timp sa ma bucur de el (refractor cu oglinda pt astro, si prisma pt terestru plus moon filter si set de curatat ajunge pe la 1000 RON, iar dobson cu barlow acromat, set de curatat si moon filter ajunge la 1350 RON) believe it or not, 350 RON pot conta mult cand nu-i ai and i'm not exactly Richie Rich... Tot aici, da, ies mai ieftin cu un dobson de 150, dar are rost? si nici nu am vazut pe piata in romania...

Concluzie: achizitionarea refractorului de 90 pentru inceput, cu un dobson 8'' in gand pt mai incolo (eventual si cu un UWA de 2''? Very Happy ), poate iau o slujba de vara anul celalalt cine stie? Probabil atunci voi sta si intr-un bloc care sa aiba acces mai usor pe acoperis, sau voi avea un mai bun acces catre locuri intunecate...
Sus
Claudiu
Membru
Membru

Data inscrierii: 16 Noi 2007

Motto: Og say aperture always win and Durk say central obstruction bring contrast demons”

MesajTrimis: 11 Mar 2008 15:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

poti sa incerci testul care in mod inteligent ia in considerare si factorii de mobilitate si poluare luminoasa (care dau peste cap toate celelalte calcule).
Folosirea filtrelor narrowband (eventual si a celor colorate simple) pe instrumente de la 5" in sus este aproape necesara in oras. Altfel esti obligat sa maresti puterea pentru a primi contrastul necesar si obiectul in sine se diminueaza.

Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Mar 2008 00:36 Download mesaj
Titlul subiectului:

in seara asta in sfarsit am prins vreo 2 ore fara nori pe cer, asa ca am scos repede binoclul foco de 10x50 cumparat sambata trecuta cu 99 lei de la real,- Laughing ca sa ma tina in frau pana la telescopul care inca nu stiu daca va fi luneta de 90 sau dobson de 200 (desi pt majoritatea, probabil ca decizia ar fi evidenta). Oricum, un ruby coating in toata splendoarea lui Cool ; macar se pot da cauciucele in spate pt ochelaristi ca mine Wink

luna o vazusem un pic si ieri, mai exact ce se vedea prin norul subtirel care trecea maiestuos pe tot cerul. In seara asta - dragoste la prima vedere Smile Am vazut clar cred ca cel putin 20 de cratere pe la marginea umbrei si nu numai, plus ca marile erau bine definite. Aberatie cromatica evidenta, dar nu deranjanta.

Celelalte 2 obiecte pe care le-am cautat pe fereastra sufrageriei cu lumina stinsa Laughing au fost pleiadele si nebuloasa orion (altceva nu prea stiu sa gasesc pe de rost momentan Embarassed ) La pleiade, se vedeau clar stelele principale plus o puzderie de stele mai putin stralucitoare in spate. Cat despre nebuloasa orion, nu ma asteptam sa vad mare lucru, mai ales din oras, dar am fost placut surprins cand am vazut dupa vreo 10 minute un norisor fad in jurul trapezului (care, impreuna cu cealalta pereche de stele, se vedeau ca 2 stele de stralucire medie), care se vedea considerabil mai bine cu averted vision.

Sper la mai multe nopti senine, desi se zice ca tot nori or sa fie inca cateva zile, si poate reusesc sa ma urc pe bloc Laughing si sa mai gasesc si alte bijuterii (abia astept sa vad galaxia andromeda)

cer senin

edit: noua perspectiva la dobson: pe langa telescop: barlow apo 150ron, ocular errecting pt terestru:150 ron, si din nou moon filter 50ron => 1490ron Very Happy that migh be waaaaaaaaaaaaay out of my league Crying or Very sad
Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

MesajTrimis: 14 Mar 2008 08:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

Now you talk! Cele mai bune sunt observatiile dese cu instrumente ieftine nu cele rare cu instrumente scumpe Smile . Desigur ca si mai bune ar fi observatiile dese cu instrumente scumpe Very Happy dar din pacate viata asta cere compromisuri la tot pasul Sad
Sus
Serban
Membru
Membru

MesajTrimis: 25 Mar 2008 17:57 Download mesaj
Titlul subiectului:

Oare daca da norocul peste mine si mai fac niste banuti, cutiuta asta e buna de ceva pe langa dobsonul de 8''? (m-am cam hotarat pt el pana la urma) http://astromagazin.ro/catalog/product_inf...3fbf1d7606 Oare barlow-ul e ok? si ocularele or fi plossl sau "plossl" ?
Sus
MariusP
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007

MesajTrimis: 26 Mar 2008 11:05 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu stiu daca-s bune sau nu, dar am gasit pe internet o gentuta cu accesorii care pare identica cu cea de la Astromagazin:

http://www.telescopes.com/telescope-access...terkit.cfm

S-ar parea ca-s 4 oculare Plossl, din lista de la Astromagazin ar lipsi cel de 6 mm. Oricum, mi se pare un pret cam (foarte) mic pentru 4 Plossl, 7 filtre si-un Barlow... Cel mai bine e sa iei legatura cu cei de la Astromagazin si poate te vei lamuri despre ce-i vorba.

Marius
Sus
horatius
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006

MesajTrimis: 26 Mar 2008 11:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

Gentile astea cu de toate (oculare, filtre, si diferite alte accesorii) sunt numite starter-kit. Toate contin oculare Plossl slabute, filtre bazate pe vopsea. Credeti ca s-ar putea vinde gentile la pretul respectiv fara sa taie de undeva din calitate?

Sfatul general este sa nu va aruncati la asemenea kituri. Mai bine luati cateva oculare mai de calitate, mai scumpe, in distantele focale dorite, decat multe accesorii si proaste. Va veti da seama curand de calitatea ocularelor dintr-un kit.
Sus
Serban
Membru
Membru

MesajTrimis: 26 Mar 2008 15:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

aham deci mai bine un barlow mai ok si un filtru bunicel pt luna pe moment. merci Smile
Sus
Serban
Membru
Membru

MesajTrimis: 26 Mar 2008 21:54 Download mesaj
Titlul subiectului:

aici http://www.skyandtelescope.com/howto/diy/3306876.html zice asta:

" Coma makes stars appear asymmetric even if the telescope is perfectly focused — the farther the star is from the center of the focal plane, the worse it gets. In particular, this aberration can dramatically reduce the clarity of planetary detail.

Surprisingly, the size of the "sweet spot" depends only on the main mirror's focal ratio (the mirror's focal length divided by its diameter) and not its size. For instance, even a perfect f/4.5 mirror, small or large, can provide "diffraction limited" performance only within a 2-millimeter (0.08-inch) circle at the focal plane. An f/10 paraboloid's sweet spot, by contrast, spans 22 mm (0.87 inch). (For the mathematically inclinded, the sweet spot's diameter is proportional to the cube of the f/ratio.) "

cam cat % din FOV acelui dobson 200 f/6 este afectat? devin foarte confuz.....
Sus
cudjo66
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Feb 2008

Motto: Drumul cel mai drept este cel care coteste la momentul oportun

MesajTrimis: 23 Mai 2009 18:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cred ca am gresit topicul asa ca nu luati in considerare acest mesaj
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 23 Mai 2009 20:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

Serban
am explicat clasificarea campurilor dupa aberatia de coma,adica aici

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=3251&highlight=

Nu te lua dupa acela care zice ca aberatia de coma reduce claritatea detaliilor planetare,pentru ca este un tampit,in engleza se zice ''moron'' Mad .

La Luna, sau planete ,''marginea umbrei'' se numeste (de cateva secole) ''terminator''-am o mica rugaminte sa o lasi asa Cool .

Cat despre gentile-minune,cu n-spe oculare nu stiu nimic.Stiu doar ca Al Nagler recomanda astronomului amator, constrans la o dotare minimala,sa-si cumpere doua oculare Plossl cu focal ne-multiplu si o lentila Barlow,de ex.8mm+26mm+2x,toate trei sa fie insa de calitate (ramane de ghicit ce-o fi intelegand Nagler prin ''calitate'' Rolling Eyes ).Am mai zis-o si eu,a zis-o si zoth-nu tot ce este numit astfel chiar si este Plossl ,doar pentru ca are doua dublete foarte apropiate.Aceste pseudo-Plossl sunt mai proaste decat un Ramsden bine construit-concluzia unui ''field test'' intre un asemenea Plossl bastard si un Ramsden construit de mine.Mircea
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5, 6  Urmatoare

Download topic
Pagina 5 din 6

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact