Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Asteroidul_805_Picka.gif
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 242702
Numar de utilizatori inregistrati: 2829
Cel mai nou utilizator inregistrat: mbpp hehe
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Ce aparat foto folositi?

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5, 6  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

AstroFoto - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   

Ce aparat folositi?
Nikon
30%
 30%  [ 21 ]
Canon
50%
 50%  [ 35 ]
Pentax
8%
 8%  [ 6 ]
Olympus
1%
 1%  [ 1 ]
Sony
4%
 4%  [ 3 ]
Fujifilm
4%
 4%  [ 3 ]
Kodak
0%
 0%  [ 0 ]
Minolta
0%
 0%  [ 0 ]
Voturi totale : 69

Autor Mesaj
ursamajor
Membru exclus
Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010

Motto: Start spre viitor...

MesajTrimis: 24 Feb 2012 20:49 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Ian 2011

MesajTrimis: 24 Feb 2012 21:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

Incearca tu personal cu doua obiective diferite calitativ avand diafragma deschisa la aceeasi valoare maxima sa tragi acelasi cadru la minim ISO 1600 sa zicem si compara nivelele de zgomot mai ales in treimea exterioara a cadrului.

E ca si la telescoape sau foto cu filtrele fringe-killer care minimizeaza specializat aceste defecte cromatice (ex: http://skywatcher.ro/Baader/filtru_fringek.htm ). Zgomotul, pe langa cel de luminanta poate fi si de culoare si in acest caz in special este amplificat de respectivele defecte ale obiectivului.

Inca o data precizez ca este o mare diferenta intre a genera un defect si a-l amplifica.
Tot ca si amplificatorul de sunet care amplifica un sunet fara a-l genera propriu-zis la baza, la fel si defectele cromatice ale obiectivului pot furniza senzorului un semnal mai slab calitativ care in final are ca rezultat un nivel de zgomot mai mare. E un defect cumulativ asadar intre defectele cromatice ale obiectivului si zgomotul senzorului.
Sus
auriga
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008

MesajTrimis: 24 Feb 2012 21:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

zgomotul nu are nimic de a face cu obiectivul/telescopul.
Sus
starbuck
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Feb 2012 21:36 Download mesaj
Titlul subiectului:

Acum la gluma sa consideram si urmatorul silogism:

Pentru obtinerea aceluiasi timp de expunere cu un obiectiv:

1. Cu cat apertura este mai mica, ISO-ul folosit este mai mare.
2. Cu cat ISO-ul este mai mare, cu atat zgomotul este mai mare.

Concluzia: Cu cat apertura este mai mica, cu atat zgomotul este mai mare. Deci obiectivul afecteaza direct zgomotul Smile Atentie ! Deci orice obiectiv ! Smile ...
Sus
starbuck
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Feb 2012 21:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

Si totusi niste argumente mai clare nu puteti aduce ?

Eu mi le-am prezentat. La voi nu vad decat afirmatii seci sau cel mult "nu mi se pare elocvent".
Come on !

@Auriga
Daca la telescop folosesti o camera, atunci zgomotul are de-a face cu telescopul.
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 24 Feb 2012 23:23 Download mesaj
Titlul subiectului:

Asa poti sa silogizezi si ca zgomotul depinde de cursul leu-euro: daca era leul 1000 de euro atunci aveam d4 si 200 f2 si aveam iso minim ca foloseam apertura maxima si pixel size maxim. Deci iso depide de cursul leu-euro. Smile
Sus
starbuck
Membru
Membru

MesajTrimis: 25 Feb 2012 00:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

Valy, daca stau sa ma gandesc , nici tu n-ai dreptate Smile ...
Bun, gata, am inteles...haideti sa ne insiram mai departe aparatele. Smile
Deci probabil s-a vazut pe undeva ca am un Pentax K100D... OK ! Next, please ! Smile ...
Sus
auriga
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008

MesajTrimis: 25 Feb 2012 05:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

starbuck: scuze pt afirmatia seaca, am postat in graba: ma refer doar la astrofoto, aici lucrurile sunt clare, nu vorbim despre chestii ipotetice. avem urmatoarele surse de zgomot:
- sky noise - zgomotul aleator (statistic) in numararea fotonilor ajunsi pe detector. adica fluxul de fotoni ce vine de la o stea pe intervale de timp nu este constant, are o distributie Poisson; aici mai intervine si zgomotul fundalului (sky background noise);
- zgomotul de citire al cipului (read-out noise) (se poate elimina prin cadre bias).
- zgomot termic (dark current noise) (se poate elimina prin cadre dark, ce sunt luate cu cipul acoperit)

In cazul dslrurilor zgomotul termic este semnificativ, dar el depinde doar de temperatura cipului. Daca observi nicaieri nu apare obiectivul, diafragma, apertura, etc.

pe de alta parte, normal ca daca folosesc un obiectiv la f/4 timp de 1 minut si apoi la f/8 timp de 1 min imaginea va fi mai zgomotoasa, raportul Signal / Noise va fi mai scazut deoarece semnalul a fost taiat, nu pt ca a crescut zgomotul. La fel, un obiectiv/telescop imperfect va introduce tot felul de aberatii (sferice, cromatism, astigmatism, coma, etc) ce vor afecta calitatea semnalului, dar nu si a zgomotului-ului. Pana la urma, cand ne uitam la o imagine, apreciem raportul Semnal/Zgomot, deci intr-un fel ai dreptate.

Apropos, eu folosesc canon x2 (350D/550D), dar cum zice cmatei, "CCD-urile sunt din alt film" Smile
Sus
pcris
Membru
Membru

Data inscrierii: 11 Aug 2012

MesajTrimis: 17 Aug 2012 18:37 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sunt la primul meu telescop care imi soseste maine (SkiWatcherul Dobson 254/1200 mm cu oculare ploss de 40, 25, 10, 4mm). Luni trebuie sa plec cateva zile la poalele Fagarasului si vreau sa il incerc acolo. Smile Am vazut in galeria foto imagini de galaxii si nebuloase care mi-au taiat respiratia de uimire ! Chiar nu ma asteptam deloc ca folosind instrumente cu aperturi chiar si de 9-15 cm sa poata fi disecate atatea detalii, atat de frumoase si clare ! Shocked Presupun ca vizual nu pot surprinde atat de bine aceste detalii... ?!

Am un aparat foto Canon 720A IS. A folosit cineva asa ceva ? Ar fi bun si el sa obtin ceva imagini?

Cum as putea incerca sa fac totusi si ceva poze neavand nici o dotare speciala la telescop pentru asta. Poate ma prinde si pe mine pasiunea de foto! Razz

Multumesc anticipat, felicitari pentru extraordinarele imagini si Un cer Senin! Smile
Sus
ursamajor
Membru exclus
Membru exclus

MesajTrimis: 17 Aug 2012 18:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
Membru
Membru

MesajTrimis: 17 Aug 2012 18:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

ursamajor a scris:
Ce-ar fi dacă n-ai mai posta aceleași întrebări în mai multe topicuri?

Săpuniera ta (așa li se spune compactelor) poate fi folosită cu un adaptor afocal și poți face poze care nu implică timp lung de expunere. Dacă ai și un mod MANUAL, e și mai bine, dacă, evident, te pricepi să-l folosești, însă după cum pui întrebările, mă cam îndoiesc.
Deasemenea, se pot face clipuri (la planete, Lună, Soare), care apoi pot fi editate cu programe speciale (gen Registax) pentru obținerea de imagini cu detalii mai bune.
Citește subforumurile dedicate.
Am folosit si modul manual dar in general folosesc modurile presetate. Ceva detalii tehnice ca pentru o "sapuniera" Wink mi-ar fi de folos.
Sus
ursamajor
Membru exclus
Membru exclus

MesajTrimis: 17 Aug 2012 19:05 Download mesaj
Titlul subiectului:

Membru
Membru

MesajTrimis: 18 Aug 2012 12:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

@pcris

Pentru compacta ta poti folosi dispozitivul asta pentru tipul de astrofotografie numit proiectie afocala (prin ocularul telescopului):

http://www.skywatcher.ro/Baader/microstage.htm

Setarile sunt la fel ca pentru o fotografie pe timp de zi (ISO 100, white balance Daylight), doar sa ai grija sa-i dezactivezi manual blitzul.
In rest va trebui sa folosesti timer-ul (uzual cam de 10 sec) ca sa elimini vibratiile produse de apasare si sa folosesti autofocusul aparatului. Acest tip de fotografiere il poti folosi pentru planete care sunt luminoase si nu necesita expunere lunga. La Soare sa ai grija mare, numai cu filtrul Baader AstroSolar !!!

Filtrul solar Baader:
http://home.comcast.net/~jedolby/Pictures/...8_1761.jpg
Sus
pcris
Membru
Membru

MesajTrimis: 18 Aug 2012 19:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

starbuck, Multumesc mult pentru informatii !
Cred ca urmatorul accesoriu ce il voi lua este adaptorul universal! Luni plec si o sa fac cateva incercari cu ... aparatul apropiat de obiectiv sau poate improvizez ceva Smile O sa fie problematic cu expunerea mai lunga cred pentru ca am montura Dobson. Nu cunosc nici cu cat se deplaseaza imaginea in ocular intr-o secunda in functie de marire dar o sa ma edific . Poate iese ceva macar la luna..?

Ce e important e ca Telescopul a sosit azi si este o minunatie. URAAAAAA! Mr. Green

Cer senin si Bafta Exclamation
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 20 Aug 2012 00:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

La planete ar trebui sa ai timpi mult sub o secunda, la restul e mai complicat.
Spor.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   AstroFoto - avansati Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5, 6  Urmatoare

Download topic
Pagina 5 din 6

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact