Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235111 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2859 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Savoia |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
ursamajor Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010 Mesaje: 2796
Motto: Start spre viitor... Localitate: Brăila
|
Trimis: 29 Iul 2012 16:07 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
_________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
Sus |
|
 |
sternchen Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012 Mesaje: 1005
Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?! Localitate: austria
|
Trimis: 29 Iul 2012 18:43 Download mesaj |
|
|
|
nu vreau neparat sa-mi supraestimez luneta(nu e cazu,sunt altele mai bune recunosc),dar era vorba de comparatia intre 90/1000 si 130/650 sau 130/900 la luna si planete indeosebi.Cred ca nu se poate vedea ca prin 8 inch-ar fi prea de tot.Totusi tu ai privit prin 90/900 sky watcher,iar eu prin 90/1000 Omegon.Chiar daca pretu si calitatea optica seamana,Omegonu e putin mai lunga ceea ce face o calitate ceva mai buna a imaginii,care printr-un zoom chiar si mediocru poate da niste imagini superbe pentru mine la luna,planete si steleduble
ce am spus in mesaju anterior despre luneta mea e adevarat.Poate se datoreza si faptului ca e nemteasca,chiar daca-i fabricata in China,supusa fiind controalelor de calitate din vest,ceea ce se vede.Nu stiu sky watcheru pe unde o fi construit,dar banui ca tot vreo chinezarie..
Ultima modificare efectuata de catre sternchen la 29 Iul 2012 22:39, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
sternchen Membru

|
Trimis: 29 Iul 2012 19:31 Download mesaj |
|
|
|
legat de zoom "mediocru",apo inseamna corectia aberatiei cromatice.Si zoom-ul meu e tot de la Omegon
|
|
Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

|
Trimis: 29 Iul 2012 19:35 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
_________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
Sus |
|
 |
sternchen Membru

|
Trimis: 29 Iul 2012 19:38 Download mesaj |
|
|
|
concluzionand tin sa precizez ca-s multumit de luneta,pt ca am vazut cu ea mai mult decat mi-am inchipuit eu,avand f putine idei despre telescoape acum 2 ani cand am luat-o.
|
|
Sus |
|
 |
eolloe Membru

Data inscrierii: 30 Ian 2011 Mesaje: 226
Motto: Eu cand vreau sa fluier, fluier! Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 29 Iul 2012 19:54 Download mesaj |
|
|
|
Ati cam inceput sa vorbiti discutii. Intotdeauna "a mea e cea mai buna" ca lunga nu se potriveste decat partial aici .
Habar nu aveti ce imagini da cautatorul meu 6x30 si culmea, fara aberatii. Chiar am ramas uimit.
Eu zic sa trecem de hopul asta. Ceea ce vedem prin ele este pur partinitor. Ne multumeste sau nu ce vedem in raport cu banutii care i-am dat.
@sternchen amandoua sunt chinezarii si din pacate, amandoua acromate. Nu prea exista diferente de calitate si de imagine. Am avut ocazia sa ma uit si prin Celestron si prin Omegon si prin Skywatcher.
Edit: Sa nu insinuam ca ce e facut pentru vest e diferit. N-as vrea sa ma simt prost . Chiar vad un chinez mic care sta si masoara si pune in doua lazi diferite . Daca vrei sa vorbim despre masini atunci iti dau dreptate. Dar sunt fabrici din Europa nu din China.
Edit 2: Am un Skywatcher 150/750 "facut" pentru Spania. Fis...
_________________ Eu cand vreau sa fluier, fluier! |
|
Sus |
|
 |
sternchen Membru

|
Trimis: 29 Iul 2012 22:11 Download mesaj |
|
|
|
Nu vreau sa te simti prost,da esti sigur ca toate sunt la fel?..destinatia nu conteaza?
sa luam de exemplu masinile-crezi ca o masina pt export e la fel cu una de intern?sau un telescop fabricat pt china sau romania e identic cu cel pt nemti sau Spania?as zice ca e o mica /mare diferenta care "se vede" si care nu consta doar in ultimu control inainte iesirea din fabrica ci in materialele folosite.
Apropo,prin ce Omegon te-ai uitat?
|
|
Sus |
|
 |
sternchen Membru

|
Trimis: 29 Iul 2012 22:30 Download mesaj |
|
|
|
voiam sa zic ca mai sunt telescoape bune pe piata la acelas pret cu altele.Bun insemnand ca se potriveste destinatiei lui,adica vede ceva.Totu e sa le cauti..
Spor!
|
|
Sus |
|
 |
eolloe Membru

Data inscrierii: 30 Ian 2011 Mesaje: 226
Motto: Eu cand vreau sa fluier, fluier! Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 29 Iul 2012 22:34 Download mesaj |
|
|
|
Omegon 70/900 http://www.astroshop.eu/omegon-telescope-ac-70-900-eq-1/p,22464
Sa nu intram in comparatii de zone ca nu tine la optica.
Edit: Eu ies din polemica pentru ca am niste lucruri mai bune de facut.
Numai bine!
_________________ Eu cand vreau sa fluier, fluier!
Ultima modificare efectuata de catre eolloe la 29 Iul 2012 22:36, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
sternchen Membru

|
Trimis: 29 Iul 2012 22:36 Download mesaj |
|
|
|
daca tu zici..
|
|
Sus |
|
 |
sternchen Membru

|
Trimis: 29 Iul 2012 22:38 Download mesaj |
|
|
|
o seara buna tuturor!
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11302
|
Trimis: 30 Iul 2012 12:15 Download mesaj |
|
|
|
zoth a scris: | Valy, cu siguranta nu ne vom putea intelege niciodata atata timp cat fiecare dintre noi se gandeste la aspecte diferite dar amandoi ne exprimam concluziile pe un subiect aparent comun.
Eu de exemplu ma gandesc la diferenta de perceptie a lui M3 sau M13 (tinte de luminozitate relativ mica si deschidere unghiulara marisoara) vazute intr-un telescop de 60mm si in unul de 200mm.
Sigur ca in acest caz castigul de cauza il va avea telescopul cu deschidere mare iar acest castig va fi datorat in principal castigului de lumina suplimentar al celui de-al doilea si mai putin de cresterea in rezolutie a raspunsului lui. O tinta mai luminoasa va fi perceputa mereu de ochi, ca avand o rezolutie mai buna.
Daca ne-am gandi insa la imaginea lui Jupiter sau Marte (tinte de luminozitate relativ mare si deschidere unghiulara mica) atunci diferentele s-ar estompa mult, atat din cauza perceptiei ochiului cat si din cauze fizice (limitarea atmosferica, nivelul de corectie al opticii, probleme de aclimatizare, colimare, etc).
+
Exista situatii in care grosismentul este un parametru relevant dar nu mereu el detine suprematia, pentru mine cel putin mai exista si alte aspecte care ma ating la "coarda sensibila". Ar fi vorba de dinamica imaginii, de profunzimea campului de clar, de adancimea planului de focus, de nuanta imaginii, de gradul de corectie al campului privit, de estetica imaginii, de fermitatea contururilor, de capacitatea instrumentului de a discerne o figura de difractie corecta si altele ... Toate astea pe mine ma bucura mai mult decat potentialul iluzoriu al unui grosisment urias.
|
Incerc sa patrund intelesul, desi oarecum il inteleg din al doilea citat. Probabil nu voi reusi decat daca facem un star party: cu cassul ajung la minim 137x, banui ca si tu ajungi la ceva similar cu ed-ul 100/900. Mereu am avut in minte equinoxul 100-120, dar m-a tinut departe pretul. As fi curios. Putem testa mai multe dileme:
- refractor aclimatizat rapid vs. reflector oglinda medie neaclimatizat, decolimat (ca sa testam si clasamentul lui archy)
- putem pune benzina (il climatizam/colimam)
- incercam si luna, si un jupiter, eventual si M13 ca s-ar putea sa incapa in ocular
Avem si un arbitru cu experienta, adica tu, avem si conditii de seeing identice pentru ca sa nu fie discutii.
Eu nu prea pot face comparatia ed80 cass 200 ca nu prea am oculare bune cu focala mica astfel incat sa am magnificatie similara, nici o a doua montura ca sa urmaresc in acelasi timp.
Ultima modificare efectuata de catre valy la 30 Iul 2012 13:05, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

|
Trimis: 30 Iul 2012 12:51 Download mesaj |
|
|
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11302
|
Trimis: 30 Iul 2012 12:54 Download mesaj |
|
|
|
Pai tocmai, le aducem pe toate la numitor comun: magnificatie in conditii identice (locatie, seeing, subiect observat).
Totusi nu comparam chiar mere cu pere, ED-ul e f/9 (ma refer la 100/900), cassul e f/22 deci asa la plesneala as zice ca sunt comparabile. Chiar si pretul e tot in aceeasi clasa. Pana la urma toate sunt telescoape destinate aceluiasi scop, observatiilor astronomice, nu?
Ar mai merita luat in calcul un achromat lung, tot asa gigantic >f/15. Din pacate nu mai pot face downgrade la f/5 ca il comparam si asa, decat daca aduce careva o diagonala de 50mm.
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5931
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 30 Iul 2012 13:50 Download mesaj |
|
|
|
Si care este scopul acestor comparatii Valy?
Pana la urma ce vrem sa rezulte din aceasta discutie?
_________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR 80F15; TS 102SD |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|