Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
m81m82_ngc3077.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 241357
Numar de utilizatori inregistrati: 2931
Cel mai nou utilizator inregistrat: DorinLuca
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Oglinda de telescop - 8 in

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Sorin Sfartz
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Sep 2008

MesajTrimis: 19 Mai 2011 17:12 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Ultimele reprize de lucru in stilul acesta, nu au mai dat nici un rezultat. Parca nu se petrece nimic.
Contactul dintre matrita si oglinda cred ca este destul de bun. Am facut multe presari la rece. Practic lucram cam 10-15min apoi faceam o pauza in care faceam si o presare.
Matrita arata destul de bine - un gri relativ uniform si opune o rezistenta constanta si destul de puternica in orice directie.

In mod evident trebuie sa schimb ceva. Nu as polisa cu scula normala si cu apasare mai mare pe centrul oglinzii. Ma atrage ideea de a face o scula mai mica.
Dle Stanescu, ati putea sa imi explicati cum se fac acele miscari ovale si semiluna?
Sus
Stanescu Octavian
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006

MesajTrimis: 19 Mai 2011 18:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

mai incearca si cu matrita deasupra cu pendulari scurte si putin descentrate . Daca tot nu merge e clar ca suprafata de baza (ghips sau ciment) are o curbura usor diferita in centru fata de margine lucru ce se reflecta in acest fel asupra formei generate pe sticla.
Daca faci o matrita mica de 100mm faci paralel cu marginea oglinzi impins un arc de cerc apoi peste centru retragi . arcul cumva centrat pe raza unde incepe ridicatura.
Oval tot asa pe raza unde apare ridicatura dar amplitudine fara iesire mai mult de 1 cm de bordul oglinzii . Lucrezi cu matrita mica deasupra oglinda fixata pe masa .
Sus
Sorin Sfartz
Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Mai 2011 17:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am incercat cu unealta deasupra vreo 2 reprize cu curse scurte si usor descentrate. In afara de faptul ca s-au uniformizat zonele, fiecare in parte, situatia nu s-a modificat. Acelasi platou central cu un inel ceva mai ridicat in jurul lui, urmat de inelul periferic cu raza de curbura mai scurta.
Centrele de curbura au ramas la fel de indepartate unele de altele.

Asa ca pana sa ma apuc sa confectionez o matrita mai mica, m-am hotarat sa risc niste miscari mai largi cu amplitudine mai mare (oglinda deasupra). Am facut miscari w cu amplitudine 1/3D sau o idee mai lungi si cu excentricitate mai mare - pana oglinda ajungea cu marginea platoului pe marginea matritei. Regimul asta de lucru, intr-adevar a tocit rapid din platoul acela central, insa suprafata a devenit neregulata. Au mai aparut vreo 2 inele, insa mai grav e ca marginea s-a lasat ceva mai mult - o zona de cca 8mm. Vechiul inel ce inconjura zona centrala a ramas si el prezent, numai ca nu mai era chiar asa ridicat.

Am mai lucrat apoi vreo 2 reprize TOT si MOT (cam 50 minute in total) cu miscari scurte si asta a mai atenuat neregularitatile. Zona centrala e mai apropiata de cea periferica, (cam 0,8mm) cu exceptia inelului marginal, care are centrul de curbura la cca 1 mm mai aproape de oglinda.

O imagine Foucault pe undeva printre CC.
Sus
Stanescu Octavian
Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Mai 2011 21:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

incearca cu matrita mai mica . ,mai sunt si alte metode la matrita mare sa presezi un inel stelat astfel sa ramana doar centru pe o raza de 100mm in contact cu sticla . dar e mai greu de lucrat ca tinand de margini se balangane foarte usor putand sa lase dare . e groasa matrita din ciment sau ghips pe care ai pus smoala?
Sus
Sorin Sfartz
Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Mai 2011 21:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

Da e destul de groasa matrita. Am facut-o dintr-un ipsos dentar. Pe margine are aproape 3cm grosime. Am turnat-o dupa profilul oglinzii cand slefuiam cu 800 parca. Dar intr-adevar, parca zona centrala nu a iesit foarte bine, din cauza ca s-a intarit prea repede ipsosul asta. Avea niste zone tesite.

Am sa opresc lucrul si ma apuc de facut o matrita mai mica.
Sus
neox
Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008

MesajTrimis: 24 Mai 2011 13:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cam cat de gros e stratul de smoala?
Cam la ce temperatura ai lucrat?
E posibil sa fie cald si smoala devine prea 'fluida' incat nu mai poti controla suprafata.
La fel daca e stratul e mai gros matrita se comporta ca si cum ai avea o smoala mai moale.

www.cloudynights.com
Sus
Stanescu Octavian
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Mai 2011 14:23 Download mesaj
Titlul subiectului:

Smoala moale nu face rau din contra lasa suprafata foarte curata . doar ca face bord rabatut daca se lucreaza cu iesiri mai ample de 3 degete de bordul oglinzii .
ridicatura centrala poate sa apara (eu am patit adesea ) de la tensiunile sticlei , cea care o are in lucru e turnata in forma si nu e recoapta in totalitate am cercetat in lumina polarizata si are tensiuni garla si transversale dar si privind perpendicular .
doar sticla clasica Pirex de Corning am vazut recoapta perfect fara tensiuni ....dar e doar o legenda acum Crying or Very sad
Sus
Sorin Sfartz
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Mai 2011 15:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pt. Neox: Am lucrat la 21-22 grade. Smoala e tot de la Stathis... Nu e foarte moale, dar nici tare. Cam la 2-3 ore de lucru trebuie refacute canalele. La inceput, cred ca avea grosime de 1cm stratul de smoala. Acum au mai ramas vreo 6mm pe margine.

Pt. Octavian Stanescu:
Astia de la Willman & Bell, de unde a venit blank-ul, se lauda ca : "Each blank has straight sides, few or no bubbles, and is fine annealed".
Dar poate ca e doar reclama.

Concluzia pe care am tras-o este ca la miscarile cu amplitudine mai mare (MOT) se poliseaza intr-adevar mai mult centrul oglinzii. Insa la miscarile scurte, fie ele TOT sau MOT, se poliseaza mai accentuat marginea, lasand zona centrala ridicata.
Sus
Stanescu Octavian
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Mai 2011 16:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

la sticlele cu tensiuni cu gradient de racire in interior spre centru se comporta altfel la slefuire fata de zona marginala indiferent cat de uniform se actioneaza la polisare.
Sus
neox
Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008

MesajTrimis: 24 Mai 2011 21:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mda asta e o chestie interesanta si f. importanta dar care de multe ori e trecuta cu vederea. Toata lumea se concentreaza pe polizoare si tot felul de miscari (inventate si reinventate) crezand ca asta e cauza pt care nu iese oglinda cand de fapt problema e in alta parte.
Inseamna ca pentru sticlele care nu sunt recoapte corespunzator (asta in anumite limite) ar trebui abordate tehnici modificate de polisare altfel dupa cum vad te cam invarti in jurul cozii.

www.cloudynights.com
Sus
Razvanel1
Membru
Membru

Data inscrierii: 25 Iun 2011

MesajTrimis: 27 Iun 2011 01:32 Download mesaj
Titlul subiectului: Salutare lume

Vreau si eu sa ma apuc sa-mi fac un telescop si as avea nevoie de ajutor, chiar nu as vrea sa dau intre 3000 roni si 7000 roni la magazin.As prefera un Dobsonian "gen", si pentru asta cel mai important este de unde as putea sa achizitionez o oglinda gata facuta de 12-14 inch?deja sa poata fi pusa pe telescop?Stima si astept raspunsurile voastre,multam fain, Razvan Bucuresti, si daca aveti chef de vorba lasati-mi un nr de tel poate schimbam cateva impresii legate de telescoape.O seara buna
Sus
micrenda
Membru
Membru

Data inscrierii: 26 Mai 2011

MesajTrimis: 27 Iun 2011 08:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cred ca poti sa vorbesti cu domnul Stanescu (este inregistrat la forum).
Dar nu stiu daca lucreaza aceste dimensiuni.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 27 Iun 2011 09:49 Download mesaj
Titlul subiectului:

Vezi aici:
Optică

Mai poți cumpăra din afară, preferabil din Europa din cauza taxelor, sau din Bazar la second-hand. Mai ai varianta de a lua un telescop ieftin și a-i reșlefui oglinzile pentru a obține un telescop de calitate. Oricum o întorci, tot va trebui să investești considerabil, fie în muncă fie în bani. Avantajul la homemade este că nu dai banii toți odată și ai la final un telescop cât se poate de bun, mai bun decât o chinezărie în mod sigur, dacă nu pierzi din vedere și celelalte aspecte constructive, nu numai optica.

piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 27 Iun 2011 19:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut
Cu siguranta Tavi Stanescu prelucreaza optica de aceasta apertura sau mai mare.
Oglinda de 15 inch a prelucrat si Florin Marc din Tg Mures.
Invit cu placere pe micrenda , Razvanel1 cat si pe alti colegi de hobby, sa citeasca o trecere in revista a unora din proiectele optice realizate de Octavian Stanescu pe blogul meu,in articolul ''Telescopes of Octavian ''Tavi'' Stanescu'' :

http://blogs.fanbox.com/''VideteOperaDomini''byMirceaPteancu

Mai gasiti acolo articole despre telescoapele lui Laurentiu Alimpie,despre optimizarea/tunarea obiectivelor de luneta de Silviu aka zoth,si altele.

Am pe ''santier'' articole despre proiectele lui Erwin,TaviF,mak,Catalin MT.
Cateodata mai scriu si despre proiectele mele ATM Very Happy
Mircea

Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 28 Feb 2012 11:05 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ce mai face oglinda? Sunt tineri interesați de procesul tehnologic pe-aici! Smile
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Urmatoare

Download topic
Pagina 6 din 7

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact