Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
ngc891cawklein.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 239314
Numar de utilizatori inregistrati: 2917
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Proiect constructie Dobson 450mm F5,3

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
theogon
Membru de onoare
Membru de onoare

Data inscrierii: 20 Mar 2009

Motto: impresie, rasarit de soare

MesajTrimis: 23 Dec 2014 18:46 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

O realizare remarcabilă. pentru care ești de felicitat și de invidiat.
Privind imaginile în care arăți cum ai rezolvat mișcarea azimutală, am văzut că telescopul alunecă în plan vertical (prea ușor te-ai plâns) pe niște plăcuțe de teflon. De la dl Pteancu citire: înlocuiește plăcuțele de teflon bucăți similare de pâslă și frecarea va fi mai mare iar ''tubul'' mult mai ușor de echilibrat
Eu așa am făcut cu dobsonul meu și acum nu mai cade în nas, putând privi mai relaxat și cu oculare mai grele obiectele cerești la o declinație redusă.
Felicitări încă o dată, cred, după știința mea, că telescopul tău în momentul când va fi operațional, va fi cel mai mare dobsonian din țară.

Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Ian 2011

MesajTrimis: 23 Dec 2014 20:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

E o solutie teoretic buna pentru miscarea azimutala dar practic vibratiile de la role sunt accentuate avand in vedere ca ansamblul este manevrat de la cealalta extremitate, fara sa mai vorbim de inertie. Dat fiind greutatea ansamblului sugestia mea pentru precizia si uniformitatea miscarii vizeaza un rulment central mare sau rulmenti mici montati vertical pe marginea unei platforme de baza avand o tija centrala (sau alt rulment montat orizontal) pentru fixare. Ceea ce vad in imagini pare a fi o solutie rapida, desi recunosc ca nici eu nu as fi avut mai multa rabdare inainte de a iesi cu asemenea "opera" la observatii. Smile

Mult succes in continuare, David !
Sus
david_eco
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Mar 2010

Motto: This most beautiful system of the sun, planets and comets, could only proceed from the counsel and dominion of an intelligent and powerful Being. Isaac Newton

MesajTrimis: 24 Dec 2014 09:37 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc de aprecieri domnilor!
Barele au mai fost scurtate putin si vreau sa vad cum se comporta.
Acum in privinta rolelor, nu produc nici un fel de vibratie din ce am sesizat eu, fiecare rola are doi rulmenti in interior iar invelisul exterior nu este din plastic ci din silicon mai dur. Ce am facut intr-adevar la repezeala au fost bucatile de profile metalice montate deasupra rolelor care tin legate baza triunghiulara de rocker.
Nu am cantarit inca telescopul decat cusca secundarei care avea fara secundara si focuser 2.1kg, acum cred ca are undeva la 3.5 kg, barele au cu aproximatie 5 kg iar intreg ansamblu de jos (ridicat de mine putin de la pamant doar din flexarea bratelor) aproximativ 40 kg.
Azi il voi pregati si il voi transporta 100 de metri mai sus in deal la viitoarea mea casa care este inca in constructie, acolo sunt lipsit de orice fel de poluare luminoasa, senin sa fie. Smile

david_eco
Membru
Membru

Motto: This most beautiful system of the sun, planets and comets, could only proceed from the counsel and dominion of an intelligent and powerful Being. Isaac Newton

MesajTrimis: 12 Ian 2015 22:36 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am uitat sa actualizez...

In seara de 24 dec am pregatit telescopul pentru prima lumina mai serioasa. L-am colimat, m-am invartit pe langa el, l-am invartit si pe el, in sus in jos, stanga dreapta, rasucit, ca pe muzica unui dans de vals de seara, asta asa...sa ne cunoastem putin inainte de a ne petrece noptile impreuna Twisted Evil
Transparenta nu a fost formidabila insa si asa, putinele obiecte studiate au fost o maretie.
Am observat impreuna cu sotia mea urmatoarele tinte:

- M42 pentru a doua oara prin astfel de apertura, cu structuri ale nebulozitatii bine definite cu toate ca sunt convins ca, daca transparenta permite altfel se va lasa vazuta.

- M31,M32 & M110..... au fost o adevarata revelatie, in M31 se distingeau doua brate destul de usor iar pulberea de stele...mi-a taiat rasuflarea. In campul ocularului de 30mm se incadra lejer si M32.
M32 si M110 m-au surprins cat de definite s-au lasat vazute, cu nucleele concentrate diminuand in luminozitate catre periferie. Aveau clar chip de galaxii.... o placere sa le admiri. Le-am observat amandoi timp de aprox. jumatate de ora.
- Ultima tinta a serii a fost roiul dublu din Perseu...fabulos, bine rezolvat si incadrat complet in ocularul de 30mm, stele multicolore Very Happy .

Pe tot parcursul observatiilor exclamatia predominanta a sotiei mele era de "wooaa...", ultimul "w" nu mai apuca sa fie grait.

Sesiunea a durat cam o ora fiind incheiata datorita frigului, emotiilor, fiind prima data cu asemenea dimensiuni. Imi era teama ca in bezna care ma inconjura, pe scara fiind, sa nu cad printre bare peste oglinda.

Pe viitor as vrea sa deschid un topic dedicat observatiilor efectuate prin astfel de apertura

David

DSC_1446.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  649.45 kb
 Vizualizat:  de 11303 ori

DSC_1446.JPG

DSC_1458.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  620.42 kb
 Vizualizat:  de 11303 ori

DSC_1458.JPG

valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 13 Ian 2015 16:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

In poza #2 se vede o pisica?
Sus
Stanescu Octavian
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006

MesajTrimis: 13 Ian 2015 17:42 Download mesaj
Titlul subiectului:

Felicitari pentru constructia telescopului , ma bucur ca in sfarsit oglinda de 460 mm slefuita de mine in urma cu cativa ani a ajuns sa livreze lumina pe retina Smile
Sus
david_eco
Membru
Membru

MesajTrimis: 13 Ian 2015 17:57 Download mesaj
Titlul subiectului:

Apreciez spiritul tau de detectiv Valy Laughing Razz . Am observat si eu ca, probabil din cauza pixelajului pozei, profilul pisicii se vede putin ciudat, pare un alien. Cu siguranta nu e unul, nu cresc asa ceva intre mascotele mele.

Multumesc Tavi! Mai am cateva retusuri, detalii de pus la punct si pe viitor o secundara mai mare pentru a putea scurta telescopul si astfel sa fie mai usor de utilizat.

David

valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 13 Ian 2015 20:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

Defapt vroiam sa te intreb cum se vede Jupiter Smile

Felicitari pt. constructie, e o jucarie faina!
Sus
david_eco
Membru
Membru

MesajTrimis: 13 Ian 2015 23:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multam Valy!

Pe mr. Jupiter inca nu am apucat sa-l vizitez inca. Trebuie sa ma obisnuiesc cu manevrele telescopului mai ales cu deplasarea lui pe roti, va trebui sa-i fac un sistem de prindere al ansamblului pe rocker, sa nu mai alunece sau la socuri sa nu sara de pe rocker. Prima data cand l-am scos din casa pe terasa eram cu sotia, ea il tinea de capastru pentru a-l trece peste un prag de 15cm chiar daca i-am prevazut o rampa, asa de unul singur imi este teama sa trag de el ca de o roaba.

O alta schimbare pe care am facut-o au fost "placutele de teflon" si echilibrarea balansului. Initial am avut ceva padele de plastic dur si cum nu am avut niciodata contact cu teflonul sa stiu cum arata mi-am zis, "moah, sa vezi ca am teflon pentru telescop". Dupa montare si proba vazui eu ca nu se misca asa cum ar trebui si am zis hai sa comand o bucata de teflon de la ASTROVEST. Dupa ce am primit materialul si l-am montat pot sa spun ca situatia s-a schimbat, "mere ca uns".
Balansul l-am rezolvat cu o coarda elastica cu carlige la capete, care se folosest printre altele la portbagajul bicicletelor.

David

Ovidiu M.
Membru
Membru

Data inscrierii: 16 Sep 2007

Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies."

MesajTrimis: 12 Noi 2015 20:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

Wow...felicitari pentru ambitie si perseverenta! Cel mai mult insa te invidiez pentru cerul negru aflat "la scara"Smile Sa te bucuri de jucaria pe care ti-ai confectionat-o!
Sus
david_eco
Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Noi 2015 08:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Merci frumos Ovidiu!
Intr-adevar cand este senin cerul este bogat de stele, chiar si aseara Andromeda se distingea cu ochiul liber. Din pacate observatii cu monstruletul nu am mai facut de ceva vreme, eu locuind la munte nu am un teren orizontal, plat, decat o terasa unde nu am acces la toata bolta cereasca. Pe viitor planuiesc sa fac un loc dedicat unde telescopul sa stea montat permanent.

Cer senin!

david_eco
Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Feb 2016 17:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

A trecut ceva vreme de cand nu am mai mesterit ceva la imbunatatirea functionamentului monstruletului.
Draga mea sotie m-a informat ca va renunta la incalzitoarele bocancilor a caror talpici s-au deteriorat, cu toate ca partea electrica functioneaza perfect iar bateriile au o autonomie de aprox. 4 ore, asa ca am zis ca sunt numai bune de incalzitoare, unul pentru secundara si inca unul pentru ocular. Si asa m-am apucat de treaba.
Rezistenta sub forma de serpentina, asa cum a fost conceputa initial, am lipit-o cu banda dublu adeziva direct pe spatele oglinzii dupa care am refixat secundara in 3 puncte de silicon.
Panglica de cabluri am lipit-o cu acelasi tip de banda pe unul dintre bratele paianjenului care acum este unul curbat din platbanda de aluminiu. La cel din corzi de chitara am renuntat din lipsa de intinzatoare bune, aveam doar unele vechi. Mi-ar placea sa revin la sistemul respectiv, poate pe viitor...
Ca si suport pentru baterii am folosit doua cleme de prindere pe curea a unor rulete pentru masurat, pe care le-am montat pe aceeasi placa cu cea a focuserului. Pentru a obtura lumina rosie de la intrerupatoarele bateriior cat si pentru protectia acestora din urma contra frigului, am facut o husa din manson de polietilena expandata ce se foloseste la izolarea tuburilor din pvc, pe care l-am decupat astfel cat sa intre usor presat.
Am realiniat focuserul cu centrul secundarei. Urmeaza sa colimez secundara pe intreg ansamblul dar asta o las deja pe maine.
Pe viitor va urma o modificare si la partea de jos a monstruetului.

David

DSC_5244.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  1 MB
 Vizualizat:  de 9643 ori

DSC_5244.JPG

DSC_5245.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  949.94 kb

DSC_5245.JPG

DSC_5247.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  1.09 MB

DSC_5247.JPG

DSC_5248.JPG
 Descriere:

DSC_5248.JPG

DSC_5251.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  930.1 kb

DSC_5251.JPG

DSC_5252.JPG
 Descriere:

DSC_5252.JPG

DSC_5253.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  1.18 MB

DSC_5253.JPG

david_eco
Membru
Membru

MesajTrimis: 13 Feb 2016 16:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am terminat cu incalzitoarele, am asamblat telescopul si l-am aliniat optic. Asta s-a intamplat ieri.
Cand l-am revazut asa falnic m-a luat un dor sa-i scot monstruosul ochi catre stele... Very Happy Inca nu-mi vine sa cred ca am asemenea animal in ograda Shocked

DSC_5274.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  1.34 MB
 Vizualizat:  de 9568 ori

DSC_5274.JPG

Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 13 Feb 2016 17:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

David

Telescopul tau e in rand cu tot ce-i bun,frumos si modern in ATM-ul mondial,felicitari.
Pune-i un nume , o asemenea prezenta merita un nume propriu pe deplin.

Bob Kestner , optician profesionist , ATM-ist si unul din apropiatii lui John Dobson , a slefuit oglinzi si a construit telescoape de pana la 30''.
Insa in indrumarul pe care l-a scris afirma ca ar fi putut sa se opreasca la 16 '' deoarece un asemenea telescop ofera mai mult decat poate observa omul intr-o viata.

Sa-l folosesti sanatos la cat mai multe si mai interesante observatii.

Cer senin ,Mircea

PS: da' sa nu crezi ca scapi numai asa ...vrem rapoarte de observatii Very Happy

Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 13 Feb 2016 18:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ziua ai putea sa-l folosesti la incalzirea casei Laughing
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Urmatoare

Download topic
Pagina 7 din 8

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact