| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 239575 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2917 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
MrMxyzptlk Membru

Data inscrierii: 02 Mai 2012 Mesaje: 745
|
Trimis: 11 Dec 2012 23:07 Download mesaj |
| Titlul subiectului: De ce am nevoie? (pentru camera DMK21.AU04.AS) |
|
|
|
Deci intrebarea de azi:
Recent am achizitionat o camera DMK21.AU04.AS moncrom (thx mak). Imi este extraordinar de clar, ca am nevoie de un set de filtre LRGB si o roata de filtre pentru imagini color. E, asta va veni dupa perioada "facturilor de iarna". Insa pana atunci totusi as vrea sa incep sa folosesc camera in conditii mai bune, si acum ma testez sa vad daca am inteles bine, unele chestii, respectiv sa aud opinia voastra despre unele accesorii.
In primul rand, filtre: in afara de setul LRGB, pana cand folosesc numai in monocrom, ce filtre m-ar ajuta? Daca am inteles bine:
- in filtru IR pass (care este recomandat? voi ce folositi?) ma ajuta la planete sa fac poze mai bune
- un filtru IR/UV cut ma ajuta la Luna si Soare (desigur cu filtru solar).
Am inteles bine? Astept opinii. Mai ales daca mai sunt oameni care folosesc camera monocrom. Ce accesorii folositi? Ce imi recomandati? Si merita sa-mi iau barlow 3x pentru fotografiere planetara?
| Descriere: |
| Imagine first light insa: am avut numai 10 minute sa trag un singur filmulet ca aveam treaba si azi a fost prima zi cand aveam ceva de filmat ... Deci este o imagine slaba pentru moment. |
|
| Marime fisier: |
44.08 kb |
| Vizualizat: |
de 2364 ori |

|
_________________ SkyWatcher 150/750 EQ6-R; Oculare: Gold Line 6mm, Celestron Omni 32mm, 10mm, 25mm, GSO SuperView 30mm pe 2"; Filtre: Green #58A, ND 0.6, O-III Castell, Solar. CLS CCD; Barlow 2x, 3x; Canon 1100Da |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 12 Dec 2012 00:07 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Ai enumerat cam tot ce trebuie. In ceea ce priveste IR pass, daca e prea IR si nu ai senzor sensibil sau apertura maricica e posibil sa nu ajunga multa lumina.
Un barlow e bun pt. detalii planetare, in conditiile cand ai seeing bun, alimatizare si colimare buna.
|
|
| Sus |
|
 |
MrMxyzptlk Membru

|
Trimis: 12 Dec 2012 10:41 Download mesaj |
|
|
|
Am telescop 150/750, mult mai ideal pentru fotografiere deep sky decat planetar, asta stiu. ma cam bate gandul la un Mak 127/1500 in primavara, insa aici inca nu m-am decis, insa din 1500 lei buget maxim, nu prea vad ce alt telescop care sa ma ajute la imagini planetare m-ar ajuta ...
_________________ SkyWatcher 150/750 EQ6-R; Oculare: Gold Line 6mm, Celestron Omni 32mm, 10mm, 25mm, GSO SuperView 30mm pe 2"; Filtre: Green #58A, ND 0.6, O-III Castell, Solar. CLS CCD; Barlow 2x, 3x; Canon 1100Da |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 12 Dec 2012 10:54 Download mesaj |
|
|
|
| Un newton ~8", tubul e ieftin, montura e mai problematica, dar poti forta montura actuala cu un tub mai mare, pt. planete nu e asa critic cat timp stai la adapost de vant. Oricum iti trebuie si un barlow 2-3-5x, chiar si la mak-ul de 1500 focala. Totusi mak-ul are apertura mai mica decat ce ai acum, n-as vedea justificata o astfel de achizitie decat daca vinzi newtonul. Incearca intai sa gasesti un barlow mai bunicel si testeaza-l pe newton.
|
|
| Sus |
|
 |
mak Membru

Data inscrierii: 19 Ian 2009 Mesaje: 1231
|
Trimis: 14 Dec 2012 16:12 Download mesaj |
|
|
|
Daca as fi in locul tau, prima achizitie ar fi un barlow 5X. Pe urma, un focalizator cu reductie (daca nu ai deja) ca sa pot focaliza cum trebuie sau daca e prea scump, as pune o maneta pe una dintre roti tot cu acelasi scop. Pana la setul de filtre, as folosi un uv/ir-cut sa fac poze. Ir-pass, mai ales la aperturi mici nu te lasa sa tragi cu histograma cum trebuie si sa faci si sampling corect. Daca totusi vrei sa incerci, ia Ir-pass de la Baader si un barlow 3X, iar ce pierzi prin sub-sampling recuperezi partial prin drizzle (asta la Jupiter). Marte si Venus in Ir merg bine.
Dupa toate astea, daca inca nu ai renuntat, ia setul de filtre si roata (nu neaparat motorizata) si incearca sa scoti maximum cu ce ai. Dupa asta, treci la macar 8 toli. 8 toli pe EQ3 e prea mult chiar si pentru planete.
De colimare perfecta nu mai zic ca se subintelege.
|
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 14 Dec 2012 19:44 Download mesaj |
|
|
|
Practic l-am bagat la belea, trebuie sa cumpere tot ca sa fie cu adevarat implinit. Deh, asa-i cu camerele astea mono .
La focuser as zice mai curand motorizare, merge si crayfordul obisnuit, nu-i trebuie neaparat reductie.
| mak a scris: | | ..Ir-pass, mai ales la aperturi mici nu te lasa sa tragi cu histograma cum trebuie si sa faci si sampling corect... | Parca am incercat ed-ul 80 cu 5x si ir 740 si nu se simtea prea mult lipsa luminii, e drept ca eram cu gain spre 70-100% si senzorul e putin mai sensibil dar as zice ca nu strica un filtru IR, mai ales ca tu ai apertura de 150mm.
|
|
| Sus |
|
 |
MrMxyzptlk Membru

|
Trimis: 14 Dec 2012 21:08 Download mesaj |
|
|
|
Valy stiam in ce ma bag
Oricum nu cred ca imi cumpar un telescop de 8" atat timp cat la observatorul astronomic local am access la unul cu 8". Stiu ca nu e al meu insa am access si asta inseamna ca pot s fac capturi cu el din cand in cand si un Mak de 5" ar fi unul foarte bun si ca portabilitate. De aceea ma orientez in continuare catre un Mak de 5", pentru ca teoria spune ca cu o camera care are pixelul de 5,6 microni pe baza site-ului http://starizona.com/acb/ccd/advimagingplanet.aspx in teorie pentru conditii normale am nevoie de o distanta focala de 4600mm pentru detalii cat de cat si 11500mm pentru cele mai multe detalii (desii in acest caz am nevoie de ceva conditii care nu prea exista ) ), si m-am tot gandit ca cu un Mak de 5" si un Barlow 3x sunt tocmai in preajma de 4600 mm ca distanta focala, si cu un Barlow 5x undeva intre cele doua valori. Oricum pentru moment am comandat si un adaptor pentru proiectie afocala pentru webcam sa vad ce va iesii Daca nu-mi place vand mai departe Insa in rest ceea ce am avut in cap este undeva ce a descris mak, in afara de telescop unde raman cu ficsatia mak 5" sau daca am putin noroc si bani unul de 6". La planete cred ca ma vor ajuta mult, si din cauza distantei focale poate sa fie un ajutor mai mare decat un newton de 6" cum am acum cu distanta focala de "numai" 750mm. Va multumesc pentru idei, si astept si alte idei daca are cineva
|
| Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010 Mesaje: 2796
Motto: Start spre viitor... Localitate: Brăila
|
Trimis: 14 Dec 2012 21:17 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
_________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
| Sus |
|
 |
MrMxyzptlk Membru

|
Trimis: 14 Dec 2012 21:23 Download mesaj |
|
|
|
ursamajor pana la primavara, in afara de un filtru UV/IR cut, unul IR pass si probabil un barlow 3x sau 5x nici nu intentionez nimic altceva. Astazi am tras cateva clipuri, se pare ca am gresit luminozitatea la cele mai multe (gain insuficient), insa sa vad ce produc din ele
later edit: apropo barlow, in afara de cele de la TeleVue care merita cumparat?
|
| Sus |
|
 |
mak Membru

Data inscrierii: 19 Ian 2009 Mesaje: 1231
|
Trimis: 14 Dec 2012 21:44 Download mesaj |
|
|
|
Depinde si la ce ai incercat, Marte si mai ales Venus nu pun probleme in Ir. Eu nu pot trage cu C8 la f/25 in Ir poze la Jupiter, nu am histograma decat 25% cu gain maxim daca folosesc AU04 si nu iese mare lucru.
Edit: vad ca intre timp ati mai scris cate ceva. La poze conteaza apertura, focala o aduci unde trebuie cu barlow-ul potrivit.
|
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 14 Dec 2012 22:04 Download mesaj |
|
|
|
| MrMxyzptlk a scris: | | later edit: apropo barlow, in afara de cele de la TeleVue care merita cumparat? | TeleVue!?
Vixen, meade, gso-urile parca si ele sunt ieftine si bune.
|
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|