Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Lord_of_the_Rings.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 239614
Numar de utilizatori inregistrati: 2917
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Telescop (Dobson) vs Catadiptric

Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Cristian Trocan
Membru
Membru

Data inscrierii: 27 Mar 2012

MesajTrimis: 24 Ian 2013 16:56 Download mesaj
Titlul subiectului: Telescop (Dobson) vs Catadiptric
Raspunde cu citat (quote)

Salut,

In prezent detin acest telescop:
http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=SKDOB6

si ma gandeam sa il schimb cu unul catadioptric:
http://www.amazon.com/Celestron-NexStar-6-...+telescope

Credeti ca este o idee buna, sau diferenta de pret consta doar in faptul ca este mai "manevrabil"?
O sa am o imagine mai clara?

Merci frumos!
Sus
Adrian Sirean
Membru
Membru

Data inscrierii: 03 Oct 2011

MesajTrimis: 24 Ian 2013 17:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

O imagine mai clara vei obtine daca schimbi ocularele stoc cu unele mai stralucite, asta daca nu ai facut-o deja. Ideal ar fi sa ai ambele tipuri. Nu se prea poate spune care este mai bun, ambele au plusuri si minusuri.
Sus
Cristian Trocan
Membru
Membru

MesajTrimis: 25 Ian 2013 10:00 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ideal ar fi sa am ambele tipuri ai spus. Nu prea inteleg asta. Unul e mai bun la anumite observatii si celalalt la altele?

In principiu ma intereseaza daca avantajele catadioptricului sunt doar legate de greutate si marime. Daca e asa..asta nu ma incanta foarte tare.
Sus
Cristian Trocan
Membru
Membru

MesajTrimis: 25 Ian 2013 10:23 Download mesaj
Titlul subiectului:

am mai gasit niste variante ..poate primesc niste recomandari Very Happy

http://www.amazon.com/iOptron-152mm-1900mm...egrain+ota

http://www.firstlightoptics.com/maksutov/s...0-pro.html

http://www.adorama.com/MDLT6SC.html
Sus
mircear
Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Aug 2005

MesajTrimis: 25 Ian 2013 10:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cristian Trocan a scris:
Nu prea inteleg asta. Unul e mai bun la anumite observatii si celalalt la altele?

Da. Desi ceea ce ai deja, un 150 f/8 e genul de 'bun-la-toate', un SCT sau un MKT, i.e. focale mai lungi (f/10-f/12) sunt ceva mai orientate catre planete, Luna, stele (duble, roiuri) si ceva mai putin catre obiecte difuze (deep sky)
Citat:
In principiu ma intereseaza daca avantajele catadioptricului sunt doar legate de greutate si marime. Daca e asa..asta nu ma incanta foarte tare.

Daca vorbim de acelasi diametru, avantajele SCT/MKT sunt cele pe care le mentionezi, plus argumentul de mai sus.
Un pas inainte ar fi de exemplu un dob de 200 in locul celui de 150 (75% mai multa lumina).
Un alt pas inainte, ceva mai minor insa ar fi un upgrade in cazul ocularelor pe care le ai, asta daca le ai si le utilizezi pe cele standard de 10 si 25mm.
Sus
saiph
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007

Motto: Sky is not the limit, it's the target

MesajTrimis: 25 Ian 2013 10:54 Download mesaj
Titlul subiectului: Re:

Apertura aleasa e ok - un 6" e foarte bun pentru o gama foarte variata de obiecte (ceresti) accesibile.

Din experienta avuta cu toate tipurile de instrumente pe care le-ai mentionat, pot sa-ti spun (si asa cum zicea si Der Pirate), imagine buna dau toate, dar difera tinta la care vei obtine acea imagine clara. Bine, claritatea imaginii mai difera si de alti factori, nu numai de tipul de instrument (conditii atmosferice, accesoriile utilizate, adaptarea ochiului s.a.).

Maksutov-urile cu focale lungi se descurca excelent la planete, deci pentru observatii la care obiectele-tinta sunt suficient de luminoase cat sa permita folosirea puterilor de marire apropiate de maximul disponibil (de regula cam de 3-4 ori apertura, la telescoapele reflectoare). Asta din cauza ca optica lor (suprafetele oglinzilor) este in asa fel proiectata si facuta incat sa dea rezultate cele mai bune in domeniul ala foarte aproape de axa optica principala (paraxial).

Un dobson exceleaza la deep-sky, avand optica optimizata si pt domeniul extra-axial (ceva mai departe de axa optica) putand sa cuprinzi campuri mai largi, obiecte mai intinse si mai slab luminoase, la puteri mai mici de marire.

Compromisul pare sa fie atins, cat de cat (in limita decentei) de SCT-uri, care imbina avantajele celor doua tipuri, permitand observatii de orice tip, considerand ca nu au alte erori/defecte de fabricatie.
Eu am fost foarte incantat de fostul meu Mak de 6" (se comporta ca un SCT, datorita raportului focal (f/10) si designului optic optimizat - a trebuit sa-l dau pentru ca doream apertura mai mare... deh..) cu care puteam sa vad si sa fotografiez dso-uri, dar si sa vad foarte clar detaliile planetelor.

Orice alegere ai face, deci, nu-ti va parea rau; poti sa iei ce telescop doresti/iti permiti, atata doar ca trebuie sa cam stii ce urmeaza sa faci cu el, la ce il vei putea folosi cel mai eficient. Si eventual cum il vei transporta/manevra.

Sus
Cristian Trocan
Membru
Membru

MesajTrimis: 25 Ian 2013 11:12 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc mult pt raspunsuri.

Ca si oculare, in afara de cel de 10 si de 25, mai am unul de 4 (planetary) si un barlow 2x.
Se potrivesc ocularele la toate instrumentele, sau va trebui sa cumpar altele?

Legat de MAK..si mie mi se pare ok, doar ca pierd "gps ul". Nu stiu cat de bun e, nu am mai folosit pana acum, dar pot sa zic ca ma incanta oarecum ideea. Pana acum m am cam chinuit cu dob ul, imaginea fiind inversata.
Sus
red giant
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2007

MesajTrimis: 25 Ian 2013 11:36 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ambele au plusuri și minusuri. Dacă nu ai nevoie de motorizare (foto) și goto nu prea merită "upgrade-ul". La vizual ești mai câștigat cu o investiție în oculare noi și un căutător cu diametru mai mare.
Sus
Aciduzzu
Membru
Membru

Data inscrierii: 12 Oct 2012

MesajTrimis: 25 Ian 2013 12:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Telescopul pe care il ai e un telescop bun. Nu te repezi sa-l schimbi decat daca vrei neaparat GoTo sau portabilitate sau amandoua.
Din punct de vedere al imaginii, SCT-ul n-ar trebui sa aiba niciun avantaj, daca dobsonul tau e in regula.
Daca zici ca imaginea nu e clara, poate e decolimat sau poate nu-l lasi sa se aclimatizeze suficient. Iesi la observatii cu alti amatori si roaga pe unii mai experimentati sa arunce o privire prin telescopul tau. O sa-ti spuna daca ceva nu e in regula cu el. O sa poti imprumuta si alte oculare ca sa vezi daca se vede mai bine. Sau poate o sa ai la randul tau ocazia sa te uiti printr-un telescop identic cu cel pe care vrei sa-l cumperi si o sa poti face o comparatie directa.
Sus
theogon
Membru de onoare
Membru de onoare

Data inscrierii: 20 Mar 2009

Motto: impresie, rasarit de soare

MesajTrimis: 25 Ian 2013 13:20 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dacă telescopul tău este corect colimat și aclimatizat, furnizează imagini excelente pentru duble, foarte bune pentru planete și imagini bune spre foarte bune ale obiectelor de cer profund, evident în limita aperturii sale.
A-l înlocui cu un catadioptric de aceiași apertură cu un raport focal asemănător (F/D =10 față de F/D= Cool nu mi se pare chiar necesar, decât dacă argumentul portabilității este determinant în alegerea ta.
Ca unul care are un dobson Celestron N 8' (F/D=5) și un mak de 7' (F/D=15) pot spune că instrumentele mele sunt oarecum complementare. La tine raporturile focale sunt foarte apropiate așa că, din punctul meu de vedere, nu se justifică achiziția, decât dacă, așa cum am spus, dorești portabilitate.
Contează ce dorești să să faci în continuare (din punct de vedere astronomic) și dacă ți-ai propus un al doilea instrument, personal m-aș orienta spre o aperură mai mare (dobson sau SC depinde de buget)

Membru
Membru

MesajTrimis: 25 Ian 2013 14:09 Download mesaj
Titlul subiectului:

Probabil m am exprimat gresit. Telescopul meu e ok, sunt multumit, imaginile sunt clare!
Intr adevar problema e de manevrabilitate. Si sigur ..as vrea si "go to" pt ca nu pot sa zic ca ma descurc foarte bine la observatii deep sky Sad
Sus
saiph
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007

Motto: Sky is not the limit, it's the target

MesajTrimis: 25 Ian 2013 15:21 Download mesaj
Titlul subiectului: Re:

Cristian Trocan a scris:
Probabil m am exprimat gresit. Telescopul meu e ok, sunt multumit, imaginile sunt clare!
Intr adevar problema e de manevrabilitate. Si sigur ..as vrea si "go to" pt ca nu pot sa zic ca ma descurc foarte bine la observatii deep sky Sad

Cumva iti inteleg motivatia, insa, orice telescop ai alege, oricat de "destept" ar fi, el n-o sa se "goto" niciodata direct pe obiectele pe care vrei sa le vezi, fara sa il inveti tu mai intai ce trebuie sa faca. Si pentru asta trebuie sa inveti si tu la randul tau cate ceva despre astronomie - macar cerul, in linii foarte mari (constelatiile, cand, unde, cum, de ce apar ele unde apar, stelele principale din ele, diferentele dintre o stea si o planeta, dintre o stea/planeta si dso etc..). Sunt foarte multe de invatat in domeniul asta si niciodata nu poti spune ca ai ajuns sa cunosti destule despre el, fiind unul aflat in primele pozitii ca beneficiar al descoperirilor stiintifice si tehnologice.

Deci.. goto sau nu, te asteapta o biblioteca plina de chestii interesante, inainte de a pune ochiul la ocular, sau chiar si in timpul..
Daca doresti, iti pot trimite pe privat linkul catre ea si descarci tot ce te intereseaza. N-o zic condescendent, ci e un indemn facut cu toata deschiderea. Suntem aici sa ne ajutam intre noi.
Cel mai simplu te poti lamuri iesind la star-party-uri cu cineva din zona ta, care sa aiba ceea ce cauti si sa obtii parerile lor despre experienta avuta cu instrumentele in cauza.

Sus
Cristian Trocan
Membru
Membru

MesajTrimis: 25 Ian 2013 17:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

Il am de 2 ani, deci nu sunt chiar paralel Smile

Imi poate spune cineva care e diferenta intre cele doua?

http://www.bhphotovideo.com/c/product/4182...ptric.html

http://www.bhphotovideo.com/c/product/6960...scope.html
Sus
ursamajor
Membru exclus
Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010

Motto: Start spre viitor...

MesajTrimis: 25 Ian 2013 18:05 Download mesaj
Titlul subiectului:

[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
Membru
Membru

Data inscrierii: 12 Oct 2012

MesajTrimis: 25 Ian 2013 19:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

ursamajor a scris:
Un catadioptric are câteva mari avantaje: tubul închis și aberațiile bine corectate, apoi portabilitatea și focala lungă ce-l fac un planetar redutabil. Dacă vrei să observi preponderent Luna și planetele un catadioptric e perfect. Asta nu înseamnă că nu poate face față și la DSO.

Ursa, hai sa nu ridicam statuie catadioptricelor. SCT au coma destul de pronuntata. De aia au inceput sa scoata modelele aplanate (Edge HD si ACF de la cei doi mari producatori de SCT) dar astea sunt scumpe cu draci. Iar la DSO bine ai spus, doar se descurca, nimic mai mult. In afara de portabilitate, eu nu prea le vad alt avantaj.

Cu asta, declar "razboiul telescoapelor" deschis Smile
Sau l-a deschis deja initiatorul topicului cand ne-a cerut sa-i comparam telescoapele.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact