Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Constelatia_Orion.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235939
Numar de utilizatori inregistrati: 2869
Cel mai nou utilizator inregistrat: Alexandru Marc
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Colimare

Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Optica

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
aandrei
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Ian 2013

Motto: Inteligenta si viata sunt proprietati fundamentale ale materiei.

MesajTrimis: 01 Mar 2013 11:52 Download mesaj
Titlul subiectului: Colimare
Raspunde cu citat (quote)

M-am straduit sa colimez un telescop foarte mic, Celestron Firstscope 76/300.
Laserul total inutil, capacelul gaurit de un ajutor relativ: mi-a fost MULT mai de ajutor marcarea (cu cate un punct mic) a centrelor oglinzilor si alinierea:
1. Secundara centrata in colimator, ajustarea secundarei astfel incat marcajele centrelor sa se suprapuna
2. Ajustarea primarei, astfel incat sa se suprapuna si IMAGINEA punctului secundarei, produsa de primara (sa se suprapuna cele trei puncte vizibile).

Atasez o imagile luata voluntar dintr-un unghi in care cele doua puncte si imaginea NU se suprapun, pentru a fi vizibile toate.

Are cineva experienta cu metoda? Comparativ cu alte metode rezultatul?
Mie mi se pare ca este ieftina, necesitand doar un marker si eventual capacelul gaurit si mi se pare mai precisa decat metodele celelalte, care NU marcheaza centrul secundarei.

2013-03-01-1294.jpg
 Descriere:
2 puncte plus imaginea
 Marime fisier:  308.06 kb
 Vizualizat:  de 7553 ori

2013-03-01-1294.jpg

Ultima modificare efectuata de catre aandrei la 01 Mar 2013 13:28, modificat de 1 data in total
Sus
Aciduzzu
Membru
Membru

Data inscrierii: 12 Oct 2012

MesajTrimis: 01 Mar 2013 12:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

Marcarea centrului secundarei nu este nici recomandata nici necesara.
Nu e recomandata pentru ca marcajul asta (spre deosebire de cel de pe primara care e in "umbra" secundarei) poate afecta imaginea.
Nu e necesara pentru ca secundara e plana si nu e neaparat necesar ca centrul ei sa se afle pe axa optica. Daca secundara apare centrata in focuser e ok.
Sus
MariusP
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007

MesajTrimis: 01 Mar 2013 12:05 Download mesaj
Titlul subiectului:

http://www.cloudynights.com/ubbthreads/sho...in/3388599
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 01 Mar 2013 12:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

Centrul optic al secundarei nu este acelasi cu centrul geometric, de aceea nu e buna notarea centrului ei. Daca imaginea secunndarei este concentrica in raport cu tubul focuserului e bine. Ca sa poti vedea bine asta, introduci un carton care sa impiedice vederea primarei, centrezi secundara fata de focuser, si ai grija sa fie cat mai rotunda imaginea ei, si apoi scoti cartonul.

Asta la un telescop normal, unde se trece apoi la colimarea primarei, lucru imposibil la Celestron Firstscope. Am si eu acest tip de telescop, si a trebuit sa muncesc ceva, sa fac niste transformari la sistemul de prindere al secundarei, sa pot pune arcuri acolo, ca nu avea, si sa fac sa ajunga secundara pe directia centrului focuserului. Dupa aia colimarea a mers destul de usor, chiar si cu laser.

Asa incat faci ce am spus mai sus, cu cartonul pus in tub, intre secundara si primara, aliniezi secundara cu focuserul, apoi scoti cartonul si cauti sa abtii imaginea punctului de pe primara in centrul imaginii.

PS. Acum vad ca americanii astia au facut si colimarea primarei, asa ca citeste si linkul de pe Cloudynights, dat mai sus.

Membru
Membru

MesajTrimis: 01 Mar 2013 13:00 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu am transformat gaurile rotunde de prindere a primarei in "fante" (le-am lungit cu un burghiu) ca sa pot fixa primara in ce pozitie doresc.
Ca sa aduc secundara in centrul focuserului, am intors la 180 grade piesa prin care trec cele trei suruburi, ea este ASIMETRICA din punct de vedere al lungimii portiunilor libere fata de suportul de fixare (am desurubat complet secundara si am montat-o "invers").
Este adevarat ca punctul de pe secundara nu este obligatoriu sa fie in centru (metoda-tilt-shift) de pozitionare a secundarei in Newtonienele rapide. In ceea ce priveste degradarea adusa observatiei, cred ca si secundara are o arie centrala "moarta", corespunsatoare primarei, in care amandoua oglinzile sunt "umbrite" de oglinda secundara insasi. Dar DACA cele trei puncte pot fi facute sa se suprapuna, colimarea oglinzilor este realizata; mai ramane ca tot ansamblul sa fie colimat cu ocularul, lucru REALIZAT DEJA, privind prin capacel sau prin Cheshire, cand am centrat punctul marcat pe secundara in focuser.

2013-03-01-1295.jpg
 Descriere:
Secundara montata "invers"
 Marime fisier:  220.34 kb
 Vizualizat:  de 7480 ori

2013-03-01-1295.jpg

Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Mai 2011

MesajTrimis: 01 Mar 2013 13:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

Exact cu asta ma chinui si eu de azi dimineata (colimarea newtonului meu)!

Am incercat o metoda de colimare noua, probabil multi stiti de ea http://www.youtube.com/watch?v=8ROvNH5uwDo...5DB8133F28 ; insa nu functioneaza, adevarul este ca nu am acel barlowed laser si a trbuit sa centrez primara ochiometric printr-o gaura facuta in capacelul de la barlow.

Vizual, colimarea este buna doar cu ocularul de 25 mm, pe masura ce pun un barlow, imaginea se strica. Daca pun ocularul de 6mm e deja imposibil de focalizat + ca am plaja de focalizare foarte scurta. Daca pun camera in focuser e jale - la fel nu pot focaliza - nu am vederea sharp.

Camera: QHY5L-II MONO, Canon 450D, Orion StarShoot.
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 01 Mar 2013 14:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dannyyiel, la tine e alta problema. Decolimarea nu poate sa te impiedice sa focalizezi. Poate sa-ti dea o imagine cu astigmatism, dar daca e colimat la ocularul de 25 ar trebui si la celelalte. Si daca iti iese focalizarea cu 25mm ar trebui iasa si cu 6mm. Verifica fara barlow daca se focalizeaza celelalte oculare, si daca iese, dar nu merge cu Barlow, inseamna ca ala nu e bun, are o problema, lentile deplasate inauntru, ceva nu e in regula.

Cu camera foto e altceva. Camera foto, daca e DSLR, are nevoie sa intre mult mai mult inauntru, si atunci trebuie sa ''urci'' primara in tub, ca sa ajunga in focus.

Daca nu iese focalizarea cu ocularul de 6 fara barlow, inseamna ca trebuie sa mai misti primara, in sus sau jos pe tub, din suruburile de colimare. Dar uita-te intai cat de mult sunt ele insurubate, sa stii ce cursa poti sa faci.

Membru
Membru

MesajTrimis: 01 Mar 2013 14:44 Download mesaj
Titlul subiectului:

aandrei a scris:

In ceea ce priveste degradarea adusa observatiei, cred ca si secundara are o arie centrala "moarta", corespunsatoare primarei, in care amandoua oglinzile sunt "umbrite" de oglinda secundara insasi.

Nu, secundara nu are arie moarta.

aandrei a scris:
Dar DACA cele trei puncte pot fi facute sa se suprapuna, colimarea oglinzilor este realizata.

Nu e asa. Nu conteaza doar alinierea oglinzilor, conteaza si unghiul pe care suprafata lor il face cu axa optica iar asta nu se realizeaza prin alinierea centrelor.
Tot din acelasi motiv, faptul ca ai ovalizat gaurile primarei (ca sa o poti misca lateral) nu inseamna ca o poti colima pentru ca nu poti schimba unghiul sub care sta primara.

EDIT: cred ca abia acum am inteles. Tu ai ovalizat, probabil, gaurile din tub pentru suruburile care tin bariletul primarei asa ca poti modifica unghiul.

Ultima modificare efectuata de catre Aciduzzu la 01 Mar 2013 14:53, modificat de 1 data in total
Sus
Daniyyel
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Mai 2011

MesajTrimis: 01 Mar 2013 14:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

Interesant!

Citat:
Verifica fara barlow daca se focalizeaza celelalte oculare, si daca iese, dar nu merge cu Barlow, inseamna ca ala nu e bun, are o problema, lentile deplasate inauntru, ceva nu e in regula

Cu ocularul de - 25mm focalizeaza perfect, imagine sharp. Totul ok!
- 6 mm focalizeaza insa imaginea nu este atat de sharp - (inseamna ca trebuie sa mai misc de primara cum ai spus tu)
- 25 mm + barlow 2x aceeasi situatie ca la ocularul de 6mm
- 6mm + barlow 2x imagine fara pic de claritate

Care este totusi treaba cu plaja focalizarii ? - inainte trebuia sa dau de focuser destul de mult ca imaginea sa iasa din focus.

Acum insa la cele mai mici miscari imaginea iese din focus.

Iar referitor la camera, este cea din semnatura Orion Starshoot pentru planetare. Primara o "urc" din suruburile cu arc din spatele acesteia corect ?[/quote]

Camera: QHY5L-II MONO, Canon 450D, Orion StarShoot.
Sus
dragos.n
Membru
Membru

MesajTrimis: 01 Mar 2013 15:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ciudat. Vezi daca gasesti pe cineva din Bucuresti sa te ajute, ca din ce spui nu imi dau seama de ce ar iesi din focus asa repede.

Gandeste-te la ce s-a intamplat de cand mergea bine pana acum, ce s-a schimbat.

Da e vorba de suruburile cu arcuri.

Membru
Membru

MesajTrimis: 02 Mar 2013 12:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am inteles ce am GRESIT. Secundara NU trebuie sa fie centrata in focuser, centrul geometric al secundarei trebuie sa fie deplasat spre primara SI indepartat de focuser, deoarece interceptarea conului de lumina produs de primara, in jumatatea opusa focuserului are loc mai aproape de primara, unde are diametru mai mare, fata de interceptarea conului in jumatatea corespunzatoare focuserului, unde reflectarea lui se face mai departe de primara, mai aproape de varful conului, deci la un diametru mai mic. Concluzie: secundara NU trebuie sa apara centrata in focuser, ci deplasata spre primara; centrul primarei trebuie sa se reflecte in secundara, in centrul focuserului. Asta voi face astazi.
Membru
Membru

MesajTrimis: 02 Mar 2013 12:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

La telescopul ala, offset-ul diagonalei trebuie sa fie foarte mic (circa 1mm). Eu nu mi-as bate capul cu el. Oricum, nu e strict necesar la un telescop atat de mic si nu afecteaza calitatea imaginii ci doar iluminarea campului.
Sus
emilf
Membru
Membru

Data inscrierii: 11 Mai 2010

MesajTrimis: 02 Mar 2013 13:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

Parcurge o data acest manual care este foarte scurt si explicit.

29070_03-09.pdf
 Descriere:

Descarcare
 Nume fisier:  29070_03-09.pdf
 Marime fisier:  90.2 kb
 Descarcat:  de 2158 ori

Membru
Membru

MesajTrimis: 02 Mar 2013 19:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc tuturor care mi-au raspuns.
Colimarea micutului 3" F3.9 o fac probabil mai mult din joaca dar si motivat de faptul ca literatura legata de colimare este relativ imprecisa. Cu aceasta ocazie abia am reusit sa inteleg ce inseamna tilt-shift. Cred ca valorile sunt in jur de jumatate de centimetru, din cauza lui F=3.9 Am ajuns pe ocolite relativ la valorile cu care a fost vandut Firstscope-ul; oglinda este deja lipita excentric pe suport cam cu 4mm, iar suportul montat in pozitia originala (corecta) pozitioneaza secundara mai aproape de primara fata de axul focuserului tot cam cu atat.

Articol care explica diferentele la colimare pentru Newtonienele cu F<5 :
http://www.astro-baby.com/collimation/astr...0guide.htm

fast20collimation.jpg
 Descriere:
Aspect CORECT pentru Newtoniene rapide
 Marime fisier:  11.28 kb
 Vizualizat:  de 7307 ori

fast20collimation.jpg

Membru
Membru

Data inscrierii: 03 Oct 2011

MesajTrimis: 02 Mar 2013 20:06 Download mesaj
Titlul subiectului:

dannyyiel a scris:
...Primara o "urc" din suruburile cu arc din spatele acesteia corect ?

Da dar ai grija sa nu le desfaci prea mult ca o sa se desprinda primara si o sa-ti zboare prin tub.
Cu cat maresti puterea la ocular cu atat imaginea isi pierde din claritate si din detalii. Nu o sa obtii acelasi sharp ca la ocularul de 25mm cu unul de 6mm dar cred ca ai observat de mult asta.

aandrei felicitari pentru reusita. La mine sta de mult asa, credeam la inceput ca e ceva in neregula.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Optica Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact