Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
orion.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235686
Numar de utilizatori inregistrati: 2866
Cel mai nou utilizator inregistrat: MaDo
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Cateva mini-galaxii

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

AstroFoto - incepatori

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
dmtr69
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011

MesajTrimis: 27 Mar 2013 14:01 Download mesaj
Titlul subiectului: Cateva mini-galaxii
Raspunde cu citat (quote)

Salut! Cateva galaxii capturate pe 19 & 20martie cu TS 80ED(la focala de 448mm)+Canon 1100d, ISO 800. Au iesit cam mici si fara detalii cu acest setup.Deci:
-M101- pe 20martie-15x240"
-Leo Triplet(NGC3628+M65+M66)- pe 19martie-10x300"
-M95+ M96(mi-a scapat M105)-pe 19martie-10x300"
Am avut prea putine cadre(au iesit din zona de vizibilitate). As fi vrut sa incerc si cu newt 150/1200, dar nu am mai avut ocazia.

M101.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  641.64 kb
 Vizualizat:  de 3802 ori

M101.jpg

Leo Triplet.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  413.87 kb

Leo Triplet.jpg

M96 & M95.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  331.44 kb

M96 & M95.jpg

Sus
psemil
Membru
Membru

Data inscrierii: 16 Aug 2010

MesajTrimis: 28 Mar 2013 02:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

Frumoase. Bravo.

Imi place si felul in care ai inceput sa procesezi. Este mai putin agresiv decat in trecut.
M101 este o galaxie ceva mai grea si poate ar fi fost bine sa ai niste expuneri mai lungi.

As fi curios de setup: montura, cu ce ghidezi, nu numai luneta si camera.
Sus
dmtr69
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 28 Mar 2013 10:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc pentru aprecieri. In procesare am inceput sa folosesc PS-CS2 pentru care am cumparat niste plugin-uri si filtre ajutatoare: Noel Carboni Astronomy Actions, Annie's Actions, GradientXterminator. Evident ca se poate si fara ele, dar nu sunt asa bun.
In achizitie incerc sa tin histograma pe la 1/3(depinde de LP). Cel mai lung timp de expunere pe care cerul de aici l-a permis a fost de 5min la ISO 800(cu 80ED la f/5,6).
Montura este HEQ5 Pro(+EQMOD+CdC). Ghidaj: 50mm finder+ALccd5(o am de vreo 2 luni)+PHD. Merge destul de bine de cele mai multe ori. Nu stiu daca pot ghida cu finderul un TO lung-newt de 1200mm. Ma asteptam ca ALccd5 sa fie mai sensibila. Dar la 2sec expunere nu vad decat cateva stele-si acelea de multe ori foarte palide. Cu CCTV-ul (folosit in combinatie cu Metaguide),la celasi timp de expunere, aveam mai multe stele pentru ghidaj-insa rezolutia senzorului era de 4 ori mai mica(la aceeasi diagonala).
Sus
jimao22
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010

Motto: [descopera lumina]

MesajTrimis: 28 Mar 2013 20:09 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu-ti fie teama ca nu e camera sensibila. Daca ai sa incerci sa folosesti la ghidaj MaximDL si o sa umbli la histograma expunerilor camerei de ghidaj, o sa vezi mai multe stele. La mine asa se intampla.
Iar ghidajul cu finder este destul de bun si pentru focale mai lungi fiindca ghidajul cu camerele moderne se face si la nivel de sub-pixel, prin interpretarea valorilor pixelilor invecinati celui de semnal maxim. Daca vezi ca ai probleme, poti sa pui un barlow la guider. Asta o sa-ti intunece imaginea dar poti mari timpul de expunere al camerei de ghidaj la 3-4 secunde, fara frica.
Si mie imi place ce faci si ma bucur sa vad cum te descurci tot mai bine.
Bravo!
Sus
dmtr69
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 29 Mar 2013 19:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc pentru reply. M-am gandit si eu la varianta cu barlow(am si incercat-o cu CCTV-ul). Pe langa intunecarea imaginii scade si FOV-ul deci si numarul de stele. Dar am sa incerc si varianta asta daca voi avea probleme la ghidaj. In viitor ma gandesc sa-mi cumpar un refractor 70/500.
Sus
gabi
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Mai 2010

Motto: To be, or not to be, that is the question

MesajTrimis: 29 Mar 2013 19:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Daca folosesti QHY5 la ghidaj cu Maxim DL poti seta camera bin 2x2 .
Sus
psemil
Membru
Membru

Data inscrierii: 16 Aug 2010

MesajTrimis: 30 Mar 2013 19:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

Daca ai camera de ghidaj de doar 2 luni, nu trebuie sa tragi concluziile acum... in Carul Mare sunt putine stele de magnitudine mica. Peste 3-4 luni vei avea pe senzor peste 20 de stele atunci cand vei poza inspre centrul galactic.

Finderul la f/3,6 este foarte luminos... si la rezolutia pe care o obti cu el 6 arcsec/pixel de 2,5 ori mai mare decat rezolutia la care pozezi. Poti ghida fara riscuri in aceasta zituatie.

Daca totusi doresti o focala mai mare cu un barlow 2x vei avea o luneta de 50/360, cu un raport focal f/7,2 similar unei lunete 70/500. Poti ghida lejer cu un finder cu barlow pana la o focala de aproape 2000 mm... adica de 4 ori dist focala actuala. O luneta 70/500 nu iti aduce decat greutate in plus.
Sus
dmtr69
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 30 Mar 2013 22:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

@Gabi
La ghidaj folosesc PHD. Despre bin 2x2 nu prea este recomandat in ghidaj(Craig Stark intr-un articol-cred ca pe CloudyNights). Creste intr-adevar sensibilitatea dar scazand rezolutia este detectata mai greu miscarea stelei de ghidaj. Poate daca luneta de ghidaj are focala lunga sau daca este folosit un OAG. Dar folosind un barlow 2x si camera bin 2x2 nu cumva este echivalent cu setup-ul original(fara barlow si fara bin)?
@psemil
OK. Am sa mai testez ghidarea newton-ului cu finder(+/- barlow). Pentru ED80(luneta de baza) nu este nevoie de barlow. Oricum am doua lunete de 50mm adaptate pentru ghidaj+suporti cu inele;
-un finder TS scurtat+adaptor T2(+adaptor T2-1 1/4")
-o luneta TS la f/4(scurtata) cu obiectiv fix si cu focuser helicoidal(i-am facut un dispozitiv de blocare a pozitiei)
Sus
Vlad
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Sep 2008

MesajTrimis: 31 Mar 2013 00:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

reiterez cele spuse de psemil: in zona in care ai pozat acum nu sunt multe stele de ghidaj pentru camera ta. dar ai sa vezi mai tarziu ca o sa se umple. Am folosit acelasi setup (finder 50mm , si qhy5 care este aceeasi camera si de obicei nu-mi dadea nici un fel de probleme ca sa gasesc stele)

In privinta pozelor cred ca mai trebuie lucrat un pic la calibrarea culorilor (in PS cred ca se cheama balansul de alb), deorece cam tind spre rosu iar cel purin in tripletul din Leo sun ceva mai multe culori
Sus
gabi
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Mai 2010

Motto: To be, or not to be, that is the question

MesajTrimis: 31 Mar 2013 07:37 Download mesaj
Titlul subiectului:

Folosesc la ghidaj SW 700/500 F/7 + QHY5 bin 2x2 in Maxim DL si nu am avut probleme cu ghidajul, sau cu gasirea unei stele de ghidaj, chiar si la poze facute cu Meade 8" f/10 (expunere de 900 sec) la obiecte mici, de magnitudine 8-9 cu altitudine 30- 35 de grade si asta pe cerul din Bucuresti. Nu am incercat inca ghidaj prin finder de 50mm.
Sus
dmtr69
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 31 Mar 2013 14:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

@Vlad
Cred ca ai dreptate cu WB-ul( desi masurand background-ul cu sample point 5x5pix imi da valori medii R-G-B de circa 22-22-22). Tonalitatea de rosu vine de la:
-diferite filtre: HLVG, "Enhanced Dust Lane"
-camera este cu filtrul IR schimbat, iar "custom WB" l-am facut cu o hartie "alba" la lumina soarelui. Mi-ar fi trebuit un carton gri fotografic pentru un balans corect(sa incerc cu stea G2V inca n-am facut-o, trebuie sa fiu mai "copt").
@Gabi
Am sintetizat in tabele comparatia intre diferite setup-uri. In "imaging" este o regula(departe de a fi generala tinand cont de multitudinea de factori implicati) pentru optimal sampling de 2-3 arcsec/pixel. In "guiding" nu stiu daca mai este valabila tinand cont ca se poate ghida la nivel de subpixel. Oricum nu se poate mari prea mult raportul rezolutiei intre setup-ul "imaging" si cel de "guiding".
Comparand in tabel valorile sistemelor 50/360 vs.70/500, acestea sunt destul de apropiate. FOV-ul este ceva mai mic la al doilea. Insa LGP(light gathering power) este de 1,96 ori mai mare la obiectivul de 70mm. Deci mai multe stele vizibile.

Tabel comparatie.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  40.98 kb
 Vizualizat:  de 3390 ori

Tabel comparatie.jpg

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   AstroFoto - incepatori

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum