Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
4539w2~0.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 239627
Numar de utilizatori inregistrati: 2917
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

care din cele 2 telescoape e mai bun?

Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
cristi.falcas
Membru
Membru

Data inscrierii: 16 Oct 2012

MesajTrimis: 24 Feb 2013 03:45 Download mesaj
Titlul subiectului: care din cele 2 telescoape e mai bun?
Raspunde cu citat (quote)

Salut,

Ma gandeam sa cumpar unul din cele 2 telescoape, dar nu inteleg care ar fi diferenta intre ele.:

http://astromagazin.ro/catalog/telescop-or...-1827.html
sau
http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=SKDOB6

Diferenta de pret e destul de mare, si ma intrebam daca se merita Orion-ul.

Care ar fi avantajele? E vorba doar de numele de firma?

La Orion am vazut review-uri foarte bune pe amazon.
Sus
sternchen
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012

Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?!

MesajTrimis: 24 Feb 2013 05:53 Download mesaj
Titlul subiectului:

Personal as opta pt Skywatcher.Ambele telescoape au aceeasi apertura.
La 6' se poate vedea cate ceva atat la planete cat si DSO-uri.In cazul dat cred ca diferenta de pret nu e justificata
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 24 Feb 2013 09:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

Diferenta de pret, provine in primul rand din faptul ca, desi sunt filiale ale aceeasi firme mama, respectiv Synta, firma Orion practica in general preturi mai mari decat SkyWatcher, si se vinde mai mult pe piata americana, unde a si fost fondata inainte de preluarea ei de catre taywanezi, si unde are un renume si o traditie. Mai este posibil sa mai existe o mica diferenta datorata politicii fiecarui magazin in parte.

Exista insa si diferente constructive si la capitolul accesorii intre cele doua instrumente.

Orion are un arc in lateral, cu care se regleaza apasarea telescopului pe axul altitudinii, permitand miscarea mai usoara sau mai grea. Si mai ales, o stabilitate mai buna in cazul in care incarci telescopul cu oculare mai grele. Celalalt nu stiu cum si daca face acest reglaj. Probabil un posesor de Dobson SkyWatcher. si sunt multi aici, o sa iti spuna.

La capitolul accesorii, Orion are un cautator cu punct rosu, si raport de marire 1x, in timp ce SkyWatcher un cautator 6x30, deci o mica luneta cu marire 6x.

Orion vine cu un singur ocular, de 25mm dar de calitate ceva mai buna, Super Plossl, in timp ce SkyWatcher vine cu doua oculare, unul de 10mm, si altul de 25mm, de calitate acceptabila pentru inceput, si deci poti obtine doua puteri de marire cu telescopul acesta, 48x si 120x. Ulterior, cu un Barlow, din doua, vei face patru trepte de marire.

@Sternchen, de cate ori trebuie sa-ti mai spun sa nu te mai bagi unde nu te pricepi. Chiar vrei sa vorbesc cu admin sa ia masuri inpotriva ta?

Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Feb 2013 11:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

Considerand ca nu am folosit niciodata un telescop, stau la bloc in oras, care ar fi recomandarea?

Sky-watcher e la acelasi pret pe site-urile astea:

http://instrumenteoptice.ro
http://astromagazin.ro/
http://magazin.telescop-romania.ro

Stiti care din ele e mai de incredere?
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 24 Feb 2013 11:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Personal am facut achizitii de la primul si al treilea magazin, si ii si cunosc personal pe proprietari. Pot sa spun ca am incredere in ambii.

Asta nu inseamna ca nu am incredere in cel de al doilea, dar nu am avut tangente cu el.

Membru exclus
Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010

Motto: Start spre viitor...

MesajTrimis: 24 Feb 2013 11:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007

Motto: Memento mori!

MesajTrimis: 24 Feb 2013 14:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

Intre cele doua Dobson-uri de 150/1200 mm, Orion si Sky-Watcher, mai este o mica/mare diferenta constructiva: focalizatorul (focuserul). La ambele este un focalizator cu pinion si cremaliera (rack-and-pinion), dar la Orion este pe standardul 1.25", iar la Sky-Watcher pe 2" (are si adaptor pentru 1.25").

Pentru echilibrarea tubului, Sky-Watcher foloseste o metoda simpla si functionala: "Tension Control Handle" despre care gasesti o explicatie pe site-ul http://www.skywatcher.com/swtinc/product.p...class2=106

Am un Dobson Sky-Watcher 150/1200 mm luat la mana a doua si isi merita banii. Ce-i drept aveam deja oculare mai bune (si mai scumpe bineinteles... Rolling Eyes ). Cu telescopul asta, chiar si cele doua oculare Super 10 mm si 25 mm dau imagini acceptabile pentru un incepator. Deoarece ai focalizator de 2" poti folosi pe viitor oculare foarte potrivite pentru observarea obiectelor indepartate (deep-sky objects), eu folosesc un William Optics SWAN 25 mm cu camp vizual generos de 72 grade.

Ultima modificare efectuata de catre MariusP la 24 Feb 2013 14:51, modificat de 1 data in total
Sus
cmatei
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009

MesajTrimis: 24 Feb 2013 14:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

@ursamajor: totusi, omul a cerut o comparatie intre doua dobson-uri virtual identice Shocked

@cristi.falcas: pe langa ca primesti 2 oculare, la sw ai focuser pe 2" vs 1.25". La f/8 diferente optice majore nu ar trebui sa fie intre cele doua telescoape. Raman, cum zicea si dragos.n, diferente la constructia monturii, care pot face observatiile mai mult sau mai putin placute, poate-si da cu parerea si un posesor.

Nu cred ca gresesti oricum cu niciunul dintre ele.
Sus
MariusP
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 24 Feb 2013 15:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

dragos.n a scris:
@Sternchen, de cate ori trebuie sa-ti mai spun sa nu te mai bagi unde nu te pricepi.
cmatei a scris:
@ursamajor: totusi, omul a cerut o comparatie intre doua dobson-uri virtual identice Shocked

In sfarsit, se pare ca si sternchen si ursamajor au reusit sa fie la fel de "utili" cu raspunsurile date, in acelasi topic! Laughing

Scuzati offtopic-ul meu, dar e o situatie foarte rar intalnita pe forumul nostru... Twisted Evil
Sus
dragos.n
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Feb 2013 15:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

Scuze de offtopic, dar merita

Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing

Membru exclus
Membru exclus

MesajTrimis: 24 Feb 2013 19:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.

Ultima modificare efectuata de catre ursamajor la 24 Feb 2013 19:38, modificat de 1 data in total
Sus
MariusP
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 24 Feb 2013 19:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

Daca toti cei de care faci misto ar avea reactia ta la o gluma simpla si fara sa fie jignitoare, atunci majoritatea topicurilor ar fi formate doar din mesaje de "ofticati"... Evil or Very Mad

cristi.falcas a intrebat simplu si concret: ce deosebire este intre doua telescoape. S-au incercat cateva raspunsuri la obiect, nu chestii generalizatoare si atotstiitoare.

Sper ca aici sa se termine offtopicul. Daca va continua, voi sterge mesajele respective si vor ramane strict mesajele la subiect... Idea
Sus
ursamajor
Membru exclus
Membru exclus

MesajTrimis: 24 Feb 2013 19:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008

MesajTrimis: 24 Feb 2013 20:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

Monturile sunt diferite,pe altitudine. Pe azimut sunt aproximativ identice (trei bucatele de teflon + surubul central intre doua placi de pal melaminat).
Pe altitudine Skywatcher are niste benzi circulare lipite pe exteriorul rotilor ce se freaca de palul peretilor monturii si un sistem de tensionare (patentat "Tension Control Handle") in schimb cel de la Orion pare a fi identic cu sistemul adoptat de GSO la dobsonurile lor din gama mai ieftina adica rotile de plastic aluneca pe cate doua bucatele de teflon, existand un sistem de marire a frictiunii cu cate un arc. Am lucrat cu ambele, niciunul nu e facut ca la carte, dar merg. As prefera totusi sistemul adoptat de Orion/GSO.
Optica ar trebui sa fie identica.

Pretul avantajeaza clar telescopul Skywatcher, primesti cautator adevarat, doua oculare si focuser bunicel crayford 2" fata de un focuser cu cremaliera pe 1.25".
Alegi Orion doar daca ai o preferinta estetica si disponibilitatea sa dai cu 400 lei in plus. Cu banii care ii dai pe Orion cumperi un Skywatcher 200mm f/6 net superior.

Pe siteul Alcor in locul imaginii dobsonului de 150mm este pusa imaginea unui dobson de 200mm.
Sus
cristi.falcas
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Feb 2013 23:56 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc tuturor pt sfaturi.

Am ramas intre skyliner de 150 sau 200 (200 mai probabil). Am vrut sa ma limitez la un telescop mai usor, dar am vazut ca nu e asa mare diferenta intre cele 2 (25kg vs 31kg).
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact