Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
stelaru Membru

Data inscrierii: 10 Aug 2006 Mesaje: 569
Motto: Haideti sa haidem! Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 17 Aug 2006 10:02 Download mesaj |
Titlul subiectului: Ce telescop portabil mi s-ar potrivi? Multumesc! |
|
|
|
M-am mai documentat shi mi-am analizat bine posibilitatile shi cerintele. Din pacate, unul din lucrurile considerate secundare la fosta incercare de a gasi un model potrivit- greutatea- s-a dovedit a fi pana la urma -esential.
Din blocul meu din Bucuresti ash cvedea oricum putzin. Asha ca trebuie sa-l car dupa mine pe unde ma duc-la munte.
Pe de alta parte o apertura mare va insemna obligatoriu shi o greutate mai mare (cu destul de mult...).
Probabilitatea de a fi folosit un astfel de instrument desxcreste cu greutatea sa... (de fapt ar fi trebuit sa ma asatept , ca asha e shi la foto...).
Asha ca mi-am redefinit criteriile, dupa cum urmeaza:
- instrument portabil (ideal ar fi sub 10 kg)
- tub mak (prefer sa am o apertura mai mica pt ca sa fie usho, decit sa am o apertura mare- adica un tub greu; totushi, ccred ca sub 5" nu prea mai am cine stie ce posibilitati...
- autostar (strategia mea de invatare presupune obtinerea de info computerizate, la momentul observatiei -suna cam pretentios, dar asha simt eu ca voi pricepe mai repede shi mai bine)
- posibilitate de fotografiere (in special Luna)- e bine sa fie, chiar daca nu e prea perfomanta, pentru ca scopul meu nu e astro-fotografia-; vreau doar sa pot face SI fotografii (shi oricum Luna e cea care ma pasioneaza)
Sigur ca ash fi vrut o montura equatoriala, dar se pare ca e cam greu sa fie shi ecuatoriala shi portabuila...
Cum spuneam, cu toate ca o fi simplu , nu prea am chef sa-mi bat capul cu colimarea.
Prefer fiabilitatea shi protabilitatea in fata aperturii/distantei focale.
Mic, rezistent, intretinere simpla, ushor de carat in spinare, computerizat, ceva foto (Luna)- cam astea ar fi... daca nu sunt prea pretentios...
Mii de multumiri pentru rabdare!
-
|
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 17 Aug 2006 10:18 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Cred ca in primul rand ar trebui sa-ti iei un accesoriu ... O masina!
|
|
Sus |
|
 |
stelaru Membru

|
Trimis: 17 Aug 2006 10:33 Download mesaj |
|
|
|
>>>dragon
Un oarecare drum il voi parcurge totushi pe jos, orice ar fi. O greutate mare, carata cat de putzin, nu e ceva ce-mi doresc.
Mai e shi problema spatiului ( )- eu stau intr-un apartament obisnuit la bloc shi sunt grijuliu cu ce spatiu ocup... din nefericire...
|
|
Sus |
|
 |
HoO_Germany Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2006 Mesaje: 1260
|
Trimis: 17 Aug 2006 11:02 Download mesaj |
|
|
|
@ Stelaru
Citat: | Sigur ca ash fi vrut o montura equatoriala, dar se pare ca e cam greu sa fie shi ecuatoriala shi portabuila... |
Citat: | Mic, rezistent, intretinere simpla, ushor de carat in spinare, computerizat, ceva foto (Luna)- cam astea ar fi... daca nu sunt prea pretentios... |
aici ai scris douo puncte unde unul cu altul nu revine. Daca doresti o montura compurizata si pentru foto (luna) atunci ar trebui sa iei o montura paralactica, pe care nu o vrei.
Ok, pentru fotografiat luna nu trebue neparat o montura ecuatoriala, ar merge si o montura azimutala, si aia exista compurizata, adica GOTO.
Despre instrument ar iesii cel mai bine cel macar un 5" Mak-Cassegrain, cu asa un telescop esti mobil si nu cam cintreste mult.
Ar mai fii posibil sa te gindesti la un ED80 refractor, dar cu asa unul ai cam max. posibil sa maresti cam de 120x obiectele planetare.
Cu o montura de ex Celestron Nextar4 care cintareste cu stativ 4,5 kg ar merge sa pui un 5" Mak-Cassegrain pe el.
Mak-ul 5" cintareste 4 kg.
Pe langa aceste instrumente, mai trebue niste foto-adapter, ca sa poti face poze cu Nikon al tau.
_________________ CS Robert
House of Optics Germany
www.hoo-germany.de / info(@)hoo-germany.de
Tel.: +49 2452 976144 |
|
Sus |
|
 |
stelaru Membru

|
Trimis: 17 Aug 2006 11:44 Download mesaj |
|
|
|
Sigur ca ash vrea o montura ecuatoriala, dar tot ce-am gasit cantareste mult. Stiu ca pt. foto trebuie ecuatoriala.
Dar nu poti sa le ai pe toate...
Ma gandesc ca daor pentru Luna shi poate ceva alte obiectre mai putin... pretentioase- o ajunge o montura azimutala.
Adica prefer o montura azimutala ushoara unei monturi ecuatoriale grele.
Stiu ca e mai putin potrivita.
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5910
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 17 Aug 2006 11:53 Download mesaj |
|
|
|
daca preferi Mak-urile nu ai sa scapi de colimare in nici un fel. mai devreme sau mai tarziu va trebui sa o faci. oricum nu e greu, nu ai de ce sa te sperii.
singurele instrumente care nu au nevoie de colimare sunt refractoarele cu apertura pana la 100 mm. daca vrei sa fie si comode atunci trebuie sa alegi tuburi scurte dar acestea nu sunt bune pentru fotografie decat daca sunt apocromate.
pe montura azimutala nu cred ca poti face decat poze la luna sau la "soare numai cu filtru"!!!
|
|
Sus |
|
 |
stelaru Membru

|
Trimis: 17 Aug 2006 11:55 Download mesaj |
|
|
|
O fi existind vreo montura ecuatoriala ushaora?
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5910
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 17 Aug 2006 12:20 Download mesaj |
|
|
|
din cate stiu eu exista dar tin greutate mica.
in cazul in care ajungi la contradictii de acest fel este un semn ca trebuie sa mai "sapi" la capitolul optiuni. eu nu cred in existenta sistemului bun la toate. daca analizezi ofertele in amanunt ai sa descoperi mai mult sisteme dedicate.
|
|
Sus |
|
 |
stelaru Membru

|
Trimis: 17 Aug 2006 12:23 Download mesaj |
|
|
|
In afara de faptul ca nu pot face decent poze decit la luna shi la soare cu filtru, ce alte minusuri mai are montura azimutala fata de cea ecuatoriala?
Adica, daca pot trai cu limitarea la foto, mai pierd shi altceva la alegerea unei monturi azimutale in locul celei ecuatoriale?
|
|
Sus |
|
 |
HoO_Germany Membru

|
Trimis: 17 Aug 2006 12:47 Download mesaj |
|
|
|
Cu colimarea Makul-ui nu e cam asa grav cum s-ar gandi. Multi uzatori aici in germania cumpar asa Maks si ele sint constant colimate. Sigur ca se poate decolima daca ar cade sau se loveste tare, dar in uzus normal tin colimarea.
Sigur exista monturi ecuatoriale usori, dar sint prea slabe pentru asa un Mak de 5". Si in al doilea punkt nu sint compurezate.
Asa ca dorul la o montura compurizata incepe la o greutate de 4 kg.
Citat: | pe montura azimutala nu cred ca poti face decat poze la luna sau la "soare numai cu filtru"!!! |
Cu o montura azimutala merg si poze stelare, dar depinde de distanta focala care este pusa, mai inainte sau mai tarziu intra rotatia celeala la poza si stelele nu mai ies punctual. Asa ca cu un obiecitv de foto de 135 mm ar merge sa faci poze stelare/deepsky cu cam max 4 min. fara sa intre tare roatatia. Cu un Mak de 5" ai putea sa faci max. 15 sec. asa o poza, fara sa intre tare rotatia, chiar daca montura este guidata.
Dar la planete, nebuloaze sau luna/soare (cu filtru solar !!!) merg poze destul de bine.
House of Optics Germany
|
Sus |
|
 |
stelaru Membru

|
Trimis: 17 Aug 2006 12:50 Download mesaj |
|
|
|
Un mak de 5 + azimutala computerizata, cam la ce preturi ar fi?
MEADE?
CELESTRON?
Multumesc!
|
|
Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1205
|
Trimis: 17 Aug 2006 12:53 Download mesaj |
|
|
|
Dintre toate ofertele pe care le stiu eu sa fie si usor, si cu goto, si usor de intretinut ti s-a potrivi un Nextar4 de la Celestron, insa are doar 102mm.
De la 5" in sus toate vin pe monturi care nu sunt usoare, ecuatoriale, si daca vrei si goto atunci aceasta montura va fi ASGT de la Celestron sau LXD75 de la Meade.
Ar mai fi o posibilitate: SCT 6" de la Celstron pe o montura Nextar, produsul Nexter 6 SE. Insa nu va fi sub 10 kg nici acesta. Pretul aproape 1500euro la reprezentantul Celestron din Germania. Mai adauga celelalte taxe la pret.
|
|
Sus |
|
 |
HoO_Germany Membru

|
Trimis: 17 Aug 2006 13:35 Download mesaj |
|
|
|
stelaru a scris: | Un mak de 5 + azimutala computerizata, cam la ce preturi ar fi?
MEADE?
CELESTRON?
Multumesc! |
Sa zicem un Mak Synta 5"
costa 325 Euro
O montura Celestron Nextar4 DX (care mie se pare cam slaba)
costa 498 Euro
MEADE nu face monturi comparabile a fie vinzat fara optica, dar eu am posibilitatea a vinde un MEADE ETX105 GOTO la un pret de 1069 Euro.
http://www.meade.de/index.php?id=67&ac...id=0110106
informatii aici http://www.meade.com/catalog/etx/etx_mak.html
Un MEADE ETX 125 costa 1399 Euro
Descriere: |
MEADE ETX 105 GOTO 6,5 kg plus treipied care cintareste cam 5 kg. |
|
Marime fisier: |
82.87 kb |
Vizualizat: |
de 11731 ori |

|
Descriere: |
MEADE ETX 125 5" Mak-Cassegrain GOTO |
|
Marime fisier: |
100.03 kb |
Vizualizat: |
de 11727 ori |

|
House of Optics Germany
|
Sus |
|
 |
bakunin99 Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2005 Mesaje: 333
|
Trimis: 17 Aug 2006 19:41 Download mesaj |
|
|
|
Robert, tu ai Celestron nexstar-uri ? adica 5 se de exemplu?
Ca pe site nu ai asa ceva. Daca ai, cat costa?
_________________ Vizitati blogul meu <a href="http://www.snowunderstarlight.com">Snow under Starlight</a> |
|
Sus |
|
 |
HoO_Germany Membru

|
Trimis: 17 Aug 2006 20:06 Download mesaj |
|
|
|
bakunin99 a scris: | Robert, tu ai Celestron nexstar-uri ? adica 5 se de exemplu?
Ca pe site nu ai asa ceva. Daca ai, cat costa? |
Eu nu am pus pe Site, dar eu pot sa vind fiecare marca de telescop.
Celestron Nextar 5 SE pot sa dau actual cu 1125 Euro.
House of Optics Germany
|
Sus |
|
 |
|