| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 239663 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2917 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
HanShu Membru

Data inscrierii: 28 Feb 2013 Mesaje: 15
|
Trimis: 28 Mar 2013 16:05 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Bresser Skylux 70/700 |
|
|
|
Am achizitionat de curand la un pret modic o luneta Bresser Skylux 70/700mm pe montura ecuatoriala.
Are unele mici probleme, de fapt mai mult lipsuri nu probleme, care se pot rezolva usor.M-am impotmolit insa cand am ajuns la partea optica. Ideea e ca acest telescop e ca nu a fost depozitat in conditii bune, a fost tinut fara capac la obiectiv si la focuser, drept urmare sunt fire de praf pe interiorul lentilei plus niste urme de degete pe exterior.
Vreau sa desfac celula obiectivului, iar pentru ca respectiva celula este nituita de tub, trebuie sa desfiletez mansonul de plastic care tine lentilele fixate. Acum ajung si la problema mea: nu am mai facut niciodata aceasta operatie asa ca va rog sa ma sfatuiti:
-la ce anume trebuie sa fiu atent?
-exista vreun mod anume de desfiletare a mansonului de plastic de la lentile astfel incat sa nu risc sa il rup, sau mai rau sa zgarii lentila?
-trebuie sa fac un semn cu un marker moale pe lentile, respectiv pe celula, ca sa marchez pozitia acestora in celula sau atata timp cat pastrez orientarea la dezasamblare e de ajuns?
-e ok daca folosesc la curatarea lentilelor aceeasi procedura descrisa pe forum pentru oglinzile de la newtoniene, adica solutie de sapun / detergent de vase cu apa calda?
Ca un P.S. imi poate spune cineva cu exactitate ce tip de montura ecuatoriala e aceasta?
Multumesc anticipat.
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
104.07 kb |
| Vizualizat: |
de 2264 ori |

|
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
103.52 kb |
| Vizualizat: |
de 2264 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
saiph Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007 Mesaje: 2300
Motto: Sky is not the limit, it's the target Localitate: Bucuresti // Cracovia
|
Trimis: 28 Mar 2013 16:31 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Re: Bresser Skylux 70/700 |
|
|
|
Bresserurile 70 f/10 pe Astro3 sunt printre cele mai reusite instrumente vandute prin SuperMarket-uri (nu la noi, din pacate...)
Ai grija atunci cand desfaci obiectivul (doar desfiletezi inelul frontal de retentie)!
Vei vedea trei bucati mici patratoase de folie argintie/alba/neagra (depinde de la model la model) intre lentilele ce formeaza obiectivul (dublet acromat air-spaced). Va trebui sa le pui la loc, dupa ce cureti atent suprafetele lentilelor! De preferat in aceleasi pozitii, sau similare, dar oricum, la 120 grade una de alta, pe cea mai departata raza, fata de centru/axa optica.
Orientarea si pozitia lentilelor conteaza foarte mult.
Tine minte ce lentila iese prima si in ce parte are orientata una din curburi! Suprafetele lentilelor au raze diferite de curbura, calculate in asa fel incat sa atenueze aberatiile optice ale lentilei-pereche.
In plus, trebuie sa te uiti atent, poate gasesti un semn pe lateralele lentilelor, care iti spune cum trebuie rotite reciproc, ca sa pastrezi pozitia in care au fost montate (exista o singura pozitie in care ansamblul de lentile va da imaginea cu cele mai putine aberatii).
Cand strangi la loc inelul frontal (cu patratelele acelea puse la loc!) nu strange foarte foarte tare!
De preferat sa vii cu celula/tubul peste lentile, nu sa incerci sa bagi lentilele in celula - cel mai probabil vei incerca asta de mai multe ori pana sa reusesti, riscand intre timp sa atingi lentilele sau sa intre stramb.
Lucreaza cu manusi textile sau de unica folosinta! Orice ai face, nu sufla cu gura firele de praf si scamele Pentru curatarea suprafetelor poti folosi reteta de la newtoniene. Eu folosesc apa distilata cu 1% detergent lichid de vase. Limpezesti si stergi cu microfibra, finet sau piele scamosata.
Spor si sa folosesti cu placere luneta!
Cer senin!
_________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________ |
|
| Sus |
|
 |
HanShu Membru

Data inscrierii: 28 Feb 2013 Mesaje: 15
|
Trimis: 28 Mar 2013 17:18 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Multumesc pentru raspuns saiph. Ma apuc in seara asta de curatat:) Voi posta cat de curand rezultatele.
O seara placuta in continuare.
|
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|