| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Mihai98 Membru

Data inscrierii: 14 Aug 2013 Mesaje: 23
|
Trimis: 19 Aug 2013 09:42 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Oculare |
|
|
|
Intrebarea mea este extrem de stupida (Pentru cei initiati) dar vreau sa clarific niste lucruri care mi se par neclare.
1.In functie de ce se caracterizeaza ocularele?
2.La ce trebuie sa fiu atent cand cumpar ocularele?
3.La ce se refera calitatea lor?
Va rog sa explicati termenii folositi.
Multumesc! |
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 19 Aug 2013 10:14 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Ocularele se clasifica in functie de calitate, tip constructiv, si scopul urmarit, in speta ceea ce doresti sa observi.
In limita bugetului este bine sa iti procuri oculare cat mai bune care sa acopere o plaja larga de observatii. Unele oculare se descurca mai bine cu telescoape scurte (rapide) altele merg mai bine pe telescoape lungi. Unele oculare au campul vizual aparent mai mare iar altele mai ingust. Unele ofera un contrast mai mare, altele mai redus.
Dintre cele comerciale ti-as recomanda o "trusa" de oculare Super Plossl cu focale : 32mm, 25mm, 10 mm, 6 mm si 4 mm. In categoria 6-4 mm pentru planete as utiliza oculare de tip ortoscopic fiind foarte bune la observarea detaliilor planetare chiar daca au un camp aparent mai mic ( aprox. 40-45 grade) si cer putin antrenament vizual. Ocularele ortoscopice sunt scumpe dar isi fac treaba foarte bine daca doresti sa observi detalii planetare.
Pentru deep-sky, sunt bune ocularele Plossl sau Super Plossl cu focale mari si camp aparent larg cu focale cuprinse intre 40 si 25 mm ( camp aparent aproximativ 52 grade) . |
|
| Sus |
|
 |
Mihai98 Membru

|
Trimis: 19 Aug 2013 10:24 Download mesaj |
|
|
|
Scopul meu este urmarirea obiectelor Deep Sky.
Inca o nelamurire,cu cat campul este mai larg cu atat se vede mai departe acea galaxie,nebuloasa,etc.. care vreau sa o observ (Sa zicem M51)?.Mentionez ca telescopul pe care vreau sa il achizitionez este un Dobsonian 254/1200. |
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 19 Aug 2013 10:37 Download mesaj |
|
|
|
Marirea sau grosismentul ( "departarea aparenta" sa zic asa...) vor fi date de raportul intre focala telescopului si focala ocularului. Spre exemplu la un telescop cu focala 1200 mm, daca utilizezi un ocular cu focala 25 mm vei obtine 1200/25 = 48 X.
Cu cat utilizezi oculare cu focale mai mari pe acelasi telescop, cu atat obiectele se vor vedea mai mici ("mai departate") dar in acelasi timp mai luminoase ! La majoritatea nebuloaselor nu ai nevoie de mariri mari ("apropieri mari") ci de luminozitate mare ! Deci este de dorit sa ai oculare cu focale mai lungi si cu camp vizual mai mare.
Cu cat maresti mai mult scade campul real observat pe cer. Cu cat maresti mai putin, campul real observat este mai mare si luminozitatea creste.
Uite aici un calculator online cu care poti calcula campul vizual in functie de telescopul si ocularele utilizate :
Campul aparent al ocularelor este de regula scris pe ele de fabricant.
http://www.csgnetwork.com/telefov.html
Simulari aproximative se pot obtine si utilizand softul Stellarium unde ai posibilitatea sa setezi atat telescopul utilizat cat si ocularele.
http://www.stellarium.org/
Ultima modificare efectuata Teo la 19 Aug 2013 11:00, modificat de 3 ori in total |
|
| Sus |
|
 |
m3k Membru

Data inscrierii: 05 Feb 2013 Mesaje: 232
|
Trimis: 19 Aug 2013 10:51 Download mesaj |
|
|
|
Largimea campului determina cat de mare e portiunea din cer pe care o vezi in ocular. E in grade, luna plina avand cam 0.5°. Se calculeaza impartind campul vizual al ocularului la magnificare. De ex. pt un Super Plössl de 32mm care are un camp de 52° pt dobsonul de 254/1200 ar fi cam asa:
Magnificarea: 1200/32 = 37.5x
Camp vizual: 52/37.5 = 1.38°.
Deci o sa vezi o poritune din cer cam de 3 ori cat luna plina (destul de mare).
Un alt factor mult mai important decat campul vizual, iti spun din experienta, e diametrul pupilei de iesire (exit pupil) al ocularului corelat la telescop. Se calculeaza impartind apertura la magnificare. Pt SPlossl de 32mm ar fi:
EP: 254/37.5 = 6.77 mm.
Se recomanda maxim aceasta valoare sa fie de 7mm (la reflectoare mai ales), DAR, asta nu e batut in cuie. Spre exemplu la diametre mari (de 6 - 7mm) imaginea este luminoasa si sunt intensificate defectele ochiului, mai ales astigmatismul care poate e asa mic ca nici nu stii ca-l poti avea. Eu spre exemplu, am trecut de la o pupila de 6mm (care sincer ma incomoda datorita luminozitatii si a astigmatismului mic care nici nu stiam ca-l am) la una de 4.8mm care este mult mai potrivita pentru mine. (aceasta pupila de 4.8mm fiind minimul de magificare al telescopului meu).
Pentru magificare medie se recomanda o pupila de iesire in jur de 2mm, pentru magnificare mare in jur de 1mm.
Apoi am uitat de relief-ul ocular (eye relief) care este foarte improtant daca observi cu ochelari, trebuie sa fie mare de 12-15-20mm. Daca observi fara ochelari el tot este important pentru ca trebuie sa fie mare astfel incat sa poti privi relaxat, deci cam 10mm. Ocularele cu eye relief mic sunt incomode.
Apoi la oculare un criteriu foarte bun al calitatii este pretul. Pret mare, calitate mare. Nagler sunt in varf, pret mai scump decat telescopul In general Plossl sunt acceptabile, dar se poate mult mai bine. |
|
| Sus |
|
 |
Mihai98 Membru

|
Trimis: 19 Aug 2013 11:26 Download mesaj |
|
|
|
Teo
Deci asta inseamna ca pot sa imi setez un telescop in Stellariun?
Adica sa imi setez sa vad exact ce vede un telescop Dobsonian 254/1200 cu 48x?
imi puteti explica cum se face?
Ultima modificare efectuata de catre Mihai98 la 19 Aug 2013 16:18, modificat de 1 data in total |
|
| Sus |
|
 |
Alexandru Savin Membru

Data inscrierii: 09 Mai 2011 Mesaje: 480
|
|
| Sus |
|
 |
saiph Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007 Mesaje: 2300
Motto: Sky is not the limit, it's the target Localitate: Bucuresti // Cracovia
|
Trimis: 19 Aug 2013 12:26 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Re: Oculare |
|
|
|
| Mihai98 a scris: | Teo
Deci asta inseamna ca pot sa imi setez un telescop in Stellariun?
Adica sa imi setez sa vad exact ce vede un telescop dobsidian 254/1200 cu 48x?
imi puteti explica cum se face? |
Dobsonian
Obsidian e ... altceva.
Apropo, ai fi surprins sa descoperi cat de multe chestii interesante poti invata de pe youtube, mai nou _________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________ |
|
| Sus |
|
 |
mircear Membru

Data inscrierii: 05 Aug 2005 Mesaje: 428
|
Trimis: 19 Aug 2013 12:52 Download mesaj |
|
|
|
Mihai98, mentioneaza si un buget pentru oculare.
Lasandu-le de-o parte pe cele de kit, care-s suficient de acceptabile pentru a-ti creste interesul catre alte oculare mai calitative, asta dupa ceva sesiuni de observatii serioase, oculare care sa merite gasesti incepand de pe la 50EUR, pana pe la 500 si peste.
Unele mai bune, altele mai putin bune pentru un telescop rapid (f/5~f/6), cum e 250/1200. |
|
| Sus |
|
 |
Mihai98 Membru

|
Trimis: 19 Aug 2013 16:16 Download mesaj |
|
|
|
saiph multumesc pentru corectare,chiar nu am vazut...
as fi dispus sa dau in jur de 800 lei pentru oculare |
|
| Sus |
|
 |
stelaru Membru

Data inscrierii: 10 Aug 2006 Mesaje: 569
Motto: Haideti sa haidem! Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 17 Sep 2013 14:11 Download mesaj |
| Titlul subiectului: sfat oculare |
|
|
|
Vreau sa-mi imbunatates putin biata mea luneta Skywatcher 70/500. E un instrument modest (400 lei cu tot cu montura AZ), dar mie imi place ca e usor si simplu.
A venit cu 2 oculare "Super" (super-ce or fi nu am idee) : de 10 si de 25. Cel de 25 e bun destul, adica cu un eye-relief de peste 15 mm, clar - OK pentur Luna oricum. Cel de 10, chiar pentru mine - incepator- e cam cetos si cam greu de folosit.
As avea nevoie de ceva oculare bune, pentru Luna si planete in special, dar si pentru ceva stelute.
Sunt un inceptor care are si ambitia de a oferi ceva si fetitei de 8 ani.
Bun ar insemna in aceste conditii:
- cu un eye relief cat mai generos (port ochelari)
- cu un camp cat mai larg (decent macar)
- 2 bucati: un 10 si ceva intre 10 si 25 (daca ar avea sens, daca nu - ceva peste 25)
- un buget rezonabil - poate 200 lei/buc ar fi un maxim flexibil
- usor de procurat (nu am timp si energie sa command pe situri straine)
Pe 1.25".
Am vazut 2 tipuri pe care le-as avea in vedere;
Explore Scientific:
http://www.instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=802187xx
SkyWatcher:
http://www.instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=SWSP
Si daca tot vei vorba - voi ce credeti: ar fi util sa schimb si Barlow-ul venit cu luneta (2x) cu altceva mai bun (dar tot pe la 100-200 lei, daca merita o asemenea schimbare) cand schimb si ocularele? _________________ Nimic din ce vezi nu e real
-----------------------------
Sky-Watcher Mercury refractor 70/500
Bresser 10x50
Alcor 8x21
2 ochi |
|
| Sus |
|
 |
sternchen Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012 Mesaje: 1005
Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?! Localitate: austria
|
|
| Sus |
|
 |
stelaru Membru

|
Trimis: 17 Sep 2013 14:40 Download mesaj |
| Titlul subiectului: merita? |
|
|
|
@sternchen
Cea propusa de tine o fi sensibil mai buna decat Barlow cu care a venit luneta? Adica, merita schimbarea? _________________ Nimic din ce vezi nu e real
Bresser 10x50
Alcor 8x21
2 ochi |
|
| Sus |
|
 |
stelaru Membru

|
Trimis: 17 Sep 2013 14:53 Download mesaj |
| Titlul subiectului: ? |
|
|
|
Am postat aici ca poate parerile pentru situatia mea sunt utile si autorului.
Nu as vrea insa sa fiu nepoliticos, asa ca daca moderatorul sau autorul considera ca posturile mele aici nu sunt bine puse, il rog frumos pe administrator sa le mute pe un thread nou.
Multumiri! _________________ Nimic din ce vezi nu e real
Bresser 10x50
Alcor 8x21
2 ochi |
|
| Sus |
|
 |
sternchen Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012 Mesaje: 1005
Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?! Localitate: austria
|
Trimis: 17 Sep 2013 14:54 Download mesaj |
|
|
|
Nu stiu cu ce barlow a venit luneta ta,dar imi inchipui ca la un telescop de 100 euro nu se include un barlow de 40euro..
Am un barlow asemanator de la TS si e foarte bun(TS/GSO tot cam acolo,cel putin dpdv al pretului in cazul de fata).Are alta calitate decat cu barlow-ul ce a venit cu luneta de 90/1000 care a costat 170 euro acum 2ani.Acum costa 199.probabil din cauza ca cei de la Astroshop au schimbat lentila barlow  |
|
| Sus |
|
 |
|