Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
IOD_TPZ7f83dfc2-da76-46ae-8bda-c8bf648d5a67.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235842
Numar de utilizatori inregistrati: 2868
Cel mai nou utilizator inregistrat: Leopold
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Văzut Saturn. E nevoie de oculare noi?

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Oculare/Filtre

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Alex Doppelgänger
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Iul 2013

Motto: Per aspera ad astra.

MesajTrimis: 16 Aug 2013 17:31 Download mesaj
Titlul subiectului: Văzut Saturn. E nevoie de oculare noi?
Raspunde cu citat (quote)

Salutare,

Aseară am avut plăcerea să văd planeta Saturn, cu un telescop Sky Watcher 130mm/900, cu ocularele venite cu el (Barlow 2x, ocular de 25mm, ocular de 10mm). Am reușit să focalizez și să văd Saturn foarte clar (mai ales că bătea vântul și abia se lăsase seara), ideea este că era destul de mic prin Barlow 2x + 10mm (abia dacă vedeam inelele), adică mai mic decât mă așteptam (așteptări dobândite de la alte fotografii ale planetei, văzută tot cu telescoape de 130). Acum, am câteva întrebări:

1. Cât de ok credeți că sunt ocularele venite cu telescopul? Întreb fiindcă este primul telescop și nu am cu ce să compar (asta servește ca explicație pentru întreg topicul).

2. Dacă e să cumpăr un Barlow 2x, un 25mm și un 10mm mai ok (niște Plossl, să zicem), cât de mare estimați că ar fi schimbarea?

3. Având în vedere că useful magnification al telescopului este de 260x, este o decizie înțeleaptă să iau un ocular Plossl de 8mm sau 7mm? Știu că la telescopul meu ar merge în teorie să văd ca lumea și cu un ocular de 4mm (având astfel grosismentul de 225x).

Note:
1. Telescopul este colimat corect.
2. La ocularele în discuție care sunt mai mici (inclusiv) de 10mm, mă interesează să văd planeta Saturn cât mai "aproape". (Saturn e folosit ca etalon, ca să zic așa)
3. La toate ocularele din discuție (inclusiv cele de peste 10mm, de data asta) mă interesează să se vadă imaginea clară (presupunând că vorbim de condiții cât de cât ideale, că sunt conștient că pot să am super oculare dar să nu văd nimic, datorită condițiilor atmosferice sau telescopului necolimat).

Mulțumesc anticipat. Smile

Membru
Membru

Data inscrierii: 07 Iul 2012

MesajTrimis: 16 Aug 2013 18:05 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut Alex ,
Saturn pare mic acum ca se afla la o distanta foarte mare , mai ales acum cand se apropie usor usor de conjunctia cu Soarele. Cea mai buna perioada de observare a unei planete este cand planeta se afla la opozitie.

Pentru intrebarea nr.1: de obicei la intrumentele mici se dau oculare destul de modeste.Cred ca aveti oculare de tip Kellner. Pentru inceput sunt bunicele , dar o sa vedeti in timp ca va trebuie unele mai bune.

Pentru intrebarea nr.2: Daca o sa cumparati un barlow2x , ocular 25mm si 10mm tip plossl nu o sa faca decat sa va modifice calitatea imaginii nu si marimea planetei.

Pentru intrebare nr.3: Eu am folosit un ocular de 4mm (225x) la telescopul meu 114/900 (teoria il duce la maxim 228x) si se vedea excelent. Prefer observatiile DSO , la planete doar asa de fun le vizitez si uneor pozez cu webcam-ul.

Sper ca macar am fost un pic de ajutor , dar trebuie cineva care are oculare planetare si face observatii planetare sa va recomande ceva bun.

Cer senin!
Sus
Alex Doppelgänger
Membru
Membru

MesajTrimis: 16 Aug 2013 18:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut, Niky360.

Mulțumesc pentru informație și pentru sfaturi. Adevărul este că nu știam că este în conjuncție, am să îi urmăresc evoluția, să văd când e cel mai potrivit moment pentru observație.

Cred că, totuși, o să înlocuiesc ocularele lui cu unele la fel, dar Plossl. Cu timpul, însă. În momentul de față, nu am ce să le reproșez (asta, după cum am spus în mesajul anterior, fiind și datorită faptului că nu am cu ce să le compar, momentan). Din câte am observat, este foarte posibil să aibă construcția de tip Kellner.

Deci ar trebui să se vadă foarte ok (în condiții de observare ideale) chiar și cu un ocular de 4mm. Very Happy

Multumesc încă o dată pentru răspunsuri. Smile
Cer senin!

Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009

MesajTrimis: 16 Aug 2013 19:24 Download mesaj
Titlul subiectului:

Este adevarat ce spune Niky insa la Saturn aceast efect nu este atat de pronuntat, in sensul ca diametrul aparent nu variaza in limite foarte largi intre opozitie si conjunctie.

E chestie de 3-6 secunde de arc diferenta ( cu inele) si de vreo 3-4 arsec doar discul planetar .

Spre exemplu, in acest an, in luna Martie, planeta Saturn avea un diametru unghiular aparent de 43 secunde ( cu tot cu inele), in timp ce acum are 38 secunde (cu tot cu inele). Prin noiembrie va atinge un minim de aproximativ 35 secunde de arc ( cu tot cu inele) . Nu ar trebui sa iti puna probleme in observarea lui aceasta distanta minima sau maxima fata de Terra. La alte planete, diferenta este simtitoare ( ex. Marte, Venus, Jupiter ) insa la Saturn nu te va incurca acest lucru. Important este sa ai oculare bune de diverse focale ( pana la 4 mm ) sau lentile Barlow de calitate. Evident si atmosfera terestra sa fie clara si cu turbulente reduse.

Este normal sa nu vezi atat de mari si de amanuntite planetele la ocular asa cum le stiai din fotografii.

Chiar domnul Mircea Pteancu spunea de mai multe ori pe forum ca "telescopul nu este televizor" insa te vei obisnui pe parcurs cu observatiile la ocular, pe care eu le pretuiesc mai mult decat fotografiile sau filmuletele. Observatiile la ocular au un farmec aparte .

Ca idee iti dau un link unde poti vedea intr-un tabel cum variaza diametrele unghiulare aparente ale planetelor sistemului nostru solar, in functie de pozitia lor fata de Soare sau fata de noi.

http://en.wikipedia.org/wiki/Angular_diameter

Succes !
Sus
Alex Doppelgänger
Membru
Membru

MesajTrimis: 16 Aug 2013 20:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut, Teo. Smile

Da, sunt conștient că nu o să văd Saturnul cum se vede din fotografiile sondei Cassini și că o să se vadă destul de mic, și asta ziceam, că m-am uitat la mai multe poze făcute de amatori cu telescoape de 114 și parcă se vedea ceva mai mare decât l-am văzut eu.

Mulțumesc foarte mult pentru informații și pentru sfaturi. Very Happy Ai dreptate, totuși fotografiile pot fi procesate (chiar și alea făcute de amatori) și îmbunătățite și să arate diferit. Ce bine că nu am avut așteptări și mai mari. Laughing Am făcut un research înainte să îmi iau telescopul, ca să nu fiu dezamăgit în vreun fel.

Oricum, mă gândesc să îmi cumpăr și două oculare de 4-5mm și de 30mm, pe lângă cele de 10mm și 25mm. Ca să am o gamă mai variată. Care sunt mărimile standard de oculare pe care e recomandat să și le cumpere un astronom amator? Sunt convins că toate sunt bune și că depind de useful magnification al telescopului, dar există anumite mărimi mai folosite decât altele?

Mulțumesc tare mult pentru răspunsuri, sunteți de un real ajutor. Very Happy

Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Aug 2005

MesajTrimis: 16 Aug 2013 23:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

Marimi standard (adica focale banuiesc) ale ocularelor exista in aceeasi masura in care exista si observatori standard Smile
Fiecare observator are preferintele sale, iar utilizand instrumente diferite ajungi la o gama foarte mare de posibilitati.
Eu as recomanda un ortoscopic de 4-5 mm, un ocular bun pentru observatii planetare, dar nu neaparat si pentru Luna, dat fiind campul aparent mic, de ~45gr.
Pentru un camp ceva mai mare (~58gr.), un Planetary UWA/Plossl Wide angle, tot de 4-5mm.
La capatul celalalt e ceva mai dificil, un ocular de ~30mm si camp aparent confortabil (>50gr.), pe 1.25" e mai greu de gasit. Probabil un Edge-On Flatfield de 27mm ar fi mai bun decat Plossl-ul 'clasic' sau Kellner-ul de 25mm cu care vine in kit.
Eu am varianta de 19mm si m-a surprins intr-un mod placut.
Sus
marcos_m
Membru
Membru

Data inscrierii: 29 Iun 2013

Motto: Universul imi spune ca Dumnezeu e perfect

MesajTrimis: 17 Aug 2013 17:08 Download mesaj
Titlul subiectului: pamantul in sistem

http://www.theplanetstoday.com/
Acesta sait te va ajuta mai mult ac sigur sa poti sa iti faci o idee despre locatia Terrei in raport cu celelalte planete pe care vrei sa le vezi la un moment dat, coroborat desigur si cu alte sisteme de previzualizare.

Telescop Dobson 203/1200,
Luneta Bresser Gemini 70/700
Binoclu Bresser Hunt 10x50
Filtru Luna + 6 filtre color
Filtru solar Baader
oculare S 7x/10x/25x, barlow 2x, erecting lens
Sus
Alex Doppelgänger
Membru
Membru

MesajTrimis: 25 Aug 2013 17:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mulțumesc tuturor pentru informații, au fost și sunt în continuare de mare ajutor. Smile

Mai am două întrebări pe care am să le pun aici, fiindcă nu vreau să fac 15.000 de topic-uri:

1) Ce îmi recomandați? Să îmi cumpăr un ocular de 4mm/3,5mm (telescopul e de 130/900, deci 260x) sau să îmi cumpăr un ocular de 8mm/7,5mm pe care să îl folosesc cu Barlow 2x?

2) Știu că dacă folosesc un ocular de 4mm, acesta are un eye relief diferit de unul de 8mm. De asemenea, știu că dacă folosesc un ocular de 8mm cu un Barlow 2x, pot avea același grosisment ca un ocular de 4mm, numai că păstrez eye relief-ul ocularului de 8mm. Mai sunt alte diferențe care apar între folosirea unui ocular de 4mm și un ocular de 8mm cu Barlow 2x?

Mai am un ocular de 10mm în momentul de față. (Am și unul de 25mm, dar nu face obiectul discuției.)

Mulțumesc anticipat. Very Happy

Membru
Membru

Data inscrierii: 12 Oct 2012

MesajTrimis: 25 Aug 2013 23:05 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dupa parerea mea mergi intr-o directie gresita incercand sa atingi neaparat marirea de 2D.
Marirea asta o poti atinge doar daca ai seeing excelent si un telescop foarte bun optic. Si nici nu e necesara ca sa vezi toate detaliile pe care ti le poate arata telescopul.
Eu iti recomand sa te orientezi spre oculare cu care obtii 150-200x.
Zici ca ai un ocular de 10 mm. Incearca-l cu un Barlow 2x (180x) si vezi daca simti ca telescopul poate mai mult.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 26 Aug 2013 10:23 Download mesaj
Titlul subiectului:

Barlow introduce sticlă în plus în lanțul optic așa că la observații planetare poate strica în caz că nu este unul de foarte bună calitate. Orthoscopicele sunt foarte bune la planete mai puțin strălucitoare cum este Saturn sau Marte. Seeing-ul dar și altitudinea planetei contează cel mai mult la ce mărire poți observa practic, așa că este bine să ai mai multe oculare de diferite focale în trusă. Cele mai frumoase imagini la Saturn le-am văzut prin ocularul SS proiectat de Zoth care are doar două sticle lipite.
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Oculare/Filtre

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum