Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236338 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2877 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Paul Gheorghe |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
aandrei Membru

Data inscrierii: 10 Ian 2013 Mesaje: 494
Motto: Inteligenta si viata sunt proprietati fundamentale ale materiei. Localitate: Constanta
|
Trimis: 30 Ian 2014 20:19 Download mesaj |
Titlul subiectului: Ajutor. Reductor de focala. Ce se intampla? |
|
|
|
In drumul spre DSO capturi rapide la rezolutii mici vreau sa folosesc un reductor de focala pe un newtonian. Nu am probleme cu backfocusul, telescopul fiind deja modificat pentru astrofotografie.
Am montat camera, filtrul IR/UV, totul ok.
Cand pun insa si reductorul de focala (GSO 0.5x, 1.25") apare "parasuta" asta in jurul obiectelor (aici Jupiter).
http://youtu.be/G790P4USo2c
Stie cineva ce aberatie este, daca si cum as putea scapa de ea?
S-a mai confruntat cineva cu ea? _________________ Newtonian Dobson Capella 10", F 4,7 |
|
Sus |
|
 |
ZENDOW Membru

Data inscrierii: 05 Aug 2010 Mesaje: 476
Motto: Analfabetii au avantajul ca nu fac greseli de ortografie. Localitate: TG.JIU
|
Trimis: 03 Feb 2014 00:08 Download mesaj |
Titlul subiectului: Reductor |
|
|
|
Cred ca acest reductor nu e o solutie pentru un telescop rapid cum este al tau . Cel mult poate fi folosit la ocular pentru observatii vizuale si mai ales pentru focale lungi si raport focal mare f/8 sau mai sus!
In imaginile tale se vad si niste reflexii interne care tradeaza o optica de slaba calitate. Asta e pretul platit la cumpararea opticii ieftine. _________________ NDan
ED100 APO ,CG5-GT, binoclu Karl Zeiss Jena 10x50W Jenoptem |
|
Sus |
|
 |
saiph Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007 Mesaje: 2300
Motto: Sky is not the limit, it's the target Localitate: Bucuresti // Cracovia
|
Trimis: 03 Feb 2014 10:34 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: |
|
|
|
Pai, la F/4.7 mai pui si 0.5x? N-ar fi un pic cam prea "tras"?
Nu sunt sigur, dar e posibil ca nici pe un senzor de 1/4" sa nu poti prinde ceva clar.
Mie-mi seamana a astigmatism, dar si ceva acolo (la intra/extra focal) ce duce cu gandul la o decolimare; numai ca e posibil ca, in cazul in care optica telescopului este deja colimata la fix, sa fie o descentrare a dubletului reducatorului de focala (daca nu este lipit). Iar "parasuta" aia ar semana mai mult cu un simptom de sfericitate indus de suprafetele lentilelor reducatorului. N-as exclude si niste reflexii parazite..
N-am folosit foarte multe reducere pana acum (doar 0.55x la Intes-ul de 6" F/10, 0.63x-ul la C8, 0.5x-ul la vizual si un fel de 0.5x facut dintr-un dublet recuperat... total nerecomandat; a, da, si 0.8x-ul pe C80ED), dar cred ca pentru telescopul tau ar putea merge unul cu factor de reducere nu foarte mic (probabil ceva mai apropiat de 0.85x daca chiar vrei sa reduci focala aia, dar sa si prinzi ceva clar).
Acuma, e posibil sa fie si numai vina exemplarului pe care-l ai. O avea el ceva, din constructie, daca nu chiar din proiectare, care-l face sa nu fie compatibil cu setupul tau. _________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________ |
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3680
|
Trimis: 03 Feb 2014 13:20 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
specificatiile producatorului ce recomanda la ce instrumente si ce deschidere ? |
|
Sus |
|
 |
aandrei Membru

Motto: Inteligenta si viata sunt proprietati fundamentale ale materiei. Localitate: Constanta
|
Trimis: 03 Feb 2014 13:30 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc pentru raspunsuri. Din ce am inteles eu din teorie, un reducator de focala mi-ar micsora campul imaginii, ceea ce nu ma deranjeaza intrucat chipul CCD are numai 5mm latime. TOCMAI ca doresc sa obtin o reducere EXTREMA.
Colimarea nu este perfecta in centrul chipului ci un pic in dreapta unde am filmat putin intra-extrafocal (in filmuletul exemplu) si toate structurile (inclusiv aberatia) raman concentrice.
La vizual, pe un Mak127 F/11 reductorul este acceptabil... de aceea nu m-am asteptat la gogoasa aia in jurul lui Jupiter....
Cred ca ipoteza cu reflexia parazita este cea mai plauzibila, "parasuta" apare in jurul lui Jupiter dar NU apare in jurul satelitilor....
NU este recomandat pentru telescoapele rapide (This focal reducer will work well for visual use too when coupled with the right kind of eyepieces and telescopes; it is not recommended for very fast scopes or very wide angle eyepieces for visual applications. http://agenaastro.com/gso-1-25-0-5x-focal-reducer.html ).... dar DE CE?
Cred ca voi incerca cu alt reductor.... _________________ Newtonian Dobson Capella 10", F 4,7 |
|
Sus |
|
 |
saiph Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007 Mesaje: 2300
Motto: Sky is not the limit, it's the target Localitate: Bucuresti // Cracovia
|
Trimis: 03 Feb 2014 15:06 Download mesaj |
|
|
|
aandrei a scris: | Din ce am inteles eu din teorie, un reducator de focala mi-ar micsora campul imaginii, ceea ce nu ma deranjeaza intrucat chipul CCD are numai 5mm latime. TOCMAI ca doresc sa obtin o reducere EXTREMA.
NU este recomandat pentru telescoapele rapide (This focal reducer will work well for visual use too when coupled with the right kind of eyepieces and telescopes; it is not recommended for very fast scopes or very wide angle eyepieces for visual applications. http://agenaastro.com/gso-1-25-0-5x-focal-reducer.html ).... dar DE CE?
Cred ca voi incerca cu alt reductor.... |
Stai un pic.. vrei sa INGUSTEZI campul vizual/al imaginii? Cu un reducer?
Zi-mi ca-s ciudat, dar asta n-o faceai mai bine cu un Barlow? Reducerul are tocmai efectul invers.
Sau ai vrut sa zici ca urmareai sa micsorezi imaginea obiectelor in camp - adica marirea campului cuprins in cadru, respectiv micsorarea raportului focal?
In orice caz, nu toate reducerele de vizual sunt bune si pt foto/video. Si nu pt toate telescoapele.
Raspunsul practic la "DE CE?" cred ca tocmai ti l-a dat inregistrarea pe care ai facut-o
Cel teoretic sta in faptul ca, pe langa aberatiile intrinseci ale reducerului, le mai amplifica si pe cele ale instrumentului, ce tin de aspectul campului la micsorarea raportului focal - cred ca stii ca un telescop este cu atat mai performant (la un anumit nivel de pret acum, nu ne referim la "fara numar"..) cu cat raportul focal este mai mare. Ori, tu, incercand sa aduci sistemul la un raport sub o valoare dincolo de care producatorul nu-ti recomanda sa-l folosesti (pentru ca stie f. clar ce-a pus in tubul ala), nu-ti garanteaza nimeni rezultate cel putin satisfacatoare.. Pe senzori mai mari ai putea remarca si un pic de vignetare, in functie de dimensiune si de diametrul minim al orificiului de la iesirea din telescop. _________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________ |
|
Sus |
|
 |
tavi 84 Membru

Data inscrierii: 28 Iun 2013 Mesaje: 562
|
Trimis: 03 Feb 2014 15:12 Download mesaj |
|
|
|
Cum de ce?Pentru ca e din doua elemente(si nu e nici macar vreo combinatie ED),iar la un raport focal dificil de circa 5,evident ca o banala combinatie acromata nu va face fata bine la multiplii parametri ceruti de un asemenea reducator.Scuze,m-am apucat sa scriu inainte de postarea lui Saiph,acum vad ca ti s-a mai raspuns deja  _________________ Pentax SP 20X60 WP |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6930
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 03 Feb 2014 17:24 Download mesaj |
|
|
|
Exista doar doua reductoare de focala comerciale facute pentru newtonuri. Cele construite de ASA. Cu altele nu faci decat sa cheltui bani degeaba.
Dar asa cum spune si Saiph, daca vrei sa reduci campul vizual, folosesti un barlow, nu un reductor. Pentru ca daca reduci focala, campul creste, si invers. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5204
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 03 Feb 2014 19:13 Download mesaj |
|
|
|
De fapt, cred ca aandrei a vrut sa spuna ca vrea sa ingusteze imaginea proiectata in planul focal ca sa-i incapa mai mult pe acel senzor mic. Adica exact extinderea campului vizual la senzor.
aandrei a scris: | Multumesc pentru raspunsuri. Din ce am inteles eu din teorie, un reducator de focala mi-ar micsora campul imaginii, ceea ce nu ma deranjeaza intrucat chipul CCD are numai 5mm latime. TOCMAI ca doresc sa obtin o reducere EXTREMA |
Din pacate, acel reducator nu este proiectat pentru rapoate focale mici. De ce ?
Pentru ca este gandit sa fie montat pe ocular, la distanta mica fata de planul focal al acestuia (1-2 cm). Asta implica folosirea unei lentile de "putere" mai mare, curburile fiind pe masura, complet nepotrivite pentru un raport focal mic al telescopului.
Tocmai ai vazut ce se intampla cand te joci la EXTREM ... ceva similar cu diferenta dintre apocromate si acromate. Diferenta se vede la extreme ...
In cazul tau ar fi nevoie de: distanta mai mare fata de planul focal, o reductie mai mica si lentile apo.
Adica, vorba lui Dragos: http://www.teleskop-express.de/shop/produc...0-73x.html.
Nu te speria de pret, asta-i unul dintre cele mai ieftine
Mare parte din ceea ce se vede la tine par a fi reflexii intre suprafetele lentilei, si senzor, respectiv. |
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2920
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 03 Feb 2014 19:17 Download mesaj |
|
|
|
Ma bag si eu la sfarsit cu niste observatii.
1. Daca pui un reducator, nu vei avea nevoie de back-focus ci de in-focus De back-focus ai nevoie la barlow.
2. Asa cum ai zis si colegii nostri mai inainte, cu reducatorul vei obtine un camp marit, mai larg, avand insa o luminozitate sporita, deci teoretic timpi de expunere redusi.
3. Cu un reducator de focala 0,5x la un newton (care este deja rapid) nu vei obtine decat o super-coma in afara axului optic. De fapt aia este ce ai obtinut tu acolo. Dupa cum vezi, planeta este alungita ca un ou dupa o directie, deoarece in mod cert ea nu a fost aliniata perfect in axa optica a telescopului - se vede mai bine efectul cand nu e focalizata bine. Am incercat si eu odata cu newtonianul meu AT8IN sa fac ceva asemanator, tot cu un reducator 0,5x (care acum e la Saiph) si am observat efectul asta foarte clar. Asa cum se stie, la newtoniene, coma devine pregnanta pe masura ce reducem raportul focal.
4. Intr-adevar, singurul reducator (pentru newtoniene, repet) care sa faca treaba buna e cel de la ASA. Exista un topic pe forum (il cauti tu daca te intereseaza) deschis de psemil (care este singurul de pe aici ce are un astfel de corector) unde se face un fel de review al lui. Pretul este insa ceva de ordinul a 700 de euro. Reducatorul pe care il ai tu este pentru telescoape tip Maksutov, cu focala nativa mare, ce sunt deja si corectate bine de placa corectoare. In nici un caz nu sunt pentru newtoniene.
5. Mai ai un corector, de la mine, asa cum sti, de 0.83x. Ala este doar pentru lunete, tine minte, fiindca face in acelasi timp si corectia de planeitate a campului (defect specific lunetelor cu focala scurta, apochromate sau semi-apochromate). Spre deosebire de barlow-ri, reducatoarele sunt mai speciale. _________________ https://astrodata.wordpress.com/ |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5204
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 03 Feb 2014 19:39 Download mesaj |
|
|
|
@jimao22:
O completare, daca tot ai pomenit de Maksutov, nici macar pentru ala nu este bun, in primul rand din cauza vignetarii drastice. M-am jucat cu diferite tipuri de reducatoare si am ajuns la concluzia ca cele mai bune, chiar si pentru vizual, sunt acelea ce se monteaza imediat la iesirea din tubul optic, nu pe ocular. Iar distanta fata de planul focal sa fie de minim 5 cm, preferabil 10 cm. Ceva de genul reducatoarelor SC de la Celestron sau cele pentru Mak de la Intes Mikro.
Reducatorul asta pare a fi doar o alta "inventie" chinezeasca care nu-i prea buna la nimic. |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6930
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 03 Feb 2014 19:47 Download mesaj |
|
|
|
Este relativ (putin) utilizabil pe maksutov, montat direct pe ocular, dar este mult mai slab decat reductoarele SC. Reductoare dedicate mak nu am avut. _________________ Dragos N
Ultima modificare efectuata de catre dragos.n la 03 Feb 2014 22:38, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
psemil Membru

Data inscrierii: 16 Aug 2010 Mesaje: 888
|
Trimis: 03 Feb 2014 20:52 Download mesaj |
|
|
|
Cu reducatoarele sistemelor rapide este foarte greu de trait. Acum cativa ani si eu am cochetat cu ideea reducerii focalei unui sitem rapid newton f/4.6 si dupa ceva studii "m-am aruncat" la corectorul din discutie de la ASA - KORRR2. Cu tot cu transport a fost 900 Euro. Reducerea de 0.73x dubleaza cantitatea de lumina ce ajunge pe senzor... insa pana aici cu partile bune.
Am intampinat o multime de probleme pana l-am stapanit unele dintre ele sunt discutate aici
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=118256#118256
E un corector bun insa nu il recomand incepatorilor, tolerantele fiind tot mai mici odata cu scaderea raportului focal. |
|
Sus |
|
 |
aandrei Membru

|
Trimis: 04 Feb 2014 13:25 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc tuturor pentru raspunsuri. Extrem de util postul lui psemil care m-a facut sa inteleg ca treci mai usor de la un refractor de 80mm la unul de 150mm decat la un newtonian de la F/4.7 la f/3.3... ca achizitionarea reducatorului este partea USOARA... _________________ Newtonian Dobson Capella 10", F 4,7 |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|