Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236024 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2870 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Nicu |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Xsnac Membru

Data inscrierii: 28 Oct 2013 Mesaje: 66
|
Trimis: 28 Feb 2014 00:33 Download mesaj |
Titlul subiectului: Ocular deepsky ? |
|
|
|
Salut, am o luneta SkyWatcher 70/900. As dori sa achizitionez un ocular care mi-ar permite sa pot vedea nebule/stele duble, lucruri mai deep sky .
Port ochelari(mi-ar trebui ceva cu un eye relief ceva mai mare astfel incat sa pot privi prin ochelari).
buget : in jurul la 100 euro. |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9753
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 28 Feb 2014 01:08 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Nu există ocular care să fie bun la DSO și la stele duble în același timp. Pentru duble se folosesc grosismente mari și oculare cu contrast puternic de bună calitate spre a le putea separa. Pentru DSO nebuloase, roiuri, galaxii ai nevoie de un ocular cu focală lungă care să-ți dea o pupilă de ieșire optimă spre a putea capta cât mai mult din lumina slabă. Un plossl de bună calitate ar fi de dorit. Pentru instrumentul tău nu cred că are rost să investești în oculare scumpe, doar dacă nu cumva plănuiești să-ți iei unul mai mare. Cu 100 e cred că poți lua 2, un plossl de 28-32mm pt. DSO și un orthoscopic între 8-12mm pentru duble sau planete. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
Xsnac Membru

|
Trimis: 28 Feb 2014 01:45 Download mesaj |
|
|
|
Erwin a scris: | Nu există ocular care să fie bun la DSO și la stele duble în același timp. Pentru duble se folosesc grosismente mari și oculare cu contrast puternic de bună calitate spre a le putea separa. Pentru DSO nebuloase, roiuri, galaxii ai nevoie de un ocular cu focală lungă care să-ți dea o pupilă de ieșire optimă spre a putea capta cât mai mult din lumina slabă. Un plossl de bună calitate ar fi de dorit. Pentru instrumentul tău nu cred că are rost să investești în oculare scumpe, doar dacă nu cumva plănuiești să-ți iei unul mai mare. Cu 100 e cred că poți lua 2, un plossl de 28-32mm pt. DSO și un orthoscopic între 8-12mm pentru duble sau planete. |
pai ma gandeam ca dupa ce imi iau inca 2-3 oculare si un barlow sa imi iau si un telescop mai bun. Ok deci un ocular pentru DSO care sa fie bun si pe viitor ( imi voi lua un reflector ), in jurul la 100 de euro ce imi recomanzi ? |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11375
|
Trimis: 28 Feb 2014 02:12 Download mesaj |
|
|
|
Xsnac a scris: | ..Ok deci un ocular pentru DSO care sa fie bun si pe viitor ( imi voi lua un reflector ), in jurul la 100 de euro ce imi recomanzi ? |
Daca tu il "calculezi" sa dea bine pt refractorul tau f/12, cand iti iei un reflector ~f/5, calculele se cam dau peste cap.
Plossl-ul de 25mm cu care a venit la kit skywatcherul mi se pare un ocular bun, cred ca il gasesti la ~50-100 lei. Un ortoscopic scurt nu e cam pretentios dpdv. al eye reliefului.
Ultima modificare efectuata valy la 28 Feb 2014 02:22, modificat de 2 ori in total |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
|
Sus |
|
 |
Xsnac Membru

|
Trimis: 28 Feb 2014 02:16 Download mesaj |
|
|
|
valy a scris: | Xsnac a scris: | ..Ok deci un ocular pentru DSO care sa fie bun si pe viitor ( imi voi lua un reflector ), in jurul la 100 de euro ce imi recomanzi ? |
Daca tu il "calculezi" sa dea bine pt refractorul tau f/12, cand iti iei un reflector ~f/5, calculele se cam dau peste cap. |
deci nu exista nici o cale de mijloc ? |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
|
Sus |
|
 |
Xsnac Membru

|
Trimis: 28 Feb 2014 02:42 Download mesaj |
|
|
|
pai am unul singur prin care pot sa "vad" cu ochelari . de 7mm celelalte 2 nu prea vad nimic sunt alea care vin cu telescopul super 25 si un 10mm |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 28 Feb 2014 13:26 Download mesaj |
|
|
|
Ah, uitasem de eye-relief. Sorry!  _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
|
Sus |
|
 |
Xsnac Membru

|
Trimis: 28 Feb 2014 20:56 Download mesaj |
|
|
|
Erwin a scris: | Ah, uitasem de eye-relief. Sorry!  |
tu ce imi recomanzi ? cele mentionate de tine banuiesc ca nu au eye relief mare. |
|
Sus |
|
 |
needweed Membru

Data inscrierii: 24 Oct 2011 Mesaje: 533
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 01 Mar 2014 01:48 Download mesaj |
|
|
|
needweed a scris: | .. am inteles ca ocularele baader hyperion au un fel de efect 3d? cineva stie despre ce este vorba? | Au campul aparent mai mare, probabil de aici "efectul".
Hyperion sunt ok doar ca costa nitel, sunt mari/grele, si daca vrei sa treci la newton, probabil f/5, unii zic ca nu se impaca cu rapoarte focale scurte.
TV Plossl, daca ai de unde sa le iei ar fi o idee. |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 01 Mar 2014 06:25 Download mesaj |
|
|
|
Eu am oculare Hyperion. Efectul este altul, se numește "kidney bean" și este vorba de o pată întunecoasă (în formă de rinichi) care se vede în câmp dacă nu ai ochiul poziționat corect pe axa optică. Pe instrumente scurte se va observa coma la marginea câmpului, mai pronunțată la newtoniene și mai puțin vizibilă la refractoare. Pe instrumente lungi sunt aproape la fel de bune ca ocularele mult mai scumpe de unde și porecla "naglerele săracului". _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
|
Sus |
|
 |
needweed Membru

Data inscrierii: 24 Oct 2011 Mesaje: 533
|
Trimis: 01 Mar 2014 13:13 Download mesaj |
|
|
|
ce am citit eu se numeste 'floating image' , posibil din cauza eyereliefului mare imaginea pare sa sara afara? efectul mai apare si la oculare celestron silvertop |
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2946
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 01 Mar 2014 15:18 Download mesaj |
|
|
|
Efectul asta 3D la unele oculare se datoreaza focalei lungi , eye relief-ului mare si neaparat dimensiunii mari a lentilelor , inclusiv si cel mai important la cea de ochi.
Practic consta in faptul ca poti privi doua tinte aflate la distante diferite , una un fatza celeilalte , si daca misti putin capul sa privesti dezaxat , pare ca cele doua tinte se misca una fatza de cealalta reusind astfel sa prinzi detalii ale subiectului din spate , detalii pe care altfel nu ai putea sa le vezi.
Efectul e intr-o masura mai mare sau mai mica valabil la toate ocularele , atata timp cat raportul F/D al obiectivelor , ramane unul mic sau foarte mic , dar la ocularele cu lentile mici trece de obicei neobservat.
Dar pentru astro , hai sa fim seriosi , probabil e confundat cu efectul de rolling-eye , ceea e cu totul altceva si se datoreaza in principal curburilor accentuate ale lentilei de ochi la unele oculare. _________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|