| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 241461 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2932 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Astra |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
AMIRC Membru

Data inscrierii: 10 Noi 2013 Mesaje: 2
|
Trimis: 23 Aug 2014 09:11 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Observatii detaliate Luna |
|
|
|
Buna ziua,
Ma numesc Adrian,sunt din Constanta si as dori sa achizitionez un telescop pe care sa-l folosesc pentru observatii detaliate ale Lunii.
Mentionez ca sunt incepator.
Va multumesc. |
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 23 Aug 2014 11:41 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Salut !
Cu timpul iti vei dori sa vezi si alte obiecte ceresti decat Luna.
Depinde de bugetul si spatiul de care dispui si nu il ultimul rand portabilitate, daca va fi cazul sa te deplasezi in anumite locuri de observatie.
Ca idee generala, Luna se afla printre cele mai simplu de observat astre.
Pentru inceput, ti-as recomanda un telescop de tip Newton de 150 mm diametru cu focala f/5 sau chiar mai lung, sau o luneta de 90 mm diametru la un f/10.
Ar fi de luat in calcul si un Maksutov de 120-130 mm ( Mak' 127mm ) diametru dar acestea sunt mai scumpe. Mak-urile sunt telescoape care ofera imagini frumoase ale Lunii.
Trebuie sa tii cont ca telescoapele de tip Maksutov sau Cassegrain sunt insa mai scumpe.
Cu unul dintre aceste telescoape vei putea observa destule detalii incat sa decizi daca iti doresti mai mult sau te opresti aici.
De asemenea, cu filtre adecvate vei putea face si observatii solare in timpul zilei.
In timpul noptii, vei putea observa mai multe obiecte deep-sky, cateva planete ale sistemului nostru solar si unii sateliti naturali ai lor.
Mult succes ! |
|
| Sus |
|
 |
ncn Membru

Data inscrierii: 22 Apr 2014 Mesaje: 124
|
Trimis: 27 Aug 2014 20:40 Download mesaj |
|
|
|
Adrian,
daca vrei un sfat prietenesc, asa cum zicea si colegul nostru, te vei satura de Luna urgent. Asa incep mai toti, majoritatea isi epuizeaza curiozitatea si se plictisesc..... sau, asa cum e si cazul meu, continua sa investeasca in instrumente din ce in ce mai bune.
Eu am facut initial o investitie mica, un second hand pana in 100 de lei. Se gasesc pe net suficiente oferte... Acea luneta de inceput m-a dat peste cap total. Am inceput sa urasc zilele in asteptarea intunericului, dorind sa descopar cu propria retina imaginile fotografiate, vizualizate sau povestite de altii. La inceput, ca orice novice, am crezut ca magnificatia este cea mai importanta si am cautat sa-mi procur un instrument pe masura. Am cumparat un newton de 200/1000 dar mi-am dat seama foarte repede ca acest instrument desi era pretabil pentru orice tip de observatii (planetare si DSO), este deosebit de greu de transportat. L-am vandut si pana mi-am cumparat CSTul de 8 am folosit o luneta 90/900. Este foarte important sa deprinzi notiunile de baza ale acestor instrumente, pentru a sti ce ti se potriveste pt viitor, deoarece acest hobby este foarte scump.
Observarea Lunii si a planetelor o poti face din oras, cu toate ca exista poluare luminoasa, dar daca vrei ceva mai indepartat trebuie sa transporti instrumentul in afara orasului, care pe langa volum are si o greutate, in conditiile in care aceste obiecte sunt relativ fragile.
Existau sfaturi, chiar polemici pe chestiunea cu primul instrument! Unii sugerau investitia treptata, altii investitia directa intr-un instrument mai profesional pentru a nu fi deceptionat la prima observatie, intarind ideea ca trecerea de la unul ieftin la unul mai performant inseamna in majoritatea cazurilor o pierdere de bani.
Orice decizie vei lua, iti doresc cer senin si bine ai venit printre noi.
Catalin |
|
| Sus |
|
 |
AMIRC Membru

Data inscrierii: 10 Noi 2013 Mesaje: 2
|
Trimis: 30 Aug 2014 08:25 Download mesaj |
|
|
|
Va multumesc pentru sfaturile pertinente.
Catalin, mi-ai deschis mintea.. . Sa stii ca vroiam un Maksutov de 127, pentru observatii Lunare detaliate. Cred ca orice incepator e fascinat de Luna,vorba ta.
Ce sa cumpar:un telescop cu apertura mica, sau o luneta?
Multumesc. |
|
| Sus |
|
 |
needweed Membru

Data inscrierii: 24 Oct 2011 Mesaje: 536
|
Trimis: 30 Aug 2014 08:39 Download mesaj |
|
|
|
| refractor 70mm sau peste, ori un newton 130mm sau peste, makurile sunt putin mai scumpe + iti cam trebuie montura motorizata fiindca toate au focale lungi |
|
| Sus |
|
 |
ncn Membru

Data inscrierii: 22 Apr 2014 Mesaje: 124
|
Trimis: 31 Aug 2014 06:17 Download mesaj |
|
|
|
Luneta fara discutii... Pentru inceput refractorul (luneta) este mai indicat la incepatori deoarece nu se decolimeaza, fiind un instrument mult mai versatil decat alte instrumente. Pe langa asta se preteaza si la observatii terestre, solare, planetare si are in general campul vizual orientat normal (nu-ti intoarce imaginea cu susul in jos). Dar...., nu uita ca apertura conteaza! Cu cat este mai mare, cu atat vei avea imagini mai detaliate (inclusiv la Luna).
Catalin |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|