Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
unguru88 Membru

Data inscrierii: 14 Iul 2014 Mesaje: 10
|
Trimis: 14 Iul 2014 22:51 Download mesaj |
Titlul subiectului: o parere de la cunoscatori ? |
|
|
|
salut , numele meu e tibi si sincer sa fiu nu am nici o treaba cu astronomia insa vreau sa ii fac cadou un telescop sotiei care e mai interesata de astronomie decat mine , asadar am comandat de pe amazon un telescop omni xlt 150 de la celestron ( reflector newtonian, 150/750 mm , f/5 , etc ) l-am ales pe acesta in urma celor citite si a pretului la care l-am gasit avand in vedere ca suntem incepatori in astronomie iar telescopul cica ar fi pt incepatori/intermediari ..... ce nu m-am lamurit eu inca este daca am facut o alegere buna si cam ce anume as putea vedea cu el ca nu mi-au fost de prea mare ajutor pozele de pe internet si nici simulatoarele . Pe langa telescop am mai comandat si un kit care contine 5 oculare intre 6mm si 32mm , 6 lentile diverse culori si un filtru de luna , plus folie pt filtru solar . astept raspunsurile voastre si multumesc pentru timpul acordat si eventualele sfaturi
cer senin |
|
Sus |
|
 |
unguru88 Membru

|
Trimis: 14 Iul 2014 23:20 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
28 de vizualizari si nici un raspuns ? )))) ...... haideti fratilor cu o parere macar  _________________ Tibi
Celestron Omni XLT 150
Reflector Newtonian 150/750 |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11387
|
Trimis: 14 Iul 2014 23:24 Download mesaj |
|
|
|
Cred ca cele 28 sunt ale tale .
E ok. Bine ai venit pe forum!
Nu stiu la ce folosesc filtrele colorate. Atentie mare la filtrul solar, ai grija. |
|
Sus |
|
 |
unguru88 Membru

|
Trimis: 14 Iul 2014 23:32 Download mesaj |
|
|
|
multumesc valy, sincer doar vreo 6 sunt ale mele ) .....sa pastrez comanda ? ca inca nu mi l-au trimis ) .... e la aproape jumate de pret fata de rom si avand in vedere ca suntem incepatori si eu si sotia ...  _________________ Tibi
Celestron Omni XLT 150
|
Sus |
|
 |
Mars Boy Membru

Data inscrierii: 26 Mar 2013 Mesaje: 126
|
Trimis: 14 Iul 2014 23:37 Download mesaj |
|
|
|
Salut. Ii urez sa se bucure de el si sa aiba grija de el cat se poate de mult. E o alegere buna dar sper sa nu aiba probleme din punct de vedere al colimarii pe viitor ( cu refractoarele nu ai emotii aici ) pentru ca multi incepatori isi prind urechile cand vor sa le colimeze singuri folosind instructiunile de pe internet. Cu el poti vedea destule lucruri. E un telescop cu o oglinda destul de mare pentru un incepatori. Cu el se pot vedea planetele frumos, Luna si mai frumos. Cat despre deep sky objects ... cerul este foarte important chiar si la cele mai mari telescoape. Trebuie sa ai un cer cu poluare luminoasa cat mai mica posibil ( cer "de tara" ), ele fiind mult mai putin luminoase decat planetele ( pe care le poti vedea si din orase foarte bine ). Si chiar si cu un cer "de tara" ... nu te gandi ca va vedea galaxiile ca in pozele NASA. Multi incepatori fac confuzia asta si sunt dezamagiti. Din propria experienta iti spun ca observatiile solare sunt foarte atractive, dar trebuie mare atentie. Trebuie fixat filtrul solar bine pe telescop ca sa nu cada iar daca el prezinta defecte, chiar si gaurele ( cutele de pe folie nu sunt defecte ... asa sunt filtrele solare tip folie, deci nu incerca sa "uniformizezi" folia ), trebuie cumparat altul nou altfel poti orbi permanent. Obiectivul lunetei cautatoare a telescopului trebuie acoperit sau scoasa de tot de te tub din aceleasi motive. Oricum soarele se poate gasi mai usor cu ajutorul umbrei tubului. "Lentilele" de diverse culori defapt sunt filtre colorate care se insurubeaza in tubul ocularului. Te ajuta la imbunatatirea imaginii si a detaliilor solare si planetare. Pentru soare si luna verdele ofera cele mai multe detalii. Va urez un cer cat mai senin ! |
|
Sus |
|
 |
unguru88 Membru

|
Trimis: 14 Iul 2014 23:47 Download mesaj |
|
|
|
multumesc mult pt info , chiar am sa dorm linistit in seara asta ) si o sa incercam sa ne documentam foarte bine inainte de al folosi .... multumesc inca odata si cer senin tuturor _________________ Tibi
Celestron Omni XLT 150
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 15 Iul 2014 00:27 Download mesaj |
|
|
|
S-ar putea kitul de oculare sa nu fie o afacere, nici filtrele colorate, doar cel de luna si soare sunt utile. |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6927
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 15 Iul 2014 02:15 Download mesaj |
|
|
|
Salut, si bine ai venit pe forum.
Despre instrument. Pentru incepatori e destul de bun si puternic. Doar sa ai grija la partea mecanica, in special focuser, care la instrumentele pe care Celestron le face pentru incepatori, nu e foarte solida.
Kit-ul de oculare si filtre nu prea e recomandat. In general sunt oculare de slaba calitate. Filtrele pot fi utile, unele din ele, asa cum s-a spus mai sus, in special pentru Luna si Soare. dar daca poti sa renunti la kit e mai bine, si sa dai bani pe niste oculare bune, si pe un colimator, care iti trebuie la newton.
In rest, raspunsul lui Mars Boy e foarte bun.
Deoarece am facut foarte multe observatii de pe litoral, pot sa-ti spun ca atunci cand cerul e senin, si nu e umezeala in atmosfera, ai un cer mult mai bun cand obiectele sunt deasupra marii, decat deasupra uscatului. De asemenea, sunt cateva locuri cu cer foarte bun, in sus de Constanta, pe langa lacuri, unde nu ajunge lumina de deasupra orasului sa iti obtureze prea mult vizibilitatea, si in sud, intre 23August si Olimp. e acolo o padure cu o poiana mare, prin care trece soseaua.
Despre viteza cu care ai primit raspuns, ce sa faci. Acest forum e bazat pe buna vointa. Raspunde cine vrea, daca vrea, si daca stie (sau crede ca stie). Si ca pe orice forum din lumea asta, si iti spun din experienta unor forumuri mult mai mari internationale, daca ceri un sfat, e posibil sa astepti si cateva zile. Daca insa emiti o parere critica, chiar si la adresa unui instrument, in cel mult un sfert de ora o sa vina cel putin o replica, mai mult sau mai putin tzavnoasa, in functie de diverse variabile necuantificabile.
Asta nu inseamna un indemn spre o anume abordare, ci din contra, unul la intelegere.
Ca indemn, cand mai vrei sa achizitionezi ceva, e bine sa pui un link catre respectivul instrument, dar cu ceva timp inainte de achizitie, sa poti sa filtrezi din raspunsuri.
PS. Si daca pui intrebari la ora la care lumea e in general, ori la observatii, ori la bere, sa nu astepti raspunsuri calificate prea repede. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
unguru88 Membru

|
Trimis: 15 Iul 2014 13:05 Download mesaj |
|
|
|
multumesc pt raspuns dragos
referitor la kit ...( http://www.celestron.com/browse-shop/astro...filter-kit )..., credeam ca ocularele sunt destul de bune avand in vedere ca sunt de la celestron ca si telescopul dealtfel . daca mi-ai putea detalia ce inseamna un ocular bun as fi recunoscator
am vazut un clip despre colimarea unui reflector newtonian si la prima vedere nu pare a fi foarte greu dar totusi o sa apelez la un cunoscator prima data ca sa nu sparg vreo oglinda
spuneai sa achizitionez un colimator , daca m-ai putea ajuta cu niste linkuri sau alte detalii pt a putea face o selectie inainte sa aleag unul ar fi super
multumesc inca odata pt timpul acordat _________________ Tibi
Celestron Omni XLT 150
|
Sus |
|
 |
unguru88 Membru

|
Trimis: 15 Iul 2014 13:11 Download mesaj |
|
|
|
sunt cateva colimatoare pe amazon dar nu stiu cum sa aleg unul .....daca ai timp sa arunci o privire pe site ...... multumesc oricum  _________________ Tibi
Celestron Omni XLT 150
|
Sus |
|
 |
aandrei Membru

Data inscrierii: 10 Ian 2013 Mesaje: 494
Motto: Inteligenta si viata sunt proprietati fundamentale ale materiei. Localitate: Constanta
|
Trimis: 15 Iul 2014 13:21 Download mesaj |
|
|
|
Tot ce ai cumparat etste util daca o sa aveti inclinatie spre astronomia de amatori.
O piesa cel putin la fel de importanta (si poate chiar mai costisitoare) este montura pe care il vei pune.
Deocamdata cred ca este suficient un colimator facut dintr-un capacel gaurit chiar in centru. _________________ Newtonian Dobson Capella 10", F 4,7 |
|
Sus |
|
 |
unguru88 Membru

|
Trimis: 15 Iul 2014 13:34 Download mesaj |
|
|
|
multumesc aandrei dar sincer sa fiu incep sa ma pierd in spatiu , unul din motive este ca nu cunosc toate obiectele necesare si denumirea lor cum ar fi ''montura'' ... (nu stiu ce este , la ce foloseste si cum arata )
bag de seama ca trebuie sa mai achizitionez si alte chestii inafara de telescop , dar mai intai trebuie sa le descopar si sa aflu la ce folosesc  _________________ Tibi
Celestron Omni XLT 150
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 15 Iul 2014 13:49 Download mesaj |
|
|
|
Daca le-ai comandat nu-i bai, daca nu atunci as zice sa iei intai telescopul (si trepiedul/montura) si cele doua oculare cu care vine la kit, eventual filtru lunar, as zice si cel solar dar am o mare retinere in a recomanda asa ceva cuiva care incepe acum direct cu observati solare.
In kitul respectiv intra o serie de filtre care parerea mea e ca sunt inutile (in afara de cel lunar, dar si asta e oarecum inutil). In plus ai o geanta si un barlow care e inutil cand ai deja destule focale disponibile prin ocularele din pachet. Mai e si chestia ca ocularele nu sunt extraordinare, insa asta depinde si ce asteptari aveti. Ce inseamna ocular bun sau prost e o discutie lunga.
Pt. colimare e suficient un capacel cu o mica gaurica in centru, grosier se poate obtine o colimare buna, e simplu de folosit si nu costa nimic (probabil o sa ai deja capacel, doar trebuie gaurit). Iar daca nu te descurci probabil sunt colegi prin zona care sa te ajute daca iesiti la un star party. |
|
Sus |
|
 |
unguru88 Membru

|
Trimis: 15 Iul 2014 14:09 Download mesaj |
|
|
|
cu siguranta cand ajung in tara o sa iau legatura cu cei de la planetariu constanta pt mai multe detalii si eventuale star party pt a capata experienta. stiu ca e foarte periculoasa observarea soarelui mai ales pt incepatori asa ca o sa am mare grija deci nu o sa ma aveti pe constiinta )
valy ...... sa inteleg ca trepiedul sau montura e aceeasi piesa ? pt ca telescopul vine la pachet cu un trepied destul de zdravan zic eu ..... si comanda am facut-o deja .... acum astept sa imi trimita piesele si cred ca undeva la jumatatea lui august o sa le am pe toate dar observarile cred ca o sa le incep prin toamna/iarna  _________________ Tibi
Celestron Omni XLT 150
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
|
Sus |
|