Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
best18.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236127
Numar de utilizatori inregistrati: 2871
Cel mai nou utilizator inregistrat: SergioMaq
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Celestron Advanced VX 8 S vs Orion 203 1000 Atlas EQ6 GT

Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
alex.irimiea
Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Ian 2015

Motto: Amat victoria curam

MesajTrimis: 05 Ian 2015 02:34 Download mesaj
Titlul subiectului: Celestron Advanced VX 8 S vs Orion 203 1000 Atlas EQ6 GT
Raspunde cu citat (quote)

Salutare tuturor,
Daca ma puteti ajuta si pe mine cu ceva sfaturi - doresc sa-mi achizitionez un telescop si inainte de a face o investitie (consistenta) mi-ar prinde bine niste pareri avizate (nu am mai avut unul pana acum si e posibil sa nu fac alegerea cea mai buna bazandu-ma doar pe specificatii tehnice).

In primul rand cam ce criterii/aspecte urmaresc:
1. Suficient de portabil - ma refer la volumul ocupat nu si la greutate, asta pentru ca stau la bloc si ma astept sa-l pot folosi si din balcon (care este inchis si nu este foarte lat - cam 1.1m de la deschiderea geamului pana in perete). Daca tubul e mare ma gandesc ca s-ar putea sa fiu limitat in miscari (mai ales cu tracking/goto!). Greutatea nu ma sperie - daca e sa il transport dupa mine prin alte locuri, ma descurc eu cumva.
2. Desi intr-o prima faza l-as folosi pentru "viewing", visez sa fac si astrofotografie. Din ce m-am documentat montura ecuatoriala e cea mai indicata aici (si conteaza foarte mult calitatea monturii) si de aici si cele doua optiuni asupra carora m-am oprit. GoTo si Tracking sunt mandatory pentru mine.
3. Observatii planetare & deep sky - as vrea sa pot vedea suficient de clar Luna si planetele (Jupiter, Saturn, poate chiar si Marte?) dar sa fie suficient de luminos si pentru detalii in deep sky. Din ce m-am documentat, ar trebui ca oglinda sa fie minim 20cm. Poate e o parere preconceputa/gresita, nu stiu - de aceea va cer sfatul. Mi-e greu sa fac o alegere fara sa fi avut ocazia sa incerc pana acum un telescop sau altul. Eventual daca are cineva poze (planetary/deep sky) facute cu vreunul din cele doua modele, ar fi super.
4. Banuiesc ca investitia nu s-ar opri aici, la ce sa ma astept ca imi va mai trebui pe viitor? De ex. eu m-am gandit la: oculare, colimator laser (la newton), barlow, filtre, geanta pentru transport (la Celestron VX 8 S), surse de alimentare, inel adaptor pt DSLR. Puteti sa-mi dati niste sfaturi aici?
5. Calitatea opticii - Celestron vs. Orion? Poate ca este "dumb question" - dar m-ar ajuta orice informatii si pe tema asta.
6. Cat de sigur este sa-l comand prin curier? Cei de la starmax.ro (din Cluj) vad ca au asigurare de transport dar la astroshop.ro nu vad asa ceva. Eventul alti comercianti de incredere daca imi puteti recomanda.

Linkurile cu modelele pe care le analizez acum sunt (dar sunt deschis si la alte sugestii daca aveti):
1. http://www.starmax.ro/Cel/advanced-VX-8S.htm
2. http://www.astroshop.ro/orion-telescop-n-2...to/p,14356 (as alege un Orion 254 dar pretul se duce prea mult in sus..)

Multumesc tare mult pentru orice informatie utila,
Alex.

Membru de onoare
Membru de onoare

Data inscrierii: 20 Mar 2009

Motto: impresie, rasarit de soare

MesajTrimis: 05 Ian 2015 10:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

Bine ai venit pe forum. Dintre instrumentele menționate de tine și ținând seama de servituțile impuse cît și de experiența acumulată cu ambele tipuri de instrumente pe care le am în dotare, Celestron C8 este (mult) mai ușor, mai comod, mai compact deci mai versatil. Calitatea opticii este asemănătoare, instrumentele fiind făcute în China.
Telescop bun la toate nu există, iar cerințele tale (firești) sunt antagonice în sensul în care pentru obiecte de cer profund ai nevoie de o focală mică (F4, F5), iar pentru planete ai nevoie de o focală mare (F10 -sau mai mult).
Transportul prin curier este recomandat, iar instrumentele achiziționate de mine au ajus în condițiuni foarte bune și foarte repede.

Moderator
Moderator

Data inscrierii: 11 Noi 2010

MesajTrimis: 05 Ian 2015 10:34 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Celestron Advanced VX 8 S vs Orion 203 1000 Atlas EQ6 GT

alex.irimiea a scris:

1. Suficient de portabil - ma refer la volumul ocupat nu si la greutate, asta pentru ca stau la bloc si ma astept sa-l pot folosi si din balcon

*insert Grumpy Cat image* : No.

Daca folosesti telescopul din balcon, ia-ti adio de la planete, si zic eu, si de la tot ce insemna astro foto de focala lunga. Telescopul se foloseste de afara, intr-o zona fara curenti termici. In nici un caz dupa inca 2-3 foi de sticla si cu un gradient de temperatura gen inauntru - afara.

Asa ca mai gandeste-te un pic si la greutate, nu doar la volum.

Ai mai ridicat o problema buna: nu ai mai incercat diverse instrumente. Nu stiu amatori in Craiova, da' ar trebui sa fie cativa in Targu Jiu. Poate n-ar strica sa iei legatura cu ei (Zendow imi vine primul in minte) te uiti intai prin ele, vezi cum se vede.

alex.irimiea
Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Ian 2015 11:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

@theogon: multumesc pentru raspunsul tau! Catre Celestron (de la starmax) tind si eu, acesta are F10 deci pretabil pentru planete (stiam asta din ce m-am mai documentat). Totusi am un feeling ca deep-sky-ul o sa ma atraga mai mult pe termen lung - ma gandesc ca un F10 inseamna un field of view mai restrans - dar mai sunt si alte implicatii? Intreb asta pentru ca singura analogie pe care o pot face este cu fotografia - stiu ca un F valoric mic (de ex F1.8 ) inseamna field of view mare si invers. Altfel, stiu ca pentru deep sky trebuie un telescop cat mai luminos (diametru oglinzii cat mai mare).
Mai sunt si alte motive care imi scapa? Invers, daca F e mic (cum e cazul modelului Newton de la Orion) - asta clar merge pentru deep sky iar pentru planetary presupun ca imi trebuie un Barlow.

@Herr_Alien: iti multumesc si tie pentru mesaj! Intr-adevar, nu as folosi un telescop dupa "2-3 foi de sticla" cum ai spus tu (si nici un alt instrument optic) - doar ca balconul este inchis si nu as avea decat optiunea sa folosesc telescopul prin geamul deschis ceea ce imi limiteaza miscarile foarte mult. Referitor la partea cu diferentele de temperatura ai dreptate (nu le luasem in calcul pana acum), desi ma gandesc ca lasand geamurile deschise mai mult, se reduce aceasta diferenta. Nu ma astept ca din balcon sa fie conditii ideale, doar ca sunt constient ca nu voi putea pleca in fiecare noapte cu telescopul de acasa intr-un loc ideal pentru observatii.
Inca ma consider amator (teoretician in cel mai bun caz) - nu cunosc inca pe nimeni cu telescop (din gasca mea de prieteni sunt singurul "nebun" dispus sa investeasca bani in asa ceva:)). Ieri m-am inscris si pe grupul asta - nu stiam pana atunci ca exista o comunitate asa mare in Romania (desi astronomia te prinde usor - cred eu).

Moderator
Moderator

Data inscrierii: 11 Noi 2010

MesajTrimis: 05 Ian 2015 12:24 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut,

E mai nasol d-atata: nu sunt doar cuentii tai de aer, sunt si cei ai vecinilor, plus ca tot blocul e mai cald decat mediul din jur. Smile Lasa telescopul afara.

[edited]
Planetele le poti vedea OK si dintr-un loc mai ferit din oras - un parc?

Alex.

valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 05 Ian 2015 12:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu folosesc din balcon, cred ca la fel ca tine, inchis permanent cu termopan. Problema e cand sunt diferente mari de temp, nu se aclimatizeaza mai deloc, chiar daca il las deschis. Iar daca e deschis intra/iese aer si face turbulente la nivelul ferestrei. In plus depinde si de cladirile din jur, emana si ele caldura, chiar daca ai tu aclimatizat balconul si telescopul. Totusi in balcon e foarte comod, sunt zile/nopti cand ai aceeasi temperatura ca afara (primavara/vara/toamna) si cu ceva noroc poti face observatii bunicele cu efort mini (doar deschizi geamul Smile ).
Un telescop de 8" fie el newton sau SC e destul de bun ca dimensiune, gabarit, pret, performante, desi poate fi putin intimidant gabaritul unui newton, daca n-ai cel putin 2x2m in balcon e cam greu sa il manevrezi. O montura stabila (fiind in balcon nu ai vant deci nu-ti vibreaza chiar si pe o montura subdimensionata, totusi un EQ5 ar fi minim), motorizare, eventual GOTO e ideal.
Sus
alex.irimiea
Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Ian 2015 13:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

Tocmai am gasit asta: http://starmax.ro/Cel/focalreducer.htm - daca merg pe varianta Celestron, cred ca acest accesoriu va deveni obligatoriu pentru deep sky + astrofotografie.
Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Ian 2015 14:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

Solutii exista, nu toate sunt si perfecte.
O prima intrebare ar fi: dece ai nevoie de o focala mai scurta?
Sus
alex.irimiea
Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Ian 2015 14:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

@Valy: Pai pentru deep sky: "Raportul focal f/6.3 obtinut largeste semnificativ campul vizual ce se obtine cu orice ocular sau camera ccd. In cazul astrofotografiei aceasta reducere de raport focal reduce timpul de expunere necesar de trei ori."
Oricum, accesoriul asta nu imi este necesar la inceput - il pot lua si ulterior, important e ca exista Smile
Incep sa tind catre varianta Celestron Advanced VX 8 SCT..
Nu prea gasesc insa sample photos sa-mi fac o idee despre calitatea optica - indraznesc sa cred ca e suficient de ok insa (desi Theogon a zis mai sus ca "made in China" sunt si Celestron si Orion).
Nu vreau sa devin nici prea carcotas, pana la urma trebuie sa aleg ceva si nu va putea fi Hubble Space Telescope Smile
Mai fac un research / ma mai documentez 1-2 luni maxim si voi lua ceva (intre timp orice sugestie este binevenita).
Multumesc tuturor pana acum pentru reply-uri!

Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Ian 2015 14:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cauta poze, sigur gasesti (cauta c8, sct 8 sau ceva asemanator), e foarte raspandit modelul de prin anii 80. Oricum n-ai cum sa dai gres cu el.

Incearca sa vezi dincolo de mesajele din reclame sau descrierile de marketing. Reducerea focalei trebuie sa aiba un scop, daca un obiect nu incape in 2000mm si incape in 1200mm atunci merita, dar daca nici asa nu incape poate mai bine faci doua cadre si le combini ca sa iasa un camp total mai larg. Vezi si tu ce obiecte nu intra in 2000mm pt. senzorul tau si judeca daca intra in cazul cand pui 0.7x, si atfel vezi daca iti trebuie sau nu reducatorul de focala. In plus, orice sticla pe lantul optic aduce cu sine si probleme, scapi de una si dai de altele, trebuie cercetat pe toate fetele.

Daca vrei DSO poate mai bine folosesti un DSLR cu un obiectiv foto, sunt multe obiecte pe cer care se preteaza la focale de la 8mm la 300mm, insa din balcon o sa fie greu, trebuie sa iesi in afara oraselor, pe cer bun. Inteleg ca ai avea deja un dslr, l-ai incercat?
Sus
alex.irimiea
Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Ian 2015 14:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

@Valy: ai dreptate cu reducatorul de focala, de-aia nici nu este o prioritate pentru mine acum.
Legat de DSLR: da, am un Nikon D7000 si recent i-am schimbat obiectivul cu un Nikkor 35mm 1.8 G. Am apucat doar o singura data sa incerc astrofotografie cu el pana acum, nu am facut insa expuneri prea lungi (in general maxim 20 secunde) pentru a evita star trails (de aici si dorinta de a avea tracking la montura telescopului Wink ). Primele rezultate nu au fost "wow" (am incercat doar varianta raw, no stacking) pentru ca am intampinat probleme de focusare (de cele mai multe ori stelele mi-au iesit out of focus) desi il setasem pe manual focus (diafragma incercam sa o tin undeva intre 1.8-2.2). Dar mi-e clar ca si asta e o optiune. Oricum, mi-a intrat microbul in sange:)

Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Ian 2015 14:57 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pt. planete as merge pe C8, daca ai seeing bun merge si un barlow bun 2-2.5x. Mai trebuie o camera dedicata planetara, ASI 120 de ex.
Il pui pe un EQ5 minim, cu motorizare.

Pt. DSO poti folosi dslr+obiectiv + montura motorizata si aliniata polar, eventual ghidat prin C8 si camera planetara.
Daca ai bani mai poti adauga:
- goto
- o luneta sau un obiectiv cu focale 200-600mm, cam astea sunt focalele "uzuale", oricum nu le prea poti obtine din C8+reducator.
- o camera racita pt. DSO daca chiar te prinde microbul, desi nikonul e destul de bun, are senzor ok.

Vezi la rubrica de vanzari, parca sunt niste c8-c11, gasesti si monturi, plus alte acareturi.
Sus
alex.irimiea
Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Ian 2015 16:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

Montura Advanced VS la C8 nu e ok? Ma refer la cea din linkul asta: http://starmax.ro/Cel/advanced-VX-8S.htm
Din ce am mai citit la alte postari pe forum, e un pic peste EQ5. EQ6 ar fi peste Advanced VX (dar si mai scumpa). Greutatea tubului este 5.9kg (conform specificatiilor) deci ma gandesc ca ramane loc destul si pentru un DSLR (max weight la AVX mount e 30 lbs = 13.6 kg).

Membru de onoare
Membru de onoare

Data inscrierii: 20 Mar 2009

Motto: impresie, rasarit de soare

MesajTrimis: 05 Ian 2015 16:36 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am experimentat folosirea unui Newton Celestron de 200 de pe un balcon închis cu termopan și cu o fereastră zisă de mine ''optică'' pe unde mă puteam totuși uita la ceva. Gabaritul relativ mare mă punea în poziții acrobatice care cu toată pasiunea, sunt obositoare. Nu uita că focuserul unui newton se plimbă pe o montură ecuatorială de la est spre vest trecând prin zenit în funcție de viză- ca să mă exprim plastic. Nu vei avea loc unde să poți privi. Această problemă nu apare la SC.
Nu este vorba de care instrument este mai bun, ambele sunt bune, problema este cît de mult îl poți folosi. Și atunci cel mai bun instrument este cel pe care îl folosești cel mai mult.
Iar povestea cu astrofoto (mai ales cea de cer profund) e puțin mai complicată decît o simplă fotografie, ai mult de investit: timp, bani, trebuie să te pui la punct cu metodele de achiziție, de prelucrare, care te vor pune la încercare.
Îți iei o mașină (să zicem bună) și vrei să alergi la raliu. Nu o spun cu desconsiderare, ci doar îți arăt (vag) obstacolele care te așteaptă.
Ca să vezi ce poate un Newton și un C8 (de aceiași apertură) la planete, uită-te la rubrica Jupiter de pe forum și vei vedea imagini deosebite luate de Mac (C8 ) și Emilf (newton). Fii totuși atent: imaginile memorabile sunt luate cu instrumente mai mari.
Cât privește rubrica bazar, după știința mea, toate C8-urile și C11-le s-au vândut.

Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Ian 2015 16:49 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mersi tare mult Theogon! Sunt inscris de o zi pe acest forum si nu apucasem sa urmaresc prea multe topic-uri.
Emilf vad ca e tot din Craiova ca si mine, poate o sa-l si contactez;) Mersi inca o data!

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 3

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact