| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Button Button Membru

Data inscrierii: 08 Feb 2015 Mesaje: 8
|
Trimis: 08 Feb 2015 16:37 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Omegon Telescop Dobson N 76/300 DOB |
|
|
|
Salut as vrea sa stiu daca pentru un inceput e bun acest aparat ...Omegon Telescop Dobson N 76/300 DOB imi place ca e cu oglinzi si nu cu lentile pentru ca iti trebe niste lentile f bune pentru refractor ..in schimb pentru dobson iti trebe sa ai oglinzi curate si ocular bun ..bine ambele au up and down sides .. cred ca cel mai practic e refractor in schimb daca nu prea iesi din casa ca mine si stai in oras .. reflector all the way ... mai ales daca e ceva mare si nu poti sa il transpori ... acest aparat insa e cam mic si ma cam sperie .. asa ca nu stiu sigur daca ar merita dar niste info ar fi binevenit ca am avut un refractor mai mic care m-a cam dezamagit ca se vedea 2 luni suprapuse cred ca era made in china .. nu sunt sigur .. oricum asta a fost acum cam 1 an ... dar mi-a placut enorm ca am putut vedea luna de mai aproape .. soramea a fost de vina ca mi-a facut cadou iar acum nu ma mai pot sa ma uit la luna ca l-am cam distrus .. imi place sa deschid sa vad cum functioneaza ....acuma sunt un pic invidios ca nu prea am $ ssa cumpar ceva mare dar la pretul la care este aparatul ..ma cam tenteaza ... si fara telescop am reusit sa ma uit la luna cu un aparat de filmat 70x optical numa ca nu prea e hd .. e mai veche aparatul dar daca vreti sa vedeti niste filmulete scurte va pot arata cam cat de aproape se vede ... momentan ninge in mures asa ca nu prea vad mare lucru cu camera ..xD va multumesc de dinainte ...
|
|
| Sus |
|
 |
needweed Membru

Data inscrierii: 24 Oct 2011 Mesaje: 536
|
Trimis: 08 Feb 2015 19:45 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
| care ar fi bugetul tau pentru telescop?
|
|
| Sus |
|
 |
Button Button Membru

|
Trimis: 08 Feb 2015 20:17 Download mesaj |
|
|
|
| max 300 acum de inceput ...
|
|
| Sus |
|
 |
Herr_Alien Moderator

Data inscrierii: 11 Noi 2010 Mesaje: 1081
|
Trimis: 09 Feb 2015 11:40 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Re: Omegon Telescop Dobson N 76/300 DOB |
|
|
|
| Button Button a scris: | | Omegon Telescop Dobson N 76/300 DOB imi place ca e cu oglinzi si nu cu lentile pentru ca iti trebe niste lentile f bune pentru refractor ..in schimb pentru dobson iti trebe sa ai oglinzi curate si ocular bun .. |
Nu prea ... si la telescoape reflectoare trebuie oglinzi bune, nu doar curate. Iar la raportul focal de 4 (cat are 76/300 -ul) iti trebuie oglinzi parabolice. Cam toate minidob-urile au insa oglinzi sferice.
Pe langa oglinzile curate mai mentionezi si un ocular bun. Telescopul cu pricina are un singur ocular, de 10mm (daca e sa judecam dupa grosismentul fix de 30x), cu putin noroc de tip RKE (sau "Super 10mm"). Buba e din nou raportul focal de 4: un RKE iti da imagini bune doar in centrul campului cand e folosit cu un obiectiv cu F/D mai mic de 6.
In 300 RON mai bine iti cauti un tub optic second hand, la care eventual ii mesteresti o montura. Sau iti cauti un binoclu (un 10x50).
_________________ Alex
Astronomical Ephemerides |
|
| Sus |
|
 |
needweed Membru

|
Trimis: 09 Feb 2015 19:07 Download mesaj |
|
|
|
si eu am avut reflector din acela acum cativa ani de la Celestron parca ,eram doar curios cum se vede, are multa coma cum ma uitam la roiruri de stele, pentru planete avea focala prea scurta, un refractor 70mm ar fi mult mai bun din toate punctele de vedere
apropo cand ai vazut 2 luni suprapuse nu cumva te uitai prin geam?
|
|
| Sus |
|
 |
Button Button Membru

|
Trimis: 09 Feb 2015 19:13 Download mesaj |
|
|
|
pai uite cam astea sunt in bugetul meu ....
Tasco 301051N 100x50
BRESSER Junior 50/600
National Geographic 9118001
Omegon AC 50/600 AZ
National Geographic 9118000
Celestron Land&Sky 40TT
Celestron Land&Sky 50
Celestron Powerseeker 40AZ C21008
Celestron Powerseeker 50TTAZ C21009
Celestron Powerseeker 50AZ C21039
Celestron Powerseeker 40TTAZ C21007
DÖRR Danubia Pluto 50/600 AZ1
Sky-Watcher Heritage 76/300 dob
|
|
| Sus |
|
 |
Button Button Membru

|
Trimis: 09 Feb 2015 19:19 Download mesaj |
|
|
|
| Herr_Alien a scris: | | Button Button a scris: | | Omegon Telescop Dobson N 76/300 DOB imi place ca e cu oglinzi si nu cu lentile pentru ca iti trebe niste lentile f bune pentru refractor ..in schimb pentru dobson iti trebe sa ai oglinzi curate si ocular bun .. |
Nu prea ... si la telescoape reflectoare trebuie oglinzi bune, nu doar curate. Iar la raportul focal de 4 (cat are 76/300 -ul) iti trebuie oglinzi parabolice. Cam toate minidob-urile au insa oglinzi sferice.
Pe langa oglinzile curate mai mentionezi si un ocular bun. Telescopul cu pricina are un singur ocular, de 10mm (daca e sa judecam dupa grosismentul fix de 30x), cu putin noroc de tip RKE (sau "Super 10mm"). Buba e din nou raportul focal de 4: un RKE iti da imagini bune doar in centrul campului cand e folosit cu un obiectiv cu F/D mai mic de 6.
In 300 RON mai bine iti cauti un tub optic second hand, la care eventual ii mesteresti o montura. Sau iti cauti un binoclu (un 10x50). | cu un binoclu 10x50 ce pot sa vad? as vrea sa vad niste poze daca se poate
|
|
| Sus |
|
 |
needweed Membru

|
Trimis: 09 Feb 2015 22:19 Download mesaj |
|
|
|
| multe, dar nu din oras
|
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9896
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 09 Feb 2015 23:50 Download mesaj |
|
|
|
Există și obiecte care se pot vedea din oraș cu binoclul. Sunt unele care numai cu binoclul se văd bine datorită unghiului mare. De exemplu roiurile deschise Pleiade, Praesepe, Coma Berenicei, Hyade etc. Desigur, un cer bun face mult, vezi deja multe obiecte cu ochiul liber.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
racostru Membru

Data inscrierii: 18 Sep 2008 Mesaje: 136
|
Trimis: 10 Feb 2015 10:10 Download mesaj |
|
|
|
Exista multe obiecte care se pot vedea prin telescoape mici din oraș și care prezintă detalii neobservabile cu un binoclu 10x50. De exemplu sateliții lui Jupiter, inelul planetei Saturn, detalii ale reliefului Lunar, fazele planetei Venus.
Cu un binoclu dacă-ți tremura mana mai trebuie sa investești în trepied, în adaptor pentru trepied sau alte soluții de stabilizare . Cu un telescop nu ai problema stabilității și poți face observații mult mai detaliate la puteri ridicate.
Pleiade, Praesepe, Coma Berenicei, Hyade se vad și prin telescoape mici la puteri scăzute de mărire. Roiurile globulare, nebuloasele altfel se vad cu un telescop mic dar la puteri mai ridicate decât ale unui binoclu cu același diametru al obiectivelor.
De exemplu M42 prin telescop de 50 mm la 50x arata mult mai bine decât într-un binoclu de 50 mm la 10x
Vrei sa vezi inelul lui Saturn cu ochii tai? Ia-ți telescop!
|
|
| Sus |
|
 |
Herr_Alien Moderator

Data inscrierii: 11 Noi 2010 Mesaje: 1081
|
Trimis: 10 Feb 2015 10:55 Download mesaj |
|
|
|
Pai, o sa poti sa detectezi macar jumate din obiectele din catalogul Messier, la care mai intra vre-o 150 de stele variabile (e o lista aici: http://www.aavso.org/aavso-binocular-program . In realitate sunt mai bine de 250 de stele variabile observabile cu binoclul, da' astea 150 din link sunt mai usoare).
Mai poti vedea stele duble cu o separatie mai mare de 30 de secunde de arc - aici nu stiu cate sunt.
Am incercat odata sa fac poze cu aparatul foto din mana, prin binoclu, la Luna - nu merge fara un suport mai ca lumea, asa ca nu pot sa pun ceva poze.
Apropos de poze (si zic eu si de asteptari): nu o sa vezi la ocular niciodata obiecte DSO asa cum apar in poze. O poza are timpi de expunere insumati de ordinul orelor, in timp ce ochiul tau are o perioada de integrare de 0.1 secunde.
| racostru a scris: | | Vrei sa vezi inelul lui Saturn cu ochii tai? Ia-ți telescop! |
Corect. Nu vreau insa sa il incurajez sa isi ia un telescop cu oglinda sferica, la F/D = 4 si un diametru de doar 76mm. Se poate mai bine cu ceva second hand.
_________________ Alex
Astronomical Ephemerides |
|
| Sus |
|
 |
cpper Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2014 Mesaje: 27
|
Trimis: 11 Feb 2015 00:25 Download mesaj |
|
|
|
| Button Button a scris: | | cu un binoclu 10x50 ce pot sa vad? as vrea sa vad niste poze daca se poate |
Si eu recomand un binoclu 10x50 pentru inceput. Daca ai rabdare, determinare, si asteptari potrivite, poti vedea foarte multe cu un 10x50. Eu intr-o saptamana la mare, de pe o plaja neumblata(Vadu), la ~15km de Navodari am vazut 61 de obiecte Messier, din care 49/50 in prima noapte. Dupa parerea mea, dintr-o locatie foarte buna, la munte, poti vedea minim 90 de obiecte Messier(cand acestea sunt pe cer).
In afara de obiectele Messier, mai sunt si cateva galaxii, nebuloase si multe roiuri(mai ales deschise) care sunt in limita 10x50'ului. De asemeana, si simpla 'scanare' a caii lactee cu binoclul este foarte spectaculoasa.
Cu un 10x50 mai poti sa vezi evident luna, mai in detaliu, satelitii lui Jupiter, comete mai luminoase...avioane, pasari, animale...
|
|
| Sus |
|
 |
Button Button Membru

|
Trimis: 15 Feb 2015 15:26 Download mesaj |
|
|
|
Momentan folosesc asta, sper sa nu fie reclama ........
| Descriere: |
| momentan folosesc asta sper sa nu fie reclama ........ |
|
| Marime fisier: |
1.36 MB |
| Vizualizat: |
de 6766 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
Button Button Membru

|
|
| Sus |
|
 |
Button Button Membru

|
Trimis: 16 Feb 2015 20:35 Download mesaj |
|
|
|
| racostru a scris: | Exista multe obiecte care se pot vedea prin telescoape mici din oraș și care prezintă detalii neobservabile cu un binoclu 10x50. De exemplu sateliții lui Jupiter, inelul planetei Saturn, detalii ale reliefului Lunar, fazele planetei Venus.
Cu un binoclu dacă-ți tremura mana mai trebuie sa investești în trepied, în adaptor pentru trepied sau alte soluții de stabilizare . Cu un telescop nu ai problema stabilității și poți face observații mult mai detaliate la puteri ridicate.
Pleiade, Praesepe, Coma Berenicei, Hyade se vad și prin telescoape mici la puteri scăzute de mărire. Roiurile globulare, nebuloasele altfel se vad cu un telescop mic dar la puteri mai ridicate decât ale unui binoclu cu același diametru al obiectivelor.
De exemplu M42 prin telescop de 50 mm la 50x arata mult mai bine decât într-un binoclu de 50 mm la 10x
Vrei sa vezi inelul lui Saturn cu ochii tai? Ia-ți telescop! |
ce parere ai despre asta? GalileoScope Telescope
|
|
| Sus |
|
 |
|