Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
crissgab Membru

Data inscrierii: 20 Mar 2014 Mesaje: 101
|
Trimis: 28 Mai 2014 20:20 Download mesaj |
Titlul subiectului: oculare+filtre dso |
|
|
|
Deocamdata am in dotare doar 3 oculare : doua de la Celestron E-lux Plossl de 6(cel mai putin folosit) si 25 mm(cel mai clar si mai folosit ), si unul reglabil 7-21mm, plus un filtru pentru luna. Ma gandesc sa mai iau unul de 32 sau 40mm si inca unul la 16/13 mm, plus niste filtre pentru poluare luminoasa sau pentru observatii dso. De asemenea se merita sa investesc intr-un reducator de focala pentru observatii?
Ebay-ul si Amazonul e plin de oculare insa vreau sa fiu sigur ca fac alegerile care trebuie. Ceva sfaturi ?
Telescop : celestron nexstar 6se 150/1500 f10 |
|
Sus |
|
 |
crissgab Membru

|
|
Sus |
|
 |
tavi 84 Membru

Data inscrierii: 28 Iun 2013 Mesaje: 562
|
Trimis: 31 Mai 2014 11:40 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Pentru observatii vizuale nu-ti foloseste la nimic reducatorul de focala.La F10 merg bine Plossl-urile si modelele wide-angle mai ieftine,dar trebuie sa tii cont de vignietare(un ocular cu focala mai mare de de 25mm,mai ales un model de camp larg nu e o idee buna).La ce apertura ai poti folosi filtre tip UHC si OIII. |
|
Sus |
|
 |
crissgab Membru

|
Trimis: 31 Mai 2014 21:37 Download mesaj |
|
|
|
perfect,mi-ai raspuns exact la ce ma interesa si de ce ma temeam. Deja am bagat in cos Orbinar Super Wide Angle Eyepiece 70° FMC 1.25" 12mm si 17mm, urmeaza sa caut si unul de 32 normal. Cat despre filtre - o sa fie diferente majore la observare ? intreb ca nu m-am uitat niciodata la DSO prin filtre, iar la pret nu's chiar ieftine, insa la sud si nord de casa am stalpi de iluminat ce bat direct in tub. Nu am tuns gardul cu speranta sa mai estompez din lumina dar degeaba
app, vad filtre dedicate poluarii luminoase din orase, dar totodata filtre UHC si O-III care au in descriere si "reducing light pollution". e de ajuns sa le iau pe cele doua fara sa mai cumpar altul pentru poluarea luminoasa emisa de stalpii stradali ? |
|
Sus |
|
 |
Manu72 Membru

Data inscrierii: 07 Aug 2013 Mesaje: 546
|
Trimis: 31 Mai 2014 22:20 Download mesaj |
|
|
|
Sunt foarte multe rapoarte pozitive pe cn/sgl despre sct-uri si reducatoarele focale si despre eficienta lor inclusiv la vizual. E drept majoritatea se refera la reducatoarele celestron/antares. Se pare ca Meade/Hirsch nu sunt asa apreciate - cel putin la vizual
Un singur ex: http://www.cloudynights.com/ubbthreads/sho...er/6242026 , in special postul lui Jon Isaacs _________________ If the world didn't suck we'd all fly into space. |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5204
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 31 Mai 2014 23:25 Download mesaj |
|
|
|
In cazul acesta nu te ajuta filtrele.
crissgab a scris: | am stalpi de iluminat ce bat direct in tub |
|
|
Sus |
|
 |
crissgab Membru

|
Trimis: 01 Iun 2014 00:32 Download mesaj |
|
|
|
Speram sa mai reduc putin din efect
Totusi raman cu intrebarile: 1 are filtrul uhc /O-III acelasi efect ca un filtru dedicat poluarii luminoase (printre altele)
si 2 sunt diferente majore intre observatiile cu si fara acele 2 filtre? |
|
Sus |
|
 |
tavi 84 Membru

Data inscrierii: 28 Iun 2013 Mesaje: 562
|
Trimis: 01 Iun 2014 11:09 Download mesaj |
|
|
|
Nu poti obtine camp larg de la sisteme tip Cassegrain,nu sunt concepute pentru asta.Un Plossl de 30-32 mm va avea ceva intunecare pe marginile campului deja(acceptabil pentru unii).Filtrele tip UHC sunt foarte diferite intre ele(curbele de transmisie a luminii difera mult de la un model la altul),insa in general cu cat vor taia mai tare din poluarea luminoasa,cu atat imaginea va fi mai putin luminoasa.Filtrele care favorizeaza unele linii spectrale vor avea efecte favorabile pentru nebuloase de emisie,care emit preponderent pe anumite frecvente,insa pentru galaxii nu vor face mare lucru.Si cele care taie poluarea luminoasa,pot fi eficiente doar impotriva unui anumit tip de lumina,insa intr-un oras e destula lumina provenita de la tot felul de surse,deci nu te astepta la miracole. |
|
Sus |
|
 |
sternchen Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012 Mesaje: 1005
Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?! Localitate: austria
|
Trimis: 01 Iun 2014 13:34 Download mesaj |
|
|
|
Despre oculare,orbinar/seben nu-i o marca extraordinara.Gasesti la TS aceeasi configuratie sub 50euro. |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

|
Trimis: 01 Iun 2014 15:40 Download mesaj |
|
|
|
Aici ai punctat foarte bine:
tavi 84 a scris: | Si cele care taie poluarea luminoasa,pot fi eficiente doar impotriva unui anumit tip de lumina,insa intr-un oras e destula lumina provenita de la tot felul de surse,deci nu te astepta la miracole. |
In general, filtrele antipoluare sunt eficiente doar la becurile stradale cu vapori de sodiu (galbene). Dar cu "noile inventii", adica LED-uri, tuburi fluorescente, reflectoare halogene, lasere si alte cele, efectul este nul.
@crissgab
Lumina care bate direct in tub se poate numi violare luminoasa (TM) .
Poluarea luminoasa este acel halou luminos (relativ slab) ce se formeaza indirect prin dipersia si reflexia luminii in atmosfera.
Daca nu gasesti un loc umbrit, incearca sa folosesti un parasolar.
La observatiile in aceste conditii, te ajuta o pupila de iesire mai mica (2mm ), adica ocular de 20, marire 75, la telescopul tau. Un focal reducer iti amplifica efectele negative ale poluarii luminoase.
Si ferete-te de ocularele Ultra/Super/Extra Wide Angle ieftine.
Nu se poate face un ocular bun, si de de 70°, la 22 de Euro  |
|
Sus |
|
 |
sternchen Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012 Mesaje: 1005
Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?! Localitate: austria
|
Trimis: 01 Iun 2014 16:50 Download mesaj |
|
|
|
Daca ti se pare scump sa dai aproape 50 euro pe un okular, atunci ar fi varianta mai ieftina GSO de 15 mm sau 20.
Eu am cel de 15 mm, dar mi-ar surade mai mult varianta cu 20mm, fiindca are 5 lentile.Ambele au acelas pret.. |
|
Sus |
|
 |
crissgab Membru

|
Trimis: 01 Iun 2014 23:55 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc mult pentru observatii, am avut timp sa anulez livrarea la timp.
@sternchen : in alte circumstante mi-ar fi fost mai usor, dar mi-a intrat aces microb chiar in anul in care prioritatea no.1 e sa cumpar o casa
@nobody : cand am inchiriat casa asta nu am avut in cap telescoape ci verdeata, zona linistita, spatiu etc...acum, oricat de absurd o fi pentru unii, ma orientez si dupa camp vizual, distanta de centru si stalpi stradali
Dupa o scurta cautare am gasit : TS-Optics TSWA 1.25" 17mm - 70 degrees field of view £43.00
insa mi-a atras atentia si 15mm & 18mm BST Explorer Dual ED 60 degrees la £49 fiecare, cu review-uri destul de bune de la utilizatori. A avut cineva ocazia de aici sa le incerce si sa faca o comparatie cu alte branduri ? sau Series 500 ?
ps: se pare ca suntem in epoca medievala daca e sa comparam Europa cu SUA la acest capitol in ce priveste optiunile si preturile  |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

|
|
Sus |
|
 |
crissgab Membru

|
Trimis: 02 Iun 2014 09:44 Download mesaj |
|
|
|
multam, i-am gasit si pe e-bay
va mai tracasez cu o intrebare : cu 4, 5 sau 6 elementi ? spre ex. TS PARAGON ED 50° e in 6 elementi, dar am citit aici pe forum ca cu cat e mai multa sticla cu atat scade din luminozitate |
|
Sus |
|
 |
cpper Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2014 Mesaje: 27
|
Trimis: 02 Iun 2014 17:46 Download mesaj |
|
|
|
Pentru DSO-uri este recomandata o pupila de iesire de circa 2mm. Citeste aici, vezi ce te intereseaza :http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=547.
In legatura cu filtrele anti poluare luminoasa sunt multe discutii. Daca te intereseaza nebuloasele ia-ti un filtru UHC, acestea va imbunatatii numai si numai anumite nebuloase - la galaxii nu este bun. Efectul este insa destul de mare, unele nebuloase le poti vedea numai si numai cu un filtru dinacesta - zic unii. Atentia insa, ca sunt unele filtre UHC care sunt defapt broadbanduri. Acestea sunt cu siguranta filtre UHC adevarate : Lumicon UHC, Thousand Oaks Narrow-band Type-2 , Orion Ultrablock si DGM NPB. Cel din urma este considerat de multi(printre care si Dave Knisely, "tatal" filtrelor pe cloudy nights) cel mai bun, chiar peste originalul Lumicon. Gasesti pe cloudy nights mai multe pareri. Partea faina la acesta e ca e si mai ieftin ca Lumiconul, si se poate livra si in Romania. Este 340 lei, cu tot cu transport.
Mai sunt filtrele broadband / LPR, care "taie" anumite unde produse de luminile publice. Acestea ar trebui sa imbunatateasca toate obiectele, dar efectul este mult mai mic ca la un filtru UHC. Pentru galaxii nu exista(cel putin teoretic) niciun filtru deoarece stelele emit pe intregul spectru vizibil. Cateva filtre bune sunt : Lumicon Deep Sky, Orion Skyglow, Baader Neodynium.
Citeste aici sa vezi cam ce face un filtru UHC si unul de poluare luminoasa: http://www.prairieastronomyclub.org/resour...n-nebulae/. |
|
Sus |
|
 |
|