| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 238379 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2908 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Lauren |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
kpac Membru

Data inscrierii: 11 Iun 2013 Mesaje: 18
|
Trimis: 07 Iun 2015 11:04 Download mesaj |
| Titlul subiectului: oculare SW 70/500 |
|
|
|
| Salutari. Pentru o luneta SW 70/500 pe montura AZ3 .. ce oculare ati recomanda ? Momentan am 10mm, 25 mm Kelner si 6,3 mm Plossl |
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 07 Iun 2015 14:39 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Salut !
Nu ar strica si un ocular cu zoom de buna calitate.
Unul 8-24 mm. Eu am asa ceva si l-am folosit pe diverse instrumente, inclusiv pe luneta 70/500 mm.
Merge bine atat la observatii terestre cat si pe cer. La 24 mm campul aparent este mai ingust ( fara sa fie deranjant) dar de la 18 mm in jos campul aparent sa largeste bine .
Imaginile sunt frumoase si clare.
Iata la ce ma refer :
http://magazin.telescop-expert.ro/ocular-zoom-8-24mm.html |
|
| Sus |
|
 |
kpac Membru

Data inscrierii: 11 Iun 2013 Mesaje: 18
|
Trimis: 07 Iun 2015 15:49 Download mesaj |
|
|
|
| Ms. momentan as vrea ceva second din moteive de buget. Daca inlocuiesc ocularele kellner de 10 si 25 cu plossluri de 10 si 25 o sa se simta vreo diferenta ? |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9826
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 07 Iun 2015 20:49 Download mesaj |
|
|
|
Depinde cât de mult antrenament ai la ocular ca să-ți dai seama. La început nu am putut face vreo deosebire între ocularele de top și cele de rând. Între kelner și plossl la această lunetă sunt diferențe destul de mici, vizibile mai mult la marginea câmpului. Pentru planete încearcă să găsești un orthoscopic de 5-6mm care îți va da o mărire în jur de 100x, mai mult nu cred că poți merge. Păstrează și ocularele primite, uneori vei avea obiecte care se văd mai bine prin ele în anumite condiții atmosferice. Pentru DSO e destul de bun cel de 25 dar un wide bine corectat sau măcar un plossl de 32mm ar fi OK. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 07 Iun 2015 21:38 Download mesaj |
|
|
|
Intre Kellner ("Super") si Plossl de 10 mm diferenta este micuta dar exista.
La Plossl imaginea este mai sharp, contrastul imi pare mai puternic.
La Kellner ("Super") imaginea este cu foarte putin blur ( mai in ceata, dar asta nu o percepi decat daca le compari pe ambele si ai ceva experienta) si asa cum spune Erwin, mai sunt mici diferente pe marginea campului .
Acum depinde ce vrei sa vezi. Daca vrei observatii planetare poti forta luneta pana la maximul ei util. Maximul ei care sa ofere imagini OK este pe la 100-125 X. La luneta mea de 70/500 mm, cel mai mult imi place cum se vede pana la 83 X cu ocular de 6 mm. Daca ar fi avut focala mai lunga ( ex. 70/900 mm mergea pana pe la 150 X).
Un ocular de 32 mm ofera un grosisment prea mic ( 15 X ) dar un camp foarte larg.
Eu am utilizat Super Plossl de 25 mm (20X), SP 10 mm (50X); Plossl "Planetary" 6 mm ( 83 X) si Plossl "Planetary" 4 mm ( 125 X). Imaginile mi-au placut pana la 83 X. Doar la craterele de pe Luna am mers pana la 125 X. Ocularul cu zoom l-am utilizat mai mult terestru sau la nebuloasa M 42 din Orion in timpul iernii. Uneori si la observatiile solare, impreuna cu filtru Baader la obiectiv.
Un ocular ortoscopic ar fi bun, insa costa destul de mult. Uneori mai mult decat luneta in sine.
Mai cauta si variante second hand pe forum.
Nu trebuie neaparat sa iei din magazin. |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|