Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
29aug0232.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235831
Numar de utilizatori inregistrati: 2868
Cel mai nou utilizator inregistrat: Leopold
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Refractor sau reflector

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Klaus von Burg
Membru
Membru

Data inscrierii: 04 Oct 2015

MesajTrimis: 05 Oct 2015 00:25 Download mesaj
Titlul subiectului: Refractor sau reflector
Raspunde cu citat (quote)

Buna seara tuturor,

Sunt nou-venit pe site, si as dori sa ma ocup cu stele variabile.
Bugetul este limitat, asa ca trebuie sa fac unele compromisuri.
Am in vizor 2 tuburi skywatcher:
1. Newtonian 150mm f/5 la 500 lei dar oglinda principala are mici defectiuni - atasez pozele.
2. Refractor de 120mm f/8,3 la 700 lei cu 2 oculare.
(am montura equatoriala)
Stau intr-un oras mare, si nu cred, ca am nevoie de un instrument mai mare iar fotometria o sa pape banii din buget.
Ce parere aveti?

_MG_4731.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  221.24 kb
 Vizualizat:  de 4452 ori

_MG_4731.JPG

_MG_4732.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  196.65 kb

_MG_4732.JPG

_MG_47332.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  196.92 kb

_MG_47332.jpg

_MG_4735.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  229.42 kb

_MG_4735.JPG

_MG_47362.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  220.15 kb

_MG_47362.jpg

Sus
Herr_Alien
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 11 Noi 2010

MesajTrimis: 05 Oct 2015 09:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut,

Intai cateva chestii generale, dup-aia discutam cele 2 instrumente.

Iti recomand sa ai mai multe instrumente cu care sa lucrezi. Motivul e simplu: pentru stelele variabile mai stralucitoare (magnitudine mai mica de 8 ) stelele de comparatie (cam la fel de stralucitoare) sunt relativ departate intre ele si fata de variabila. Aici exceleaza instrumente de diametru mici si camp larg - adicatelea binoclurile - deoarcece iti permit sa ai in camp atat variabila cat si stelele de comparatie.

Pentru stelele mai slabe ca stralucire gasesti relativ usor stele de comparatie la fel de slabe in vecinatatea lor, intr-un cerc de 1 grad. Aici ai nevoie de instrumente cu diametru mare (sa capteze multa lumina). Faptul ca a scazut campul vizual nu te deranjeaza, deoarece stelele de comparatie sunt destul de aproape. O sa ai nevoie la el de un cautator bunicel, ca sa nu bajbai mult pana identifici zona de lucru.

Deci, concluzia primei parti este ca instrumentul (instrumentele) il alegi in functie de plaja de magnitudini pe care vrei sa o studiezi.

In legatura cu cele doua instrumente, strict pentru variabile:
- primul are diametru mai mare (+ , mai ales ca zici ca stai in oras), are focala mai mica - deci camp real mai larg (+), ceva zgarieturi (-). Eu unul nu am folosit (la un tub de 110mm) putere de marire mai mare de 50x, ca imi scade campul real prea mult. La genul ala de puteri insa nu cred ca zgarieturile alea or sa afecteze imaginea.
- refractorul are un diametru comparabil, da' focala mai lunga - deci camp real mai mic (-). Vine insa cu niste oculare (+), si nu o sa iti faci griji cu colimarea (+ acuma nici eu nu imi prea fac griji cu colimarea)

In legatura cu cele doua instrumente, pentru alte observatii (planetare de ex.)
- la reflector eu cred ca nu or sa te afecteze atat de tare zgarieturile alea. Eventual le acoperi cu marker negru. O sa poti probabi sa urci destul de usor pana la 200x, poate 300x
- la refractor, o sa fie greu pe la 200x - o sa se simta aberatiile cromatice.

Mai asteapta eventual sa mai contribuie si alti amatori d-aici de pe forum.

Ceva resurse, de la nenicii de la https://www.aavso.org/
- manualul de observatii vizuale - https://www.aavso.org/visual-observing-manual
- manualul de observatii cu DSLR-ul - https://www.aavso.org/dslr-observing-manual
- utilitarul de generare de harti cu magnitudinile stelelor de comparatie - https://www.aavso.org/apps/vsp/

Klaus von Burg
Membru
Membru

Data inscrierii: 04 Oct 2015

MesajTrimis: 11 Oct 2015 02:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

Herr_Alien,
Danke schön pt. sfaturile tale!
Am asteptat si parerile celorlati colegi, mai ales ca nu prea au ce face intr-atatea nopti innorate...
Si astept in continuare... Nu are nimeni un refractor acromat de 120/1000 sa dea cu parerea?
Sau dintre atatea posesori de tub newton 150/750 nu vrea sa ia apararea instrumentului?
Cer senin!
Sus
2SKY
Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Dec 2012

MesajTrimis: 11 Oct 2015 03:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

De variabile te plictisesti repede si costa mult montura . Daca zici ca finantele sint reduse , parerea mea e sa nu te grabesti si sigur vei avea si alte oferte poate mai valabile . Acum fiecare le stie pe ale lui , dar parerea mea , e sa iei un alt reflector f=5 si daca vrei magnificatie mai pui un barlow si te-ai asigurat . Cit despre domeniul de preferinta , se mai schimba cu timpul .
Sus
Manu72
Membru
Membru

Data inscrierii: 07 Aug 2013

MesajTrimis: 11 Oct 2015 10:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

N-am facut niciodata observatii la stele variabile, dar coma inerenta unui newton F5 nu va afecta comparatia cu stele martor aflate mai la marginea campului vizual?
Membru de onoare
Membru de onoare

Data inscrierii: 20 Mar 2009

Motto: impresie, rasarit de soare

MesajTrimis: 11 Oct 2015 13:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

Prietene, subiectul ăsta reflector/refractor se dezbate de multă vreme, cam de vreo două sute și ceva de ani, fiecare tabără având suporteri înfocați. Inclusiv pe forumul nostru subiectul s-a discutat de multe ori, așa că așa că nu voi deschide cutia Pandorei.
Dacă te interesează subiectul cu adevărat, urmărește forumul și vei găsi acolo păreri care te vor lămuri.
Privitor la cele două instrumente de care întrebi aș zice că sunt complementare, însă amândouă sunt decente pentru prețul de achiziție afișat.
Am deținut doar reflectorul de 150 F5. Am fost foarte mulțumit de el și îl recomand tuturor celor care cu un buget redus doresc să obțină performanțe notabile. Pentru ceea ce ți-ai propus (variabile) este mai nimerit decît refractorul, care la rândul lui este (mult) mai potrivit pentru duble și poate și pentru planete
Zgîrieturile de pe oglindă nu afectează serios imaginea, dar spun multe despre cum a fot păstrat instrumentul. Vezi dacă focuserul nu are jocuri și poate prorietarul îți va spune cum a zgîriat oglinda în halul ăla.
Reflectorul este un instument mai mic și mai ușor - deci mai comod, refractorul este mai mare și mai greu și cu mai multă prestanță. Va furniza imagini mai stabile iar pentru cromatism există remedii pînă la un punct
Dacă ai acces la cele două instrumente testează-le în paralel (ar fi de preferat) sau pe rând și vei vedea ce imagini obții cu ele și te vei putea hotărâ. La teste verifică dacă reflectorul este colimat.
Nu ai spus ce montură ai.pentru că refractorul este un instrument mai greu și ai avea nevoie de eq5

Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 11 Oct 2015 14:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mai sunt si (multi) alti factori care afecteaza luminozitatea perceputa vizual, de exemplu vignetarea sau efectul Purkinje (https://en.wikipedia.org/wiki/Purkinje_effect) . Din aceasta cauza, comparatia stelelor se face in centrul campului vizual.

Eu personal m-as feri de un newton f/5 comercial, ieftin, second-hand, adus deja intr-o stare precara, "bun la toate", dar care nu exceleaza in nimic altceva decat in raportul apertura/pret (a nu se confunda cu raportul calitate/pret). Desigur, asta nu inseamna neaparat ca nu se pot face anumite observatii cu el. Intrebarile care mi le-as pune la acel newton din poze ar fi: cam cum arata oglinda secundara (o zgarietura acolo poate avea efecte nocive de netolerat), cat de precis si de stabil este acel focuser ieftin cu cremaliera (focalizarea si colimarea la f/5 este destul de neiertatoare), ce fel de oculare ai nevoie pentru a nu degrada mai mult campul vizual lateral (care, totusi, conteaza), etc.

Mergand mai departe de observatiile vizuale, ziceai ceva de fotometrie, poti da mai multe detalii la ce te-ai gandit? Nu de alta, dar daca este vorba de foto, atunci sunt alte probleme demne de luat in seama.
Sus
mircear
Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Aug 2005

MesajTrimis: 15 Oct 2015 17:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

Strict dintre cele 2 mentionate, refractorul de 120.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum