Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235859 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2868 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Leopold |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Devastator92 Membru

Data inscrierii: 02 Dec 2015 Mesaje: 70
|
Trimis: 04 Dec 2015 00:22 Download mesaj |
Titlul subiectului: Achizitie SkyWatcher 200/1000 incepator! |
|
|
|
Salut dragi colegi sau vitori colegi. A inceput sa-mi placa astronomia de cateva luni bune, toata viata m-am simtit atras dar acuma la 23 de ani mi-am dat seama ca vreau sa observ, nu doar sa citesc pe net si sa ma uit la documentare. Am avut un telescop skywatcher 130/900 de care am fost foarte dezamagit, cu ocularele care venea, de 10 si de 25, abea se vedea jupiter foarte micut, am reusit sa vad nebuloasa din Orion dar mai mult o pata si conditile cerului erau bune, plus ca montura era eq2, o jucarie. Stau intr-un sat apropiat de un orasel mic. Acum vreau sa cumpar un skywatcher 200/1000 heq5 (cel albastru) cu urmatoarele accesorii:
ocular super plossl 10mm, ocular super plossl 25mm, Barlow ed 3x si cateva filtre GSO. Vreau sa-mi dati o parere, o sa fie o diferenta considerabila intre acesta si cel care l-am avut? Ocularele sunt bune? Ar mai trebui sa cumpar ceva pe langa astea? Pe vitor cu un DSLR si motoras pot incepe astrofoto (nivel incepator)? Astept pareri si opinii. Va Multumesc!
|
|
Sus |
|
 |
Devastator92 Membru

|
Trimis: 05 Dec 2015 14:43 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Nici-o parere? Cum e telescopul? Ocularele sunt ok? Astept pareri si raspuns!
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9747
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 05 Dec 2015 15:04 Download mesaj |
|
|
|
Bine ai venit pe forum!
Este o mare diferență între cele două newtoniene. Cantitatea de lumină adunată este proporțională cu pătratul razei. Însă și cu cel mic se pot face multe observații în caz că este bine colimat, cu un set de oculare de calitate mai bună și pe o montură stabilă, una azimutală fiind mai indicată decât EQ2.
Ocularele sunt ceva mai bune decat RKE dar nu foarte grozave la F/5. Vei avea nevoie de un set mai bun si cu mai multe focale, un wide de 27-32mm, cateva orthoscopice pentru planete. Filtrele nu sunt esentiale la inceput. Oricum nu vei vedea nicio nebuloasă ca în poze, frumos colorate pentru simplul motiv că ochiul nu este așa sensibil la culori pe întuneric.
Sigur, dacă vrei astrofoto trebuie să joci în altă ligă. Din câte știu tubul de 200 F/5 este prea mare și prea lung pentru EQ5 ca să ducă fotografic. Eu am pus cassegrain-ul meu de 200 care are doar 700mm lungime pe așa ceva și se bălăngănea prea tare pentru foto. Cred că merge doar la planete, Lună, Soare, cu timp scurt de expunere, filmare cu cameră dedicată. Nu vreau să te dezamăgesc însă sfatul pe care pot să-l dau este să studiezi mai mult înainte de a te apuca de așa ceva și a investi în aparatură de care să nu fii mulțumit și să refaci căi deja bătătorite de alții...
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
Cosmin Iftode Membru

Data inscrierii: 03 Iul 2015 Mesaje: 291
|
Trimis: 05 Dec 2015 16:19 Download mesaj |
|
|
|
Am avut si eu Skywatcher 130/900 pe EQ2 de la care am trecut la Skywatcher 254/1200 pe un Meade LXD75 (comparabil cu HEQ5). In primul rand EQ2-ul este o montura extrem de slaba si trecera la HEQ5 va elimina mare parte din frustrarile ergonomice, in lipsa vantului iti va oferi o imagine stabila la mariri mari. Tubul SW 130/900 este de asemenea destul de slab, oglinda este sferica si e mai greu de colimat, 200/1000 iti va oferi si calitate un pic mai buna dar in principal lumina mai multa. In orice caz trebuie sa ai si asteptari realiste, un instrument bun cu oculare bune iti va oferi contrast si sharpness, dar galaxiile si nebuloasele vor fi in continuare obiecte palide si pufoase, elementele structurale sunt vizible doar la cateva si cer rabdare. Aicisi aici poti vedea schite cu ce ai putea vedea prin ocular in conditii foarte bune, majoritatea (daca nu toate) sunt printr-un Orion de 200/1000 care e exact acelasi instrument ca si Skywatcher 200/1000.
Ocularele super plossl sunt un inceput decent, dar daca le cumperi separat (nu sunt incluse in ceva pachet) as merge direct pe oculare gold line de 66 grade, altfel nu va fi un progres semnificativ fata de ce ai avut inclus la 130/900.
Pe viitor te poti orienta la un ocular ortoscopic (la 4mm sa zicem) pentru planete/duble si oculare cu camp larg pentru DSO-uri. Trebuie sa ai in vedere oculare de cat mai buna calitate la urmatoarele achizitii pentru ca tubul are un raport focal mic (F/5) ceea ce inseamna ca este sensibil la degradare a calitatii spre marginile campului. Ocularele oricum se aduna in timp si merita sa investesti prioritar intr-o "zona" in care stii deja ca iti place se observi, deci nu e graba.
De barlow-ul 3x ED nu stiu ce sa zic, daca il poti lua la un pret bun e ok dar personal as prefera un 2x de baza si bani ramasi pentru oculare, barlow-ul e o solutie intermediara buna de a acoperi o distanta focala care lipseste dar nu e solutia finala.
Detaliaza "cateva filtre GSO", e un domeniu cam nedefinit pentru incepatori si trebuie sa-ti fie clar la ce te ajuta fiecare. Pentru DSO (nebuloase in principal) cel mai util e un filtru UHC care iti va da rezultate sensibil mai bune in multe cazuri. Personal nu as da banii pe filtre tip skyglow, pot ajuta putin dar nu mi se pare suficient cat sa scot bani din buzunar. Pentru planete te pot ajuta colegii cu mai multa experienta aici.
ATENTIE ! Este o diferenta intre EQ5/NEQ5 si HEQ5. EQ5/NEQ5 nu se va descurca in astrofoto cu tubul tau iar HEQ5-ul e cam la limita, daca nimeresti un exemplar mai prost va fi cel putin dificil. Din cate stiu varianta manuala a HEQ5 nu mai este disponibila (cel putin eu nu o mai vad), ce exact ai in vedere sa cumperi ? Pentru astrofoto conteaza foarte mult precizia urmaririi in RA asa ca nu as avea incredere in motoare mici add-on decat deca e vorba de kit-ul Skywatcher de upgrade la GoTo (care mi se pare foarte scump de cumparat separat).
ATENTIE 2 ! Skywatcher 200P (varianta tub albastru) s-ar putea sa nu poata focaliza pe orice camera, practic nu vei putea sa duci camera suficient de aproape de secundara. Skywatcher 200PDS (varianta tub negru) e construita din start ca sa permita astrofoto si are un tub mai scurt, permitand distanta mai mare de la secundara. Va trebui sa cauti un pic, dar neaparat sa afli inainte de a face achizitia, daca brand-ul tau de DSLR poate focaliza cu acest tub, se pot face ulterior modificari daca nu dar ideal ar fi 200PDS si nu 200P pentru ca PDS-ul are si focalizator cu reductie 1:10, foarte util pentru astrofoto.
_________________ Skywatcher AZ-EQ6 | Orion Optics UK VX12 + Celestron C80ED | ASI 1600 MM-C |
|
Sus |
|
 |
Devastator92 Membru

|
Trimis: 06 Dec 2015 00:28 Download mesaj |
|
|
|
Va multumesc, imi sunteti de mare ajutor. Deci cel albastru nu e prea bun, am inteles. Atunci merg mai bine pe cel negru, modelul nou, si mai bine sa-mi cumpar separat urmatoarea montura dupa NEQ5? Ocularele le las pe mai tarziu, cred ca foarte bune sunt televue, ma gandesc, pentru ca sunt foarte scumpe.
|
|
Sus |
|
 |
Devastator92 Membru

|
Trimis: 06 Dec 2015 00:34 Download mesaj |
|
|
|
M-am uitat acuma pe Telescop-Expert si am vazut montura EQ6 Classic care are si motor. Deci mai bine nu arunc banii, mai strang si cand am pentru montura eq6 si pentru 200/1000 le iau asa pe separat...? Nu pot sa cred ca sunt asa scumpe chestile astea
|
|
Sus |
|
 |
Devastator92 Membru

|
Trimis: 17 Dec 2015 00:44 Download mesaj |
|
|
|
Dragi colegi pana la urma am cumparat un Skywatcher 200/1000 PDS, pe montura HEQ 5 GoTo Pro.
Oculare: Gold Line 9mm, Gold Line 20mm, SuperPlanetary 3mm si un GSO Barlow 2x.
Corector de coma, colimator si un Canon 450D. Orice sfat de acuma e bine venit! In continuare ne auzim pe forum.
|
|
Sus |
|
 |
Devastator92 Membru

|
Trimis: 17 Dec 2015 21:39 Download mesaj |
|
|
|
Mi-au ajuns jucariile. Astept sfaturi despre ce programe ar fi sa conectez Canon-ul la PC si sa declansez poza de pe program, sa vad in timp real ce vede aparatul sau ce poze face. Asemenea ceva program care controleaza montura de pe pc. Si ceva tutoriale pentru aliniere polara (ce este in manualul skywatcher e xxxx, nu inteleg nimica)
Descriere: |
|
Marime fisier: |
1.22 MB |
Vizualizat: |
de 6728 ori |

|
|
1.43 MB |
de 6728 ori |

|
|
1.09 MB |
de 6728 ori |

|
|
1.15 MB |
de 6728 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6911
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 18 Dec 2015 00:31 Download mesaj |
|
|
|
Cu alinierea polara e simplu.
Ai in montura luneta polara, si cand te uiti prin ea vezi intai un cerc, in centru, cu un cerc mai mic pe perimetrul cercului mai mare. Si mai vezi si doua constelatii. Cassiopeia, si Ursa Mare. Trebuie sa misti montura din suruburile de orientare de la baza, sunt patru, cate doua pe fiecare directie, pana ajungi sa pui Steaua Polara in cercul mic, si uitandu-te pe cer, cele doua constelatii desenate in luneta polara sa fie in directia in care se afla ele pe cer in momentul observatie. Atentie, suruburile de reglaj nu permit rotatie pe orizontala foarte mult, cam +/-10 grade. Asa ca, mai inainte, trebuie sa pui trepiedul cu partea pe care scrie N, spre Nord, cat mai precis poti tu. Iar in partea laterala a monturii ai un cerc, inscriptionat in grade, de la 0 la 90. Trebuie sa aduci indicatorul la pozitia corespunzatoare latitudinii la care esti tu, probabil vreo 45 de grade. De abia dupa asta incepi alinierea polara propriuzisa.
PS. Felicitari pentru achizitii, si sa le folosesti sanatos.
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
Devastator92 Membru

|
Trimis: 18 Dec 2015 17:04 Download mesaj |
|
|
|
Pare simplu, dar eu in luneta polara de la HEQ5 nu am constelatile, doar 4 stele pe care scrie Octans, si un cerc circumscris in alt cerc, atata... pe desenul din manual arata si un cerculet inc are trebuie sa incadrezi steaua polara si arata si casiopeia si ursa mare... Oricum o sa incerc cum imi permite cerul, momentan in hunedoara este foarte inorat! Multumesc!
|
|
Sus |
|
 |
cmatei Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009 Mesaje: 844
|
Trimis: 18 Dec 2015 17:39 Download mesaj |
|
|
|
Daca zici ca ai varianta GOTO: la initializare unul din ecrane iti da pozitia cerculetului mic ca "ora" (Polaris Clock). Roteste axa RA pana cerculetul mic arata "ora" respectiva, apoi pune Polaris in cerculet din reglajele de azimut si elevatie. Asta presupune ca luneta polara e corect aliniata, e descris in manual ce si cum, poti sa verifici.
Pana la urma, daca nu vrei sa pierzi mult timp cu asta la inceput pana te obisnuiesti, pentru observatii vizuale e suficient daca pur si simplu centrezi Polaris in luneta polara.
|
|
Sus |
|
 |
StarChild Membru

Data inscrierii: 29 Mar 2011 Mesaje: 1607
Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-) Localitate: Timisoara
|
Trimis: 18 Dec 2015 18:13 Download mesaj |
|
|
|
Devastator92 a scris: | Pare simplu, dar eu in luneta polara de la HEQ5 nu am constelatile, doar 4 stele pe care scrie Octans, si un cerc circumscris in alt cerc, atata... pe desenul din manual arata si un cerculet inc are trebuie sa incadrezi steaua polara si arata si casiopeia si ursa mare..... |
mda, e simplu...adica nu, e doar clar: ai luneta "polara" ptr omuletii din emisfera sudica (exista asa ceva?).... desi e ciudat sa fie DOAR ptr emisfera sudica, deobicei e comuna luneta ptr ambele emisfere, deobicei arata si Octans si Ursa Major/Casiopeea & Polaris.... sau e "defecta" luneta si nu e desenul complet.
Da fuga la cei de la care ai luat montura, sa faca bine sa-ti trimita o luneta polara ptr emisfera nordica (d'aia in care se vede Ursa Mare si Casiopeea)
bafta!
_________________ PIERDUT FOTON!!! DECLAR NUL !!! |
|
Sus |
|
 |
Devastator92 Membru

|
Trimis: 18 Dec 2015 20:20 Download mesaj |
|
|
|
Mi-au dat teapa ) glumesc, nu stiu ce si cum dar apar doar cele patru stele. Montura a fost cumparata de la magazinul telescop-expert, o sa incerc sa fac o poza prin luneta polara sa vedeti. Aici e si problema, trebuie sa fac o aliniere buna, vrea sa trag cateva poze sa vedem ce si cum...
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|