Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
better_SUN_WITH_BACKGROUND_text.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236382
Numar de utilizatori inregistrati: 2878
Cel mai nou utilizator inregistrat: Eugen Lupescu
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Imagini din ultima luna (M42, M45, IC434, NGC6992, NGC1499)

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

AstroFoto - incepatori

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Cosmin Iftode
Membru
Membru

Data inscrierii: 03 Iul 2015

MesajTrimis: 13 Dec 2015 18:49 Download mesaj
Titlul subiectului: Imagini din ultima luna (M42, M45, IC434, NGC6992, NGC1499)
Raspunde cu citat (quote)

Astea sunt primele incercari mai serioase in astrofotografie (care au si reusit, esecurile raman sa le admir singur Laughing)

Echipamentul : montura Meade LXD 75, refractor Celestron 80/600 (dublet ED), Canon 450D cu filtru Baader. Aliniere polara cu metoda Kochab si ajustata dupa caz cu modul Drift Align in Backyard EOS. Focalizare, incadrare si captura de asemenea cu BackyardEOS, toate cadrele folosite au fost facute la ISO1600.

M45 si M42 sunt trase la inceputul lunii noiembrie, temperatura senzorului intre 10 si 12 grade. Restul sunt facute weekend-ul asta, dupa o ajustare la montura care a dus la rezultate mult mai consistente, temperatura senzorului intre 4 si 7 grade. Toate au fost trase din aceeasi locatie, anume niste dealuri la ~20km de Suceava unde cerul este destul de bun, Calea Lactee se vede foarte distinct, dar nu cred ca am experienta suficienta cat sa dau un rating al conditiilor.

Detalii de captura dupa cum urmeaza :

M45 - Pleiadele
Expunere : mix de 30s, 45s, 60s si 75s (sunt pestrite pentru ca verificam comportamentul monturii), total 30 de minute
Calibrare : dark 30x30s si 30x60s, 50 bias, fara flat

M42 - Nebuloasa din Orion
Expunere : 7 la 30s, 11 la 60s, total 14.5 minute
Calibrare : dark 30x30s si 30x60s, 50 de bias, fara flat

IC 434 si NGC 2024 - Horshead Nebula si Flame Nebula (habar n-am care ar fi denumirile corecte in romana)
Expunere : 96x60s
Calibrare : dark 60x60s, 50 bias, fara flat

NGC6992/C33 - Eastern Veil Nebula (Nebuloasa Voalul de Est ?)
Expunere : 59x60s

NGC1499 - Nebuloasa California
Expunere : 38x60s

Ceva incercari sa fac flat-uri am avut dar nu mi s-a parut ca ies bine asa ca am abandonat deocamdata, praf pe senzor nu este cat sa observ ceva asa ca ma bazez pe faptul ca pot adauga ulterior.

Stacking facut in Deep Sky Stacker cu :
- Kappa-Sigma Clipping pentru light
- Mediam Kappa-Sigma Clipping pentru dark si bias

Procesare facuta in Photoshop (+ligtroom pentru ajustari finale) :
- stretching cu curves si levels succesiv
- neutralizare background cu Gradient xTerminator pentru M42 si M45, cu masti manuale peste levels la restul, proces care mi-a scos cativa peri albi dar se terminase trial-ul la GX asa ca m-am descurcat cum am putut, ramane sa-mi spuneti voi daca neuniformitatea ramasa e deranjanta.
- micsorat stelele dupa gust cu filtrul Minimum aplicat pe o masca de stele (facuta simplu cu select color range -> expand -> feather)
- sharpening cu High Pass filter, blending mode soft light, masca selectiva pe zonele de interes
- noise reduction-ul nativ din Photoshop, aplicat cu blandete in general
- clarity aplicat in lightroom, eventuale ajustari de saturatie pe canalele de culoare

Stiu ca atat de multe detalii nu sunt interesante/utile pentru toata lumea dar cel putin mie mi-a fost destul de greu cand am inceput innotand printre numeroasele tehnici si proceduri ce se pot gasi pe net, sa fie aici ca exemplu de proces si bineinteles ca sa imi puteti spune unde gresesc sau pot imbunatati.

Intr-un final autocritica :

In toate se vede lipsa unui field flattener si de asemenea in toate este inca destul de mult zgomot, nu ma deranjeaza foarte mult, personal imi displac fundaluri sau nebuloase perfect uniforme dar cu siguranta se poate mult mai bine.

Pleiadele si California sunt cele mai chinuite, amandoua ar fi fost imbunatatite de expuneri mai lungi si mai multe, California fiind faultata si de faptul ca se instalau niste nori de altitudine mare in zona si era ca orientare inspre oras.

Nebuloasa din Orion mi se pare ca a iesit foarte bine avand in vedere ca timpul total de expunere e doar 14.5 minute, cred ca am reusit un echilibru bun intre nucleu si nebuloasa, Running Man este si el dar l-am decapitat din neatentie, desi era loc de el in cadru.

Eastern Veil a iesit mai bine decat ma asteptam, detaliu bun in filamente, dar tot mi se pare prea deranjant campul de stele (care si asa au fost micsorate agresiv), presupun insa ca solutia aici e captura narrowband.

Horsehead este unul din obiectele mele favorite si l-am abordat cu o oarecare timiditate avand in vedere ca majoritatea imaginilor decente care le-am vazut in zona asta sunt facute cu expuneri mult mai lungi si cu scule semnificativ mai bune, dar am dat inainte si sunt absolut incantat de rezultat asa imperfect cum e el. Zgomotul in zona H-alpha e destul de evident si incercarile mele de a-l reduce mai mult de atat faceau un compromis prea mare de claritate, bineinteles Alnitak e la datorie si face un lens flare de toata frumusetea, liniile de difractie nu am nicio idee de unde sunt, curios si faptul ca nu sunt la 90 de grade. Flame Nebula arata si ea destul de bine, dar la fel zgomot cam mult. Per total insa e imaginea de care sunt cel mai mandru.

Orice critici si sfaturi sunt absolut binevenite.

pleiades.jpg
 Descriere:
M45 - Pleiadele
 Marime fisier:  826.28 kb
 Vizualizat:  de 6215 ori

pleiades.jpg

orion.jpg
 Descriere:
M42 - Nebuloasa din Orion
 Marime fisier:  310.53 kb

orion.jpg

horsehead-first-edit-crop.jpg
 Descriere:
IC 434 si NGC 2024 - Horshead Nebula si Flame Nebula
 Marime fisier:  353.18 kb

horsehead-first-edit-crop.jpg

california-first-edit.jpg
 Descriere:
NGC1499 - Nebuloasa California
 Marime fisier:  558.53 kb

california-first-edit.jpg

veil-nebula--second-edit-small.jpg
 Descriere:
NGC6992/C33 - Eastern Veil Nebula
 Marime fisier:  1.31 MB

veil-nebula--second-edit-small.jpg

Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006

MesajTrimis: 13 Dec 2015 22:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

Frumoase Very Happy mai ales pentru inceput . Ai aliniat montura pe linia Polara Kohab ai citit undeva sau ai gasit asa doar.? Si eu aliniez asa dar am cautat pe harta cu ani in urma o linie de asta si la Kohab am ajuns si pare foarte buna.
Sus
Cosmin Iftode
Membru
Membru

MesajTrimis: 13 Dec 2015 23:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc !
Metoda Kochab am gasit-o pe net intr-adevar (Kochab Clock) si in primele doua sesiuni m-a dus foarte aproape, fiind nevoie de ajustari foarte mici. Ultima sesiune dupa o colimare a lunetei polare m-a dus exact pe pol (sau cel putin suficient de aproape cat sa nu conteze la focala si rezolutia folosita). Dureaza doar 10 minute cu tot cu verificarea cu drift align deci sunt cat se poate de fericit. Si asa pierd timp cu focalizarea (cremaliera fara reductie), macar alinierea polara sa mearga repede Very Happy

Membru
Membru

Data inscrierii: 01 Aug 2006

MesajTrimis: 14 Dec 2015 08:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sunt niste rezultate absolut excelente avand in vedere faptul ca le-ai facut fara ghidaj . Am si eu cam aceleasi echipamente (EQ5 si 450d si un newt de 130mm ) dar nu m-am apropiat nici pe departe de rezultatele tale desi am ghidaj din cauza ca activez in oras . Felicitari si daca ai nevoie de ceva info apropo de cum ai putea sa-ti ghidezi montura iti stau la dispozitie .
Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Dec 2015 15:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mersi, Cătălin!
Deocamdată sunt nesigur care sa fie următorul pas, fie o montura mai zdravănă (am și un reflector 254/1200 care mi-ar deschide multe posibilități), fie un autoguider. Iau în considerare și un webcam Microsoft Lifecam pe post guider ca pas intermediar aici (cu finder-ul 9x50) pentru ca alții au obținut rezultate bune aici iar adaptarea pare destul de simpla.

Moderator
Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011

MesajTrimis: 14 Dec 2015 18:01 Download mesaj
Titlul subiectului:

Frumoase poze. Bravo! Tine-o tot asa!
Sus
Cosmin Iftode
Membru
Membru

MesajTrimis: 15 Dec 2015 01:56 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mersi, dmtr69 !

Intre timp, din moment ce am pastrat layerele de lucru in photoshop, le-am combinat intr-un clip mic cu progresul editarii la Horsehead nebula

Membru
Membru

Data inscrierii: 16 Mai 2012

Motto: Vires in numeris

MesajTrimis: 15 Dec 2015 10:49 Download mesaj
Titlul subiectului:

Oooo! a inceput productia! Smile
Ma bucur sincer si sa stii ca chiar arata bine pentru niste prime incercari. In special ti-as lauda calibrarile cadrelor si alinierea polara, foarte frumos lucrat! Eu m-am chinuit cu flaturile sa ajung la asa rezultate. Si procesarile sunt foarte ok, daca vad ceva de imbunatatit unde cred ca se poate doar din munca, fara bani (si crede-ma si satisfactia e diferita cand reusesti "mult cu putin") e la mecanica si colimare, ma refer la precizia prinderii camerei si focus indeosebi.
Tine-o asa si trage tare cat e zgribau pina prin aprilie, e vremea de glorie a camerei Smile
Sus
Cosmin Iftode
Membru
Membru

MesajTrimis: 15 Dec 2015 14:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

hehe, mersi, Razvan !

Legat de sfaturile date, nu stiu cum m-ai mirosit apropo de prinderea camerei, momentan folosesc un adaptor T mount -> Nikon F care e pus mai departe pe camera cu un adaptor Nikon F -> Canon EOS Laughing. Am in vedere un adaptor direct la EOS dar deocamdata cele doua le aveam deja asa ca am improvizat. Intr-adevar nu stau perfect (si nu cred ca merita rectificate) si deocamdata ma obliga sa verific/ajustez focalizarea dupa orice slew sau dupa ceva mai mult timp de tracking cand sunt sanse sa se miste usor. Focalizare care bineinteles este un exercitiu de rabdare cu focuser-ul pus de Celestron pe tubul asta (mare mare pacat) dar aici cred ca voi rezolva cu un motor (cel ieftin de la Skywatcher care poate fi controlat prin ASCOM cu un cablu de la shoestring astronomy), singura alternativa e focuser nou... si bineinteles flansa Celestron nu e standard (of, of, of).

Sper sa trag cat pot de mult iarna asta (desi ma apasa o raceala deocamdata si nu a fost ajutata deloc de ultima noapte petrecuta pe dealuri) iar pentru primavara/vara am "recoltat" un element de peltier de 40W de la o lada frigorifica si mi-am facut planuri pentru un cold box, n-o sa fie minuni de pe urma lui dar sper sa intind perioada optima cat de mult pot. Ma mai ajuta si zona aici, daca ma indrept spre munte prind temperaturi sub 10 grade noaptea si pe timp de vara.

Membru
Membru

Data inscrierii: 16 Sep 2007

Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies."

MesajTrimis: 15 Dec 2015 15:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sunt superbe. Mie ca neofit daca mi spuneai ca i ultima productie Hubble, as fi dat admirativ din cap.
Felicitari!

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   AstroFoto - incepatori

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum