Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
10863546_898202820213115_2041881046_n.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235888
Numar de utilizatori inregistrati: 2869
Cel mai nou utilizator inregistrat: Alexandru Marc
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Telescop pentru incepatori. Alegere dintr-o lista

Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Anais
Membru
Membru

Data inscrierii: 03 Dec 2015

MesajTrimis: 04 Dec 2015 19:50 Download mesaj
Titlul subiectului: Telescop pentru incepatori. Alegere dintr-o lista
Raspunde cu citat (quote)

Buna ziua si bine v-am gasit!

Indraznesc sa va rog sa ma ajutati sa iau o hotarare in vederea alegerii unui telescop pentru ca sunt la inceput de drum, nu am avut vreodata un astfel de instrument iar informatiile pe care le-am adunat in ultima vreme m-au ajutat doar sa creez o lista cu ceea ce cred eu ca mi s-ar potrivi.Decizia finala as vrea sa o iau cat mai in cunostinta de cauza, de aceea am considerat utila o consultare a celor experimentati. Considerentele pe care le voi face au la baza informatii asimilate de pe net precum si de pe acest forum, dar sunt limitate de nivelul scazut al priceperii mele, de aceea va rog sa-mi pasuiti posibilele erori. Asta nu inseamna ca nu voi lua in seama toate eventualele corectari din partea voastra.
Datele problemeiȘ fiica mea, care urmeaza sa implineasca 7 ani in curand, isi doreste foarte mult un telescop. Sincera sa fiu mi-l doream si eu, pentru mine, ideea m-a incantat, asa ca va fi un cadou comun. Mi-am zis ca daca tot aloc o suma destul de maricica pentru bugetul nostru macar sa aleg un instrument care sa fie, pe cat posibil, ceva mai mult decat o jucarie.

Conditii si limitariȘ-stam la casa ,in Ploiesti, avem un pic de curte, un balcon la etaj, dar avem si posibilitatea de a merge cu telescopul la tara, unde poluarea luminoasa e minima.
-bugetul este de maxim 1400 lei, stiu ca nu este deloc mare pentru o astfel de achizitie si ca nu pot avea asteptari prea mari, dar pentru noi insemna un efort destul de consistent.
-desi argumentele logice pentru un incepator m-ar indrepta mai degraba spre un binoclu as vrea totusi sa nu o dezamagesc pe fiica mea care isi doreste un telescop adevarat si care nu e prea receptiva la argumentele de ordin tehnic. Oricum binoclul este si el pe lista mea de dorinte, pentru alta data, am inteles ca binoclul si telescopul nu se exclud unul pe altul ci pot fi complementare.
-probabil ca nu vom accede noi la statutul de avansati prea curand, preconizez ca telescopul va ramane un proiect la nivel de hobby, in sensul ca nu ne vom indrepta spre astrofotografie sau alte domenii mai complexe.

De la telescop doresc sa pot face observatii planetare decente si deep sky (atat cat se poate), sa aiba o montura cat mai solida la bugetul alocat, sa fie cat mai usor manevrabil si sa necesite cat mai putina mentenanta.
Stiu ca nu exista telescopul ideal, bun la toate, va trebui sa fac compromisuri la unele aspecte, tocmai de aceea va si cer ajutorul, pentru a minimiza efectul acestor compromisuri Smile

Mesajul este stufos, am dat cat mai multe detalii in ideea ca poate fi de ajutor si altora ca mine, care intra pe acest forum.
Lista extinsa arata cam asaȘ
- Skywatcher N 130/650 EQ-2, pret 1245 lei
-Celestron N 114/900 EQ, pret 933 lei
-Omegon AC 102/600 AZ-3, pret 1424 lei
-Omegon N 130/920 EQ-3, pret 1290 lei
-Omegon N 150/750 EQ-3, pret 1334 lei
-Orion N 130/900 EQ-1 pret 1317 lei
-Skywatcher AC 102/500 BD AZ-3, pret 1317 lei
-Skywacher N 130/900 EQ-2 cu motor EQ-2 pret 1334 lei
-Celestron AC 90/1000 AZ pret 1071 lei

Din acestea au ramas pe lista scurta provizorie ultimele trei, lista putand suferi modificari in urma sugestiilor primite.
Desi initial am pus pe lista mai multe newtoniene, despre care stiu ca ar acoperi mai bine cerintele de calitate a observarii, ulterior le-am reconsiderat (nu definitiv Very Happy ) pentru ca nu stiu cat de eficient as fi eu capabila sa fac colimarea si, daca am inteles bine, observarea se face uneori din pozitii anevoioase, ceea ce poate fi mai dificil pentru un copil. Totodata am luat in calcul si faptul ca in aparat intra praful, oglinzile trebuie sterse cu mare atentie, si daca am inteles bine, va rog sa ma corectati daca gresesc, oglinzile sunt facute din aluminiu si in timp acest material se oxideaza sau sufera modificari care altereaza calitatea vizualizarii. Pe de alta parte, rapoartele focale mici imi creeaza dificultati de intelegere (avantaje-dezavantaje), ma tem ca am citit multe informatii diverse intre care nu pot discerne corect, altfel as fi ales ca varianta finala Skywatcher-ul AC 102/500.

In speranta ca ma puteti ajuta sa aleg aparatul optim pentru nevoile, conditiile si bugetul prezentat, va multumesc in avans chiar si doar pentru rabdarea de a citi un ditamai mesajul Smile

O seara placuta tuturor![/quote]
Sus
Mitu Catalin
Membru
Membru

Data inscrierii: 01 Aug 2006

MesajTrimis: 04 Dec 2015 21:06 Download mesaj
Titlul subiectului:

De ce nu un dobson ?
dobson 150mm /1200mm + un barlow 2 x intra usor in buget si este un instrument ce se poate vinde pe piata SH fara probleme in caz ca pasiunea nu tine .Acopera si nevoile de apertura si calitate optica fara a fi greu de miscat .
Un acromat ca 102/500pe montura ALT-AZ e un instrument ce poate fi utilizat in afara astronomiei si pur si simplu arata bine in casa .Chestia asta e f importanta la inceput Smile

Cand dau sfaturi am mereu in fata exemplul familiei sorei mele . Si-au luat o lunetica de cativa ani si n-au nimerit decat luna . Respectivul instrument insa a devenit un obiect de mobilier extravagant pe hol unde atrage atentia vizitatorilor Razz
Cat despre mine eu am fost superincantat de primul meu telescop , un banal 114/900 cu oglinda sferica luat in 2005 dar nu si de montura lui pe care am schimbata urgent in EQ3 . De-aia sub EQ3 nu recomand decat Dobson si poate ALT-AZ in combinatie cu o luneta scurta si usurica (ca 102-ul )

Membru
Membru

Data inscrierii: 07 Ian 2014

MesajTrimis: 04 Dec 2015 22:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pentru început, un instrument cu focală lungă ar fi de preferat, având în vedere că nu tre' să parcurgi kilometri cu el în cârcă. Nu vei cheltui o avere pe setul de oculare. Dar reflectoarele din listă -cele lungi- sunt toate cu oglindă sferică. 90/1000 refractor sună bine, mai puțin montura care e neechilibrată și îți va da dureri de cap la magnificații mari. Cătălin a făcut o recomandare bună, un reflector lung pe montură Dobson e cel mai bun compromis. Iar partea cu oglinzile care se degradează în timp nu mai e chiar atât de adevărată. Stratul metalic e protejat cu depuneri de oxid de siliciu care, dacă nu sunt agresate fizic sau chimic, îi prelungesc viața pe termen indefinit...
Sus
Anais
Membru
Membru

MesajTrimis: 04 Dec 2015 23:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

Va multumesc mult, sugestia voastra catre un dobson este foarte buna, am urmarit cateva filmulete pe Youtube cu un Skywatcher 150/1200 si nu suporta comparatie cu nimic din lista mea. Stau si ma intreb ce anume m-a facut sa nu-mi indrept atentia si catre un astfel de instrument desi recomandari catre asa ceva am mai auzit. Cred ca a fost doar o chestie pur feminina, m-a speriat din start aspectul deloc dragalas care ma facea sa-mi imaginez ca mastodontul e si ceva ultra tehnic, in care mi-as prinde urechile. In fine Very Happy
Deci, da! Pot sa trec peste consideratiile exprimate mai sus despre newtoniene.Atat doar ca ma gandesc la cum il va manevra fiica mea, ea are 1,30 m inaltime, un pic mai mare decat telescopul, oare cand va fi indreptat pe verticala, la 90 grd, va ajunge confortabil la ocular? Nici asta n-ar fi atat de grav, decat pe moment, ea fiind in crestere, dar cu un mic inaltator de baie cred ca rezolvam problema.
Nu pot decat sa va multumesc pentru amabilitate si sa promit ca revin cu un review dupa ce-l achizitionez si il pun in functiune Smile
O seara frumoasa!
Sus
Dyptorden
Membru
Membru

Data inscrierii: 27 Noi 2014

MesajTrimis: 05 Dec 2015 00:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

Anais a scris:
Atat doar ca ma gandesc la cum il va manevra fiica mea, ea are 1,30 m inaltime, un pic mai mare decat telescopul, oare cand va fi indreptat pe verticala, la 90 grd, va ajunge confortabil la ocular?

Cu siguranta ca acel scaunel va va ajuta. Si ca sa nu va descurajeze marimea un dobson de 150mm, iata cum se poate trece si peste marimi mai mari

http://www.swayzeoptical.com/photo/40inchgm.jpg

Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Dec 2015 13:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

Decizia finala este catre Skywatcher Dobson 150/1200 de pe siteul Skywatcher.ro ( mi s-a parut ca ofera cel mai bun pret, sper ca sunt si seriosi). V-as mai intreba care anume accesorii mi-ar trebui obligatoriu la inceput. M-am gandit la un instrument de colimare, o lentila Barlow si/sau la inca o lentila de 6 mm, tot de pe acel site, sa le comand impreuna cu telescopul,dar nu stiu ce anume sa aleg, care sunt compatibile.
Multumesc mult tuturor, mi-au fost utile toate sfaturile voastre! Un weekend placut va doresc!
Sus
Mitu Catalin
Membru
Membru

Data inscrierii: 01 Aug 2006

MesajTrimis: 05 Dec 2015 13:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

http://www.skywatcher.ro/images/Imagini%20...ar_mid.jpg
Acesta este suficient .

Probabil in curand o sa va doriti un ocular de 32mm , daca va raman bani puteti sa il cumparati de acum . In nici un caz nu aveti nevoie de un ocular mai mic . Barlow+10mm la dv inseamna 240x , aproape de max teoretic de 300 .
O sa vedeti in curand ca puterile mici sunt insotite de camp luminos si larg ce ajuta la orientare si se potrivest f bine cu o mare parte din obiectele depp sky .

32mm
http://www.skywatcher.ro/SK/SKSPlossl.htm
ar fi o completare buna pt instrument .

Pt colimare nu aveti nevoie decat de un capac cu gaura in mijloc si filmuletul asta:
http://www.andysshotglass.com/Collimating.html

Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 05 Dec 2015 15:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

Și eu consider că un dobsonian 150/1200 este un optim din punct de vedere al satisfacției obținute la nivelul de accesibilitate, simplitate în utilizare, portabilitate, mulțimea de obiecte care pot fi observate, orice instrument mai mic și pe o montură instabilă poate dezamăgi. DA! Binoclul trebuie să fie primul instrument și nu trebuie să lipsească din dotare, este foarte util pentru a descoperi obiectele mai greu de găsit prin căutător dar și pentru observații la putere mică.
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
MariusP
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007

MesajTrimis: 05 Dec 2015 17:56 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mai este o fata care a ales acelasi telescop in urma cu multi ani si cred ca inca face observatii cu el: Ildi. Are multe desene foarte reusite pe care le-a prezentat pe forum si cred ca-i suficient sa-i citesti doar mesajul http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=125385#125385 ca sa-ti dai seama cat il apreciaza... Wink
Sus
Anais
Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Dec 2015 10:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am facut ceva eforturi si sacrificii si am achizitionat dobsonul Skywatcher 200/1200. Urmeaza sa soseasca si colimatorul Cheshire, nu m-am incumetat sa-mi confectionez eu singura unul. Asamblarea telescopului a fost f f usoara, este un aparat foarte usor de folosit de catre incepatori. Mi se pare ca din fabrica a venit destul de bine colimat, atat cat ma pricep am privit prin suportul ocularului si oglinzile par a avea o aranjare concentrica buna. Din pacate nu am putut verifica colimarea cu testul pe o stea pentru ca nebulozitatea a fost accentuata in fiecare seara, practic nu s-a putut observa nicio stea pe cer. Desi inca nu am apucat sa ma bucur de privelistea cerului cu el, eu sunt foarte incantata de acest telescop, la fel si fiica mea. Cred ca ma voi descurca bine la inceput cu diversele aplicatii ptr android, gen Google Sky Map, de asemenea am gasit pe forum si multe link-uri cu informatii utile ( liste cu obiecte Messier, etc). Domeniul este cu adevarat vast si fascinant Smile.Cu timpul voi achizitiona si oculare noi, am preferat sa nu ma grabesc acum, investind resursele financiare suplimentare in telescop. Inca o data va multumesc, am avut un bun suport pe acest forum! O zi faina tuturor!
Sus
Cosmin Iftode
Membru
Membru

Data inscrierii: 03 Iul 2015

MesajTrimis: 11 Dec 2015 10:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sa il folositi cu placere !

Foarte buna alegere 200/1200-le, apertura marisoara, rezonabil de portabil iar F/6 e suficient de tolerant la oculare si colimare, eu zic ca a meritat efortul in plus. Pe langa aplicatii de telefon poti lua in considerare cartea Turn Left at Orion (in caz ca iti e comoda engleza), se poate gasi pdf-ul complet pe net si printa. O lanterna rosie (poate fi improvizata) pe hartie pastreaza mai bine adaptarea ochiului la intuneric decat un telefon iar cartea da indicatii practice foarte bune pentru a ajunge la obiecte (star hopping), nu doar locatia lor. In orice caz atat cat incepeti cu obiecte "usoare" - planetele, andromeda, nebuloasa din Orion etc. n-ar trebui sa dureze deloc mult gasirea lor.

Pentru a pregati sesiunea de observare si a te acomoda cu "structura" generala a cerului un planetariu digital e foarte util, Stellarium e un program excelent in acest sens si este gratuit, te va ajuta sa iti intiparesti in minte pozitiile stelelor de reper si constelatiile, facand orientarea mai usoara. Se pot introduce de asemenea telescopul folosit cu ocularele detinute si va campul vizual ce il vei avea, doar sa ai in vedere ca foloseste fotografii pentru galaxii si nebuloase care nu sunt foarte reprezentative pentru ce vei vedea prin ocular.

Membru
Membru

MesajTrimis: 20 Dec 2015 22:53 Download mesaj
Titlul subiectului:

Buna seara!

Din pacate ma lovesc si eu de problemele inerente asociate incepatorilor si pentru ca stiu ca la voi gasesc sprijin ma rog sa ma indrumati si pe mine. Eu am aproximat ca telescopul meu este destul de ok colimat de la furnizor dar cu toate acestea nu reusesc sa ma descurc cu el. In seara aceasta l-am scos la aclimatizat, l-am lasat in jur de o ora apoi am incercat sa ma uit la luna. Nu am reusit sa vad decat o lumina laptoasa defocalizata si cam atat. Am focalizat, am incercat ambele oculare, n-a mers si pace. Nu inteleg ce anume nu a fost bine, incerc sa atasez o poza chinuita facuta prin ocularul Cheshire, poate chiar este decolimat rau si eu nu-mi dau seama. Va multumesc anticipat pentru orice ajutor!

DSC_9175.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1.29 MB
 Vizualizat:  de 8128 ori

DSC_9175.jpg

Sus
Ovidiu M.
Membru
Membru

Data inscrierii: 16 Sep 2007

Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies."

MesajTrimis: 20 Dec 2015 23:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

Este un pic decolimat, dar nu pare sever decolimat. Este ciudat totusi ce spuneti. Ati verificat daca oglinda era aburita de condens? Sau poate si ocularele sa fi facut condens. Este si asta o posibilitate.Ati utilizat focalizatorul?
Sus
Anais
Membru
Membru

MesajTrimis: 20 Dec 2015 23:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

M-am uitat la oglinda principala, nu era condens pe ea dar intradevar, ocularele nu le-am verificat, au stat si ele afara, tot incercandu-le e posibil sa le fi incalzit. Mai incriminez si stalpul de iluminat din apropiere, pe care nu am putut sa-l evit. Maine seara incerc din nou, cu mai multa atentie la oculare, si poate reusesc sa fac si o poza la ceea ce se vede. Ma gandesc ca daca este o problema cu telescopul in sine, independenta de montajul si manevrarea mea, sa o semnalez la furnizor in timp util.
Sus
Anais
Membru
Membru

MesajTrimis: 20 Dec 2015 23:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am uitat sa spun ca da, am si incercat sa focalizez folosind rotitele focuserului, facand cursa completa. Voi reveni maine dupa o noua incercare.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 4

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact