Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
alt-az.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235947
Numar de utilizatori inregistrati: 2869
Cel mai nou utilizator inregistrat: Alexandru Marc
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

aceleasi (vechi) dileme dobson-iene

Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Florin Sirius
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Feb 2015

MesajTrimis: 14 Feb 2016 19:50 Download mesaj
Titlul subiectului: aceleasi (vechi) dileme dobson-iene
Raspunde cu citat (quote)

Buna ziua tuturor,

De ceva vreme a inceput sa ma intereseze cerul noptii. Si, primul impuls a fost, desigur, sa-mi cumpar un telescop. Asa am ajuns aici. Am rasfoit forumul, m-am documentat despre ele, si in cele din urma, am urmat sfatul „veteranilor”. Mi-am luat un binoclu Bresser Hunter 10x50, pe la inceputul anului trecut.

Intre timp m-am mai imprietenit cu stelele, dar inca n-am renuntat la ideea de a avea si un telescop. Tot penduland intre lunete (datorita mobilitatii) si reflectoare (datorita aperturii), cred ca un telescop pe montura dobson e ceea ce mi-ar trebui. Toata lumea le considera instrumente bune pentru incepatori dar avertizeaza ca sunt voluminoase si e bine sa le vezi inainte. Asa este! Desi ma asteptam, tot am fost surprins de dobson-ul de 10" (Skywatcher versiunea cu tubul plin). Un adevarat tun. Asa ca acum ma gandesc la un dobson de 8" colapsabil (flextube). Mi se pare ca ar fi cel mai bun compromis (pentru mine) intre portabilitate/apertura/pret. Stiu ca trebuie colimat mai des dar o sa-mi cumpar un laser de colimare odata cu instrumentul, daca raman la el. Am mai citit pe forum, ca pe timp de iarna (cel cu tubul deschis) formeaza un soi de chiciura pe oglinzi, dar, dupa ce-am facut prima mea observatie pe ger, nu cred sa rezist nici eu prea mult in astfel de conditii.

Prin dob-ul de 10", desi nu au fost conditii foarte bune, (la 20 de km in afara orasului, pe un deal bun de observatii dar cu vant, ceva nori care s-au mai dus dar au revenit la un moment dat), am vazut Jupiter cu benzile sale, un pic de Andromeda, un pic din nebuloasa din Orion, etc. Cat as fi vazut cu unul de 8"? Nu-mi dau seama cat de importanti sunt acesti 2 inchi si daca merita sa renunt la o mobilitate mai mare pentru ei.

In concluzie, ma gandesc la aceste doua telescoape dobson, de 8" si de 10", pe versiunea flextube, dar sunt deschis eventual si catre alte optiuni. Sa mentionez si greutatea lor, 23kg (11 tubul +11,5 montura) si 27 kg (15+12). Pretul si el important, 2000 respectiv 3000 de lei.

Nu ma intereseaza momentan astrofotografia, locuiesc in oras, la etajul 3 (fara lift!) si am masina. Dar mi-ar placea sa-l pot lua cu mine prin vacante (si sa mai fie loc si de ceva bagaje pe langa). A fost cam lunga povestea. Desi dilema mea nu-i noua, poate alte perspective (mai experimentate) ma vor ajuta sa aleg cat mai bine primul meu telescop.

Cer senin!
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 14 Feb 2016 20:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pentru a avea și portabilitate și apertură un flextube este doar un compromis. Pentru asta se fac telescoapele truss, cu bază mică, apropiată de sol și sistemul secundarei ușor. Chiar și Skywatcher a început să construiască astfel de instrumente, la diametrele mai mari. Lumina parazită și condensul se evită cu o husă din pânză și încălzitoare electrice.

Dacă ai deja 10" tip "boiler" uită-te puțin la topicul ATM "Cură de slăbire newtonian 12" deschis de subsemnatul. Smile

Sigur, poate fi un dezavantaj că trebuie montat și demontat de fiecare dată însă o construcție îngrijită permite montarea corectă fără decolimare gravă a componentelor.

O altă cale este să iei un catadioptric, un Schmidt Cassegrain sau un Maksutov-Cassegrain care au tuburi scurte însă necesită monturi precise (și grele...). Limita pentru grab&go este undeva pe la 6".

piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Florin Sirius
Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Feb 2016 20:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

N-am fost chiar explicit. Dobson-ul de 10" era a unui astronom amator din Iasi, ce l-am descoperit pe un astroclub pe facebook, tocmai din dorinta de a vedea exact cum arata un „boiler” de asta. Nu detin nici un fel de telescop, doar un binoclu. As vrea totusi si ceva apertura. Cele tip truss cred ca sunt mai scumpe si mi se par cumva mai complicate. Montura dobson imi place, inca de la prima incercare mi s-a parut foarte intuitiva. M-am obisnuit imediat cu ea.
Sus
vali.serban
Membru
Membru

Data inscrierii: 28 Dec 2015

Motto: Tot Universul este creatia lui Dumnezeu..

MesajTrimis: 14 Feb 2016 23:50 Download mesaj
Titlul subiectului: salut

Salut...cu cat diametrul unui telescop este mai mare cu atat e mai ok...de altfel,constructorul nu le facea..diferenta de 2 " exista. Automat acumuleaza si mai multa lumina...Daca nu ar fi fost difetenta de la 8 la 10 " nu ar fi fost creat un astfel de telescop...de 10 ".. si eu mai intai am avut unul de 8" iar acuma mi'am cumparat unul de 16 "...exista difetenta foarte mare intre ele...bineinteles telesc.trebuie sa fie colimat foarte bine dar va trebui sa ai si oculare foarte bune. Deci cu cat telescopul are un diametru mai mare cu atat e mai bine...
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 15 Feb 2016 01:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

Aha, nu-i nimic. E foarte bine că înainte de a cumpăra să vezi ce iei și să ai o imagine corectă atât asupra dimensiunilor cât și asupra calităților instrumentului. Un instrument prea mare riscă să adune praful, e incomod de cărat, montat, etc, mai ales dacă locuiești la bloc și nu ai nici spațiu de depozitare. Evident că apertura mai mare îți oferă șanse de a vedea obiecte mai puțin strălucitoare, cu condiția ca și optica să fie de calitate.

Fiecare își cunoaște posibilitățile și trebuie să aleagă ce i se potrivește. Eu n-am mai scos cassegrain-ul de 200mm la observații de vreo 2 ani. Foarte rar am avut condiții pentru a profita de apertura și focala lui de 3m. Nu e foarte greu și nici prea voluminos însă necesită trepied și montură care dublează greutatea și nu le pot căra la un singur drum din casă la mașină. Iar vertebrele protestează! Smile

piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Florin Sirius
Membru
Membru

MesajTrimis: 15 Feb 2016 01:24 Download mesaj
Titlul subiectului:

Imi dau seama ca cei 50 de mm conteaza. Insa ma gandesc si la transportul care va fi mai dificil, mai voluminos, mai greu, mai scump. Pe de alta parte n-as vrea nici sa regret ca nu l-am luat pe cel mai mare. Da, stiu, nimeni nu poate decide in locul meu. Si cu slanina-n pod si cu botul uns nu se poate Smile. Voi vedea. Multumesc pentru raspunsurile de pana acum.
Sus
Catalin
Membru
Membru

Data inscrierii: 26 Ian 2016

MesajTrimis: 15 Feb 2016 09:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut, Florin!
Am un Dobson de 8'' luat recent de la cineva de aici de pe forum. Din fata casei, fara sa ma deplasez prea mult, avind vizibilitate buna spre est si spre sud, cu un cer din zona suburbana si cu 3 stilpi de iluminat aproape, dupa ce ma rog de vecini sa inchida becurile de afara, vad bine cele doua DSO din Cancer, pe cele din Gemeni, Canis Major, Puppis, din Orion, Taur, Auriga, Andromeda,Perseu, Cassiopeia. Daca ies citiva kilometri mai departe de casa, deja ma prinde dimineata. Cu oculare decente telescopul de 8" este foarte bun, eu simt ca am facut o achizitie foaaaarte buna. Mai sus de atit cred ca e cam greu sa-l transporti, atit din cauza greutatii cit si din cauza volumului. Eu am un Renault Clio Symbol si Dobsonul de 8 e la limita pentru a incapea in portbagaj si a mai lasa si loc de alte bagaje. Daca ai masina mai voluminoasa, te poti gindi si la cel de 10. Daca stai lal bloc, mai ales fara lift, cred ca e mai greu, as merge pe cel de 8. Important e sa iesi cu el cit poti de des. Evident ca prin 10 potentialul e mai mare, dar trebuie sa il scoti des in afara orasului sau sa ai conditii de cer bun acasa. Cel de 8' cu siguranta nu te va dezamagi, mai ales daca e primul tau telescop. Stiu asta pentru ca si eu sint in aceeasi situatie.
Sint din Iasi, ca si tine.. Locuiesc la 5 km de centru, in Aroneanu. Daca vrei sa vezi mai pe indelete telescopul asta de 8 inchi, sa te uiti prin el, sa il misti, manipulezi etc, da un semn si poti trece in aproape orice seara.
Zi buna!

Oculare: GSO Superview 2" 30 mm, Gold Line 6mm 1.25'', Super Plossl 10mm, Super Plossl 25mm
Binoclu: Nikon Monarch 10X42
Sus
Catalin
Membru
Membru

Data inscrierii: 26 Ian 2016

MesajTrimis: 15 Feb 2016 09:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

Revin, scurt: Florin, telescopul meu e un Dobson clasic, nu Flextube. E un topic pe forumul asta despre Flextube/clasic: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...ube#117601
Oculare: GSO Superview 2" 30 mm, Gold Line 6mm 1.25'', Super Plossl 10mm, Super Plossl 25mm
Binoclu: Nikon Monarch 10X42
Sus
Florin Sirius
Membru
Membru

MesajTrimis: 15 Feb 2016 19:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc Catalin de sfaturi. Cred ca te-am gasit pe facebook, pe astroclubul din Iasi. Mai vorbim. Si eu inclin, dupa cum am si spus initial, tot spre cel de 8", dar am zis ca nu strica sa mai schimb o parere aici, inainte sa fac pasul.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 15 Feb 2016 19:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Finalmente, cineva a clarificat clar , raspicat si fara umbra de indoiala ca numai apertura conteaza !
(Bietii de ei , astia cu aperturile lor cat gaura cheii...aproape ca te apuca filantropia!)

Baiul este insa ca orice apertura... isi are nasul.
Eu acuma lucrez si scriu la sectiunea ATM despre un telescop de 8 inch si unul de aproape 10 inch.
Am de gand sa folosesc telescopul de 8 inch ca si cautator pe cel de 10 inch.
Dar adevaratul si telescopul vietii mele se vede in poza de mai jos.
Cele doua telescoape pomenite sunt prea mici ,nu pot sa fie nici macar cautatoare pe telescopul de 32 inch.
Acela-i telescopul adevarat !
De aceea ma gandesc sa-i pun drept cautator o piticanie d-asta de 16 inch.

Mircea

Dob 32 inch.PNG
 Descriere:
 Marime fisier:  345.54 kb
 Vizualizat:  de 7193 ori

Dob 32 inch.PNG

Sus
Florin Sirius
Membru
Membru

MesajTrimis: 20 Feb 2016 14:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

M-am hotarat sa-l cumpar pe cel de 8" flextube.

http://astromagazin.ro/telescoape-astronom...amond.html

Imi puteti recomanda un colimator laser bun si totusi accesibil ca pret? Acesta o fi bun? isi face treaba onorabil? Smile http://astromagazin.ro/accesorii-colimare/...r-125.html
Sus
vali.serban
Membru
Membru

MesajTrimis: 20 Feb 2016 15:29 Download mesaj
Titlul subiectului: buna

Nu stiu daca are rost sa zicem: ba,cand voi fi mare voi fi pulot,etc...intai sa ajungi si apoi vei zice: sunt pilot...
Fii linistit...mai intai sa ai uul de 32 " si apoi poti vorbi...momentan nu te lauda cu fotomodelul prietenului...ms

Ba ca e piticanie,etc....eu deja il am...
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 20 Feb 2016 21:37 Download mesaj
Titlul subiectului:

Florin

Ai descris pe scurt situatia , eu zic ca ai ales bine.
Ai vazut in realitate un telescop de 10 inch si ti-ai dat seama ca este prea voluminos pentru conditiile tale.
Diferenta de 50mm intre un telescop de 8 inch ,pe care inca il mai poti transporta si unul de 10 inch pe care-l transporti cu dificultate , este enorma.
Alegi de fapt intre a folosi un telescop si a nu folosi un telescop.
Nu te pot ajuta sa alegi un colimator laser pentru ca eu nu folosesc ,nu am nevoie , ma descurc foarte bine cu un capacel de centrare din canistra de film foto si un ocular Cheshire de colimare.

vicule

Tu ai telescop mai mare ca altii ,adica ai dat banii vreau sa zic pe asa ceva, deci ai dreptate in toate.
Am sa-mi iau carnetul de notite si o sa-mi notez toate cugetarile ca aia de mai sus despre aperturi -foarte , foarte originala si mi-a placut foarte tare (dupa ce am citit-o n-am stiut ce sa fac ,cum sa ma impart intre forum si Comedy Central) - si promit sa le invat pe de rost.
Imi cer scuze ,habar nu ai ce rau imi pare ... nu mi-am dat seama ce gresala fac.
Astept lumina urmatoarelor cugetari la fel de profunde.

Mircea 32''

Sus
vali.serban
Membru
Membru

MesajTrimis: 20 Feb 2016 22:11 Download mesaj
Titlul subiectului: buna

Salut..eu am vrut sa iau apararea si altora .. de fapt,cel mai bun telescop este acela pe care il ai astazi..,nu maine...astazi.
intr'adevar,un telescop,precum si al meu,este foarte scump...
Mai ales la deep sky, cu cat telescopul acumuleaza mai multa lumina cu atat e mai faina senzatia,imaginea..
Sus
Florin Sirius
Membru
Membru

MesajTrimis: 21 Feb 2016 22:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc pentru raspuns d-le Mircea.

La un ocular Chesire ma gandeam si eu prima data. Este si mai ieftin si mai precis, din cate am mai citit pe aici. Dar daca transport telescopul pe niste frumoase coclauri mioritice, ca sa am un cer mai bun fata de cel din oras, nu se decolimeaza pe drum? Cum il colimez pe intuneric?(discutiile mai vechi de pe forum spun ca cea mai eficienta metoda e colimarea facuta pe stea, dar nu stiu daca am experienta necesara, cel putin la inceput, pentru asa ceva). Sau poate e suficienta colimarea facuta acasa? Nu stiu, intreb. Poate imi fac eu probleme inutile sau neimportante pentru primele observatii.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 3

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact