| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 239603 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2917 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
molioa Membru

Data inscrierii: 08 Feb 2011 Mesaje: 18
|
Trimis: 23 Feb 2011 21:47 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Oglinda telescop |
|
|
|
La inceput va salut pe toti astronomii! Am intrat si eu in radurile voastre, pentru ca sunt f. pasionat de univers si sper intr-o zi sa`l cercetez pe indelete. Pana una-alta, sunt doar un pasionat incepator
Cand timpul imi va permite, voi purcede la constructia unei lunete -am adunat in timp multe lentile, provenite din aparate optice- dar acum, as vrea sa va adresez o intrebare.
Am studiat constructia unui telescop, cred ca am inteles modul de functionare. Intrebarea este urmatoarea:
- De ce trebuie ca oglinda unui telescop sa fie neaparat din sticla, cand ea, oricum se arginteaza/aluminizeaza, deci va deveni opaca si oricum nu se vizualizeaza nimic prin ea? De ce nu ar putea fi, din tabla ambutisata, in forma parabolica si argintata/aluminizata/nichelata sau din inox, lustruita? Multumesc.
Ultima modificare efectuata de catre molioa la 23 Feb 2011 23:21, modificat de 1 data in total |
|
| Sus |
|
 |
alderamin59 Membru

Data inscrierii: 26 Noi 2009 Mesaje: 332
Motto: Totul este creat de Creator. Localitate: SW
|
Trimis: 23 Feb 2011 22:11 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
salut
Nu sunt unul dintre cei mai pricepuți care scriu pe aici, dar vreau să te ajut punându-ți o întrebare: poate ai observat că oglinzile de sticlă ale unor telescoape mai mari și mai performante sunt răcite cu ventilatoare, înțelegi de ce ?
Altă întrebare: înțelegi ce se întâmplă cu orice metal supus la încălzire, sau de ce se lasă un spațiu între capetele tronsoanelor de șine la calea ferată ?
Altă întrebare: ai fost cumva în fața așa numitelor oglinzi buclucașe care te arată extrem de slab sau exterm de gras, sau deformează anumite părți ale corpului; înțelegi de ce se comportă astfel acele oglinzi ?
Altă întrebare: de ce oglinzile se sparg și metalele nu se sparg ?
Nu te ceartă nimeni pentru întrebarea ta și nici ar avea vreun drept să o facă, dar știu pe cineva care se gândea să facă oglindă din .... beton !!! În conluzie ai gândit deja cu un pas înaintea altora. Succes !
alderamin59 |
|
| Sus |
|
 |
alderamin59 Membru

Data inscrierii: 26 Noi 2009 Mesaje: 332
Motto: Totul este creat de Creator. Localitate: SW
|
Trimis: 23 Feb 2011 22:12 Download mesaj |
|
|
|
Am omis să spun că întrebările mele vizează doar o infimă parte din problematica oglinzilor telescoapelor astronomice.
alderamin59 |
|
| Sus |
|
 |
molioa Membru

|
Trimis: 23 Feb 2011 22:44 Download mesaj |
|
|
|
Mdea...chestia cu incalzirea si dilatarea metalului, si ca sticla este, probabil, cel mai rau conducator de caldura, am inteles-o si este un argument. Aici, ma gandeam ca fac observatii doar noaptea...si nici nu stiu cum se incalzeste oglida. Adica, cat de tare. In rest, amuzant raspunsul, apreciez bunele intentii si umorul, dar vreau ceva mai detaliat, si mai "stiintific" pot sa inteleg...  |
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9948
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 24 Feb 2011 20:41 Download mesaj |
|
|
|
S-au experimentat si folosit si alte materiale inafara de sticla.
S-a folosit si platina,de ce nu s-a extins vei ghici singur.
Bronzul de telescop il omitem,ca e prea cunoscut.Dar si acolo, ''cate bordeie atatea obiceie'',adica fiecare mester ajungea la o formula proprie,nitel diferita de a concurentei.
Dintre celelalte metale,ca iti sunt dragi vad,s-a folosit aluminiul, pentru oglinzi maricele.Eu imi amintesc de una de 1.5 metri.
S-a folosit si otelul inalt aliat,gen Inox.
Si s-a mai folosit beriliul.
Toate metalele cristalizeaza,ceea ce impiedica obtinerea unei calitati foarte bune a suprafetei sau permit obtinerea ei mult mai greu.
Otelul este cel mai greu de utilizat,formeaza cristale de toata frumusetea.Ia aminteste-ti de la Studiul Materialelor de diagrama Fier-Carbon,ferita,austenita,cementita,cub cu fete centrate,cub cu volum centrat etc...Nu este omogen si izotrop pentru opticieni.E bun unde s-a amintit,la sine de cale ferata,poduri ,armaturi in beton etc etc
Aluminiul se preteaza destul de bine dar nu aluminiul ''dural'' pe care-l putem noi obtine.
Iar beriliul se prelucreaza foarte greu si este periculos pentru sanatate,fiind toxic.
Din cate stiu eu,oglinda cu diametrul de 1.8 metri care inlocuieste oglinda originala a Lordului Rose la Parsonstown in Irlanda,este tot una metalica.
Cand vorbim de materialele de oglinzi suntem ca in bancul acela cand vorbeste sotul cu sotia,ce sa faca,sa manance intai sau sa faca sex?La care raspunde sotia :''Cum vrei tu draga,si apoi mancam!''
Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
| Sus |
|
 |
molioa Membru

|
Trimis: 24 Feb 2011 20:50 Download mesaj |
|
|
|
Gata! Am inteles perfect. Multumesc Mircea! Eu chiar aveam dilema asta, de ce trebuie neparat, ca oglinda sa fie din sticla. Probabil daca priveam macar o data printr-un telescop, as fi putut realiza cat de perfecta trebuie sa fie suprafata oglinzii si as fi inteles mai multe.  |
|
| Sus |
|
 |
Cosmin Albu Membru

Data inscrierii: 13 Dec 2010 Mesaje: 20
|
Trimis: 24 Feb 2011 23:38 Download mesaj |
|
|
|
Ma bucur ca mai este un pasionat in ale astronomiei la Bistrita
Daca o sa participati la o sesiune de observatii cu noi , o sa va dati seama de perfectiunea oglinzii de telescop
Cer senin! _________________ Montura NEQ6 , Meade Lx200 ACF UHTC 8 inch, Celestron Astromaster 90 , Power Tank Celestron 17 Ah |
|
| Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 25 Feb 2011 10:52 Download mesaj |
|
|
|
Beriliul este folosit pentru constructia oglinzilor viitorului telescop spatial James Webb. Nu cred ca vreti sa stiti cat de greu este de obtinut metalul acesta, cat e de scump si... toxic (mai precis carcinogenic - adica folosirea lui necorespunzatoare duce la aparitia cancerului)  _________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9868
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 26 Feb 2011 11:38 Download mesaj |
|
|
|
Bine ai venit!
Sticla iese în avantaj, nu numai că nu e toxică dar este și stabilă chimic, nu oxidează, se deformează greu, își păstrează mulți ani geometria la nivel de nanometri, precizia necesară unei oglinzi de telescop trebuind să fie de câteva ori mai bună decât lungimea de undă a luminii reflectate. Se prelucrează foarte bine prin abraziune.
Dezavantaje: se poate sparge ușor, costul crește proporțional cu mărimea oglinzii pentru că este dificil de turnat fără defecte o cantitate mare. Sorturile de sticlă pentru optică pot ajunge la prețuri astronomice, dacă e vorba de un telescop performant, de dimensiuni mari. S-a mai discutat pe forum acest subiect, la secțiunea materiale pentru ATM. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
molioa Membru

|
Trimis: 27 Feb 2011 17:03 Download mesaj |
|
|
|
| Cosmin Albu a scris: | Ma bucur ca mai este un pasionat in ale astronomiei la Bistrita
Daca o sa participati la o sesiune de observatii cu noi , o sa va dati seama de perfectiunea oglinzii de telescop
Cer senin! |
Multumesc de invitatie, Cosmin! particip cu placere, doar sa ma anunti si pe mine, cand si unde. Sa auzim de bine, si...Cer senin!  |
|
| Sus |
|
 |
molioa Membru

|
Trimis: 27 Feb 2011 17:18 Download mesaj |
|
|
|
Salutare astronomilor!
Acuma...iar o sa zic una zilele astea, mi-o cazut ochii pe un capac de vas yena, si studiindu-l bine, am constatat ca are o forma parabolica corecta. Nu l`am verificat cu un comparator, dar pare a fi corect -ca sa zic asa- ca perfect, doar daca pun comparatorul pe el, as putea sa-mi dau seama, daca este.
S`ar mai fi ceva...abajurul de la lustra, acela de forma parabolica Ma gandeam, ca oglinzi de telescop...
Asta, pentru cei ce construiesc homemade, oglinzi de telescop. Am lucrat in industria sticlariei, si imi inchipui ce inseamna slefuirea manuala, fara utilaje industriale.
Sa nu radeti prea tare de mine...nu vreau sa pun cozi la prune, e doar o intrebare. |
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9948
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 27 Feb 2011 18:19 Download mesaj |
|
|
|
molioa
nu-i nici o problema daca incerci sa pui...coada la pruna,unii se coxeaza,eu nu.Ceea ce apreciez mult este dorinta unui om de a invata,de a evolua,lucru imposibil fara a intreba,fara a discuta.
Iata trei carti de trei autori romani,in ordinea de mai jos,primul Virgil Scurtu (care este teoretic inscris si pe acest forum dar sta lipit ca timbrul de un alt forum),al doilea Matei Alexescu si ultimul Victor Nadolschi.
Iti sugerez sa descarci aceste carti pe calculatorul tau ,sa le citesti cu adevarat,nu rasfoiala gen Internet,intrebi unde ai nelamuriri si apoi vei intelege mult mai bine...''ce este militienii si ce vrea ei''.
http://89.122.40.35/sarm/carti/Observatorul/
http://89.122.40.35/sarm/carti/Cerul/
http://89.122.40.35/sarm/carti/Telescop/
Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
| Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3721
|
Trimis: 27 Feb 2011 19:33 Download mesaj |
|
|
|
Precizia suprafetelor masurate in zeci de nanometri cat este necesar la optica prin reflexie nu se poate evalua mecanic cu "comparator" de fapt sferometru mai bine zis . sau poate 3D CMM ?
dar mecanic cu palpator cu atingere nu prea se merge sub juma de micron la masura.
deci capacul de Iena probabil ca e cu abateri de zecime de milimetru sau chiar milimetru.
daca te gandesti la vreo slefuire a capacului nu merge ca are raza de curbura extrem de scurta 30-40cm, si foarte suptire vreo 4-6mm . |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9868
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 27 Feb 2011 21:50 Download mesaj |
|
|
|
Dacă ai lucrat în domeniu, poate mai ai cunoștințe și poți face rost de un blank sau două pentru șlefuire. Sticla "Iena" e de fapt pyrex și ca material este bună pentru oglindă, dar nu ca formă și dimensiuni, eventual dacă spargi și topești câteva oale ca să obții un blank suficient de gros și fără defecte. În plus față de cărțile indicate de dl.Mircea, uită-te pe secțiunea ATM pentru că sunt vreo 2-3 topice cu jurnale de șlefuirea oglinzilor ale colegilor de pe forum. Din discuțiile lor poți vedea că nu e așa simplu cum pare, dar la ora actuală există posibilitatea de a procura materialele necesare din afară în kit sau de a cumpăra oglinzi gata făcute, iar tu să meșterești tubul, montura și celelalte piese. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
molioa Membru

|
Trimis: 27 Feb 2011 23:45 Download mesaj |
|
|
|
Nu vreau sa ma bag la construirea unui telescop, mai ales ca, inca nu l`am inteles pe deplin, si sunt atatea oferte pe piata.
Bine, mai este de luat in calcul, si satisfactia lucrului facut de tine.
Dar, cum ziceam; ma ingrozeste gandul de a slefui manual un blank. Stiu ce munca presupune, fara un utilaj de slefuit.
Intr-o fabrica de sticlarie, sectia slaif/gravura se poate prelucra foarte usor, rapid, si in siguranta.
Eu am lucrat intr-o fabrica de sticlarie menaj, cu multi ani in urma, iar pentru fabricarea unui blank, s-ar impune constructia unei forme, modelarea se face prin fasonare, si mai important, reglarea temperaturii de recoacere. Cuptoarele industriale, cu banda, sunt pentru capacitati mari de incarcare. Iar temperatura de recoacere, pentru pahare (exemplu) nu este aceeasi cu cea necesara blankului. Si nici durata recoacerii, nu`i la fel. Ori aceste cuptoare fiind de consum mare de gaz, e clar ca nu se poate materializa ideea. Ar costa prea mult. Solutia ar fi, la un cuptor mic, cu rastele.
Daca recoacerea nu se realizeaza la temperatura si in conditiile necesare, apar tensiuni interne in produs, si se poate face tandari oricand. Chiar si dupa prelucrarea lui.
In sistem homemade, nimeni sa nu incerce fabricarea unui blank, prin topirea sticlei, ca nu vad cum ar reusi.
Ok! am mai lamurit ceva...trec la biblioteca  |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|