| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 239587 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2917 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
MiuBerty Membru

Data inscrierii: 14 Feb 2011 Mesaje: 4
|
Trimis: 14 Feb 2011 07:44 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Va rog,un sfat! |
|
|
|
| Va salut cu respect, sunt nou pe acest forum si apelez la dvs. cu rugamintea sa ma ajutati sa cumpar un telescop. Am un aparat DSLR si vreau sa cumpar un telescop pentru astrofotografie, m-am uitat putin pe internet si m-am oprit la 2 modele care se incadreaza in bugetul meu. Va rog sa-mi spuneti care dintre cele doua este mai bun pentru ce mi-am propus eu sa fac, eventual puteti sa-mi recomandati si altceva, ma intereseaza sa pot vedea cat mai multe lucruri interesante. Multumesc!
|
|
| Sus |
|
 |
MiuBerty Membru

|
|
| Sus |
|
 |
wwweiss Membru

Data inscrierii: 05 Feb 2009 Mesaje: 28
|
Trimis: 14 Feb 2011 10:08 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Pt deepsky telescopul SkyWatcher 150/750 NEQ3.
Pt observatii planetare telescopul SkyWatcher 150/1200 NEQ3.
|
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 14 Feb 2011 10:20 Download mesaj |
|
|
|
| wwweiss a scris: |
Pt observatii planetare telescopul SkyWatcher 150/1200 NEQ3. |
Eu i-as recomanda varianta 200 mm / 1200 mm pentru ca tot e la fel de lung, dar va capta mult mai multa lumina si implicit detalii. Evident, montat pe EQ 5 zdravan si motorizat. Sau ar mai fi varianta 200mm / 1000mm montat tot pe un EQ5 motorizat.
|
|
| Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1215
|
Trimis: 14 Feb 2011 10:23 Download mesaj |
|
|
|
Daca vrei si ceva astrofoto, modelul 15075PEQ3-2 sau un Celestron Omni XLT 150. Asa cum il scoti din cutie nu o sa poti face nici un fel de astrofoto, mai trebuie sa investesti in cateva elemente:
- un kit goto
- o luneta de aliniere polara
- o luneta de ghidaj si inele
- adaptoare
_________________ Horatius
STARMAX Astronomie
Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro |
|
| Sus |
|
 |
MiuBerty Membru

|
|
| Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1215
|
Trimis: 14 Feb 2011 12:07 Download mesaj |
|
|
|
Iti recomand sa citesti niste materiale despre telescoape, observatii, astrofoto, notiunile de baza. Altfel vei tot oscila intre cutare si cutare instrument, daca e bun sau nu. Toate instrumentele de la un anumit nivel sunt bune, pentru scopul in care au fost facute, cu plusurile si minusurile lor.
Poti incepe cu lectura de aici: http://www.skywatcher.ro/educatie.htm
_________________ Horatius
STARMAX Astronomie
Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro |
|
| Sus |
|
 |
MiuBerty Membru

|
Trimis: 16 Feb 2011 09:29 Download mesaj |
|
|
|
| La recomandarile voaste si pentru stiinta mea m-am apucat sa citesc despre telescoape, am citit despre fiecare in parte: reflector,refractor si catadioptric. Am inteles ca la un telescop cel mai important factor este diametrul (cu cat diametrul este mai mare cu atat intra mai multa lumina, ceea ce este important pentru observarea obiectelor mai putin luminate de pe cer). Pe toate forumurile este recomandat sa-ti cumperi cel mai scump telescop pe care ti-l poti permite (d.p.d.v. al aperturii). M-am uitat pe toate magazinele de specialitate si am ales un refractor Sky-Watcher 120/600 f5 (1500lei) sau cu montura GoTo 1800lei. Acum intrebarea este daca a mai avut cineva acest tip de telescop si cat a fost de multumit, stiu ca refractoarele au aberatii cromatice, dar am inteles ca se pot rezolva prin mici upgrade-uri, in ce constau aceste upgrade-uri, se merita montura GoTo, sau investec mai bine in alte oculare mai bune? Astept recomandari. Mentionez ca pana acum nu m-am uitat niciodata printr-un telescop, n-am avut unde, dorinta mea de a avea unul a aparut de cand m-am uitat printr-un binoclu la luna.
|
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 16 Feb 2011 09:54 Download mesaj |
|
|
|
| MiuBerty a scris: | | La recomandarile voaste si pentru stiinta mea m-am apucat sa citesc despre M-am uitat pe toate magazinele de specialitate si am ales un refractor Sky-Watcher 120/600 f5 (1500lei) sau cu montura GoTo 1800lei. Acum intrebarea este daca a mai avut cineva acest tip de telescop si cat a fost de multumit, stiu ca refractoarele au aberatii cromatice, dar am inteles ca se pot rezolva prin mici upgrade-uri |
Salut !
Nu inteleg de ce ai ales o astfel de luneta scurta care va avea multe aberatii cromatice.
Cu 15 milioane lei iti iei un Dobson de 200 mm ( 8 inch ) si focala de 1200 mm de nu ai treaba.
E un instrument excelent.
Sau daca vrei ceva mai portabil incearca un telescop reflector cu oglinda parabolica de 150 mm / 750 mm de la Sky-Watcher.
Sfatul meu : Nu te juca cu luneta cu focala scurta ca nu faci mai nimic. Poate doar la deep-sky.
Mai bine ia-ti un reflector serios de banii astia si nu investi in alte prostii de genul GO-TO ci investeste in optica de calitate/ apertura .
Nu exista upgrade pentru un refractor scurt acromat. Nu ai ce sa ii faci. Chiar daca vei folosi un filtru, nu vei scapa de aberatiile cromatice, plus ca nu asta e marele necaz. Mai poate prezenta si alte aberatii optice care vor deveni evidente cand vei mari mult ( de ex. la planete ).
Daca tot vrei un refractor, ia-ti unul cu focala mai lunga. In jur de un metru. F/D=8 sau peste.
|
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9947
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 16 Feb 2011 14:39 Download mesaj |
|
|
|
MiuBerty
ai inceput sa lecturezi,te felicit,este un pas foarte important.Ar fi si mai important sa si observi alaturi de un alt amator deja dotat cu telescoape sau de un astroclub.Nici o carte nu poate inlocui experienta directa si personala.
Ai scris:
''Pe toate forumurile este recomandat sa-ti cumperi cel mai scump telescop pe care ti-l poti permite (d.p.d.v. al aperturii)''
Daca forumurile asta recomanda,atunci gresesc.Trebuie sa-ti cumperi cel mai scump telescop pe care ti-l poti permite din punct de vedere al calitatii.
Diferentele dintre telescoape sunt la fel de mari ca intre oameni.
Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
| Sus |
|
 |
Mike23 Membru

Data inscrierii: 05 Sep 2010 Mesaje: 682
|
Trimis: 16 Feb 2011 17:39 Download mesaj |
|
|
|
Salut,
Sunt de acord cu ce spune dl. Pteancu. Conteaza foarte mult apertura dar si mai mult calitatea opticii, acesta fiind si diferenta de pret dintre tuburile cu aceleasi date tehnice (apertura , distanta focala, etc.). Iar pentru calitate buna platesti mult. Eu personal as putea sa-ti recomand un catadioptic, ca al meu, un Maksutov - Cassegrain de la SkyWatcher cu apertura de 127mm si DF 1500. Desi are distanta focala lunga tubul nu are mai mult de ~35cm lungime, insa pentru astrofoto obligat fortat ai nevoie de o montura EQ si pe deasupra motorizata, ca sa poata urmari astrul ochit. Altfel iti ies in loc de puncte(stele) dare. Singurul astru pe care poti sa-l fotografiezi(nu necesita expuneri mari) sunt soaele(obligatoriu cu filtru special in fata telescopului) si luna.
Avantajul incontestabil al catadiopticelor este dimensiunea lor foarte mica caomparativ cu distanta lor focala si in concluzie foarte portabil(modelul cumparat de mine vine impreuna cu o geanta. Si ar mai fi o chestie buna la catadioptice(in caz ca te intereseaza) face poze terestre foarte bune, practic devine obiectivul DSLR-ului atunci cand il atasezi.
Cer senin
Mihai
P.S. - Atasez cateva poze cu telescopul meu la 2-3 zile de la achizitie in octombrie anul trecut (2010)
| Descriere: |
| Tubul se cumpara separat de montura, iar montura din imagine este una azimutala (AZ3) |
|
| Marime fisier: |
968.02 kb |
| Vizualizat: |
de 7036 ori |

|
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
817.46 kb |
| Vizualizat: |
de 7036 ori |

|
_________________ S.W. Maksutov-Cassegrain 127mm/1500mm, montura azimutala, Binoclu BTC 10x50 fullymulticoated, DSLR Nikon D3100 |
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9947
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 16 Feb 2011 23:58 Download mesaj |
|
|
|
Un setup ca a lui Mike23 este excelent.Combinat cu un binoclu bun,parca asa stiu ca el are si asa ceva, sau o luneta scurta de camp larg,ai asa cum o spune chiar el,si telescop de calitate pentru marire mare si campuri largi si estetice cu celalalt instrument.De fapt,daca nu te temi sa experimentezi un pic,la Maksutov poti gasi sau construi oculare mai simple dar de focal lung si atunci ai acces si la campuri vizuale medii.(Folosirea ocularelor cu focal mai lung de 25mm nu este ilegala).
Deci lasand banii la o parte (cine poate),setupul cu Maksutov de 127mm si un ED de 80mm,puse pe o montura azimutala buna, este foarte potrivit pentru astronomul urban.
E numai o parere,nu tra....ratatatatatata!
Aici hodineste una din postarile lui Mircea,fie-i emailu' usor!
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
| Sus |
|
 |
Mike23 Membru

Data inscrierii: 05 Sep 2010 Mesaje: 682
|
Trimis: 17 Feb 2011 11:08 Download mesaj |
|
|
|
Nu am nici un alt instrument adiacent dar ma pregatesc sa-mi iau un binoclu 10x50, minim, fully multicoated ( http://www.instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=10x50%20FMC ). Un ED80 momentan e doar un vis ca si upgrade-ul de la 127mm la 200mm, in apertura si o montura ecuatoriala.
Dar ceea ce am propus pentru "MiuBerty" este (dupa cum am ajuns si eu la aceasta concluzie cand eram in situatia lui) este , poate, cea mai buna solutie portabila, de calitate buna si mai ales ca pret.
Decizia intr-adevar o sa o ia singur in functie de ceea ce vrea sa observe cu instrumentul dorit. De departe cea mai buna solutie , desi eu nu am avut timp pentru asa ceva, este sa urmareasca star party-urile din apropiere si sa priveasca prin divere instrumente (la aceleasi obiecte ca sa faca si diferenta intre cum vede unul si cum vede altul, dar si diferite obiecte, gen planete sau DSO(Deep Sky Objects). In felul asta poate sa-si dea si mai mult seama ce il atrage cel mai mult. Si ar mai fi o chestie,......eu cand am inceput sa preocup de aceasta pasiune am facut un exercitiu (asta ca sa nu fiu dezamagit dupa achizitionarea instrumentului cautat), am cautat sa ma uit doar la imagini alb-negru pentru DSO deoarece asa se vad si prin telescop, iniferent de dimensiunile lui. DOate obiectele DSO se vad monocrom datorita distantei foarte mari dintre noi si aceste obiecte. Cu tote acestea, tot sunt fascinat de ceea ce ofera cerul instelat,....asa monocrom cum e el.
Cer senin
Mihai
_________________ S.W. Maksutov-Cassegrain 127mm/1500mm, montura azimutala, Binoclu BTC 10x50 fullymulticoated, DSLR Nikon D3100 |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|