Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Ovidiu M. Membru

Data inscrierii: 16 Sep 2007 Mesaje: 1289
Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies." Localitate: Buzau
|
Trimis: 28 Oct 2007 20:19 Download mesaj |
Titlul subiectului: A incercat cineva binoview-er? |
|
|
|
Am vazut ca exista si asa ceva si ma intreb cat de mult se merita avand in vedere ca preturile S.U.A incep cam de la 200$.
A incercat cineva? |
|
Sus |
|
 |
alexconu Membru

Data inscrierii: 10 Mai 2005 Mesaje: 610
|
Trimis: 28 Oct 2007 21:11 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Bino-ul e util la observatii lunare si planetare. In rest nu prea fiindca se pierde lumina destul de sanatos in el. La Luna si planete mi s-a parut mai interesanta imaginea binoculara, dar la deepsky a fost o dezamagire maxima. _________________ www.astrographist.com - Astrofotografie de Alex Conu |
|
Sus |
|
 |
Ovidiu M. Membru

Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies." Localitate: Buzau
|
Trimis: 28 Oct 2007 21:22 Download mesaj |
|
|
|
Interesant, pentru ca sunt multi care spun ca si la planete prefer tot vederea mono deoarece se pierde detaliu...
In general din cate am citit se merita intr-adevar pentru observatiile lunare si pentru simplul fapt ca este un mai mare confort vizual si un efect 3D privind cu ambii ochi. |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5961
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 28 Oct 2007 22:00 Download mesaj |
|
|
|
Ovidiu, nu trebuie sa faci confuzie:
Mai placut si confortabil este bino la luna si planete, deasemeni culoarea este perceputa mai usor prin bino dupa parerea mea.
Daca vrei insa detaliile cele mai fine atunci trebuie sa renunti la bino si mai mult, trebuie sa alegi atent si ocularele folosite.
Fara rival la detaliile planetare (daca te obisnuiesti cu efectul de tunel dat de campul mic) este ocularul monocentric.
Aproape la fel de bun pentru detalii dar cu un camp ceva mai mare este ocularul ortoscopic. Dupa aia urmeaza celelalte.... |
|
Sus |
|
 |
Catalin Fus Membru

Data inscrierii: 26 Mar 2007 Mesaje: 183
|
Trimis: 01 Noi 2007 18:26 Download mesaj |
|
|
|
Ovidiu, ca posesor de asa ceva de un an jumate as avea citeva lucruri sa iti spun in privinta asta...
1 . eu cred ca in primul rind binoviewer-ul arata ceea ce se vrea a arata in aperturi medii sau mari la deep sky (peste 400mm diametru al oglinzii) iar la planete si luna poate fi folosit in aperturi de la 100mm la refractoare si de la 150mm in newtoniene si altele. Sa cumperi asa ceva pentru un telescop cu un diametru mai mic decit cele enumerate mai sus....este inutil deoarece se vor pierde f multe detalii ale obiectelor observate.
2. conteaza pe linga cele de mai sus (adica instrumentul principal folosit) si diametrul prismelor folosite in constructia binoviewerului. Eu am un Denkmeier cu prisme de 26mm si este f in regula dar daca se cumpara ceva cu prisme mai mici de 22-23 mm , probleme se vor multiplica , deoarece nu vor putea fi folosite oculare de la o anumita focala in sus datorita vignetarii.
3. exista si bino bazate pe un sistem de oglinzi care reflecta de la 95-96% din lumina primita catre oculare si atunci pierderile nu mai pot fi sesizate de catre ochi.
Catalin |
|
Sus |
|
 |
Ovidiu M. Membru

|
Trimis: 01 Noi 2007 22:54 Download mesaj |
|
|
|
Mda, mersi. Se pare ca pentru rezultate bune trebuie investiti bani seriosi. |
|
Sus |
|
 |
Emil Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007 Mesaje: 1271
|
Trimis: 02 Noi 2007 11:13 Download mesaj |
|
|
|
Salut,
eu am bino-ul de la Baader, pe otica de 254 mm f/4 si pot spune ca pentru obiecte cu luminozitate mai mare (planete, stele duble, Orion) chiar merita. In cazul observarii Lunii (cu oculare Hyperion de 17 mm) chiar reuseste sa imbunatateasca calitatea observatiilor. Imaginea este mai clara, exista un puternic sentiment 3D, aproape ca iti face impresia ca de fapt te afli la un anumit punct fata de Luna.
De verificat in cazul in care vrei sa achizitionezi asa ceva:
reglarea independenta si fina a punctului focal pentru fiecare ocular in parte, posibilitatea de a centra fiecare ocular individual in port-ocular, mobilitatea ocularelor pe planul dat de pozitia ochilor pentru ca distanta dintre ochi este diferita de la om la om, aceasta miscare sa poata fi sau reglata sau daca nu exista reglaj macar sistemul sa poata fi capabil sa tina ocularele intr-o pozitie fara a se misca.
Dezavantazul il conta faptul ca are impreuna cu ocularele o greutate relativ mare ducand la necesitatea rebalansarii telescopului. De asemenea dpdv financiar necesita investitii suplimentare deoarece ocularele trebuie cumparate in perechi. De de lata parte la anumite sisteme optice are nevoie de o corectie a punctului focal. Este de fapt un element optic asemanator unei lentile Barlow. Acest element are valori diferite in functie de tipul de sistem optic folosit.
Numai bine
Emil |
|
Sus |
|
 |
|