Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224032
Numar de utilizatori inregistrati: 2824
Cel mai nou utilizator inregistrat: Dan.M
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 502 la data de Joi Mar 28, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Sobolanu 22x70 scurta prezentare


Du-te la pagina 1, 2, 3 ... 12, 13, 14  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5482

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 09 Ian 2022 20:48 Download mesaj
Titlul subiectului: Sobolanu 22x70 scurta prezentare
Raspunde cu citat (quote)

Cercetari stiintifice recente ne spun ca sobolanul african cu marsupiu indeplineste toate cerintele si calitatile necesare unui animal de companie. La fel ca si ruda lui europeana, sobolanul de tomberon, marsupialul da dovada de aceeasi inteligenta si adaptabilitate. Trebuie sa recunoastem ca inteligenta acestor creaturi este una cu totul iesita din comun atata vreme cat omul incearca sa-l starpeasca de sute de ani fara succes.

Daca oamenii de stiinta ne spun ca putem avea un sobolan de companie, de ce sa refuz tocmai eu aceasta varianta? Asadar, sobolanul meu este cel mai mic din noua gama de binocluri avand deschiderea obiectivelor de 70mm, magnificatia de 22x si ocularele inclinate la 45 grade. Sa nu uit, este un binoclu cu obiective acromate.

Trebuie sa va spun ca aceasta noua gama de binocluri este foarte bogata in modele, cuprinzand binocluri cu deschideri de 70, 82, 100, 120 si 150mm atat cu oculare inclinate la 45 grade cat si cu oculare inclinate la 90 grade. Si asta nu-I tot, exista modelele de mai sus in variantele cu obiective acromate cat si in variantele cu obiective ED apo. Vorbim deci de 20 modele noi cu caracteristici diferite. Din cate stiu nu toate modelele sunt disponibile la ora actuala pe piata europeana dar cred ca vor fi in viitorul apropiat.

De ce am ales modelul de mai sus? Evident din motive financiare sau mai bine ar fi zis, el m-a ales pe mine. Mi-as fi dorit modelul acromat cu obiective de 100mm insa acesta imi depasea posibilitatile de moment. Sincer hotararea a fost luata si pentru ca s-a suprapus peste o oferta de vinere neagra si chiar si asa mi s-a parut cam scump.

Cateva cuvinte si despre binoclu: la o vedere superficiala de ansamblu ai impresia ca este vorba de doua lunete jumelate, fiecare dotata cu sistem prismatic de inclinare a ocularelor si redresare a imaginii. In fapt lucrurile stau nitel diferit, carcasa celor doua lunete este turnata monobloc fiind dotata in partea de jos cu o talpica prevazuta cu trei gauri in linie, toate cu filete imperiale iar in partea de sus cu un maner semideschis pe care se poate monta in caz de nevoie un finder.
Tot monobloc este si casa sistemului prismatic ce se fixeaza de carcasa lunetelor prin 4 suruburi cu cap imbus. Sistemul de reglaj al distantei interpupilare este si el foarte solid, contine mai mult ca sigur un mecanism cu roti dintate, deci interdependent iar apropierea sau departarea axelor de ochi se face cu doua prisme paralelogram. In capetele acestor prisme sunt montate cele doua focusere elicoidale ce permit intrarea in focus.
Tot sistemul mecanic da impresia ca este foarte robust lucrat si daca nu ai sti ca este o jucarie civila ai pune pariu ca este un instrument militar 100%. Toata aceasta robustete este insa platita de o masa a binoclului (fara oculare) de 3,5kg.

Ceea ce nu-mi place la partea mecanica:

Parasolarele se misca cam usor pe tuburi si nu poti avea garantia ca-si pastreaza pozitia functie de unghiul de vizare a binoclului. Mie unul mi se par si inutile …

Imbinarea dintre carcasa celor doua lunete si casa sistemului prismatic mi se pare ciobaneasca, cele doua neimbinandu-se perfect pe o linie abia perceptibila ci efectiv ca doua piese fara legatura pe care le prinzi in suruburi.

Manerul de transport pare elegant si util atata timp cat binoclul nu este dotat cu cele doua oculare. In momentul in care le montam in focusere binoclul trage substantial pe spate si binoclul tinde sa alunece din prinderea mainii chiar spre partea deschisa a manerului. Senzatia este cat se poate de neplacuta

Capacele obiectivelor sunt facute din plastic ceea ce ii confera intregului binoclu un aer de “copil sarac”, fix asta e sentimentul. Niste capace metalice i-ar fi conferit aerul de jucarie serioasa

Nivelul de finisaj este bun fara a fi insa excelent iar calitatea vopselei cu care este acoperit pare a fi destul de mediocra.

Optica pe scurt: la modelul in discutie obiectivele conform producatorului sunt dublete acromate lipite de inalta calitate cu AR de nuanta verde-oliv. Focala obiectivelor este de 400mm. Constructia interioara este de data asta mult mai serios tratata, tuburile obiectivelor sunt inegrite corespunzator, sunt dotate cu diafragme si zone gofrate impotriva luminii parazite. Obiectivele sunt montate in celule cu excentric ce permit reglarea alinierii intre canale. Sistemul de redresare a imaginii este pe moment o necunoscuta chiar daca e declarat porro deoarece nu seamana la reflexii. Ciudat este si faptul ca pe traseul optic nu pare a fi vizibil vreun acoperis. Indiferent de care ar fi, poseda acoperiri albastre-violet iar sistemul prismelor paralelogram pentru reglajul DIP, acoperiri de nuanta verde-oliv la fel ca cele de pe obiective.

Binoclul vine in dotare cu doua oculare Ultra Flat Field cu focalele de 18mm, oculare cu o constructie optica destul de complexa, 8 lentile in 5 grupuri si seamana la formula cu clasicele Hyperioane dar poate construite cu alte sticle si optimizate pentru un plan focal plat. Nu-mi plac ocularele complicate si cu multe lentile insa astea, fara sa ma dea pe spate, mi-au lasat impresia ca sunt mult peste vechile Hyperioane.

Cateva impresii de la observatii: trebuie spus din capul locului ca este un binoclu care se poate folosi intr-un singur fel, pe montura! Nu ai cum sa faci reglajul DIP, reglajul individual al focusului pe fiecare canal si vizarea tintei dorite cu el tinut in mana.

Din ce am putut observa terestru da imagini clare, contrastante fara a fi insa excesiv de luminoase. Este firesc, la 70mm apertura si la o magnificatie de 22x pupila de iesire este de doar 3,1mm. Sigur ca cei care doresc imagini foarte luminoase pot schimba ocularele cu altele cu focale mai mari. Cromatismul exista insa nu este invaziv parand destul de discret in conditii de iluminare corespunzatoare.

Pe cer luna da o imagine splendida fiind privita cu ambii ochi, suprafata lunara cu detalii frumoase si curate, cromatismul fiind prezent doar pe limbul lunar acolo unde de obicei nu deranjeaza. Ceea ce m-a incantat deosebit la privirea lunii este ca am putut-o observa in modul binocular, foarte stabil si fara prezenta nici unei reflexii sau imagini fantoma asa cum am vazut in alte binocluri.

La deepsky am scapat definitiv de cromatism, stelele se vad punctiforme, fundalul cerului destul de intunecat pentru bucuresti. Roiul dublu din Perseu, nebuloasa din Orion si Pleiadele dau imagini spectaculoase prin stabilitate, contrast si intinderea unghiulara aparenta. In momentele alea nu mai regreti nici un leu dat pe binoclu.

Am folosit binoclul care impreuna cu ocularele si bucatica de sina Vixen urca la 4kg initial pe montura SkyTee dar cu ocazia vizionarii Pleiadelor am vazut ca merge excelent si pe pitica TS-AZ.

Se pare ca sobolanu' in legea lui, vrea sa-si multumeasca stapanul si sa-i fie devotat.



22x70.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  631.44 kb
 Vizualizat:  de 5158 ori

22x70.jpg



seria UFF.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  80.6 kb
 Vizualizat:  de 5152 ori

seria UFF.jpg



_________________
Van 8x42ED4; AR60 f14; AR80 f15; TS102SD; Vixen NA130 SSWT
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru


Data inscrierii: 22 Iul 2010
Mesaje: 2641

Motto: telescopul scuza mijloacele

Localitate: Shatra Neamtz

MesajTrimis: 09 Ian 2022 22:32 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Mulțumim Silviu pentru detalii ! Să îl folosești măcar 50 de ani Smile

Cred că am bunghit sistemul prismatic . După cum arată corpul , cred că ai de a face cu un redresor Porro-Abbe precedat de prismă cu dublă reflexie (precum cea din microscoape sau din unele spective) .
De regulă , Porro-Abbe are cele două prisme mici lipite de cea mare , probabil de asta lipsesc anumite reflexii fantomă .
Nu m-ar mira ca și prisma de intrare (care îndoaie axa optică) să fie lipită de prima prismă din redresor .Depinde de forma ei , că și astea deviatoare sunt de mai multe feluri .

_________________
Hai noapte , hai !!
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9469

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 10 Ian 2022 08:44 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Silviu, "șobolanul" pare a fi mai fioros ca pisica sălbatică maidaneză! Să-l folosești sănătos, fără reparație capitală!
_________________
bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
gpaunescu
Membru
Membru


Data inscrierii: 01 Sep 2020
Mesaje: 726



Localitate: Popesti-Leordeni, Ilfov

MesajTrimis: 10 Ian 2022 09:30 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Sobolanu 22x70 scurta prezentare
Raspunde cu citat (quote)

zoth a scris:

....

Ceea ce nu-mi place la partea mecanica:

Parasolarele se misca cam usor pe tuburi si nu poti avea garantia ca-si pastreaza pozitia functie de unghiul de vizare a binoclului. Mie unul mi se par si inutile …


Si eu am o luneta Omegon si parasolarul se misca destul de usor, nu cade inca; daca il deschid si il rotesc se fixeaza oarecum. Cred ca Omegon are ceva deficiente la partea asta.

Am vazut o varianta pe youtube (tot la o luneta daca imi amintesc bine era foarte scumpa, deci se intampla si la case mai mari), de a rezolva problema: a scos parasolarul, a pus o banda adeziva pe tub (cred ca era pt izolatia firelor de curent) si apoi a pus la loc parasolarul si nu mai culisa aiurea.
Poate poti sa faci asa ceva cu o banda adeziva de grosime potrivita.

Sa-l stapanesti sanatos.

Cand vad atat entuziasm la observatiile cu binocluri mari, parca ma apuca si pe mine nebunia. Very Happy

Dar incerc sa ma abtin. Nu stiu cat timp o sa reusesc.

_________________
Reflector: Celestron C6, TS-PHOTON 8" F4 Newton
Refractor: TS-Optics SD Apo 102 mm f/7, Omegon 90/500
Montura: iOptron GEM28, TS-Optics AZ5 Alt-azimuthal
APM Astro and Yachting 10x50 FMC
Gosky EagleView 10x42 ED
Bresser Pirsch 15x56 ED
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2777

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 10 Ian 2022 09:33 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Zoth multumiri pentru informatia foarte tehnica a acestui binoclu. Il vei folosii in general cu aceasta magnificatie sau ai de gand sa ii faci rost si de alta pereche de oculare ?

Inca o data sa-l folosesti sanatos!
PS Vrem mai multe poze cu binoclul ca sa-l "cunoastem" din diferite unghiuri Smile

_________________
Fara nemurire nu exista adevar!
Instrumente: Ceva binocluri, o luneta mica ED, un newtonian maricel si un maksutov de la "mama" lui Rusia
Sus
GunDALF
Membru
Membru


Data inscrierii: 23 Apr 2017
Mesaje: 3152

Motto: If only closed minds came with closed mouths..

Localitate: BR

MesajTrimis: 10 Ian 2022 09:55 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Daca n-aduce ciuma, e bun sobolanul. Mr. Green Sa-l folosesti sanatos, zoth!
_________________
AZGTi;SAM-WiFi;C6;SW-ED72;ZWO ASI462MC;ZWO ADC;PM 2,5x
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5482

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 10 Ian 2022 20:30 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Catalin, am privit azi cu mai multa atentie prin canalele binoclului si ... ai dreptate!! prima prisma indoaie axa optica la 45 grade, fiind prisma cu depuneri albastre-violet. Ii vad reflexiile de intrare si iesire, deci nu e lipita de urmatoarea. Cu siguranta este o prisma cu dubla reflexie gen semipentaprisma. Dupa ea urmeaza a doua prisma (redresoare), cea cu depuneri verde-oliv care este monobloc si pe care ai dibuit-o la fix fiind un Porro-Abbe. Iesirea spre ocular se face direct din aceasta prisma deoarece se poate roti in jurul axei de intrare, rezolvand in felul asta si reglajul DIP. Fain, imi place ideea si multumesc de pont Smile

Tavi, nici nu vreau sa ma gandesc la un RK, ar putea fi un adevarat cosmar. brrr!!!

Gabi, stai linistit, Omegon este doar un nume care nu are nici o legatura cu fabricatia. Toate brandurile despre care am discutat pe aici au un fabricant unic: China.
Cu siguranta situatia parasolarelor se poate rezolva destul de usor insa parca te simti dezamagit cand dai o caciula de bani pe un lucru si tot tu trebuie sa rezolvi unele detalii.

Tudor, deocamdata am sa-l folosesc la 22x dar ganduri am pentru inca doua perechi de oculare, una care sa-mi asigure o luminozitate mare la terestru si campuri mai mari la DS (16x cu oculare de 25mm) si inca una pentru magnificatii mai mari la luna (32x cu oculare de 12,5mm).
Vor veni si poze mai multe dar deocamdata va cer un pic de ragaz, traversez o perioada mai agitata.

Gun, ciuma nu mai aduce, vremurile alea au trecut, in schimb poate aduce ceva aproape la fel de periculos: dependenta!! ... asa cum atentiona Mircea pe un topic vecin.

_________________
Van 8x42ED4; AR60 f14; AR80 f15; TS102SD; Vixen NA130 SSWT
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru


Data inscrierii: 22 Iul 2010
Mesaje: 2641

Motto: telescopul scuza mijloacele

Localitate: Shatra Neamtz

MesajTrimis: 10 Ian 2022 23:59 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

zoth a scris:
...Iesirea spre ocular se face direct din aceasta prisma deoarece se poate roti in jurul axei de intrare, rezolvand in felul asta si reglajul DIP...


Acest sistem este folosit la unele stereo microscoape . Tocmai pentru că simplifică reglajul ecartului pupilar . Totodată , mișcarea simetrică a ocularelor nu are nevoie de roți dințate , e de ajuns un fel de balama plasată într-un loc anume și doar în acel loc .

_________________
Hai noapte , hai !!
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5482

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 15 Ian 2022 11:22 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Catalin, e foarte posibil sa ai dreptate, cand am povestit de roti dintate aveam in cap un sistem pe care il vazusem la un dispozitiv binocular militar, la care reglajul dip se facea cu ajutorul unei rozete solidare cu un melc care calca pe doua sectoare dintate stanga/dreapta. Nu mai retin la ce dispozitiv anume am vazut chestia asta.
La binoclurile civile reglajul dip cu balama era si probabil este si in continuare larg folosit. Modele mai vechi aveau balamaua montata chiar la exteriorul binoclului. Pun mai jos o imagine in care se vede clar sistemul.
La sobolan si confratii lui nu sunt vizibile la exterior decat parghiile de reglaj de la baza portoculrelor ( a doua imagine).

Si pentru ca Tudor mai vroia ceva detalii, pun mai jos sistemul de prindere pe montura si o imagine cu manerul de transport in care este vizibila si imbinarea groteasca dintre corpul obiectivelor si casa prismelor.

Observatii personale:

- nu prea am inteles ideea sistemului de prindere pe montura, piciorul cu talpica probabil a fost gandit pentru sisteme de prindere foto, talpica avand 50/75mm suprafata de asezare si trei gauri cu filet imperial 1/4", 3/8" cu adaptor 1/4" si din nou 1/4".

- al doilea lucru neinteles este de ce nu au montat manerul de transport invers, cu deschiderea spre oculare, in felul asta putand asigura o priza buna si binoclului simplu si echipat cu oculare.



balama reglaj dip.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  51.1 kb
 Vizualizat:  de 4907 ori

balama reglaj dip.jpg



parghii reglaj dip.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  528.94 kb
 Vizualizat:  de 4907 ori

parghii reglaj dip.jpg



suport prindere.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  640.64 kb
 Vizualizat:  de 4907 ori

suport prindere.jpg



maner.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  298.85 kb
 Vizualizat:  de 4907 ori

maner.jpg



_________________
Van 8x42ED4; AR60 f14; AR80 f15; TS102SD; Vixen NA130 SSWT
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru


Data inscrierii: 22 Iul 2010
Mesaje: 2641

Motto: telescopul scuza mijloacele

Localitate: Shatra Neamtz

MesajTrimis: 17 Ian 2022 02:10 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Silviu ,"îmbinarea grotescă dintre corpul obiectivelor și carcasa prismelor " este o facilitate în caz de depanare . La alte modele se poate să te apuce plânsul doar pentru o banală curățare de praf .

Din ce văd eu , mânerul poate fi întors . Dacă vreodată îți vine să o faci , te bombardez cu cele mai șmechere șuruburi de inox , încât să pară că a ieșit așa din fabrică .

_________________
Hai noapte , hai !!
Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 24 Ian 2022 15:07 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Superb echipament! Să îl stăpânești sănătos! In timp sa ii mai cumperi și oculare , merita. După mine gama ar fi intre 10x și 30 x.
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5482

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 24 Ian 2022 17:28 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Dbird a scris:
Superb echipament!


Multumesc Dorin Smile
Ma distreaza grozav ca ai aceleasi retineri ca si mine in a-l numi binoclu Laughing Laughing
Intradevar nu e binoclu, nu poate fi tinut in mana! Nici in folosinta nu da sentimentul unui binoclu, inca nu mi-e clar cu ca sa-l aseman ...

La perechi suplimentare de oculare m-am gandit, numai ca in cazul meu este o problema, am distanta interpupilara mica si barna cam mare si din motivele astea ma cam deranjeaza ocularele grasane. Si UFF-urile din dotare ma deranjeaza putin dar observatii pot sa fac.
10x as putea obtine cu oculare de 40mm dar pe standardul de 1,25" au un camp cam mic, nu stiu, ramane de vazut daca am castig semnificativ pe RFOV sau nu.
La maxim as merge la 32 sau 33x cu oculare de 12,5 sau 12mm, aici alegerea e mai simpla. Mai sus nu vreau sa merg ca nu vreau sa depasesc Gr, nici un binoclu "normal la cap" nu depaseste aceasta valoare.

Mai pun o imagine cu obiectivele si lucratura interioara a tuburilor care de data asta imi place grozav:



obiective si diafragme tuburi 22x70.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  463.04 kb
 Vizualizat:  de 4766 ori

obiective si diafragme tuburi 22x70.jpg



_________________
Van 8x42ED4; AR60 f14; AR80 f15; TS102SD; Vixen NA130 SSWT
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5482

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 22 Apr 2022 13:58 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

A trecut ceva timp de la ultima postare si subiectul alegerii unor perechi suplimentare de oculare se dovedeste a fi mai dificil decat mi-am imaginat initial.
Pentru a nu face alegeri la intamplare mi-am alcatuit o lista de conditionari functional-subiective pe care trebuie sa le indeplineasca acestea:

1. Campul aparent incadrat intre 42 si 60 grade
comentariu: un camp vizual mai mare de 60-65 grade nu este util deoarece la binoclu nu putem misca decat globii oculari, nu si capul pentru a acoperi intreaga zona vizuala.
Pe de alta parte un camp vizual mai mic de 50 grade duce spre efectul de tunelare, un efect oarecum neplacut pentru modul binocular.
La setul original de oculare cu care vine binoclul, campul este de 65 grade cu un ER declarat de aprox 16mm. Cu arcadele sprijinite de cupele ocularelor vad o limitare de camp dar nu este cea data de diafragmele de camp. Pe cea din urma o vad doar daca pliez cupele ocularelor.

2. Strans legata de campul aparent este magnificatia minima a binoclului. Dupa cum spuneam si in postul anterior o magnificatie de 10x ar cere un ocular cu focala de 40mm, dar la aceasta focala pe standardul de 1,25" campul aparent poate fi decat de maxim 40-42 grade. In plus ocularul ar lucra cu vignetare aflandu-se la limita de diafragmare.
La un camp minim de 50 grade ar putea lucra un ocular de 32mm care ar oferi o magnificatie de 12,5x insa si in acest caz vignetarea ar fi prezenta si ocularul ar lucra identic ca cel de 40mm la 42 grade.
Daca acceptam un camp minim de 50 grade ocularul care ar putea lucra corect (fara vignetare evidenta) ar fi cel cu focala de 25mm care stabileste si magnificatia minima utila la valoarea de 16x.

3. Magnificatia maxima nu ar mai depide in mod esential de parametrii ocularelor ci mai degraba ar interfera cu parametrii obiectivelor (deschidere, raport focal). Peste magnificatia rezolvanta pe de o parte imaginea furnizata de binoclu ar incepe sa piarda din lumina iar pe de alta parte ar incepe sa evidentieze sfericitatea culorilor obiectivului, ambele aspecte neplacute cand te afli la ocular.
Din aceste motive as zice ca un 32-33x ar fi suficient. Ocularele care ar putea sa dea aceasta magnificatie ar fi cele de 12-12,5mm.

4. Formula optica a ocularelor ar fi de preferat sa fie cat mai simpla dar sa tina rezonabil de bine in frau aberatiile care pot sa apara la unele designuri mai modeste. Am facut ceva teste comparative si am detectat diferente de luminozitate si contrast intre UFF 18mm (8 lentile in 5 grupe) si orto fujiyama 18mm (4 lentile in 2 grupe). De aici am tras concluzia ca oricat de bune ar fi acoperirile AR, numarul de treceri aer-sticla isi spun cuvantul. Atentie insa caci unele formule optice mai simple nu pot furniza nici un camp aparent rezonabil, nici corectie buna la marginea campului si nici distorsiuni geometrice iarasi rezonabile pentru observatii terestre.

5. Si pretul ocularelor este important, mai ales in ziua de azi cand viata nu este tocmai ieftina dar si pentru ca un binoclu cu oculare interschimbabile nu este o jucarie tocmai ieftina. Exista pericolul ca o pereche scumpa de oculare sa arunce in aer sperantele pentru urmatoarele perechi pe care le-am considera necesare.

6. Un alt parametru important este diametrul fizic maxim al ocularelor in raport cu distanta interpupilara a celui ce foloseste binoclul. In cazul meu dip=61mm si diametrele uff-urilor=49mm, merg dar la limita, cu alte oculare mai grasane nu m-as mai descurca.

Ei bine, pentru aceasta lista de conditionari nu am gasit solutii rezonabile ...

_________________
Van 8x42ED4; AR60 f14; AR80 f15; TS102SD; Vixen NA130 SSWT
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2777

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 22 Apr 2022 16:13 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Chiar daca nu ai gasit inca perechea de oculare care sa "bifeze" cat mai multe puncte concomitent, totusi exista solutia celui mai mic compromis care sa se poate face la alegere la care punct iti convine cel mai mult sa il faci. La punctul 6 nu se pot face compromisuri pentru ca nu poti folosii ocularele la DIP mai mare. Dar raman celelate puncte unde poti alege un mic compromis. Depinde de tine !
_________________
Fara nemurire nu exista adevar!
Instrumente: Ceva binocluri, o luneta mica ED, un newtonian maricel si un maksutov de la "mama" lui Rusia
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5482

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 22 Apr 2022 18:06 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Da tudor, asa e, speranta moare ultima! ... si eu am speranta ca voi gasi in cele din urma doua perechi de oculare, evident cu compromisurile de rigoare, care sa-mi satisfaca poftele magnificatiei minime si a celei maxime.

As mai avea doua comentarii scurte, primul legat de magnificatia maxima, am incercat un ocular de 9mm (g=44x) si imaginea a ramas neasteptat de buna insa cu luminozitate vizibil mai mica.
Al doilea comentariu legat de ocularele originale, am avut impresia intr-una din serile de observatii ca au tendinte nesportive in ce priveste aspectul stelar, mi s-a parut ca tind sa ingroase usor stelele. Poate a fost doar o impresie sau poate au fost de vina conditiile atmosferice, va trebui sa repet de mai multe ori experimentul pentru a trage o concluzie mai apropiata de realitate.

_________________
Van 8x42ED4; AR60 f14; AR80 f15; TS102SD; Vixen NA130 SSWT
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente Du-te la pagina 1, 2, 3 ... 12, 13, 14  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 14
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact