Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236562 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2879 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: VictorG |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Forever_Man Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005 Mesaje: 1924
|
Trimis: 05 Dec 2005 19:21 Download mesaj |
Titlul subiectului: Teoria stringurilor |
|
|
|
Cine poate sa spuna ceva despre aceasta teorie ?
Fiind o teorie noua, nu am nici o carte pe acasa despre asa ceva, si sunt tare curios despre ce e vorba. _________________ BINOCLURI: Norconia Sport 10x50, Celestron Skymaster 15x70
TELESCOAPE: Skywatcher 130/650, Skywatcher 200/1200 |
|
Sus |
|
 |
Forever_Man Membru

|
Trimis: 05 Dec 2005 19:55 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Nu mai e nevoie sa spuneti nimic. Am gasit la adresa: http://www.iramelanox.go.ro/x62.html _________________ BINOCLURI: Norconia Sport 10x50, Celestron Skymaster 15x70
|
Sus |
|
 |
Roman Membru

Data inscrierii: 17 Apr 2005 Mesaje: 229
|
|
Sus |
|
 |
Forever_Man Membru

|
Trimis: 09 Dec 2005 18:58 Download mesaj |
|
|
|
Tocmai m-am uitat acum la o emisiune pe TVR1 despre teoria stringurilor.
Se pare ca Universul nostru a aparut ca urmare a coliziunilor unor alte universuri paralele. Problema aparitiei universului nostru pare sa fie rezolvata, dar bine bine, acele universuri paralele de unde au aparut ? Oamenii tot imping mai mult in timp, adevaratul moment al creatiei. _________________ BINOCLURI: Norconia Sport 10x50, Celestron Skymaster 15x70
|
Sus |
|
 |
Forever_Man Membru

|
Trimis: 16 Dec 2005 14:33 Download mesaj |
|
|
|
Nu am inteles ceva la teoria stringurilor. Cum au ajuns savantii de la niste stringuri micute (cate miliarde, sau chiar mai multe, abia formeaza o particula elementara) la Universuri paralele ? Oare insasi universurile paralele sunt niste stringuri iar stringurile niste universuri ? _________________ BINOCLURI: Norconia Sport 10x50, Celestron Skymaster 15x70
|
Sus |
|
 |
Forever_Man Membru

|
Trimis: 23 Feb 2006 19:32 Download mesaj |
|
|
|
Presupunand ca teoria stringurilor e adevarata si ca exista universuri paralele, va intreb, e posibil ca in vreunul din universuri legile fizicii sa fii evoluat intr-un fel asa de ciudat incat sa permita existenta magiei ? _________________ BINOCLURI: Norconia Sport 10x50, Celestron Skymaster 15x70
|
Sus |
|
 |
bakunin99 Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2005 Mesaje: 333
|
Trimis: 24 Feb 2006 00:38 Download mesaj |
|
|
|
Depinde ce intelegi prin magie
De exemplu, daca tu te-ai duce la niste triburi care n-au vazut niciodata tehnologia secolului XX, si ai cobori dintr-un elicopter .... oare nu ai fi un vrajitor? Sau daca l-ai impusca pe unu ... la fel? _________________ Vizitati blogul meu <a href="http://www.snowunderstarlight.com">Snow under Starlight</a> |
|
Sus |
|
 |
bakunin99 Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2005 Mesaje: 333
|
Trimis: 24 Feb 2006 13:29 Download mesaj |
|
|
|
Depinde ce intelegi prin magie
De exemplu, daca tu te-ai duce la niste triburi care n-au vazut niciodata tehnologia secolului XX, si ai cobori dintr-un elicopter .... oare nu ai fi un vrajitor? Sau daca l-ai impusca pe unu ... la fel? _________________ Vizitati blogul meu <a href="http://www.snowunderstarlight.com">Snow under Starlight</a> |
|
Sus |
|
 |
Ovidiu Bufnila Membru

Data inscrierii: 03 Sep 2004 Mesaje: 136
|
Trimis: 04 Mar 2006 13:42 Download mesaj |
|
|
|
Predispozitia noastra euclidiana ne orbeste. Incercati sa va eleiberati si poate ca veti avea sansa sa va aventurati intr-un alt fel, plin de maretie!
Cu prietenie,
un oarecare mavigator ICAN
Forever_Man a scris: | Nu am inteles ceva la teoria stringurilor. Cum au ajuns savantii de la niste stringuri micute (cate miliarde, sau chiar mai multe, abia formeaza o particula elementara) la Universuri paralele ? Oare insasi universurile paralele sunt niste stringuri iar stringurile niste universuri ? |
|
|
Sus |
|
 |
PROKA Membru

Data inscrierii: 03 Iun 2006 Mesaje: 2
|
Trimis: 03 Iun 2006 04:03 Download mesaj |
|
|
|
Teoria Stringurilor inca nu are suportul practic necesar pentru a fi unanim acceptata. In Teorie, pot functiona multe lumi. Adevarata e doar una. Si cred c-ar trebui sa se numeasca "Teoriile Stringurilor" sunt 5 la numar mi se pare. Am studiat si eu cateva formule dintr-una, sunt niste bijuterii, dar nu le face adevarate. _________________ [URL=http://www.elvensoft.ro]Software personalizat si web design[/URL] |
|
Sus |
|
 |
Alexandru Rautu Membru

Data inscrierii: 15 Sep 2006 Mesaje: 748
Motto: "Imagination without knowledge is ignorance waiting to happen" Localitate: Anglia
|
Trimis: 17 Sep 2006 21:43 Download mesaj |
|
|
|
Nu stiu de ce o numiti voi "Teoriile Stringurilor" cand ea a fost tradusa in romana prin "Teoria Corzilor" ( stiu suna ciudat de aia eu folosesc denumirea in engleza "String Theory" ) sau de multe ori Teoria Corzilor este redenumită Teoria Supercorzilor deoarece acest model fizic este conceput pe baza supersimetriei. Dintre cate stiu eu teoria asta a fost conceputa pe idea de existenta a mai multor dimensiuni auxiliare pe langa cele 4 ( spatiul-timpul ). In prezent exista cinci modele al acestei teorii care nu au anomalii matematice si care sunt considerate intr-un spatiu cu 10 dimensiuni. Dar cineva destept, nu stiu numele lui acuma imi scapa, a descoperit acum cativa ani in urma ( 5 - 4 ani ceva pe acolo) o teorie care poarta numele de Teoriei M (M-theory), prin care se crede ca aceste cinci teorii nu reprezinta altceva decat diverse manifestari a acestei teorii ( de fapt ceia ce a facut este introducerea unei a 11 dimensiune, ca nu erau de ajuns 10 ). Bla bla.... Personal cred ca e o PROSTIE pt. ca nu avem nevoie de mai multe dimensiuni pt a ne explica "nevoile" si pe langa asta eu cred teoria asta a fost facuta din disperare pt a concepe o teorie unificatoare a campurilor. De fapt baza conceperii acestei teorii sta cam la 10 ani dupa conceperea teoriei relativiste cand un matematicean a observat ca daca mai introducem o dimensiune in teoria lu' Einstein se pot regasi formule lu' maxwell, ca si cum acestea sar ascunde undeva sub teoria relativista. Problema pe care o pun eu este daca acesta teorie descrie lumea care ne inconjoara ( daca ar fi asa ne-am speria de ea ) sau e doar o joca dea' matematica concepand in acest sens un nou model fizic. Voi ce credeti ?  _________________ It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it. |
|
Sus |
|
 |
Abel Cavași Membru

Data inscrierii: 17 Iul 2006 Mesaje: 2527
Motto: Un șchiop mergând pe drumul drept ajunge înaintea celui rătăcit care aleargă. (Spinoza) Localitate: România, Satu Mare
|
Trimis: 18 Sep 2006 08:00 Download mesaj |
|
|
|
Eu cred că teoria mișcării elicoidale pe care o găsești la „Tehnic” este mult mai clară decât teoria corzilor și se aseamănă cu ea. _________________ Oamenii sunt extrem de valoroși |
|
Sus |
|
 |
Forever_Man Membru

|
Trimis: 18 Sep 2006 10:23 Download mesaj |
|
|
|
Cred ca teoria stringurilor reprezinta universul real, pentru ca explica mai bine aparitie Universului nostru, care altfel ar fi aparut din senin. Si in plus e bine ca mai exista si universuri paralele, ca altfel ar fi fost destul de aiurea ca dupa ce universul nostru dispare, sa nu mai existe nimic. _________________ BINOCLURI: Norconia Sport 10x50, Celestron Skymaster 15x70
|
Sus |
|
 |
lucia lucia Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2006 Mesaje: 1096
|
Trimis: 18 Sep 2006 11:15 Download mesaj |
|
|
|
stringurile cosmice sunt defecte topologice care au aparut in universul timpuriu in cursul tranzitiilor de faza pe masura racirii universului. Ele sunt reale si firesti, naturale, de vreme ce in orice transformare de faza apar astfel de defecte. Intuitiv, ele reprezinta rupturi, "crapaturi" in spatiu-timp. In fizica solidului sun cunoscute defecte asemanatoare, disclinatiile. La fel, in fizica cristalelor lichide. Cristalele de gheata de pe geamuri sugereaza de asemenea ce se poate intampla in timpul unei transformari de faza.
In cosmologie se pare ca stringurile macroscopice au fost deja puse in evidenta (asa-numitele surse CSL, nu mai stiu pe unde am cetit ).
In principiu, ne putem imagina spatiul racindu-se ca un gogoloi de noroi care se usuca: apar crapaturi, chiar retele de crapaturi, invariante la scala.
De ce e util? Se crede (Kibble, Vilenkin, Hindmarsh, Brandenberger, eu) ca structurile la scala mare, galaxiile si clusterii de galaxii, s-au format prin acumularea materiei pe stringuri, ca si cum am presare praf pe gogoloiul de noroi: praful se acumuleaza in crapaturi. Atunci, si asta se verifica foarte bine, strucrura observabila va reproduce "tiparul" pe care s-a format, adica structura retelelor de crapaturi.
Cu stringurile microscopice e nitel altfel. Originea lor e aceeasi, transformare de faza (rupere a unei simetrii, degenerare a starii de vid, cum vreti sa-i spuneti). Stringurile microscopice, "atele", sunt de asemenea defecte unidimensionale, inchise sau deschise, si pot oscila. Modurile de oscilatie corespund particulelor elementare. De exemplu, un string deschis care oscileaza pe cel mai de jos nivel, primul mod, reprezinta un graviton. Verificarea: stringul se cuantifica, sa scrie actiunea, se aplica principiul lui Maupertuis (asa se scrie?) si se deduc ecuatiile de oscilatie. Din analiza modurilor de oscilatie rezulta masele corespunzatoare particulelor, ca si spinul.
Acum, aici e o buba: stringurile bosonice nu pot fi cuantificate fara a se considera dimensiunea spatiu-timpului egala cu 26. Stringurile fermionice, D=11. Exista intr-adevar 5 teorii de string, in sensul de 5 tipuri de string. Ele prezinta insa legaturi: dintr-o teorie se poate ob'ine alta, in urma unei transformari de genul r-->1/r. Se cheama dualitate pentru ca leaga 2 cate 2 teoriile de string. De aici ideea ca exista o singura teorie, pentru care astea de mai sus sunt cazuri particulare. A fost formulata o astfel de teorie: teorie de superstring sau M-teorie, M de la membrane, care necesita un spatiu-timp cu 10 dimensiuni.
Membranele care apar in teoria de superstring sunt generalizari ale notiunii de string, adica sunt defecte (rupturi) bidimensionale.
In cosmologie: Universul nostru poate fi reprezentat ca o membrana 4-dimensionala, scufundata intr-un spatiu cu macar 5 dimensiuni. Teoria respectiva e relativ noua, avem acolo universurile Randall-Sundrum si Steinhardt si va recomand cu caldura sa lucrati in asa ceva.
Este varful cercetarii in cosmologie teoretica si sunt multe de facut (in afara de ciondaneala daca sunt sau nu sunt). De altfel, un univers cu membrane a fost deja dezvoltat, propus, de catre un roman, si el explica extraordinar de bine si inflatia si formarea structurilor si platitudinea si caracterul elastic al gravitatiei. Modelul e publicat, si din el am "furat" si eu cateva idei - primitive - pe care le-am pus aici: este modelul toroidal. Acolo, Universul e privit ca un string care "matura" suprafata unui tor. _________________ vor veni straini aici, mult dupa ce ne vom stinge si se vor intreba:
CINE AM FOST? |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9764
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 06 Dec 2008 20:53 Download mesaj |
|
|
|
Vă recomand pe această temă "Universul Elegant" de Brian Greene. Mai este încă mult de lucru până ce teoriile corzilor și supercorzilor vor fi complete, acum avem doar ecuații obținute prin aproximare. |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|