Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna_r90_910_20180918_225820_113x_sud.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224026
Numar de utilizatori inregistrati: 2823
Cel mai nou utilizator inregistrat: IOAN MARINESCU
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 502 la data de Joi Mar 28, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Review binoclu Saga 10x42 double ED


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 24 Sep 2022 18:09 Download mesaj
Titlul subiectului: Review binoclu Saga 10x42 double ED
Raspunde cu citat (quote)

Review binoclu Saga 10x42 double ED

1 PREZENTARE GENERALA
Cum se putea numi o linie de binocluri noua, aparute ce circa 2 ani decat “Saga”. Cautand in dictionar “Saga”, aflam ca numele reprezinta totalitatea legendelor si traditiilor popoarelor scandinave, dar si povestire specifica vechii literaturi scandinave, in care faptele istorice se impletesc cu elemente mitologice. Si totul devine clar … era normal sa numim un binoclu astfel stiind traditia popoarelor nordice in constructia binoclurilor, precum si vechea istorie din spatele firmei ?Smile. Problema elementelor mitologice m-a speriat insa la inceput. Si totusi am trecut peste superstitii si denumiri ajutat de binecunoscutul marketing care acum, atentie amatorilor de spectaculozitate, introduce un nou termen … double ED! Noul termen vrea sa ne zica (asa cum ne explica cei de la Saga) ca avem lentile ED atat in constructia ocularelor cat si in cea a obiectivelor. Am ales sa ii credem astfel incat acest lucru a generat acest nou review.

Date tehnice:
Diametrul lentila obiectiv: 42mm
Diametru lentila ocular: 21mm
Puterea de marire: 10x
Lentile ED: DA (si in oculare si in obiective)
Sistem de focalizare: Central
Distanta minima de focalizare: 2,5m (3m - n.a.)
Camp vizual real: 6,5 grade
Camp vizual real (1000m 114m)
Diametrul pupilei de iesire: 5,3mm
Ocular relief: 17,5mm (utilizabil cu ochelari, dar cu contact)
Acoperire suprafete optice: SMC (super multi-coated) - (mov-violet-maro pe obiective, maro-violet, pe oculare-n.a.)
Acoperire prisme:da, strat acoperiri dielectric si strat acoperiri de faza
Sistem Prisme: roof
Material Prisme: BaK4
Umplut cu azot: da
Greutate: 690 grame (764 grame cu capace si curea – n.a.)
Alte accesorii: Geanta de transport, Capace protectie, Curea gat, Laveta curatare
Sistem de prindere pe trepied=Da
Dimensiuni: 123x51x150mm

2- ISTORIC
Saga este o aparitie noua de 2 – max. 3 ani pe piata chineza. Deci o poveste fara traditii si legende, cel putin la prima vedere caci mai mult ca sigur in spate este unul din cei pe care noi ii numim “lupi tineri” si care vin tare din urma cu sisteme optice din ce in ce mai bune si mai performante la preturi din ce in ce mai mici. Atentie discutam de un pret mic (in jurul 180 USD) in contextul unui echipament care promite o serie de dotari specific unor preturi de 3-4 ori mai mari. Ni se promite sticla integral ED, acoperire de faza (nu se mentioneaza cu ce dar se adauga si faptul ca exista in plus acoperiri de faza dieclectrice!), corectie cu fieldflattner, acoperiri integrale SMC, oculare cu 4 lentile in 3 grupuri, obiectiv in 3 lentile in 2 grupuri, corectii geometrice excelente, etc.
Mai mult sau mai putin “istoric” mi-a placut insa enorm modul de impachetare. Efectiv cutia binoclului are in interior o “minge “ cu aer in care acesta sta super-bine protejat. Cred ca poti suta de cateva ori la poarta cu pachetul inainte de a se decolima Smile. Un lucru fumos, un exemplu pentru toti fabricantii/distribuitorii de binocluri !!!

3- MECANICA
Mecanica este exceptionala, lucrata extrem de ingrijit, totul se misca corect, usor, exact asa cum trebuie. Corpul este metalic, dural acoperit partial cu cauciuc. Corpul este etans, resistent la ploaie si umezeala si umplut cu gaz inert. Are sistem de prindere pe trepied. Eye-shildurile sunt singurele din plastic. Un design simplu, minimalist cum ar spune colegul nostru Tudor, care insa ii asigura binoclului un efect de hublou excelent. Fascinanta, rotita de clar, metalica randalinata excelent creeaza un control super precis al regalarii si o manevrabilitate placuta.

4- OPTICA
Lupii tineri au trecut de circa 2 ani de zile pe o optica acoperita cu A.R. maro violet – mov, densa si excelenta calitativ. Cred ca nu sunt acoperiri extrem de scumpe, dar ele sunt dense, placate la vedere si isi fac excelent treaba. Cel putin in echipamentele care se vor la concurenta cu monstrii sacri sticla utilizata si aceste acoperiri mai caudate au inlocuit desuetul strat verde inutil in mai toate densitatile oferite. Astfel incat, ca si la alte binocluri noi si ambitioase in a detrona pe cele mai scumpe, primul lucru care socheaza este calitatea imaginii. Avem lumina, avem contrast, avem definitie … superbe. Marginea campului este perfect delimitata, nu avem reflexii interne (chiar daca pe langa pupila de iesire –vezi poza – mai scapa ceva lumina). Sticla este ED, poate chiar integral Ed, deja este greu de validat doar ochiometric. Campul (6,5 grade) este relativ mare pentru un 10x, si corectiile sunt intr-adevar superbe inclusiv claritatea pe margini care se situeaza undeva la 20 – 21%. Nu avem aici inca nivelul unui fieldflattner ca si la APM 10x50 ED dar pentru cele 4 lentile din ocularul lui Saga, claritatea este surprinzatoare, imbucuratoare si promitatoare in acelasi timp. Coloritul este natural dar are o tenta infima de rece, spre albastru - verde, extrem de putin, astfel incat culorile sunt totusi naturale. Este si motivul pentru care comparat cu alte binocluri mult mai scumpe, la o prima impresie pare ca ar fi mai putin luminos cu foarte, foarte putin fara de un monstru sacru (fara nici o tenta sau lejer galbui). Daca asteptati pana pe inserat, veti observa ca nu este asa. Pe astro stelele sunt punctiforme, campul este destul de cuprinzator, dar observatia poate fi influentata de lumini parazite din spate lateral. Superb efectul de hublou, datorat atat lentilelor ocularelor (aflate la granita dintre “mici” si “genroase”) cat mai ales designului mecanic.

5- TESTE
In Saga 10x42 double ED gasim un binoclu deosebit de reusit, un competitor, aproape de Svbony (daca pretul ar fi fost ceva mai mic) la un pret relativ accesibil de circa 180 USD. Astfel incat, dupa performanta l-am testat cu doar 2 binocluri consideram ca este suficient definit astfel.
A fost comparat cu Nikon Monarh 5 10x42. Surpriza, nu am sesizat diferente calitative intre cele 2 binocluri! Doar ca, Saga depaseste la “punctaj” Nikon-ul, avand campul mai mare.
A fost nevoie sa il compar cu CZ Conquest 10x42 pentru a sesiza o lumina mai slaba la Saga, dar un contrast si o definitie comparabila! CZ castiga de data asta si al camp.
6- CONCLUZII
In final … un binoclu deosebit de bun, avand performante echivalente cu binocluri de 2-3 ori mai scumpe. Un binoclu recomandat atat terestru cat si astro. Un binoclu ce reprezinta “noul val” chinezesc, care cel putin pana acum pare ok, desi imi pare ca prevesteste o ruptura fatala dintre proiectantii europeni si manufacturierii chinezi. Asistam in aceasta perioada la disparitia de pe piata a colaborarii dintre “producatorii” europeni si mana de lucru chineza. Putine firme de renume (Bresser, Celestron – daca si astea nu or fi intre timp tot chinezesti) au rezistat dupa pandemie (si cresterea/tachinarea fiscala Europa- China), in schimb producatorii chinezi abunda in modele noi … piata binoclurilor se schimba violent in aceasta perioada si noi suntem aici si o traim. Si asta, cred eu, este in avantajul nostru.
Cer senin tutror!



1mic.jpg
 Descriere:
Super impachetat! Felicitari!
 Marime fisier:  988.52 kb
 Vizualizat:  de 820 ori

1mic.jpg



SagaDoubleEDmic.jpg
 Descriere:
Saga 10x42 Double ED un binoclu reusit!
 Marime fisier:  1.07 MB
 Vizualizat:  de 820 ori

SagaDoubleEDmic.jpg


Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 15 Feb 2023 10:11 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Erata:

Diametrul pupilei de iesire: 5,3mm

se va citi:

Diametrul pupilei de iesire: 4,2mm
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact