Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9602
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 03 Ian 2009 17:45 Download mesaj |
Titlul subiectului: Sistemul Porro |
|
|
|
Sistemul Porro este un sistem de redresare a imaginii care foloseste prisme cu reflexie totala.Exista de fapt mai multe variante de sisteme de prisme Porro.La linkul de mai jos ,spre cartea ''The Telescope'' a lui Louis Bell,publicata in 1922 ,gasiti la pagina 155 o gravura reprezentand un ciudat instrument de mana destinat observatiilor militare terestre ,denumit '' Lunette a Napoleon Troisieme'' si care este primul instrument in care s-a folosit sistemul Porro.
La paginile 156-157 veti gasi reproducerea articolului din revista ''Cosmos'',vol 82, pag 222,publicat in 1852 ,articol in care a fost prezentat in premiera atat sistemul redresor de prisme Porro cat si monocularul mentionat.Imensa majoritate a binoclurilor actuale folosesc sistemul redresor Porro.Mircea
http://www.archive.org/stream/telescope00belluoft
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 03 Ian 2009 17:52 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Este interesant de notat ca deja in 1852,dupa cum arata revista ''Cosmos'',fizicianul M. Dove din Berlin a publicat un sistem redresor similar sistemului Porro si pentru care isi afirma paternitatea.Evident ca Dove nu a stiut de realizarile lui Porro.Si mai interesant este faptul ca Ernst Abbe a redescoperit cateva decenii mai tarziu sistemul Porro si l-a si patentat spre folosul firmei Zeiss atunci cand au inceput productia de binocluri cu prisme.In timpul Primului Razboi Mondial toate fortele combatante au mai folosit inca si binocluri tip Galilei,care sunt cunoscute in limba engleza drept ''field glasses''.Mircea
|
|
Sus |
|
 |
Andi Membru

Data inscrierii: 10 Oct 2007 Mesaje: 1281
|
Trimis: 03 Ian 2009 19:37 Download mesaj |
|
|
|
Cartea lui Bell este deosebită, o adevărată "Biblie".
La pagina 161 am regăsit un instrument care încă mă pasionează: un binoclu care amplifică efectul stereoscopic, amplificare egală cu grosismentul lui (sunt și un observator diurn al cerului!).
Am încercat să construiesc unul, dar nu am reușit să finalizez. Am văzut multe instrumente de acest fel la secțiunea "Binocluri-istorie în imagini".
Poate la secțiunea de optică să detaliem un pic despre "ce știe să facă".
_________________ distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 03 Ian 2009 21:40 Download mesaj |
|
|
|
Andi
ai cumva cartea adevarata?Desigur,sunt foarte interesat ,deschide un topic la ''optica'' despre acel tip de binoclu.Dl. Olenici spunea pe forumul SARM ca a construit un binoclu stereoscopic cu distanta dintre obiective de 40cm.Mircea
|
|
Sus |
|
 |
Andi Membru

Data inscrierii: 10 Oct 2007 Mesaje: 1281
|
Trimis: 03 Ian 2009 23:58 Download mesaj |
|
|
|
Dacă este vorba de cartea lui Louis Bell "THE TELESCOPE", am descărcat-o de la adresa pe care ai menționat-o. Deci nu am "cartea adevărată"!
Binoclului stereoscopic cu distanța dintre obiective de 40cm îi trebuie un grosisment de cca. 6X.
Încep să fac "compunerea".
_________________ distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit |
|
Sus |
|
 |
tamasflex Membru

Data inscrierii: 16 Iun 2006 Mesaje: 289
|
Trimis: 14 Iun 2009 18:31 Download mesaj |
Titlul subiectului: Sistemul Porro |
|
|
|
Sisteme prismatice Porro.
Descriere: |
Sisteme prismatice Porro. |
|
Marime fisier: |
47.38 kb |
Vizualizat: |
de 10483 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
tamasflex Membru

Data inscrierii: 16 Iun 2006 Mesaje: 289
|
Trimis: 14 Iun 2009 19:01 Download mesaj |
|
|
|
Andi a scris: | Cartea lui Bell este deosebită, o adevărată "Biblie".
La pagina 161 am regăsit un instrument care încă mă pasionează: un binoclu care amplifică efectul stereoscopic, amplificare egală cu grosismentul lui (sunt și un observator diurn al cerului!).
|
Descriere: |
Luneta foarfeca cu sistem prismatic Porro II. Se foloseste mai mult in cadrul armatei. |
|
Marime fisier: |
23.2 kb |
Vizualizat: |
de 10456 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 15 Iun 2009 21:14 Download mesaj |
|
|
|
Off topic.Daca doriti puteti cumpara asemenea binocluri-foarfece de la surplusshed,sunt de vanzare...intrebarea este cum le scoti din SUA ca sa le aduci intr-o tara...musulmana.Un tampit de italian,la un an dupa ce si-a facut firma in Arad,si dupa ce venise aici de vreo 20 de ori, m-a intrebat ,,asa-i ca voi sunteti musulmani$''.Surprins,l-am intrebat cum ajunsese la concluzie,mi-a spus ca dupa forma cupolelor de biserici.I-am spus,sefu' nu stiu daca ai observat si accesoriul ala in forma de cruce,adevarat ceva mai mic decat cupola...Mircea
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9753
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 15 Iun 2009 21:26 Download mesaj |
|
|
|
off-topic
chiar că era tâmpit, Domul din Florența și al Saint Pietro chiar din Vatican nu seamănă cu cupolele noastre? Și ei erau musulmani?
on-topic (oarecum):
Nu am idee cum s-ar putea importa astfel de scule militare, ce declari la vamă?
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 15 Iun 2009 23:33 Download mesaj |
|
|
|
Este o nota pe surplusshed ,problema mare ai avea-o la exportul din SUA fiind vorba de materiale militare.La noi este suficient sa-ti procuri protectia cui trebuie si aduci orice,plutonium pe factura gradinitei,bomba cu hidrogen pe fundatie,antrax pentru clubul de bambilici...orice numa' sa zici ca-i ordin de la Nea Nelu Bata de Miner...Mircea
|
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3677
|
Trimis: 16 Iun 2009 00:26 Download mesaj |
|
|
|
Pentru astfel de tehnica (binoclu foarfeca) cred ca ai nevoie de aviz de la vreo institutie ce se ocupa cu obiecte de patrimoniu sau muzeu militar.
Probleme sunt cu aparatele militare prezentate de Zoth. ( intensificatoare de imagine si termoviziune)
|
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 16 Iun 2009 08:11 Download mesaj |
|
|
|
Problemele apar doar daca sunt cumparate din America (sau orice tara din afara comunitatii europene). Daca le cumperi din Europa nu mai e nici o problema. Iti vin prin posta la oficiul postal de care apartii, nu mai trec prin vama. E plin netul de aparate de vazut noaptea si tot felul de scule militare. Daca aia care le vand nu au probleme, de ce ar avea probleme cei care le cumpara? Daca se intaresc cetatenii unei tari inseamna ca se intareste tara respectiva ... sau
|
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

|
Trimis: 16 Iun 2009 08:36 Download mesaj |
|
|
|
Da asa e o fac pe pielea lor cei ce cumpara vizibil pe net sau se arata interesati de tehnica militara . fiti siguri ca totul e supravegeat de servicii specializate si automat esti trecut pe o lista cu semn de suspect . si sigur vei fi supravegheat.
probabil ca se arunca si momeala sa vada cine musca
|
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5983
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 16 Iun 2009 11:04 Download mesaj |
|
|
|
Stanescu Octavian a scris: | Pentru astfel de tehnica (binoclu foarfeca) cred ca ai nevoie de aviz de la vreo institutie ce se ocupa cu obiecte de patrimoniu sau muzeu militar.
Probleme sunt cu aparatele militare prezentate de Zoth. ( intensificatoare de imagine si termoviziune) |
Legislatia americana este mult mai restrictiva la capitolul aparatura sau tehnica militara livrata la export decat cea europeana.
Poti folosi ca cetatean american intensificatoare de generatia II si III dar nu ai voie sa le instrainezi peste hotare.
In Europa in schimb oricine poate comanda si cumpara intensificatoare de generatia IV (ultima) fara probleme.
Cat priveste tehnica militara veche, la noi in tara Romtehnica a scos la licitatie publica in ultimii ani multa optica care si-a indeplinit durata de functionare sau stocare prescrisa, printre care binocluri militare, lunete foarfeca, antiaeriene si altele...
De unde credeti ca provin binoclurile B7x40 IOR care au invadat in ultima perioada netul???
|
|
Sus |
|
 |
|