Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
HoO_Germany Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2006 Mesaje: 1260
|
|
Sus |
|
 |
red giant Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2007 Mesaje: 424
|
Trimis: 09 Iul 2007 14:11 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Are voie sa-l traga dupa masina fara numere de inmatriculare?  |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 09 Iul 2007 14:53 Download mesaj |
|
|
|
Nu cumva sa-l scapati si pe asta care e de 1100 mm (adiva 1,10 m ):
http://www.cruxis.com/scope/scope1100.htm
Asta e goana dupa apertura. Din pacate apar mari probleme. Oglinzile sunt cam prea subtiri, se flexeaza, prezinta astigmatism, instrumentele sunt groaznic de mari, accesul la ocular se face cu scara etc. etc. etc. De la o anumita marime in sus cel care se hotaraste sa faca asa ceva trebuie sa se gandeasca serios la construirea unui observator. |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5961
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 09 Iul 2007 18:05 Download mesaj |
|
|
|
vad ca boala asta cu astronomia are manifestari dintre cele mai diverse...
trebuie sa fii cel putin zuzu sa cari asemenea animal dupa tine...  |
|
Sus |
|
 |
sky Membru

Data inscrierii: 08 Noi 2005 Mesaje: 442
|
Trimis: 09 Iul 2007 18:54 Download mesaj |
|
|
|
Mai nou si la noi Catalin Fus ne-a facut o surpriza cu adezarat placuta cu
dobsonul lui de 630 mm parca. Cine se duce la Perseide s-ar putea sa aiba o supriza si mai placuta si sa observe cu el.  |
|
Sus |
|
 |
sky Membru

|
Trimis: 09 Iul 2007 18:57 Download mesaj |
|
|
|
lol folia baader. Cu adevarat impresionant dar nu ma vad cu asa ceva. |
|
Sus |
|
 |
COMO Membru

Data inscrierii: 01 Mai 2007 Mesaje: 39
Motto: a cunoaste Localitate: Vrancea
|
Trimis: 09 Iul 2007 20:08 Download mesaj |
|
|
|
Foarte tare.
Marimea conteaza... _________________ Alin T. |
|
Sus |
|
 |
HoO_Germany Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2006 Mesaje: 1260
|
Trimis: 09 Iul 2007 21:28 Download mesaj |
|
|
|
Sigur,
asa un Dobson mare este o sursa foarte puternica, eu am avut o data posibiliatea a putea urmari soarele la acest "monstru" cu Baader-Folie la diametru maximal, si va spun, ca toate observarile solare care le am facut dupa asta, nu mai sant asa cum erau inanite a m-am uitat prin telescopul asta .
Asa ca mai bine sa nu stiiti ce frumos este posibil a se uita cu acest dobson, ca altfel nu ne mai plac telescoapele noastre  _________________ CS Robert
House of Optics Germany
www.hoo-germany.de / info(@)hoo-germany.de
Tel.: +49 2452 976144 |
|
Sus |
|
 |
sky Membru

|
Trimis: 09 Iul 2007 22:00 Download mesaj |
|
|
|
multumim pentru sfaturi.
proiectul meu pe viitor e unul de 500 mm f4.5 maxim 5, dar mai mare nu cred ca va fi vreodata din motive evidente  |
|
Sus |
|
 |
raduM Membru

Data inscrierii: 13 Noi 2006 Mesaje: 1159
Motto: File not found. Nobody leaves the room! Localitate: Romania
|
Trimis: 10 Iul 2007 04:03 Download mesaj |
|
|
|
Înainte de-ați face așa ceva trebuie să torni o șapă de beton pe 1/2 de grădină. Probabil se trezește la 3 dimineața să-l monteze până seara  _________________ הבה נגילה |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 10 Iul 2007 08:03 Download mesaj |
|
|
|
Baietii zic ca fac asta in 45 minute chiar inconjurati de o gramada de gura-casca  |
|
Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006 Mesaje: 988
|
Trimis: 06 Noi 2008 14:58 Download mesaj |
|
|
|
Gasisem un link interesant (exemplificat si prin multe imagini), despre slefuirea unei oglinzi de "doar" 30inch (762mm).
http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?t=5914
Ma abtin de la orice comentarii, insa se pot trage anumite pareri si concluzii (la ambele extreme) despre ceea ce implica si presupune ATM-ul.
Mai redau un lucru important referitor la oglinzile mari si subtiri, din experienta altor constructori, pe placi de 1 inch grosime.
Pentru a nu avea probleme constind in modificarea gradului corectie (conicitatii) al oglinzii, la variatia de temperatura a mediului ambiant, este recomandat ca raportul:
grosime margine/grosime centru <= 8/5 |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9543
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 06 Noi 2008 20:23 Download mesaj |
|
|
|
Baietii par a fi ''sonati'' rau de tot,dar daca rudele si cunostintele noastre ar fi intrebate,ce ar zice?
Cred ca in ''biblia'' Dobsonienelor a lui Berry-Krieger unul din baietii acestia povesteste cum si-a construit o masa speciala ,orientabila si iluminata,pentru atlase stelare pe care le citeste apoi cu binoclul, din varful scarii ,de la ocular.
Inteleg castigul in apertura dar ma mir eu asa,in prostia mea,de ce amatorii zilelor noastre fac asa mare haz pe tema refractoarelor aeriene ale lui Hevelius,Huygens et comp.Din punct de vedere ergonomic, nu vad mare diferenta.Ca unul care in 2005 am avut piciorul drept in ghips de la sold pana la glezna pentru o luna de zile,dupa ce am picat de pe scara de la vreo 3 metri,categoric nu sunt interesat de subiect.Poftiti domniile voastre!Mircea |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 07 Noi 2008 10:47 Download mesaj |
|
|
|
Sunt aproape convins ca, in afara de vreo cativa norocosi, restul celor de pe acest forum nu vor avea ocazia, in cursul vietii lor, sa isi arunce privirea pe cer printr-un telescop cu apertura mai mare de 30 cm.
Pe langa toate anti-considerentele ergonomice (transport dificil, demontat/montat de fiecare data, urcat pe scara la ocular etc.), eu sunt de parere ca un telescop de 1 metru (si mai mult, daca se poate !) deschide o poarta catre un domeniu altfel inaccesibil.
Asa cum spunea cineva, un astfel de instrument, in orice directie l-ai indrepta pe un cer bun, in campul ocularului vor apare galaxii. Posibil, o experienta coplesitoare - probabil singura cale de a percepe direct, ex proprii sensibus, "cam pana unde se intinde universul" (o metafora, desigur).
Explorarea Caii Lactee cu un instrument care permite observarea cu vedere directa a unor stele de mag 18 ar fi, iarasi, o senzatie. Probabil umilitoare. Adica asa cum ar trebui sa ne simtim in mod obisnuit cand aruncam un ochi la Univers (marunti, nesemnificativi). O lovitura pentru orgoliul, total nejustificat, al omului.
Prin urmare, eu "votez pentru" ! Sa fie telescoape de 1, 2, 3 metri accesibile amatorilor ! _________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
Forever_Man Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005 Mesaje: 1924
|
Trimis: 07 Noi 2008 10:55 Download mesaj |
|
|
|
Laurentiu a scris: | Sunt aproape convins ca, in afara de vreo cativa norocosi, restul celor de pe acest forum nu vor avea ocazia, in cursul vietii lor, sa isi arunce privirea pe cer printr-un telescop cu apertura mai mare de 30 cm. |
O viata inseamna mult. Iar cum economia Romaniei ar trebui sa creasca in timp, mai multi isi vor cumpara telescoape mai mari, si si mai multi vor avea ocazia sa priveasca prin ele. _________________ BINOCLURI: Norconia Sport 10x50, Celestron Skymaster 15x70
TELESCOAPE: Skywatcher 130/650, Skywatcher 200/1200 |
|
Sus |
|
 |
|