Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
6960.jpeg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235716
Numar de utilizatori inregistrati: 2866
Cel mai nou utilizator inregistrat: MaDo
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Supernova SN2025rbs din galaxia NGC 7331

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Stele variabile

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
iulian90
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Sep 2016

MesajTrimis: 27 Iul 2025 21:01 Download mesaj
Titlul subiectului: Supernova SN2025rbs din galaxia NGC 7331
Raspunde cu citat (quote)

Buna seara tuturor.

De curand a aparut o supernova in galaxia NGC 7331 din constelatia Pegasus, asa ca nu am ezitat sa o observ si eu cu telescopul Gigant 245/1286mm si char sa o fotografiez.
In seara zilei de 24 iulie am fotografiat supernova cu camera ASI 178MM prin telescopul Gigant 245mm, realizand cam 160 de cadre de 2s, in care supernova SN2025rbs se vede destul de usor foarte aproape de centrul galaxiei NGC 7331. Am reusit sa observ supernova si vizual, la grosismentul de 285x. cu ocularul de 9mm in combinatie cu barlow 2x dar si cu ocularu TS UWA 4mm la grosismentul de 321x supernova s-a vazut cel mai usor, ca o stea foarte slab luminoasa langa centrul galaxiei.

NGC7331_SN2025rbs_161x2s_25-07-2025.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  120.13 kb
 Vizualizat:  de 85 ori

NGC7331_SN2025rbs_161x2s_25-07-2025.jpg

Gigant 245/1286mm,Seben 150/1400mm ,Sky-Watcher 130/900mm,Atlas Explorer 114/900mm,Optus 76/700mm, Luneta 80/900mm, Spectroheliograf cu retea de difractie 1800 l/mm si apertura de 60mm, Binoclu Bresser Superfocus 10x50.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 27 Iul 2025 21:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

Felicitari Iulian

Thomas Jensen de la ''60mmtelescopeclub'' a pozat SN 2025rbs cu Zeiss Telemator 63x840mm si, cu dificultate a vazut-o si vizual la 84x cu aceeasi luneta. Atasez poza lui Thomas, obtinuta cu luneta mentionata si un telefon.

Mai multe aici: https://www.cloudynights.com/topic/970639-...n-2025rbs/

E foarte tare faza povestita pe scurt acolo, cum ca astronomii de la Mount Wilson au raportat descoperirea supernovei pe 20 Iulie. Habar nu aveau ca era descoperita inca din 14 Iulie.
Un bun exemplu ca doar aparent exista un belsug de informatie. In haosul actual e practic imposibil sa fii la zi. Nu exista transparenta, ierarhizare, sistematizare, distribuire a informatiei nici macar pentru profesionisti. Doar legea junglei.

Cer senin, Mircea

NGC 7331-SN 2025rbs.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  14.8 kb
 Vizualizat:  de 78 ori

NGC 7331-SN 2025rbs.jpg

Sus
iulian90
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Sep 2016

MesajTrimis: 27 Iul 2025 22:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc frumos ,dl. Pteancu. Smile

Eu aflasem de supernova de pe grupul de pe FB, Astronomie de Amatori, cu o zi inainte de a o observa si fotografia , adica pe 23 iulie si m-am pregatit teimenic in seara urmatoare, intrucat pe 23 iulie era cerul paclos, dar pentru 24 iulie se anuntase cer senin curat.

Galaxia NGC 7331 se afla la o distanta de 53 milioane ani-lumina conform Stellarium, deci supernova s-a petrecut pe vremea cand pe Pamant mamiferele, pasarile si o parte a reptilelor din ziua de astazi abia luase locul dinozaurilor, dupa ce acestia disparuse in urma impactului cu asteroidul care a dus la exctintia in masa si luminii produse de acea supernova i-a luat 53 milioane de ani ca sa ajunga pana la noi.

Dupa stralucirea aparenta, supernova SN2025rbs trebuie sa fi fost foarte puternica, apropiinduse de luminozitatea centrului galaxiei NGC 7331.

In seara asta este senin asa ca ma voi pregati sa observ din nou supernova cu telescopul Gigant 245mm si chiar sa o fotografiez. Smile

Gigant 245/1286mm,Seben 150/1400mm ,Sky-Watcher 130/900mm,Atlas Explorer 114/900mm,Optus 76/700mm, Luneta 80/900mm, Spectroheliograf cu retea de difractie 1800 l/mm si apertura de 60mm, Binoclu Bresser Superfocus 10x50.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 27 Iul 2025 22:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

Daca te intereseaza subiectul, sa stii ca NGC 7331 este obiect din Lista Herschel 400.
Pe la noi bantuie norii. Dar poate ca ...
Vreo harta cu stele de comparatie ai gasit ?

Cer senin, Mircea

Sus
Niky360
Membru
Membru

Data inscrierii: 07 Iul 2012

MesajTrimis: 27 Iul 2025 23:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salutare, am observat si eu supernova in ultimele 2 nopti, prima oara la una din iesirile asociatiei astROmania, de langa Bucuresti pe un cer bun de SQM de 21.15 si a doua oara, ieri seara de la tara, sub un cer mediocru, SQM 20.30

In prima seara am observat-o prin diferite instrumente, atat prin 300le personal, dar si printr-un dob de 200mm si altul 500mm, iar supernova s-a lasat usor de gasit, dar nu eram pregatit sa ii estimez magnitudinea asa ca nu am făcut-o. Cel mai usor am observat supernova la puteri mari de marire peste 250x, cand supernova se vedea ar diferentiata de nucleul galaxiei.
In a doua seara am folosit cassegrain-ul clasic de 152mm f/12 împreună cu un ocular de 10mm si 4.7mm. Mult mai dificil de gasit avand in vedere cerul mai slab, instrumentul mai mic si faptul ca din locatia unde eram, lumina Bucurestiului era spre est. Totusi, am reusit sa o identific împreună cu alte 2 stele de mag. 11.9, respectiv 12.3 pe care le-am folosit ca stele de comparatie pentru estimarea strălucirii supernovei. Valoarea reieșită a fost de 12.0mv fiindca steaua de 11.9 o vedeam constant si usor cu privirea periferica, supernova o vedeam tot constant dar o idee mai dificil “pierzându-se” in nebulositatea creata de galaxie, iar steaua de 12.3 o vedeam destul de greu cu privirea periferica.

Weekendul viitor o sa incerc sa fac o estimare cu 300le.
Cer senin!

Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Stele variabile

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum