Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235189 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2859 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Savoia |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Antonio Membru

Data inscrierii: 07 Sep 2008 Mesaje: 2
|
Trimis: 07 Sep 2008 14:30 Download mesaj |
Titlul subiectului: O mana de ajutor in achizitionarea unui telescop |
|
|
|
In primul rand vreau sa va salut pe toti, din moment ce este primul meu post pe acest forum!
Astronomia este una dintre pasiunile mele de cand eram copil, si m-am gandit ca este timpul sa-mi cumpar un telescop ceva mai puternic decat cele pentru incepatori. In afara de vizite sporadice la Observatorul Astronomic din Bucuresti sau privirea cerului printr-un topometru (poate multi veti fi surprinsi, dar cu el vad luna destul de mare/detaliata si planetele mai mari gen Jupiter impreuna cu ai sai sateliti) nu am avut sansa sa observ ceva la un nivel calitativ ridicat.
Fiindca nu am pic de experienta in ce ar trebui sa cumpar, m-am gandit ca ar fi o idee buna sa cer sfatul unor oameni ce se ocupa cu asa ceva de mult timp. Dispun de 18-20 milioane (iar pe viitor intentionez sa iau un suport pentru aparatul foto si un set de oculare si filtre, deci probabil investitia va fi ceva mai mare). Dupa ce am citit zeci de review-uri, am pus ochii pe un Celestron Omni XLT 120 (http://www.skywatcher.ro/Cel/omnixlt120.htm). Din ce am vazut pe aici pe forum, se recomanda telescoapele Dobson, sunt superioare? Presupun ca refractorul pe care l-am dat exemplu (sau oricare altul) este mai scump si din cauza monturii.
Posibil sa spun o prostie, o luneta (un refractor) este cumva pentru a se concentra pe un anumit astru sa zicem, iar un telescop pentru cerul in ansamblu? Adica, luneta ar avea o calitate a imaginii mai bune?
Ma intereseaza planetele, dar si observarea deep sky (pe cine nu ar interesa de fapt, hehe). Am acces la un cer mai curat, o mare parte din observari o sa le fac in provincie. Totusi, ce as putea sa vad cu un Omni XLT 120? Am vazut diferite poze pe internet, si mi se pare pur si simplu extraordinare. Jupiter vazut mare, nebuloase... adica mie inca mi se pare de domeniul SF-ului si vazute doar cu un telescop de foarte mare putere (si desigur, foarte scump). As ramane recunoasctor daca imi veti putea spune si ce as fi capabil sa vad cu ceva din bugetul de care dispun.
Cred ca asta ar fi tot, pentru moment cel putin. Cu timpul sper sa invat tot ce este necesar, acum probabil par ca un copil ce a vazut pentru prima oara imaginea mamei sale.
Multumesc anticipat,
Antonio Stefan. |
|
Sus |
|
 |
Ovidiu M. Membru

Data inscrierii: 16 Sep 2007 Mesaje: 1289
Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies." Localitate: Buzau
|
Trimis: 07 Sep 2008 16:24 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: O mana de ajutor in achizitionarea unui telescop |
|
|
|
Antonio a scris: | In primul rand vreau sa va salut pe toti, din moment ce este primul meu post pe acest forum!
Astronomia este una dintre pasiunile mele de cand eram copil, si m-am gandit ca este timpul sa-mi cumpar un telescop ceva mai puternic decat cele pentru incepatori. In afara de vizite sporadice la Observatorul Astronomic din Bucuresti sau privirea cerului printr-un topometru (poate multi veti fi surprinsi, dar cu el vad luna destul de mare/detaliata si planetele mai mari gen Jupiter impreuna cu ai sai sateliti) nu am avut sansa sa observ ceva la un nivel calitativ ridicat.
Fiindca nu am pic de experienta in ce ar trebui sa cumpar, m-am gandit ca ar fi o idee buna sa cer sfatul unor oameni ce se ocupa cu asa ceva de mult timp. Dispun de 18-20 milioane (iar pe viitor intentionez sa iau un suport pentru aparatul foto si un set de oculare si filtre, deci probabil investitia va fi ceva mai mare). Dupa ce am citit zeci de review-uri, am pus ochii pe un Celestron Omni XLT 120 (http://www.skywatcher.ro/Cel/omnixlt120.htm). Din ce am vazut pe aici pe forum, se recomanda telescoapele Dobson, sunt superioare? Presupun ca refractorul pe care l-am dat exemplu (sau oricare altul) este mai scump si din cauza monturii.
Posibil sa spun o prostie, o luneta (un refractor) este cumva pentru a se concentra pe un anumit astru sa zicem, iar un telescop pentru cerul in ansamblu? Adica, luneta ar avea o calitate a imaginii mai bune?
Ma intereseaza planetele, dar si observarea deep sky (pe cine nu ar interesa de fapt, hehe). Am acces la un cer mai curat, o mare parte din observari o sa le fac in provincie. Totusi, ce as putea sa vad cu un Omni XLT 120? Am vazut diferite poze pe internet, si mi se pare pur si simplu extraordinare. Jupiter vazut mare, nebuloase... adica mie inca mi se pare de domeniul SF-ului si vazute doar cu un telescop de foarte mare putere (si desigur, foarte scump). As ramane recunoasctor daca imi veti putea spune si ce as fi capabil sa vad cu ceva din bugetul de care dispun.
Cred ca asta ar fi tot, pentru moment cel putin. Cu timpul sper sa invat tot ce este necesar, acum probabil par ca un copil ce a vazut pentru prima oara imaginea mamei sale.
Multumesc anticipat,
Antonio Stefan. |
Bine ai venit Antonio si sper sa ramai printre noi:)
Acum in legatura cu intrebarile tale o sa incerc sa le raspund punctual:
1)Ce telescop sa-mi iau?
La intrebarea asta in primul rand este foarte important unde locuiesti, la bloc sau la casa. Daca locuiesti la casa, ia-ti cea mai multa apertura (diametru oglinda/obiectiv) pe care ti le poti permite. In cazul tau te-ai incadra la un Dobson de 254mm care aduna de 4 ori mai multa lumina decat Omni XLT 120mm si in consecinta vei vedea mult mai multe si mai bine decat cu un refractor de 120mm. Daca locuiesti la bloc gandeste-te ca pentru observatii serioase va trebui sa iesi afara si de aici decurg deja o serie de posibile probleme. Un dobson chiar si de 200 mm este greu de carat si cu siguranta va trebui sa faci cel putin 2 drumuri pe scari pentru a-l transporta. Acelasi lucru este valabil si pt refractorul de 120mm care prin prisma designului sau impreuna cu montura iarasi nu este atat de mic pe cat pare poate... Cu alte cuvinte daca locuiesti la bloc ai grija sa nu-ti cumperi ceva prea mare si sa constati ca ti-e cam anevoie sa-l mai scoti pe undeva... Asta tu trebuie sa te gandesti si sa decizi. Dar daca esti dispus la putin efort mergi pe ruta Dobson 254mm, imaginile pe care ti le va livra sunt incomparabil mai bune decat cele ale refractorului.
"Posibil sa spun o prostie, o luneta (un refractor) este cumva pentru a se concentra pe un anumit astru sa zicem, iar un telescop pentru cerul in ansamblu? Adica, luneta ar avea o calitate a imaginii mai bune?"
2) Si refractorul tot telescop este:) Iar daca te referi la diferenta intre reflectoare si refractoare, as putea sa-ti spun ca dimpotriva, oarecum un refractor cu focala scurta poate scana o bucata mult mai mare de cer decat un reflector:) Pe target-uri specifice amandoua functioneaza la fel de bine.
"Ma intereseaza planetele, dar si observarea deep sky"
3) Dobsonul de 254mm este singura cale atunci:) Pe internet ai vazut probabil poze luate cu echipamente extrem de scumpe. NU TE ASTEPTA in niciun caz sa vezi imagini macar apropiate de ce ai vazut pe net, in special din ORAS. Din oras, o sa fii impresionat foarte mult doar de nebuloasa Orion, de Luna si de planete. Am vazut Jupiterul foarte detaliat zilele astea eu. Insa cand o sa ai posibilitatea sa mergi la cer foarte negru cu accesorii adecvate (oculare scumpe, filtre), vei vedea imagini extrem de frumoase cu dobul de 254mm. INSA NU TE ASTEPTA LA CULORI!
4)Pregateste un buget de cel putin 50% din valoarea telescopului pentru oculare/accesorii de calitate.
Clear Skies!
Ovidiu |
|
Sus |
|
 |
Claudiu Membru

Data inscrierii: 16 Noi 2007 Mesaje: 232
Motto: Og say aperture always win and Durk say central obstruction bring contrast demons” Localitate: High Wycombe, UK
|
Trimis: 08 Sep 2008 22:39 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Salut.
Probabil ca deja stii ce anume distinge un refractor, fie el si acromat, de un reflector in ceea ce priveste performanta. Aceasta chestiune este totusi relativa si in practica este mereu complicata de inconsistenta opticii din aceasta gama de preturi. Un reflector mare, colimat bine si cu o constructie optica si mecanica buna, depaseste o luneta mai mica in luminozitate la DSO si in grad de detalii la planete.
In apararea lunetelor, totusi ele ofera putin mai mult contrast (daca te intereseaza CCD), se acomodeaza termic mai bine si nu necesita intretinere mecanica (colimare). Celelalte avantaje - Sensibilitatea redusa la turbulenta atmosferica, contrastul fantastic, transmisia luminii ridicata fara de reflectoare si alte povesti sunt mai degraba teoretice si nu se simt.
Daca te intereseaza studiul planetar, atunci refractorul Omni 102 (sau skywatcer) este mai bun ca raport calitate-pret (raport focal mai mare si deci cromatism redus, este mai usor si e mai bine sustinut de montura) si daca poti sa parasesti orasul des, si ai o masina personala, atunci un reflector montat dobson este o alegere excelenta.
Eu unul nu m-am putut obisnui cu rezervorul de lapte si am observat ca intre un newt de 200 f/6 si refractorul de 120 f/8, diferentele sunt de asa natura incit sa nu am regrete la sedintele de observatii.
Succes in alegerea ta si bine ai venit pe forum. _________________ Science without religion is lame, religion without science is blind. -- Albert Einstein |
|
Sus |
|
 |
Antonio Membru

Data inscrierii: 07 Sep 2008 Mesaje: 2
|
Trimis: 09 Sep 2008 23:02 Download mesaj |
|
|
|
Salutari din nou.
Va multumesc pentru raspunsuri. M-am mai documentat si intr-adevar Dobson-ul de 254mm ar fi cea mai buna optiune. Dupa cum am zis, o mare parte din observatii o sa le fac in provincie iar greutatea nu este o problema, va fi transportat cu masina.
Dar, cu cat invat mai multe intervin si alte intrebari. Am citit undeva ca un refractor ar afisa o imagine normala (dar in oglinda) pe cand un dobson ar da o imagine inversata. Este adevarat?
Dobson-ul respectiv poate fi folosit ca atare, pus pe pamant? Sau trebuie pus pe un suport/trepied special (si daca da, care ar fi modelul)? Am vazut ca exista suporturi pentru aparatul foto care se ataseaza la ocular, presupun ca acestea merg la orice model, nu?
Si mai este problema colimarii. Imi trebuie un colimator special? Am tot vazut sfaturi ce sugereau o colimare inainte de fiecare observatie. Avand in vedere ca sunt totusi nou in domeniu, sper sa nu fie ceva destul de dificil/greu de invatat.
Ah, inca ceva. Ovidiu a spus sa nu ma astept la culori. Adica nu o sa vad nicio culoare la nimic fara vreun filtru colorat sa zicem? Ca pare un pic ciudat avand in vedere ca am vazut poze colorate (luate printr-un Dobson) . Sau acestea erau cumva modificate in Photoshop sau vreun program similar? Vorbind de filtre, cam ce recomandati pentru inceput?
Hehe, cam multe intrebari, sper ca pe viitor sa fiu eu cel care le va raspunde altora.
Antonio S. |
|
Sus |
|
 |
Forever_Man Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005 Mesaje: 1924
|
Trimis: 10 Sep 2008 09:17 Download mesaj |
|
|
|
Nu Dobsonul da imaginea inversata, ci telescopul. Dobsonul este doar numele monturii. Telescopul este doar tubul.
Da, Dobsonul se pune direct pe pamant. La cat de mare e, nici n-ai avea pe ce sa il pui.
Telescoapele sunt colimate din fabrica. Poate doar in cazuri rare sa se intample sa primesti unul decolimat. Eu il am pe al meu de 2 ani si nu l-am colimat niciodata. Cat despre ce zici tu inainte de fiecare observatie, acest lucru se refera la telescoapele care sunt formate din mai multe parti, si trebuie aliniata oglinda secundara cu cea principala.
Culorile pe care le vezi in poze, se datoreaza faptului ca poza a fost facuta cu timpi mari de expunere, astfel incat lumina s-a strans si astfel a inceput sa apara si culoarea. Nu stiu prin ce telescop vezi culoare si cu ochiul, dar eu am privit printr-unul de 406mm si nu am vazut culoare. _________________ BINOCLURI: Norconia Sport 10x50, Celestron Skymaster 15x70
TELESCOAPE: Skywatcher 130/650, Skywatcher 200/1200 |
|
Sus |
|
 |
Ovidiu M. Membru

Data inscrierii: 16 Sep 2007 Mesaje: 1289
Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies." Localitate: Buzau
|
Trimis: 10 Sep 2008 18:52 Download mesaj |
|
|
|
@Antonio-
Daca-ti iei un chesire/sighttube (pe la 180 de lei), iti colimezi telescopul imediat in caz ca e ceva in neregula. Al meu dupa o tura in afara orasului s-a decolimat (oglinda secundara s-a dereglat de pe pozitia optima). Cu chesirul asta am observat decolimarea, iar problema s-a rezolvat urmarind in timp real prin chesire si in acelasi timp regland din cele trei suruburi exterioare care tin secundara. Piece of cake. Trust me!
Din cate am citit pe cloudynights, conditia sine qua non pt a vedea culori este ca cerul de unde observi sa fie foarte negru si sa ai o apertura de la 18 inch in sus. Asa ca poti sa le spui la culori bye bye de acum:) Dar nu te descuraja, cu 10 inch vezi multe:)
Felicitari pt alegere! Este cea mai buna!
Ovidiu |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9532
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 11 Sep 2008 09:08 Download mesaj |
|
|
|
Nu vreau sa o fac pe Gigi Contra ,stiind ca va referiti la culorile obiectelor Deep-Sky.Mai ales ca cel mai mare telescop cu care am observat,ocazional, este ''doar '' Newtonianul de 30cm al lui Nicu Reinholz.Oglinda mea Csatlos de 245mm F/5 fiind inca departe de a fi montata.Totusi culori se vad la astre,si inca berechet.Exemple:stelele si mai ales contrastele de culori ale stelelor duble-subiect fascinant pentru unii;Luna;detaliile planetare si ,ocazional,cometele.N-as zice ca cerul este un televizor alb-negru.De vina pentru aceste dezamagiri sunt postarile de pe Internet care trezesc la neavizati asteptari irationale.Eu de pilda nu ma zgaiesc toata ziua la pozele lui Hubble,asta este solutia mea,ma bucur de ceea ce imi ofera cerul atat cat il vad si cum il vad ,vazut prin modestele mele instrumente.Lecturile,pastrarea curiozitatii intelectuale iti ofera cheia care deschide mereu poarta misterelor.Mircea |
|
Sus |
|
 |
Vlad Membru

Data inscrierii: 10 Sep 2008 Mesaje: 691
|
Trimis: 11 Sep 2008 14:25 Download mesaj |
|
|
|
Salut! Sunt nou pe forum, insa am vazut firul asta si am zis sa arunc si eu cu piatra in balta!
Imaginea inversata nu are nici o importanta si nu deranjeaza in nici un fel.oricum, este "inversata" doar in relatie cu sistemul tau de referinta apropiat, nu exista un "sus" sau un "jos" ca atare in spatiu
Culori se vad cu siguranta. Depinde de mai multi factori, dar se vad. Nu se vad culori la obiectele de spatiu profund care nu emit lumina proprie, tocmai pt ca lumina este prea slaba. Insa stelele se pot vedea galbui sau albastrui, Marte este cu siguranta rosiatic, Saturn galbui, iar Jupiter..ma rog, cand nu straluceste ca o supernova ca acum, si acolo se vad nuante rosiatice-maronii. Cel mai important, cu un reflector nu ai sa ai probleme de aberatii cromatice, deci daca distingi vreo culoare, este adevarata (presupunand si ca ocularele sunt decente)
Vlad |
|
Sus |
|
 |
Forever_Man Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005 Mesaje: 1924
|
Trimis: 11 Sep 2008 15:56 Download mesaj |
|
|
|
Dar culorile unor stele se vad si cu ochiul liber. E cam de la sine inteles ca se vad si prin telescop. _________________ BINOCLURI: Norconia Sport 10x50, Celestron Skymaster 15x70
TELESCOAPE: Skywatcher 130/650, Skywatcher 200/1200 |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|