Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
cris Membru

Data inscrierii: 13 Iun 2006 Mesaje: 312
|
Trimis: 20 Aug 2006 08:42 Download mesaj |
Titlul subiectului: Cele trei trepte ale prabusirii gravitationale |
|
|
|
Intr-o stea in care reactiile termonucleare nu mai pot compensa atractia gravitationala se produce prabusirea materiei.Aceasta este limitata de cele trei trepte in functie de masa.
- Prima treapta cunoscuta si sub numele de limita Chandrasekhar este intilnita la stelele mici care se transforma in pitice albe cu raze de citeva mii de kilometri si densitati de sute de tone pe centimetru cub.Aceasta treapta este sustinuta de principiul de excluziune intre electronii materiei.
- A doua treapta intilnita la stele de una sau mai multe mase solare este cea sustinuta de excluziunea dintre neutroni numite din aceasta cauza stele neutronice.Raza lor se masoara in kilometri iar densitatea ajunge la 10^8 tone pe centimetru cub.
- A treia si cea mai controversata treapta care duce la formarea gaurilor negre este aceea in care gravitatia reuseste sa sfarime particulele pina la nivel de quarci.Masa necesara incepe de la aprox. 100 mase solare si densitatea 10^14 tone pe centimetru cub.Aceasta treapta face ca o gaura neagra sa nu aiba densitate infinita asa cum multi tind sa creada si iesirea din aceasta stare se poate face doar la atingerea unei mase foarte mari prin transformarea totala in fotoni. |
|
Sus |
|
 |
Abel Cavași Membru

Data inscrierii: 17 Iul 2006 Mesaje: 2527
Motto: Un șchiop mergând pe drumul drept ajunge înaintea celui rătăcit care aleargă. (Spinoza) Localitate: România, Satu Mare
|
Trimis: 20 Aug 2006 08:57 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Foarte interesantă această teorie, Cris. Sunt de acord cu unele idei din aceasta, dar nu cred în existența quarcilor.
Tu ce întrebări ne pui în legătură cu acest subiect? De ce îl aduci în discuție? _________________ Oamenii sunt extrem de valoroși |
|
Sus |
|
 |
cris Membru

|
Trimis: 20 Aug 2006 12:07 Download mesaj |
|
|
|
Particulele au putut fi "sparte" in acceleratoare.Ca aceste subparticule le numim quarci sau altfel are mai putina importanta.Important e ca din aceste componente putem face materie,antimaterie sau fotoni.
Pun aceste lucruri in discutie pentru ca vreau sa aud cit mai multe pareri ARGUMENTATE pro sau contra. |
|
Sus |
|
 |
Abel Cavași Membru

Motto: Un șchiop mergând pe drumul drept ajunge înaintea celui rătăcit care aleargă. (Spinoza) Localitate: România, Satu Mare
|
Trimis: 31 Aug 2006 07:31 Download mesaj |
|
|
|
Cris, mai există o limită foarte importantă pe care nu ai menționat-o și care este aceea impusă de momentul cinetic al stelei. O stea care se rotește (și cum toate stelele se rotesc, aceasta este singura limită relevantă) poate compensa prăbușirea prin forța centrifugă. De-a lungul axei de rotație, forța centrifugă este foarte mică, iar materia stelei se aplatizează. Aplatizarea este limitată de gradul de orientare al momentului cinetic al stelei (este imposibil ca toată materia din stea să aibă aceeași axă de rotație) și de cuantificarea radiației emise de stea (steaua nu se mai aplatizează dacă nu mai poate pierde cuante). _________________ Oamenii sunt extrem de valoroși |
|
Sus |
|
 |
Spencer Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2005 Mesaje: 126
|
Trimis: 31 Aug 2006 09:03 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: Cele trei trepte ale prabusirii gravitationale |
|
|
|
cris a scris: | Aceasta treapta face ca o gaura neagra sa nu aiba densitate infinita asa cum multi tind sa creada si iesirea din aceasta stare se poate face doar la atingerea unei mase foarte mari prin transformarea totala in fotoni. |
Ce vrei sa spui prin asta? La limita densitatea(m/V) o sa fie infinita... K sa demonstrezi asta(iesirea din aceasta stare) trebuie sa arati mai intai in ce conditii quarcii se transforma in quante de energie(dk se transforma...). |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 31 Aug 2006 09:48 Download mesaj |
|
|
|
In momentul in care reactiile termonucleare nu mai pot compensa atractia gravitationala, forta centrifuga devine un fel de ringhispil
Quarcii nu exista fiindca Abel Cavasi crede in ei. Chiar daca existenta quarcilor ar depinde de credinta, ei tot ar exista, deoarece sunt mai multi cei care cred decat cei care nu cred (evident, cei mai multi sunt cei carora li se rupe, dar ei nu conteaza). Tot ceea ce a scris Cris e sustinut observational asa ca partea cu credinta nu-si are locul aici. |
|
Sus |
|
 |
Abel Cavași Membru

|
Trimis: 31 Aug 2006 09:54 Download mesaj |
|
|
|
Ba tocmai partea cu credința își are locul aici. Toți cei care au înțeles rostul unui forum vin aici să spună CE CRED EI. Dacă pe cineva îl interesează ce se spune (crede) altundeva și nu îl interesează ce se crede aici, atunci nu știe să participe la O DISCUȚIE. Numai prin discuții se poate clarifica o problemă. Iar aici este o problemă. Așa că, dragon, dragă, te aștept cu afirmații ȘTIINȚIFICE, nu cu sfaturi despre ceea ce cred unii și alții.
Cât despre observații, te previn că nu este suficient să le facem, ci trebuie să le și INTERPRETĂM corect. _________________ Oamenii sunt extrem de valoroși |
|
Sus |
|
 |
cris Membru

|
Trimis: 31 Aug 2006 15:30 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: Cele trei trepte ale prabusirii gravitationale |
|
|
|
Ramine o simpla teorie pina ce se vor putea realiza experiente in asa de exotice conditii. |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 31 Aug 2006 16:43 Download mesaj |
|
|
|
Experimentul nu este unicul mod de a face stiinta. Observatia si coroborarea datelor este un alt mod. Daca va asteptati sa confirmati niste teorii facand experimente cu gauri negre atunci va urez mult noroc. Toate etapele din viata unei stele descrise de cris au fost verificate prin nenumarate observatii si modele teoretice. Singura etapa mai exotica si de unde prin natura lucrurilor vin prea putine informatii directe este cea de gaura neagra. |
|
Sus |
|
 |
lucia lucia Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2006 Mesaje: 1096
|
Trimis: 31 Aug 2006 17:07 Download mesaj |
|
|
|
d-le Chris, OK. Acum am inteles si eu la ce va referiti cand spuneti de cele trei trepte (in sfarsit...sau, in inceput...)
d-le Abel, stiinta moderna inseamna teoretizare (teoriticizare?) dusa la extrem. In sensul ca: fixam ipoteze de plecare => dezvoltam=>vedem ce iese=> se potriveste sau nu cu rezultatele observatiilor/altor teorii. _________________ vor veni straini aici, mult dupa ce ne vom stinge si se vor intreba:
CINE AM FOST? |
|
Sus |
|
 |
Abel Cavași Membru

|
Trimis: 02 Sep 2006 13:32 Download mesaj |
|
|
|
După mine, teoretizarea dusă la extrem arată cam așa:
1. făcând experiențe, se descoperă o mulțime de fapte care au o legătură între ele;
2. legătura dintre ele se formulează sub forma unei mari legi a naturii și se extrapolează la TOATE faptele care au fost, sunt sau vor fi vreodată;
3. legea descoperită NU VA FI CONTESTATĂ niciodată, până când va apărea măcar un fapt care să o contrazică.
Din păcate, punctul 3 (care este, într-un anumit sens, echivalent cu punctul 2) nu mai există pentru Știința modernă. _________________ Oamenii sunt extrem de valoroși |
|
Sus |
|
 |
lucia lucia Membru

|
Trimis: 02 Sep 2006 13:52 Download mesaj |
|
|
|
asta-i experimentalism, si mai contine o etapa: dupa formularea legilor/relatiilor/... dupa modelarea matematica adica, urmeaza verificarea modelului si stabilirea limitelor de aplicabilitate.  _________________ vor veni straini aici, mult dupa ce ne vom stinge si se vor intreba:
CINE AM FOST? |
|
Sus |
|
 |
Abel Cavași Membru

|
Trimis: 02 Sep 2006 14:00 Download mesaj |
|
|
|
O mare lege a naturii nu are „limite de aplicabilitate”. Ea este valabilă, oricând, oriunde și pentru orice sistem fizic. Verificarea modelului se face din mers, folosindu-l așa cum a fost deja elaborat în faza teoretică. Dacă acesta este experimentalism, atunci nu mai diferă prin nimic de teoreticism. (De fapt, trebuie să fie distincte? Pot fi distincte?). _________________ Oamenii sunt extrem de valoroși |
|
Sus |
|
 |
lucia lucia Membru

|
Trimis: 02 Sep 2006 21:28 Download mesaj |
|
|
|
n-am incotro, trebuie sa va trimit... aiurea, la un curs:
Teoria Campului Electromagnetic, C.I.Mocanu, EDP, Bucuresti, 1981.
Are in primul capitol niste chestii exceptional tratate de teorie-a-teoriei in fizica. Nu e epistemologie, dar mi se pare pe-acolo.
Trebuie citit, trebuie citit, trebuie citit.
Si Einstein spunea ca "geniul e 90% (parca) transpiratie". Nu cred ca transpira de emotie. Cred ca se referea la munca serioasa si sistematica.
cu multa prietenie,
LM _________________ vor veni straini aici, mult dupa ce ne vom stinge si se vor intreba:
CINE AM FOST? |
|
Sus |
|
 |
Abel Cavași Membru

|
Trimis: 02 Sep 2006 21:43 Download mesaj |
|
|
|
Îl am în bibliotecă. Este o carte groasă și cu coperți albastre. Am citit-o și am răscitit-o. Nu știu doar cât se poate deduce de aici. Dar, dacă nu aș fi citit-o, mi-ar fi luat ani ca s-o citesc. În treacăt fie spus, dumneavoastră ați citit-o? _________________ Oamenii sunt extrem de valoroși |
|
Sus |
|
 |
|