Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
IMG_8482_copy.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 241789
Numar de utilizatori inregistrati: 2934
Cel mai nou utilizator inregistrat: iGotUSEO
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Telescop Sky Watcher 102/500 AZ3

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Skygazer
Membru
Membru

Data inscrierii: 25 Iul 2023

MesajTrimis: 05 Iun 2026 01:49 Download mesaj
Titlul subiectului: Telescop Sky Watcher 102/500 AZ3
Raspunde cu citat (quote)

Este vorba despre următoarea configurație:

OTA: Sky-Watcher StarTravel 102/500
Montură (primii 2,5 ani): AZ3
Montură actuală: Svbony SV225 pe trepied Bresser VT-1

Am folosit telescopul timp de aproximativ doi ani și jumătate pe montura AZ3 cu care a venit din fabrică. La livrare, unul dintre suporturile de plastic ale monturii era rupt, probabil în urma transportului. Problema s-a rezolvat în cinci minute cu ajutorul unui colier metalic, iar tubul fiind în stare perfectă, am preferat să nu returnez produsul.
Per total, experiența cu montura AZ3 a fost una plăcută, deși în multe situații și-a arătat limitele. Tubul, împreună cu accesoriile montate, cântărea aproximativ 4 kg și nu am întâmpinat probleme majore. Totuși, se simțea că montura funcționa aproape de limita capacității sale. Personal, nu cred că ar fi suportat confortabil o încărcare semnificativ mai mare fără ca experiența observațională să aibă de suferit.
Mișcările fine funcționau decent, însă se putea observa o anumită tendință de mișcare sacadată. Am încercat inclusiv schimbarea vaselinei, însă comportamentul a rămas în mare parte același. Pe mine nu m-a deranjat în mod deosebit, deoarece imaginea din ocular se stabiliza de fiecare dată în mai puțin de trei secunde.
De aproximativ o lună folosesc un trepied Bresser VT-1 împreună cu o montură Svbony SV225. Trepiedul îl aveam deja și îl utilizam cu un binoclu Bresser 20x80. Diferența se simte imediat. Deși nu am reușit încă să elimin complet un mic joc mecanic al monturii, acesta nu este perceptibil în timpul observațiilor. În utilizarea mișcărilor fine nu l-am remarcat deloc. Comparativ cu AZ3, care avea uneori o mișcare ușor sacadată, SV225 oferă o mișcare mai lină și mai plăcută.
Fiind primul meu telescop, consider că StarTravel 102/500 oferă un raport calitate-preț foarte bun. A venit echipat cu un red-dot finder și un focuser de 2", iar optica mi s-a părut încă de la început cel puțin decentă, poate chiar bună
Ocularele incluse își fac treaba și nu te fac să renunți după prima observație. 😄 În timp însă le-am înlocuit cu un set Svbony Red Line, la care am adăugat o diagonală Omegon de 90°, simplă dar eficientă și clar superioară diagonalei de 45° din pachet. De asemenea, folosesc și un Barlow Svbony 2x. Mi-am dorit un telescop portabil, accesibil ca preț și ușor de utilizat. Privit din această perspectivă, consider că își îndeplinește foarte bine rolul.
După doi ani de utilizare, impresia generală este una pozitivă. Nu regret deloc alegerea făcută. Am avut parte de multe observații reușite și de câteva momente cu adevărat memorabile la bordul acestui mic StarTravel
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum